BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ISMERTETŐ

Tartalom

Regisztráció

Kérjük regisztrációja előtt figyelmesen olvassa el a Fotózz!hu szabályzatát és ismertetőjét is, s csak abban az esetben használja az oldalt, ha a szabályokat elfogadja. Azt is vegye figyelembe, hogy regisztrációja után a felhasználói neve már nem módosítható és nem is törölhető (csupán a felfüggesztés kérhető, amelynek hatására a felhasználói név a felhasználók listájából eltűnik)!

Fotózz!hu V2.0 - Lépésről lépésre

Oldalunk működéséről részletes leírást talál Fotózz!hu V2.0 - Lépésről lépésre cikkünkben. Kérjük olvassa el, mert igen sok hasznos információ található benne, amelyek szükségesek mellékletünk hatékony használatához (ha máshogy nem megy, akkor úgy mondjuk, hogy ez is kötelező!).

Mi a célunk?

Oldalunk célja kettős. Egyrészt felhasználóink bemutathatják, megmérettethetik fotóikat a többi felhasználó előtt, másrészt értékelhetik, megtekinthetik mások fotóit.
Elsősorban haladó hobbifotósokat és komoly fotóamatőröket várunk (ki a hobbifotós és ki az amatőr? klikk), de szeretettel fogadjuk a profi fotósokat is!

Kik véleményezhetnek?

A feltöltött fotókat a regisztrált felhasználóink értékelhetik, bírálhatják, véleményt írhatnak hozzájuk, ezzel a fotó elkészítője ötleteket nyerhet, hogyan lehetne jobban elkészíteni a fotót, illetve elismerést nyerhet egy-egy jól sikerült fotója után.
Ahhoz, hogy az egyes fotókat véleményezhesse, illetve fotókat tölthessen fel, regisztrált felhasználónak kell lennie. Ha szeretne regisztrálni, kérjük olvassa végig szabályzatunkat, majd Fotózz!hu V2.0 - Lépésről lépésre cikkünkből megtudhatja hogyan regisztrálhat.
Figyelem! Regisztráció után a felhasználói név nem törölhető (csak felfüggeszthető, melynek hatására a felhasználók listájából a név eltűnik) és nem változtatható meg!

Mit lehet és mit nem?

Lehet Nem lehet
 • Pont nélkül kulturáltan, személyeskedés nélkül értékelni mások fotóit
 • Pontozni mások fotóit, indoklással
 • Kérni a moderátoroktól a jövőbeni pontok súlyának kvázi 0-ra csökkentését
 • Véleményezni munkatárs, haver, barát, szerető, feleség, férj és egyéb családtag képét pont nélkül
 • Teljes egészében saját munkából álló fotót feltölteni pontozhatóként vagy nem pontozhatóként
 • Más segítségével elkészített saját fotót feltölteni nem pontozhatóként
 • A fotozz.hu-ra már feltöltött feldolgozható képet feldolgozni, s azt a fotozz.hu-ra feldolgozott fotóként az értékelés során feltölteni, részletes ismertetővel, amely lehetővé teszi a reprodukálását
 • Saját munkával készített cikket feltölteni előzetes egyeztetés után, idézetek és felhasznált irodalom feltüntetésével
 • Kérdezni a moderátoroktól olyat, amely a szabályzatban nem található meg, vagy a szabályzat értelmezésével kapcsolatos
 • Felhasználói név ideiglenes felfüggesztését kérni, vagy inaktivitás miatt felfüggesztett státusz aktiválásáért üzenetet küldeni (a szabályzat és az ismertető elfogadása szükséges)
 • Felfüggesztett felhasználói név után újra regisztrálni, ha a felfüggesztés okát tudomásul vette és tartózkodik a jövőben a hasonló tettektől (inaktivitás miatt felfüggesztett felhasználót ez nem érinti!)
 • Nem (vagy már nem) pontozható kép ID-jét, URL-jét véleményben vagy válaszban leírni
 • Saját feltöltött képet törölni, saját vélemény vagy pont kivonását kérni moderátortól (0,5 ill. 0,25 kreditért)
 • Önrevíziót alkalmazni, saját maga által elkövetett szabálytalanságot jelezni moderátornak, pont kivonását, vagy vitába torkolt hozzászólást töröltetni (esetek többségében ilyenkor a kreditvonás elmarad)
 • Részletes értékelést kredittel jutalmazni, kiváló fotó feltöltőjének saját kreditet utalni
 • Kiszúrni a moderátorokkal és csak szabályosan használni az oldalt, hogy ne tudjanak kreditet vonni ;)
 • Tanulni és jól érezni magát az embernek
 • Más személyiségi jogait megsérteni, más nevével vagy másnak kellemetlen névvel regisztrálni
 • Aktív felhasználói név mellett többszörösen regisztrálni
 • Személyeskedni, pocskondiázni, provokálni, kulturálatlanul viselkedni és obszcén szavakat használni (akár kipontozva vagy kicsillagozva, félreérthető szövegekért az értékelő a felelős)
 • Indoklás nélkül pontot adni egy képre
 • Munkatárs, haver, barát, szerető, feleség, férj és egyéb családtag képeit sorozatosan felpontozni
 • Szerzői jogot sérteni, pl. más fotóját feltölteni, vagy cikkben más szövegét használni engedély és forrás megadása nélkül
 • Más valaki által feldolgozott saját fotót feltölteni pontozhatóként
 • Értékelés során feldolgozott fotóként olyan képet feltölteni, amelynek nincs köze az értékelt képhez
 • Feldolgozott fotót feltölteni reprodukálást lehetővé nem tevő túl nagyvonalú vagy rövid leírással
 • Bemutatkozó képként olyan fotót feltölteni, amely nem (csak) a felhasználót ábrázolja
 • Moderátoroknak felesleges üzenetet küldeni, üzenetben olyat kérdezni, amely a szabályzatban és az ismertetőben megtalálható
 • Saját pontozható kép ID-jét vagy URL-jét értékelés vagy válaszírás során leírni, nem megengedett linkeléseket használni
 • Képfeltöltés során hamis adatokat megadni, vagy bárhol hazudni vagy félrevezetni másokat
 • Copy/paste módszerrel értékelni, véleményt mesterséges úton meghosszabbítani, vagy bármilyen más tevékenységet folytatni, amely a rendszer kijátszásának értelmezhető

