BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,24
KATEGÓRIA: állatfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2006. február 17. 08:32
  • érzékenység: ISO 200
  • fókusztávolság: 5,7mm
  • rekeszérték: f/5
  • zársebesség: 1/550 mp
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Udvar
Szieszta

Utólagos módosítások: -keret -vágás -semmi több. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 1
2006. március 16. | 00:01 | kompedro

Nem találom szerencsésnek ezt a felvételt. Ha ez állatfotó miért ekkor és innen fényképezted? Mi volt az elgondolásod? Nekem ez így egyes.

2006. február 18. | 00:06 | pccoder

Ja, most látom csak, hogy a lepke lett volna a téma... Hát, így már más a véleményem... Igazából nem is jöttem volna rá, mit kell nézni a képen, ha a korábbi hozzászólásokat nem olvasom el.
Így most a véleményem a következő: a virág és a zöld háttér túl hivalkodó, egyébként is túl sok a szín a képen, viszont a lepke teljesen beleolvad a környezetébe, első pillantásra észrevehetetlen. A vágásra továbbra is csak ugyanazt tudom mondani, nem tetszik.
Ebben a tudatban már én is azon a véleményen vagyok, hogy a bal oldali virág teljesen felesleges, a jobb oldalin pedig nem is igazán a lepke, sokkal inkább a szár a hangsúlyos. Ne haragudj, de sok mindenben egyet kell értenem Ophidiannal.

G-Za válasza:
Köszönöm a hozzászólásod! (Nem haragszom, nincs okom rá.)

adott pontszám: 3
2006. február 17. | 23:57 | pccoder

Ahol kell, szép, éles. Tetszik a játék a mélységélességgel is. Kár a kilógó részekért, a rossz vágásért... :( Szerintem próbáld meg újra!

G-Za válasza:
Köszönöm véleményed!

2006. február 17. | 14:12 | ophidian

Igaz, lehet finomkodni, óvatoskodni, a véleményről hangsúlyozni, hogy vélemény (szerintem, azt hiszem, valószínűleg).
Mivel azonban biztos vagyok benne (hozzá nem értésem ellenére), hogy ez szakmailag kifejezetten gyenge kép, ezért neveztem mindenféle mellébeszélés nélkül "nem jó"-nak.

A képen futó vonalaknak, íveknek, feltűnő színeknek kiemelkedő szerepe van.
A kép hagsúlyos elemei itt a két szár (vonalak)és a két virág (színek). A bal oldali virág+szár teljesen felesleges, képen kívülről képen kívülre halad, semmi kötődése nincs a kép témájához. Jelentéktelenségét, funkciótlanságát hangsúlyozza, hogy félbe is vágtad, mintegy jelezve, ez nem érdekes. Viszont élénk színű, hogy mégiscsak foglalkozzon vele az ember egy darabig. Míg aztán ki nem derül, hogy tényleg semmi szerepe.
A jobb oldali szár elfut a téma mellett, és szintén kivezeti a szemet a képből. Fent ráadásul szintén némi virágfoszlányok erősítik, hogy a felső él sem lett megkomponálva. A jobb alsó sarokban pedig az összefutó vonalak jelzik, itt a kép vége, lehet hazamenni. :)
Ezek közé beszorulva tálalod a színében, fomájában és kontrasztjában visszafogott témát, két feltűnő levéllel (egy fényes-világos és egy sötét-árnyékos) súlyosbítva.

Ha csak ránézel a képre, a két színes folt fogja meg a szemed, és közülük a bal oldali a feltűnő.
Ezt nézi az ember először. Miután itt nincs semmi, nézi a jobb oldalt, de ott meg a szár a domináns, mivel az van az előtérben, végighúzódik a képen, a másik virág mögött ronda barna a háttér a szirmokat meg egy halom dolog takarja: a levél, meg valami furcsán árnyékolt fehér maszat. És amikor az egyszeri néző megpróbálja kitalálni, mi is az a maszat, akkor találja meg végül a témát.
Hogy lehetett volna ezeket javítani? Valószínűleg sehogy, ez a téma abból a szögből alkalmatlan volt arra, hogy jó fotó készüljön belőle.

Nem kívánom, hogy elfogadd, amit írtam, de ha alaposan átgondolod, találhatsz benne olyan pontokat, amik segíthetnek a tudatosabb képkészítésben.

