BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
Használt objektív vásárlásáról dióhéjban
LeO78 - 2007. április 12. 17:00

Pontok: 43

Bár a fotózás alapvetően nem a felszerelésről szól, az arra fordítandó anyagiak a legtöbb fizetésből élő fotósnál többnyire jelentős kiadást jelentenek. Sokféleképpen igyekezhetünk faragni ezen az áron, ezek egyike a használt eszközök vásárlása mely a hazai és nemzetközi - egyébként élénken pezsgő - használtpiacot figyelemmel kísérve erősen elgondolkodtató.

Nagyításhoz kattintson a képre! Canon 70-200 2.8L USM

Sokan az eszközök árát tekintve félnek az ilyen cuccok beszerzésétől és inkább az itthon újonnan kapható, boltban beszerezhető termékekből válogatnak a garancia és a szervizháttér hatékonyságában bízva.

Akik nem így tesznek, a kedvezőbb ár érdekében körbelátogatják a különféle magyar hirdetési felületeket, pl az apronetet (http://www.apronet.hu/foto) vagy a vaterát (http://www.vatera.hu) végigböngészik a különféle adok-veszek fórumokat az indexen (Canon EOS adok-veszek, digitális fotó adok-veszek, fotós adok-veszek, stb (http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=46 ), pixinfón, egyéb helyeken.

És itt nyer értelmet ez a cikk. Mikor a képzeletbeli fotós megtalálja az igényeinek megfelelő optikát (Ehhez a fotózási szokásai alapján kialakult egy elképzelése a fókusztávot és fényerőt illetően) ajánlott szorgalmasan végigböngészni az optika gyártók jelenlegi és már kifutott kínálatát taglaló a különféle gyártói és review (tulajdonképpen ezek felhasználói vélemények) oldalakon (pl http://www.fredmiranda.com/reviews vagy http://fototipp.hu/review) általános véleményekért de legfőképpen a tartósságot érintő hozzászólások miatt. Ha sokan írnak hibákról ajánlott kerülni az adott optikát és keresni helyette egy hasonló célokra megfelelő másik tipúst.

Mindig elkalandozom. Tehát, ha sikerült kiválasztani az áldozatot és a jelenlegi tulajdonossal is sikerült megbeszélni a találkozót az alábbi dolgokat érdemes tesztként elvégezni a cuccal: Mivel a saját fényképezőgép vázon akarjuk azt használni érdemes a próbát is azon végezni.

Nagyításhoz kattintson a képre! Vivitar 100/3.5

Első körben azonban érdemes jóól megnézni a cuccot. Ha láthatóan durva bánásmód jelei mutatkoznak rajta, pl jelentős mennyiségű festék lepattogzott a tubusról, sok és mély karc található rajta, vagy az első-hátsó lencséken nagy karc található az vagy alkura ad alapot vagy érdemes másik darab után nézni.

Nagyításhoz kattintson a képre! Karcmentes

A durva bánásmód, vagy az erőteljes, professzionális használat a mechanika fokozott kopását jelenti, a lencsék nagyobb karcai többé kevésbé rontják a képminőséget. Az objektíven átnézve ellenőrizhetjük hogy mennyire koszolódott el annak belseje, és a pára jóvoltából mennyi gomba telepedett meg a lencséken (ez utóbbi alaktalan opálos foltok képében jelentkezik) ha tiszta az üveg max pár szem port látunk, akkor minden szép, minden jó. Továbblépve érdemes megvizsgálni a szűrőmenetet és a napellenző helyét, mennyire vannak elhasználódva, valamint magát a bajonettet amivel az üveg a géphez csatlakozik. Ezek kisebb jelentőséggel bírnak, de a rajtuk található jelekből következtethetünk a használatra - a nagyon leharcolt bajonett megintcsak professzionális használatra utal, az ilyen lencséknél megintcsak alkualap.

Nagyításhoz kattintson a képre! Canon EF bajonett - újszerű állapotában

Azon objektíveknél ahol az AF vagy a zoom nem a tubuson belül történik érdemes megnézni a zoom és az AF során mozgó részek holtjátékát, a zoom és fókuszgyűrűkön a gumiburkolat fényességét, kopását.