Hogyan maradhat hosszú távon a fotozz.hu felhasználója?

 • A regisztrációt követően minden új felhasználónk moderálandó státuszú lesz (az írt értékelések csak a moderátorok jóváhagyása után jelennek meg, a felhasználó által irt vélemények alatt a "moderálandó" szöveg olvasható, a feltöltött képek alatt az "elbírálás alatt" szöveg látható, amíg a moderátorok el nem döntik, hogy elutasítsák, vagy elfogadják azt, cikkek nem pontozhatók), ahonnan szabályos használat esetén teljes jogú taggá válhatnak, többszöri szabálytalanságnak viszont felfüggesztés lehet az eredménye. Szabályainkat tartsa tiszteletben!
 • Minden esetben indokolja meg a véleményét, lehetőleg tényekkel alátámasztva! Adjon javítási tippet is. Ne írjon egy-két szavas véleményeket, ne utaljon csak a kép címére vagy megjegyzésére!
 • A pontozás során legyen következetes, ha jelentős problémát vet fel a képpel kapcsolatban, ne adjon 5 pontot!
 • Ne fedje fel a fotós kilétét, ne árulja el a feltöltő nevét véleménye elején, maradjon kultúrált, ne írjon obszcén szavakat, még kicsillagozva se! Kerülje a negatív hangvételű személyeskedést!
 • Csak saját maga által készített fotót töltsön fel (kivéve feldolgozott fotó, lásd később...), ne töltse fel más képét!
 • Igényes, átgondolt, megfelelően magas színvonalú fotót töltsön fel! A gyenge átlagú (<=3,6) felhasználóinktól feltöltött képek közül csak az általunk jóváhagyott kép jelenhet meg! Tipp: kerülje az ezekhez hasonló képek feltöltését!
 • 50 pontozott véleményenként töltsön fel egy pontozható fotót, illetve ne töröljön túl sok feltöltött képet, ügyeljen arra, hogy legalább egy pontozható (pontozott) képe legyen, illetve minden feltöltött képére maximum 50 Ön által írt pontozott vélemény jusson!

Mikor lehet fotót feltölteni?

Regisztráció után 0,9 kreditet kapnak az új felhasználók. Egy kredit egy fotó feltöltéséhez elegendő. Vagyis a regisztráció után még nem tud azonnal fotót feltölteni, ahhoz 0,1 kreditet kell szereznie (feltöltött kép nélkül ehhez kb. 15-20 részletes, pontozott értékelés szükséges). Ideiglenesen, próba jelleggel a regisztráció után 2 kreditet adunk. Aktív felhasználói név melletti dupla regisztráció szigorúan tilos!