G-Za válasza:
Valóban vannak pontok a véleményezésedben, amelyek hibaként foghatók fel -ezeket elismerem most is, és előzőleg is elfogadtam. Érdekes, hogy külön-külön összevetve kezdő, és profi fotósok véleményeit, mennyire különböző eredmények születnek. Ezt a képet látta profi is, és neki bejött. Igaz, vágatlan verzióban, de valószínűsítem, hogy neked az sem tetszene.

Ha témánál vagyunk, akkor feltárom előtted a saját véleményem a képről.
Számomra vonzó ez a erős színvilág, ami a a kép egyik fő jellemzője, és sztem ugyanúgy passzol a többi színhez az ocsmány barna is. Érdekesnek találom a millió félbevágott dolgot is. Tulajdonképpen az egyetlen dolog, amit nem érint a vágás, az lepke, de mégis elegendő teret hagy a szélesre hagyott kép a többi -általad feleslegesnek itélt- motívumnak is. Ezáltal lehet keresgélni egy kicsit a képen a színek, és formák között, ami szerintem egyáltalán nem baj, mert kötve hiszem, hogy valaki a valóságban egy ilyen színes környezetben kapásból kiszúrná a kicsi lepkét. Igenis ott is keresgélni kell, és lényegét vesztené a világ, ha csak az általunk lényegesnek vélt dolgokról kapnánk információt, a környezőkről pedig nem.
A kifutó vonalak pedig valóban kivezetik a képről tekintetet, de én ezt sem tartom kifejezetten rossznak. (Megjegyezném, hogy egy profi fotós ismerősöm is inkább a vonzó kategóriába sorolta ezt, mint a zavaróba.)
A háttér túlzott elmosottsága egy nagy pacnit eredményezett volna, így legalább van némi információtartalma annak a résznek is, de mégsem annyira éles, hogy az zavarná a fő témát. A pillangóra eső kellemes nyári fény kiemeli azt, illetve a világos részeken látszik a szárny erezete, ez pedig tovább növeli kép részletgazdagságát.
Röviden ennyi.

Minden esetre köszönöm a részletes véleményed, és még 1x: semmi indulat nincs bennem a véleményed miatt, tudomásul van véve.

2006. február 17. | 10:31 | Sebestyén Péter

Milyen előtéttel és milyen messziről fotóztad?A 200at azért tartottam furcsának,mert nekem is Fuji-m van,szerintem régebbi tipus,ezen már 160ig lehet iso-t állítani.Úgy gondoltam a tieden 100ig is le lehet menni.A félrehajtás miatt tényleg megijedt volna lehet..

G-Za válasza:
Nézd meg, képeknél jobb oldal felül ott van fényképezőgépek adatlapjának linkje a géptípus alatt. Az előétt kb. 5x-ös nagyítást tesz lehetővé, és egyedi kivitel ;). (Az optika érdekes tudomány.)
Ha jól emlékszem kb. fél méterről készült a kép.

adott pontszám: 4,5
2006. február 17. | 10:19 | j3ns

kár hogy a másik virág egy része lelóg a képről (-0,5p), saját bőrömön is megtapasztaltam a hibás vágás következményeit (:

G-Za válasza:
A bal oldali virágot próbáltam benne hagyni a képben, de úgy a kép bal felső részén zavaró lett volna a nagy zöld homály.
Köszönöm az értékelést!

adott pontszám: 4
2006. február 17. | 10:18 | davidbosi

Huh, de nagy a színkavalkád!
A fotózott alanyt nem is láttam elsőre, eléggé bele kellett mélyedni a fotóba hogy rájöjjek az egy lepke és ő sziesztázik! ;)

Nekem hiányzik a bal oldali virág folytatása, csúnyán félbevágtad! Igazából ahhoz hogy a lepke legyen a kép fő attrakciója én egy kicsit közelebb mentem volna. Így elveszik a színekbe, ráadáaul ő maga nem is színes hanem fakósárga. A belógó levél is zavaró egy kicsit nekem. Meg a fenti virág folytatása. Azt is levágtad. Én még vágtam volna egy kicsit.
Bocs!

Üdv!