Ha a külsőleg megfelelt a cucc kényes izlésünknek akkor felcsattintjuk a vázra és pár dolgot úgy is ajánlott ellenőrizni. Az AF pontossága, gyorsasága, hangja alapvető, hisz ha mellémegy az AF akkor nem tudunk a cuccal éles képet készíteni, vagy ha nagyon darálós hangja van akkor valami mechanikai hibája van az objektívnek ami jelenleg még nem jelent problémát de a későbbi használat során súlyos összegeket jelent egy ilyen cucc szervizelése. A rekesz működését is érdemes ellenőrizni lehetőleg több féle zoom állásban mert pl a sigma optikákban a blendeírisz működéséhez a jeleket és a tápfeszültséget egy S alakban szűken meghajlított szalagkábel továbbítja a zoomolás során mozgó íriszkapuhoz és ez a szalag sajnos idővel képes eltörni (anyagfáradás) így előfordulhat hogy bizonyos zoom állásban érintkezik, máskor viszont elfelejti becsukni a blendét (kezünkben tartott cuccba a frontlencsén besasolunk és a mélységélesség ellenörző gombot szaporán nyomogatva tekergetjük a zoomgyűrűt – bár a blendeműködés a legtöbb optikánál elég hangos ahhoz hogy halljuk is). A teszt során tehát megtekergettük és zoom és fókusz gyűrűket, melynek laza vagy szoros, itt-ott esetleg akadó mozgásából új következtethetünk a használat jellegére, vagy a mechnaika kopottságára.

Ha ezek után is megfelel az optika, akkor érdemes a különféle fókusztávon elkövetni pár felvételt a tág és szűkebb rekesszel is, majd lehetőleg teljes méretben, monitoron sasolva ellenőrizzük hogy az élesség síkjában valóban élesek-e a tárgyak.

Ha az élesség ellenőrzésen is átment a darab akkor elégedetten hátradőlhetünk, ellenőrizhetjük a különféle tartozékokat, első-hátsó objektívsapkát, napellenzőt (ha van ), dobozokat, számlát, esetleg garancialevelet. A használtpiaci, kedvezőn áron kínált és garanciális objektív beszerzése szerintem az egyik legésszerűbb döntés...

Nagyításhoz kattintson a képre!

Sok sikert kívánok a vásárláshoz. ;)

(További objektív tesztek találhatók a http://lensreviews.tk adatbázisában - admin)