Milyen fotók tölthetők fel?

Minden fotó feltöltője elismeri, hogy a fotó szerzői jogai őt illetik (kivéve feldolgozott fotók kategória, ennek ismertetése a Fotózz!hu V2.0 - Lépésről lépésre c. cikkünkben olvasható). Csak olyan fotó tölthető fel, amely a feltöltés után nem sérti más személyiségi és szerzői jogait, illetve rendelkezik a fotókon látható személyek hozzájárulásával. Üzleti jellegű reklámok feltöltése tilos!
Kerüljük a politikai töltésű fotók feltöltését! A raytrace programokkal, vagy más képgeneráló ill. képlopó szoftverekkel, fénymásolókkal létrehozott képeket tilos feltölteni!

Bemutatkozó képként olyan kép tölthető fel, amely csak a felhasználót ábrázolja, azon semmilyen szöveg, vagy más személy nem szerepelhet!

Feldolgozott fotó feltöltésekor kötelező leírni a kép megjegyzés rovatába, hogy milyen változtatások történtek a képen, és azok milyen céllal! Csak olyan feldolgozott fotó tölthető fel, amely a leírás alapján reprodukálható. A nem elég részletes leírással feltöltött képek kivonásakor 0,5 kredit levonás történik!

Természetesen a fotók feltöltésénél figyelni kell arra is, hogy az ízléses legyen, a közszemérmet és mások jogait ne sértse! A nem elfogadható fotók törlésének jogát az adminisztrátorok fenntartják! Az így törölt fotók után kredit nem jár vissza. Ha véletlenül rossz fotót töltött fel, törölje le azonnal és írjon üzenetet az adminisztrátornak, ha a képre még nem érkezett értékelés, a kreditet visszaadjuk.

Pontozható képként csak olyan fotó tölthető fel, amely teljes egészében (más szóval: minden részletében) a feltöltő fotós munkája. A fotó megjegyzés rovatában tilos kérni, vagy arra utalni, hogy a képet ne pontozzák. Nem pontozható képként feltölthető minden egyéb, amely nem sérti a szabályzat egyéb pontjait.
A nem pontozhatóként feltöltött képek kivonásának jogát a moderátorok fenntartják! Azok a fotók, melyek nem pontozhatóként kerültek feltöltésre, s nem kellően színvonalasak (vagy feldolgozott fotónál a megjegyzés rovat nincs részletesen kitöltve), indoklás nélkül kivonhatók a moderátorok által. Ilyen esetben kreditet visszaadni nem áll módunkban. Kérünk mindenkit, hogy csak jó minőségű, esztétikus és igényes alkotást töltsön fel!

Az egy évnél régebbi fotókat az adminisztrátorok akkor is törölhetik, ha minden feltételnek eleget tesznek.

Milyen szempontok alapján kell pontozni?