G-Za válasza:
Igen, a vágást páran már a fejemhez vágták, így biztos hogy van benne valami.
Köszi az értékelést!
U.i.: Kultúrált vélemény miatt nem kell bocsánatot kérni!;)

adott pontszám: 3
2006. február 17. | 09:57 | Sebestyén Péter

A cím az találó!Mi okból használtál 200as iso-t?Az jó,hogy a másik virágot beletetted,viszont így vágva nem az igazi.Inkább félre kellett volna hajtanod,akkor a levél sem lógna át a téma elé és jobb,álló kép kerekedne ki az egészből.a próbálkozás igéretes,biztos lesznek jobb fotóid is!Ez még elég zavaros.Talán közelebbről makro módban is megpróbálhattad volna,ha a főtéma nem a virág.

G-Za válasza:
A kép makro (mégpedig előtét lenycsével készült: ezért is ilyen elmosott a háttér), csak interpolált 6Mp-ről ilyen picire vágva bizony a minőségromlás elkerülhetetlen!
Az ISO200 a legkisebb beállítható érzékenység a gépemen :(. (Mielőtt véleményezel, előbb tájékozódj!!!)
Ha pedig félrehjtottam volna a szárat, tutira elrepült volna a lepke.
Egyébként a bal oldali virágot próbáltam benne hagyni a képbe, de úgy a kép bal felső részén zavaró lett volna a nagy zöld homály.

Köszönöm hozzászólásod!

adott pontszám: 4
2006. február 17. | 09:56 | pingvin014

Ugy lett volna tökéletes, ha a bal oldali virág is bennemarad a képben, illetve ha kissebb lenne a mélységélesség és a háttér, a színek megtartása mellett, egy picivel jobban elmosódna..
Mivel a lepkék, általában mozgatják a szárnyukat nektárnyalogatás közben, kicsit várni kellett volna, hogy többet lássunk belőle...
A fentieket leszámítva szerintem szép természetfotó, jól esik a mostani esős, szürke napokon nézegetni..

G-Za válasza:
Köszönöm az értékelést!
Ez nem mozgatta szárnyát. Vártam:).
Egyébként a bal oldali virágot próbáltam benne hagyni a képbe, de úgy a kép bal felső részén zavaró lett volna a nagy zöld homály.

2006. február 17. | 09:16 | ophidian

Ez nem jó kép.
A témát elnyomja az előtér és a háttér, maga a lepke igen előnytelen pozícióból lett lefotózva.
A kép hangsúlyos elemeinek elhelyezése esetleges, kompozíciós szerepük nincs, az erős vonalak a szemet messze viszik a témától, ki, a képen túlra.

Az ilyen fotóknál nagyon fontos, hogy a téma kerüljön a leghangsúlyosabb helyre kerüljön(aranymetszés, középpont), megfelelő legyen a mérete, legyen önmaga is látványos, és ne vonja el róla semmi a figyelmet. A háttér legyen semleges, minél inkább elmosott, egynemű. Egyéb elemek csak akkor kerüljenek a képre, ha azokkal a témára tudok vezetni a szemet, krülni kell a témánál feltűnőbb (nagyobb, színesebb, részletdúsabb) elemeket.

G-Za válasza:
Köszönöm a részletes hozzászólsáod, de nem értünk egyet.
Mit értesz pl. azon, hogy "A kép hangsúlyos elemeinek elhelyezése esetleges"?
Idézek még 1-et:
"Egyéb elemek csak akkor kerüljenek a képre, ha azokkal a témára tudok vezetni a szemet, krülni kell a témánál feltűnőbb (nagyobb, színesebb, részletdúsabb) elemeket."
Nos, ez ökölszabály. Sok esetben az elnyomott részletek kerülnek előtérbe pont az általad leírtak miatt.
De, nem vagyunk egyformák, és ez nem baj. Valakinek ez tetszik, valkinek az.
Ami baj, az sok embernél az átgondolatlan fogalmazás:
"Ez nem jó kép."
vagy:
Szerintem nem jó kép..
vagy:
Nekem nem tetszik...
vagy:
Ez a kép azért nem nagyon tetszik mert...
.
.
.

Érezhető a különbség? Szó nincs róla, hogy haragudnék, csak vigyázz, hogy hogyan fogalmazol, mert esetleg megbánthatsz másokat.
Üdv: a fotós.