peti66 | | 2012-06-24 13:32:16
nagyon hasznos a cikk és a hozzászólások is! köszönöm
gaborvagyok | | 2009-12-30 22:56:49
Köszönet a cikkírónak a fáradtságért és a hozzászólóknak a tanácsokért.
Rollah | | 2008-10-04 16:50:47
A legtöbb obimat használtan vettem, és a cikk írója jól rávilágított a lehetséges hibák megtalálásának módjára. A legjobb valóban, ha használtan, - még legalább 2-3 hónapig - érvényes bolti garanciával vesszük a kiszemelt példányt. Több 10.000 vagy akár 100.000 Ft-ot is spórolhatunk. (Pl. Sigma 50-500-at 200.000 Ft-ért vettem, míg akkor a bolti ára 320.000 Ft körül mozgott, igaz én lettem a harmadik tulaj. Vagy Sigma 10-20-at 75.000 Ft-ért vettem, míg a bolti ára a legtöbb helyen 100-120.000 Ft fölött van.) Továbbgondolva, ha a garancia lejár, és meghibásodik az objektív, - bár nem vígasztal - a szervízpénzt vagy egy ugyanolyan/hasonló használt darab árát megspóroltuk a vásárláskor. :)
DTomi | | 2007-06-14 17:28:54
Jól sikerült cikk..sokat segített...
Asherine | | 2007-05-13 16:52:24
Nagyon hasznos volt, épp most tervezek használt obit venni, és ez a cikk igazán jól jött. :))) Köszi :)
squiddy | | 2007-04-26 08:53:39
Én mindkét objektívemet (28-75, 70-300) használtan vettem; egyiket magánszemélytől adás-vételivel, a másikat kereskedőn keresztül - de itt meg megvolt a számla és az alapján felvettem az első tulajjal a kapcsolatot és csak jót tudok mondani mindkét obiról. Vétel előtt mindegyiket leinformáltam (szériaszám, tipikusan előjövő hibáá tekintetében) és miután az eladó is szó nélkül belement ezek és nem éreztem turpisságot a bizniszben megvettem őket. Vétel után magam teszteltem őket és azóta is örülök mindkettőnek, mint majdom a farkának (és +spóroltam majd' egy csúcsvaku árát)
Cpt_Hun | Hasznos volt | 2007-04-18 18:24:46
miki3d | Nem volt hasznos | 2007-04-18 00:39:24
Evidens, ésszerű dolgok ezek...
R3Ce | Hasznos volt | 2007-04-17 17:47:40
Zoran_2 | Hasznos volt | 2007-04-17 15:29:56
Hasznos volt. Köszi a cikket. Csak kicsit hiányoltam az analóg gépekhez való optikákra való kitérőt. Tudom mára ez már lassan antik lesz, de vannak, akiknek jól jött volna. Zoran
Nyúlvány | Hasznos volt | 2007-04-16 20:37:33
eleven_11 | Hasznos volt | 2007-04-16 16:43:26
LeO78 | | 2007-04-16 12:06:43
Hapika: Sajnálom hogy a 15-30-as ilyen hibával küszködött, de örülök hogy nem maradt rossz érzésed az üzlettel kapcsolatban.
mrd | Hasznos volt | 2007-04-16 11:37:49
M.Edit | Hasznos volt | 2007-04-16 11:14:54
Köszi szépen, mostanában szeretnék objektívet venni, és Tőled sok hasznos tanácsot kaptam! Használni is fogom őket! ;)
hapika | Hasznos volt | 2007-04-16 02:21:54
Eddig 6 obit, a gépemet is bolton kívül szereztem be és minden esetben jól jártam, komoly összeget spóroltam meg, egyben jól jártak az eladók is, akik másra tudták használni pénzüket, azonnal. Egyszer vásároltam a TMfototól is, mert annyira jó áron adta az új obit:)Akárcsak a Tokina 27-80 akció, amit el is kapkodtak igen gyorsan. Akkor is szerencsés voltam, amikor a (papír nélkül vett) Sigma két napon belül megadta magát, és visszakaptam a pénzem a korrekt eladótól. Sajnos vannak eszközök, amiket hiába keresünk, nagyon hiányos a használt kínálat. Persze mindig izgalmas, rizikós egy ilyen vétel, ezért ne siessünk, alaposan teszteljünk a fent leírtak szerint, mielőtt marokba csapunk. Egy alkalommal egy öreg Canon 16-30-at nem vettem meg, mert nem rajzolt elég szépen a tesztnél és gyanusan megkopott állapotban is volt. Külön kellene szólni a zseb importról és az eBay beszerzés tapasztalatairól is. Nekem mindkettő problémamentesen bejött, többször is. Különösen PayPal-al fizetve, némi kár-garancia is kiharcolható. Az eBay-en viszont általában drágábbak a használt obik, és ugye nem tesztelhetők. Ott inkább újat vettem jó áron, HongKongból ami 6 nap alatt itt is volt DHL-el. Nyilván vannak negatív történetek is a nem bolti beszerzésekről, de ilyenekett az eDigitalnál vásárolt garos gépek kálváriájáról és a Camera Kft szakszervizi tevékenységéről is szép számmal hallani.. Tapasztalatom az, aki tudja mit vesz és kicsit már ért hozzá, magabiztosabban mer és fog is használt cumót venni, mint aki még abszolut járatlan. Érdemes mint a használt auto esetében - vinni magunkkal valakit, lehetőleg hozzáértőt..