Elsődlegesen hagy ajánljuk Nagy Zoltán cikkét, ami ehhez a kérdéshez szorosan kapcsolódik: Mindenképpen javasoljuk elolvasni! A pontozás és véleményírás során mindenképpen tartsa szem előtt, hogy az adott pontot valahogyan indokolnia kell. Az értékelés akkor jó, ha annak szövegét másik képhez másolva az értelmetlenné válik, vagyis a szöveg csak az eredeti képnél legyen értelmezhető.Magyarul: konkrétan a képről (is) kell szólnia. Ahhoz, hogy sikeresen tudjon kreditet szerezni, mellőzze a konkrétum nélküli, egy jelzős véleményeket (mint például "tetszik", "hát ez nagyon tetszik, gratulálok", "szép", "jó", "kiváló", "hűha, ez nagyon szép", "nagyon jó, én is szeretnék ilyet készíteni", stb.) Ilyen esetekben előfordulhat, hogy nem kreditet kap, hanem kreditet veszít! Célszerű figyelni a komponálási szabályokra, a kép elkészítésének módjára, kivitelezésre, az utómunkák finomságára és természetesen a témára.
Bár a keret is sok esetben a kép jellegzetes része, ezt a pontozásba maximum 0,5 ponttal lehet figyelembe venni, ha nagyon zavarja a kép élvezetét! A keret hiánya miatt viszont pont nem vonható le! Szintén maximum 0,5 ponttal vehető be a pontozásba a kép mérete, ha az túl nagy, vagy túl kicsi ahhoz, hogy a kép élvezhető legyen: 480 kpixel (800×600 pixel) alatt vagy 2 Mpixel felett.
Egyáltalán nem vehető be a pontozásba viszont a cím, a géptípus és a választott kategória sem, ahogyan a vízjel/szerző neve, vagy annak hiánya sem!
A tökéletes munkát, amit nem tudna jobban elképzelni 5 ponttal jutalmazza, de feltétlenül emelje ki a fotó előnyeit, mutasson rá arra, mi az, ami nagyon megfogta a kép láttán, mi sikerült jól a képben. Az egyszerű utómunkával javítandó fotókat 4 ponttal, a több problémát tartalmazó képeket 3 ponttal, a téma hibás képeket 2 ponttal, a teljesen kerülendő kivitelezést 1 ponttal díjazza. Lehetőség van a pontszámok finomhangolására is, így adhat akár tizedes értékkel is. Figyelem! Az itt látható pontok nem osztályzatok! Nincs ötös, négyes, hármas, csak 5 pont, 4 pont, 3 pont, stb.
Természetesen nem tudunk tökéletes sablont adni a pontozáshoz, de a következő pontokat mindenképpen olvassa el és alkalmazza az értékelései során:
 • Ha a fotó Ön szerint hibátlan és semmilyen javítást nem tud elképzelni, akkor adjon rá 5 pontot és írja le, mi fogta meg a fotóban, mi az, ami miatt kifejezetten jól sikerült. Ezek azok a fotók, amelyekből akár poszter is készülhetne, s ezeket szívesen ki is rakná a szobája falára.
 • Ha olyan hibát talál, amely a fő témát nem rontja el jelentősen, a fotó igényes, a kompozíció remek, csak apró probléma jelentkezik, amit utólagos képfeldolgozással lehet javítani (pl. kis expozíciós hiba, nem pontos fehér-egyensúly, ferde horizont), akkor írja le mi az apró hiba, illetve ha van tippje, ossza meg, hogyan lehetne javítani és adjon rá 3,5-4,5 pontot. Figyelem, a keret maximum fél ponttal vehető bele a pontozásba!
 • Ha a fotót tudatosnak, jól megfontoltnak találja, de kompozíciós, vagy technikai jellegű hibákkal is szembesül, amelyeket csak újrafotózással lehet korrigálni, vagy a problémák erősen érintik a fő témát is, illetve ha több apró hibát talál, adjon ötletet a javításra, írja le, mi az, amit mindenképpen máshogyan kellett volna csinálni és pontozzon 2,5-3,5 ponttal.
 • Ha a fotóban nem lát koncepciót, ha csak az látszik, hogy a gépet elkattintották, ha a téma sem kiemelkedő, amolyan "tucatfotó", bármikor bárki által reprodukálható, vagy technikailag és kompozícióját tekintve is jelentős hibákat tartalmaz, adjon rá 2 pontot. Írja le mik a technikai és kompozíciós hibák, illetve ha lehet azt is közölje, hogyan lehetne rajtuk javítani, de a téma megválasztását is véleményezze.
 • S végül abban az esetben, ha sem a témát, sem a megvalósítást egyáltalán nem sikerült eltalálni, és mindenféleképpen kerülendő az efféle kép készítése, magyarázza el mi a hiba, vezesse rá a fotó készítőjét, mi az, amit nem tud egyáltalán elfogadni a fotóval kapcsolatban, ekkor adjon rá 1 pontot. Ez jelenti tehát a legrosszabb értéket. Az 1 pont adása nem azt jelenti, hogy semmiképpen nem kap kreditet. Az adminisztrátorok folyamatosan figyelemmel kísérik a pontozást és a vélemények elfogadását, s ha szükséges, a fotós által visszautasított véleményekért is kreditet írnak jóvá!
Szeretnénk azonban hangsúlyozni, hogy a cél nem az alig látható hibák megkeresése! A valóban zavaró, az élményt rontó problémákat viszont érdemes megmutatni a fotó készítőjének.

Mire kell figyelni a véleményezés során?

Az értékelések során nem kell se túl jószívűnek, se túl szigorúnak lenni, de minden pontozását indokolja. A felhasználó összes pontozott értékelésére vetített számtani átlag javasolt értéke: 3,7-4,7 (50 pontozott értékelés után a 3,7-nél kisebb adott pontátlagú felhasználók súlyát csökkentjük). Fontos azonban, hogy ne csak a jó fotókat értékelje, pontozza, hanem a gyengébbeket is, hiszen az oldalunk elsődleges célja az, hogy a kezdő fotósok is beletanulhassanak a fotózásba, meglássák benne a kihívást, a szépséget, s bizony ehhez nem csak dicsérő szavakra, de útbaigazításra is szükség van. Adjon tehát 4 és 5 pontszámokat ha úgy érzi, de adjon kevesebb pontot is, ha a fotón javítandó részt, vagy a kép értékét csökkentő problémát észlel, ez esetben azonban minden esetben indokolja meg az adott pontot (az a jó értékelés, amely tényszerű, s a képre pillantás nélkül a szövegből is egyértelmű, hogy az értékelő szerint mi a kép hibája)! A véleményezés és válaszírás során kerülje az obszcén szavakat, a kultúrálatlan megjegyzéseket, ne tegyen faji megkülönböztetést! Soha ne fedje fel a feltöltő kilétét! A nem indokolt véleményekről kitöröljük a pontszámot, a nem megfelelő értékeléseket töröljük, s ezek után kreditet is vonunk. Többszöri, visszatérő probléma esetén jelzés nélkül felfüggeszthetjük a felhasználót!
Figyelem! A hasznos vélemények írása közös érdekünk. Ha olyan pontozást kap, amely nincs indokolva, ne fogadja el, így nem támogatja kredittel az ilyen értékelőt.
Pontozni nem kötelező, pontszám kiválasztása nélkül írhat egyszerűbb véleményeket is, vagy kérdezhet a fotó feltöltőjétől. Kreditet viszont csak pontszámmal együtt leadott értékelés után írunk jóvá. Pontot csak pontozható fotóra lehet adni, amely feltöltése 30 napon belül történt. A feltöltéstől számított 30 nap elteltével már minden fotóra csak szöveges vélemény írható, pontozás nélkül.
A vélemény írása során HTML TAG-ek nem használhatók!
Véleményezéskor vagy válasz írásakor még pontozható saját fotó ID-jét, vagy más oldal linkeljét, illetve annak URL-jét leírni szigorúan tilos (felfüggesztés járhat érte)!
Figyeljen arra is, hogy nem csak véleményeket kell írnia, hanem fotókat is fel kell töltenie! Minden 50 pontozott véleményre 1 pontozhatóként feltöltött fotónak kell jutnia! Vagyis Ha Ön 70 véleményt írt, már 2 feltöltött fotójának kell lennie. Ha már megírta a 101. véleményét akkor már legalább 3 feltöltött fotóval kell rendelkeznie. Természetesen az Ön fotójára írt értékeléseket is kezelnie kell: jelölje be ha hasznosnak találja. Természetesen az értelmetlen, használhatatlan, egyszavas és mézes-mázas agyondicsérő (kreditvadász) véleményeket sem kell hasznosnak jeölni, ha azok nem segítenek Önnek a további fotók elkészítésében! Ha olyan értékelést kapott, amelyet kifejezetten irritálónak, sértőnek, esetleg provokálónak tart, szintén jelölje nem hasznosnak, valamint üzenjen a moderártorokak. Ha olyan értékelést kap, ami igazán sokat segített Önnek, élhet a kreditjutalmazás (lásd lentebb) lehetőségével.

Hol és milyen linkeket, URL-eket lehet beírni?

A fotozz.hu oldalain belül a fotoID-k és az URL-ek beírása korlátozott. A következőkben mind a fotoID-kre beírására, mind az URL-ekre vonatkozó tudnivalókat ismertetjük: Saját fotóra mutató foto ID-t vagy URL-t csak egy fotó megjegyzés rovatába lehet írni, de akkor is csak indokolt esetben (pl. a módosított, a készítés körülményeit bemutató, a helyszínt ábrázoló, vagy egy fotósorozat előző/következő elemére mutató link/URL/ID). Ne feledjük hogy ebben az esetben könnyen kideríthető a linkelt fotó feltöltője, így ez a bosszúpontozás lehetőségét kínálhatja akkor is, ha az adatlapon a pontozható képek rejtése bekapcsolt állapotú! Egy kép megjegyzés rovatában csak a kép megértéséhez vagy élvezetéhez, illetve a képkészítés leírásához segítséget nyújtó URL helyezhető el. Reklám jellegű linkek nem engedélyezettek. Véleményezés, illetve egy vélemény megválaszolása során még pontozható saját fotó ID-jét vagy URL-jét leírni tilos! Külső weboldal URL-jét csak abban az esetben szabad kiirni, ha ez tanító, oktató jellegű (pl. szoftver weboldala, fotós kellék ismertetője, stb.). Más fotót külső oldal esetén bemutatni csak úgy lehet, ha az URL közvetlenül a képre mutat (vagyis nem HTML oldalra). Az ilyen URL-eket csak igen indokolt esetben engedélyezzük. Többszörös vagy reklám jellegű linkelések/URL-ek nem megengedettek! Konkurens képértékelő oldalakra mutató URL-t leírni még akkor is szigorúan tilos, ha egy kép eredetijét óhajtja ezzel bemutatni a fotós (függetlenül attól, hogy magyar, vagy idegen nyelvű az oldal, ez minden esetben tiltott, azonnali felfüggesztés jár érte)!