tremt | | 2007-04-15 21:57:49
Sokat mondtál! Köszi!
harminchat | Hasznos volt | 2007-04-15 18:57:45
szszabo | Hasznos volt | 2007-04-15 12:45:29
Valer | Hasznos volt | 2007-04-15 08:20:44
Koszonom, hasznos volt es a hozzaszolasok is!
Tom 87 | Hasznos volt | 2007-04-14 22:59:35
efi | Hasznos volt | 2007-04-14 22:35:46
mutty.hu | Hasznos volt | 2007-04-14 18:14:28
kissMatthew | Hasznos volt | 2007-04-14 12:12:11
Használt obi vásárlása előtt hasznos volt! Köszi!
cmd1975 | | 2007-04-14 07:35:15
Nagyon jó és hasznos a cikk
-Vadkinder- | Hasznos volt | 2007-04-14 01:42:43
glabowsky | Hasznos volt | 2007-04-14 00:24:06
D.Szilveszter | Hasznos volt | 2007-04-13 23:37:24
érdemes volt elolvasni
vargacsaba | Hasznos volt | 2007-04-13 13:37:46
c0y0te | Hasznos volt | 2007-04-13 13:25:22
qw3r | Hasznos volt | 2007-04-13 12:45:39
PaulRascal | Hasznos volt | 2007-04-13 12:03:45
Virgonc | Hasznos volt | 2007-04-13 11:59:24
rpety | Hasznos volt | 2007-04-13 11:09:44
A cikk igen hasznos, de néhány (nem közvetlenül ide vágó) gondolattal szeretném kiegészíteni. Néhai dédapám mondása: nem vagyunk elég gazdagok ahhoz, hogy olcsót vegyünk. Ez alatt azt értem, hogy akár a nem eredeti márkás objektíveket, akár a használt termékeket választjuk, mindkét esetben úgy tűnik, hogy sok pénzt takarítunk meg, de a gondolkozó ember azért sejtheti, hogy ha az árkülönbség tetemes, akkor a minőségkülönbség és a kockázat is benne van a pakliban. I. Példa eredeti vs. nem eredeti márka: A Canon EF 24-70/f2,8 L optikája kb. 2,5-3x árban van a Sigma 24-70/f2,8 EX DG Macro-hoz képest. Az ár és a paraméterek alapján egyértelműnek tűnhet, hogy a Sigmát választjuk. DE! A számokban kifejezhető paraméterek mellett vannak más szempontok is: Jó kérdés pl. hogy 1.) a Canon USM motorja, vagy a Sigma egyébként hangos és nehézkesnek tűnő fókuszmotorja bírja-e tovább, 2.) a Sigma 28 mm tájékán nagyon nehézkes zoomrendszere, amit mindig erőltetni kell, mind használhatóság, mind élettartam szempontjából mennyivel előbb megy tönkre, mint a Canon, a teljes zoomtartopmnyban simán működő, egy mozdulattal végighúzható zoomja, 3.) a használhatóság szempontjából mennyit számít, hogy a Canon obi zoomállástól, fókuszálástól föggetlenül egyáltalán nem változtatja a méreteit, míg a Sigma igen 4.) a két obi közül melyiknek gyorsabb az autofókusza, 5.) illetve melyiknek milyen a rajza a legtágabb rekeszállásban? II. Példa, használt vs. új: Sok esetben azt látom, hogy a használt cucc ára nem sokkal megy az új cucc ára alá. Számomra kérdéses, hogy egy tartós fogyasztási cikk esetében, amit jó esetben nem fél évre vesz az ember, hanem szeretné inkább 5-10 évre, vagy még hosszabb távra venni, mennyit számít akár 20-30% árkülönbség? Tegyük fel, hogy egy termék élettartama 5 év (ez alatt nem feltétlen azt kell érteni, hogy akkor megy tönkre, hanem mondjuk a teljesítménye addigra nagyságrenddel romlik, egy-egy funkciója kihagy, v. tönkremegy, stb...). Az eredeti tulaj a cuccot használja 2 évig (élettartam 40%-a!), eladja, az eredeti árnál 20-30%-kal olcsóbban, tehát a használt cuccon eleve buktuk az élettartam 10%-át... Ezzel csak utalni szerettem volna, hogy az ár nem minden. Az adásvételi szerződés alapvetőe jó ötlet, az eladó, vevő minden adatán kívül a vételárat, a termék pontos megnevezését, ha van, gyártási számát tartalmaznia kell! P
jim81 | | 2007-04-13 09:44:02
Nagyon jó cikk, és a megírt hozzászólások is hasznosak :)