Hogyan utalható át kredit egy jó fotó feltöltőjének?

A felhasználóknak joguk van saját kreditjükből valamennyi kreditet átutalni egy-egy jó fotó készítőjének, ezzel elősegítve, hogy további képeket tölthessen fel.

A kredit-átutalás feltételei:

 • Csak olyan felhasználó utalhat át kreditet, akinek legalább 6 kreditje van.
 • Egy adott felhasználó egy héten csak egyszer jutalmazható (több felhasználótól természetesen többször).
 • A jutalom 0,5-2,0 kredit lehet.
 • Egy jutalmazó egy héten maximum 8 kreditet utalhat át.
 • A kredit átutalásához a kép értékelésénél ki kell választani a kredit átutalása opciót, s ide kell leírni az adományozni kívánt kredit értékét.

Hogyan jutalmazható egy igen részletes vélemény/elemzés?

A fotó feltöltőjének ahhoz is joga van, hogy egy részletes, számára nagyon hasznos véleményt kredittel jutalmazzon. Ez az előző bekezdésben részletezett kredit-átutalással szemben nem kerül kreditjébe az ajándékozónak. A jutalomkredit ajánlásához az adott véleményre írt válaszban kell jelezni, hogy hány kreditet kíván jutalomként adni. Fontos, hogy az értékelésre adott válaszban egyértelműen, irónia nélkül szerepelnie kell, hogy az értékelés a feltöltő számára igen hasznos volt!
A jutalomkredit ajánlás feltételei:
 • Csak olyan pontozott vélemény jutalmazható, amelynek pontszáma kisebb, mint 4,5.
 • A jutalmazott vélemény megválaszolásakor ki kell választani a "A vélemény jutalmazása" opciót, s ide kell beírni a jutalomkredit értékét.
 • Egy adott véleményező egy héten csak egyszer jutalmazható (több felhasználótól természetesen többször).
 • A jutalom 0,5-2,0 kredit lehet.
 • Egy jutalmazó egy héten maximum 8 kreditet ajánlhat fel.
A jutalmazásokat ellenőrizzük, a nem valós (ironikus válasz, a válaszban a hasznosság nem egyértelműen leírt) jutalmazásoknál a jutalmazott kreditmennyiség 2×-esét vonjuk le a jutalmazótól, illetve ismerős, haver sorozatos jutalmazása esetén a felhasználót kitiltjuk.

Milyen bemutatkozó fotó tölthető fel?

A felhasználók adatlapján lévő bemutatkozó fotóhoz csak olyan kép tölthető fel, amely egyedül a felhasználót ábrázolja. Más személy, felirat, reklám nem szerepelhet a képen. Ide csak és kizárólag a felhasználót bemutató kép tölthető fel!

Moderálási alapelvek:

Ha egy fotó minimum 3 értékelést kapott és az átlaga 2,5 alatti, a rendszer a fotók listájáról azt automatikusan kivonja.

A moderálandó felhasználó által feltöltött kép a moderátorok által elutasítható, ha annak témája és/vagy kivitelezése nem megfelelő színvonalú. Az elutasított képek után a kreditet pár naponta visszautaljuk a feltöltőnek (ha időközben a képet törölte a feltöltő, a képtörlésért vont 0,5 kreditjét viszont már nem áll módunkban visszautalni).

Figyelmeztetésekkel együtt járó kreditlevonások:

 • személyeskedő, pocskondiázó, provokáló hozzászólás vagy válasz: -2 kredit
 • feldolgozott fotóként olyan fotó feltöltése, amelynek nincs köze az eredeti képhez: -1 kredit
 • szabályzatnak nem megfelelő URL, vagy fotó ID beírása: -1 kredit
 • hamis adatok megadása, felhasználók félrevezetése: -1 kredit
 • bemutatkozó képként nem szabályos fotó feltöltése: -1 kredit
 • 35 napnál régebbi, géptípus nélkül feltöltött fotó esetén figyelmeztetés küldése: -1 kredit/alkalom (tipp: használd a google naptárát, e-mail értesítőt küld automatikusan a megadott esemény előtt)
 • géptípus nélkül feltöltött fotónál a géptípus megadásának elmulasztása figyelmeztetés ellenére: -1 kredit/kép
 • feldolgozott fotó feltöltése reprodukálást lehetővé nem tevő részletességű megjegyzéssel (vagy megjegyzés/leírás nélkül): -0,5 kredit
 • szabályzatnak nem megfelelő pontozás vagy vélemény törlése után -0,25 kredit/vélemény (moderálandó státuszba helyezés)
 • csalás (pl. a legjobb értékelőknek járó bónuszkrediteknél, feldolgozott fotónál, copy/paste véleményekkel): levonásra kerül a megszerezhető vagy megspórolt kreditek 3x-osa
Egyéb figyelmeztetések:
 • ha a felhasználó által adott pontok átlaga kiesik a szabályzatban javasolt tartományból, a jövőben adott pontjainak súlya 0-ra csökkenthető. Súly visszaigényelhető, amennyiben az adott pontok átlaga visszatér 3,75-4,65 közé.
A felhasználó felfüggesztésre kerül, ha:
 • olyan képet töltött fel, amelynek szerzői jogai nem őt illetik, illetve a feltöltött kép eredetijét nem tudja bemutatni (nem térhet vissza, képei törölhetők)
 • a linkelésre vonatkozó szabályokat megszegi (a felfüggesztés ideje után kérheti aktiválását)
 • szabályszegés miatt levont kreditek összege eléri az 10 kreditet, vagy az általa írt összes értékelés min. 5%-a szabálytalan (50 értékelés felett) (nem térhet vissza)
 • hamis adatok megadásával, vagy más módon a felhasználóinkat sorozatosan félrevezeti (a felfüggesztés idejének lejárta után kérheti aktiválását)
 • aktív felhasználónév mellett új felhasználónevet is regisztál: dupla regisztráció (nem térhet vissza)
 • az általa pontozhatóként feltöltött és fent lévő fotók 50×-esénél több véleményt írt (vagy túl kevés feltöltött, vagy túl sok törölt kép) (visszatérhet, ha még nincs új felhasználói neve, s az összes törölt képét visszaállíttatja, melyet üzenetben jelez felénk)
 • negatív jellegű személyeskedés jelentősebb mértékben, provokáció, másokat sorozatosan letaglózó, földbe döngölő, megalázó kommentek (akár pont nélkül!) vagy többszörös illetve rövid időn belül ismétlődő szabálysértés (nem térhet vissza)
 • szabályzatot (és ismertetőt) többször, sorozatosan (min. 3×), azonos módon megszegi (faltörőkos-effekt) (kérheti aktiválását a szabályzat vagy ismertető adott pontjának elfogadásával)
 • a moderátorok és a Kiemelt Tagok többsége úgy ítéli meg, hogy a felhasználó további tevékenysége káros az oldal működése szempontjából (egyéni elbírálás alapján a fentiek döntésétől függően visszatérhet, vagy nem)
A felfüggesztés alap ideje 24 óra, személyeskedés esetén 72 óra. Az óra onnan indul, hogy a felhasználó elfogadja a moderátor döntését, s üzenetére válaszol. Többszörös, illetve visszatérő (3. alkalom) szabálysértésnél 168 óra a felfüggesztés időtartama. A negyedik személyeskedő hozzászólás vagy válasz esetén a felfüggesztés végleges lehet, a visszatérés feltételét egyéni elbírálás alapján döntjük el (pl. a személyeskedés mértéke, az előfordulás sűrűsége, a flame gerjesztése/fokozása alapján)!
Az a felhasználó, aki nem véglegesen került felfüggesztésre, a felfüggesztés idejének letelte után kérheti aktiválását, de csak abban az esetben, ha még új felhasználói nevet nem regisztrált.

Bosszúpontozás esetén első alkalommal 50, második alkalommal 100, harmadik alkalommal 200 pontozott értékelésig nullára csökkenthető a felhasználó súlya. Negyedik alkalommal a pontok súlya véglegesen nullázható! Mindenki tudja, ki pontozta. Ha véletlenül betalál egy gyenge pont egy őt pontozó új képére, még mindig kérheti annak kivonását...