blúzer | Hasznos volt | 2007-04-13 08:08:17
Hasznos cikk, de én például, aki még nem használt DSLR-t, azt hiszem nem mernék használtan obit venni hozzá még így sem, hiszen ahhoz, hogy a hangjából, mozgásából, szorosságából bármire következtettni lehessen, ahhoz azért kell némi gyakorlat, tapasztalat. Általánosságban én azt javaslom mindenkinek, hogy ha használt cuccot akar venni, és van módja, akkor használtcikk kereskedőnél vegye. Ugyan van rajta felár, de a fogyasztói szerződésre tekintettel kapott egy év kötelező szavatossági idő elég hasznos lehet. És Róberthez csatlakozva én is melegen ajánlom az írásbeliséget, és ne restelljünk kérni egy személyi igazolványt, hogy ha gond van, tudjuk kit kell keresni és hol. ---------------------------- Fontosnak tartom felhívni a figyelmet, hogy NEM TULAJDONOSTÓL CSAK KERESKEDELMI FORGALOMBAN SZEREZHETÜNK TULAJDONT!!! Tehát ha mondjuk szervízben, vagy bármi más módon kiderül a sorozatszám alapján, hogy lopott volt a cucc, vissza kell adnunk eredeti tulajdonosának, és futhatunk a pénzünk után. Míg ha kereskedében veszünk jóhiszeműen (azaz leegyszerüsítve: nem tudjuk, hogy az illető orgazda), ilyentől nem kell tartanunk. (Persze tudom, nem túl gyakori eset, de bármi megeshet...)
lupe | Hasznos volt | 2007-04-13 07:12:23
Etienne | Hasznos volt | 2007-04-13 04:15:03
sok jó tippet tartalmazott, amelyek alapján megsasolhatom a kiszemelt cuccot ;))
bölcs27 | Hasznos volt | 2007-04-13 00:28:10
kár, hogy csak mogyoróhéj volt :-) kicsit bővebben is írhattál volna, de ettől függetlenül hasznos kis cikkecske lett! üdv istván
Tolnay | Hasznos volt | 2007-04-12 22:55:38
Jó cikk volt. Még annyit tennék hozzá, a friss negatív tapasztalataim miatt, hogy legjobb ha helyben laptopon visszatudjuk nézni a képeket mert az LCD nem sokat érul el, illetve javaslom mindenképpen írjon mindenki papíron adésvételt, mert a későbbi vitáknak ad egy biztos támpontot egy hivatalos adásvételi szerződés. Én pár napja vásároltattam vissza az eladóval a Sigma obimat és ez volt a szerencsém hogy volt papírom róla.
agent01 | Hasznos volt | 2007-04-12 22:32:25
Az egyik legfontosabb kimaradt. Utaltál rá de nem szószerint. Én jóval nagyobb figyelmet szentelnék rá. Back- és frontfocus tesztre. Érdemes csinálni egy olyan képet amikor mondjuk egy elemet egy háttér elé teszünk. A legtágabb rekesszel ráfókuszálunk mondjuk az elem feliratára. Ha a felirat és az elem éles és minden más elmosódik ok. Ha nem gond van... Ugyanezt megcsinálni úgy hogy a háttérben lévő tárgyra fókuszálunk, na akkor az elemnek kell tök elmosottnak lennie. Különösen fontos ez Sigma és Tamron obiknála, mert elég nagy a gyártási szórás. Egyes obik más-más vázon máshogy muzsikálnak. Na ennyit tennék hozzá:) Agent
flyerwolf | Hasznos volt | 2007-04-12 22:14:34
megint tanultunk valamit. köszönet érte.
nagysz | Hasznos volt | 2007-04-12 20:59:40
d.karvasz | Hasznos volt | 2007-04-12 20:07:30
Kissimca | Hasznos volt | 2007-04-12 19:46:46
blzoly | Hasznos volt | 2007-04-12 19:18:35
Fontos cikk!
süle | Hasznos volt | 2007-04-12 19:12:35
Üdv! Nekem egész hasznos volt, én is így tervezek venni majd egyszer objektívet!
gorbelabda | Hasznos volt | 2007-04-12 18:59:59
Nagyszerűen és jól részletezted mire érdemes odafigyelni! Nagyon hasznos!
morrmota | Hasznos volt | 2007-04-12 18:48:43
Gonzo | Hasznos volt | 2007-04-12 18:44:26
funnymanus | Hasznos volt | 2007-04-12 18:29:12
nagyon hasznosnak bizonyult, pont egy hasznalt termek vasarlasa elotti dilemma soran kerult a kezem koze, es segitett felkeszulten erkezni a talalkozora :)
.Alvin | Hasznos volt | 2007-04-12 18:12:39
Szuper! :-)
Bongo 0 | Hasznos volt | 2007-04-12 17:41:02
j3ns | Hasznos volt | 2007-04-12 17:22:57
nagyon hasznos cikk volt! köszi
moTmeN | Hasznos volt | 2007-04-12 17:22:41
Abszolut hasznos cikk. A zoom miatti blendeproblemaval ujat mondtal. Koszi!