Előfordulhat, hogy a felfüggesztés helyett, bosszúpontozás után, illetve újraaktiválás során átmenetileg moderálandó státuszba kerül a felhasználó. Ekkor még értékelhet és tölthet fel képeket, de azok csak a moderátorok jóváhagyása után jelennek meg. A moderálandó státuszba kerülés vagy onnan visszajutás egyéni elbírálás alapján történik, de a felhasználó kérheti a moderálandó státusza megszüntetését, amennyiben az oldal aktív használata mellett szabálytalanságot nem követ el (min. 3,9-es felhasználói átlag, egymást követő minimum 20 pontozott szabályos értékelés, szabálytalanság nélkül)! A bosszúpontozás miatt moderálandó státuszba került felhasználó a számára üzenetben közölt (50, 100 vagy 200) pontozott értékelés megírása után kérheti moderálandó státusza kikapcsolását.

Szintén moderálandó státuszba kerül az a felhasználó, aki 90 napig nem lép be az oldalra, vagy a szabályzat változása esetén a szabályváltozástól számított 1 héten belül.

Az itt nem szabályozott kérdésekben minden esetben a moderátorok és a Kiemelt Tagok együttes véleménye az irányadó.

Ha inaktivitás miatt egy felhasználó legalább 90 napig nem lépett be az oldalra, visszatérésekor 5 bónuszkreditet igényelhet (csak az első belépéstől számított 24 órán belül, vagy ha felfüggesztett, akkor az aktiválásától számított 24 órán belül). Amennyiben a felhasználói átlaga 4,5 feletti, 5 kredit helyett 10 kredit igényelhető.

Szerzői- és adminisztrátori jogok:

A felhasználók tudomásul veszik, hogy a feltöltött fotók a fotozz.hu és a pixinfo.com oldalain illusztrációként térítésmentesen felhasználhatók, még abban az esetben is, ha a feltöltő a képet időközben törölte saját galériájából (a képek a szerveren maradnak, a felhasználó gelériájában nem láthatók, de a képre közvetlenük mutató URL-lel elérhetők). Felhasználók elfogadják, hogy a fotókkal kapcsolatos bármilyen szerzői vagy személyiségi jogi probléma esetén a felelősséget teljes egészében a feltöltő vállalja.
A site adminisztrátorainak joga van bármely fotó eredeti, módosítatlan, nagy felbontású változatát bekérni, ha a fotó eredetisége megkérdőjelezhető. Amennyiben az ereditséget, illetve saját tulajdont nem tudja a feltöltő egyértelműen bizonyítani, a kép törlésre kerül, valamint a szabályzat erre vontakozó része lép életbe.
Felhasználók elfogadják, hogy a további vitákban és a jogi problémák peres úton történő tiszázásában a site üzemeltetői nem vesznek részt.
A felhasználóink elfogadják, hogy amennyiben a fotó feltöltésénél nem szüntetik meg a "feldolgozható" opciót, akkor a kép más felhasználók által megvágható, átalakítható és feltölthető a feldolgozott fotók kategóriába. A feldolgozott fotók kategóriából az eredeti kép szerzőjének kérésére a fotót töröljük. Felhívnánk a figyelmet arra, hogy a feldolgozhatóság nem jelenti a szerzői jogról való lemondást! A feldolgozható fotókat ugyanúgy védik a szerzői jogok, azok - a Fotózz!hu feldolgozott fotók kategóriáján kívül - felhasználása törvénysértés.
A felhasználó a véleménye és cikke elküldésével a felhasználási jogot a Pixinfo Kft.-nek adja. A megjelenést követően semmilyen anyagi, vagy más jellegû követeléssel nem élhet az írt vélemény vagy cikk tartalmát vagy megjelenését illetően.
A fotozz.hu oldalra írt vélemények a Pixinfo Kft. tulajdonát képezik, azok felett a site adminisztrátorai teljes joggal rendelkezik. A véleményeket akár előzetes bejelentés illetve indoklás nélkül törölhetik, de nem kötelezhetők vélemények törlésére (lásd előző bekezdés).

Mindezek után ha kérdése van...

Ha a fotózz használatával kapcsolatban van problémája, rosszul pontozott, elrontott valamit, vagy szabálytalanságot vett észre, küldjön üzenetet a moderátorainknak az Üzenetek menüpontnál. Olyat azonban ne kérdezzen senki, amely a szabályzatban vagy az ismertetőben megtalálható. Ha az oldallal kapcsolatban egyéb kérdése van, írja meg az admin@fotozz.hu e-mail címre (a levél tárgyának a "fotozz " ékezet nélküli szöveggel kell kezdődnie, ellenkező esetben a spam-ek miatt a levelet a rendszer automatikusan törli).