BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,35
KATEGÓRIA: panoráma
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2006. február 1. 10:38
  • objektív: Sigma 55-200 mm
  • rekeszérték: f8
  • zársebesség: 1
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Budapest
Látkép a Petőfi hídról

Tudom, hogy gyakori téma a Nemzeti meg a lágymányosi híd, de szerettem volna elkészíteni ezt a képet én is. Ez az első panoráma probálkozásom, mindenkitől elnézést kérek az esetleges hibákért. Sajnos az átméretezés után ilyen kicsi lett. Öt képből raktam össze Gimppel, ezért előfordulhatnak illesztési hibák. (Egyébként nagyon jó játék, azt hiszem, keresni kezdem a következő helyszínt.) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2007. március 26. | 11:02 | nemes_andras

Ezzel az obival 4 kép. Nagyon a napszakkal sem kell vacilálnod, ha esti panorámát készítesz, mert ha már teljesen besötétült az ég, akkor elég ha nincsen katasztrofális idő.
Összeillesztéshez megfelel a PS is. Én is abban csináltam egy panorámát nem rég, amit nem sokára "közkincsé" teszek. :)

mifene válasza:
Én inkább Gimpezek, meg van a hugin, ami igen sokat tud és ingyenes is. :-)
Köszönöm a tanácsokat.

2007. március 26. | 10:35 | nemes_andras

Szia! Én is próbálkoztam mostanában panorámával, így megosztanám veled tanácsaimat, melyeket remélhetőleg, majd tudsz hasznosítani.
rövid a záridő ezen a képen. szűk rekesszel (16 v. 22) és 5-6 sec. záridővel egészen szép eredményeket lehet elárni.
Csillag alakú pontszerű fényforrások, selymes elmosódot víz felület, több részlet a képen.
Az egésznek egy fajta képeslap hatása lesz.

Üdv: NemesA

mifene válasza:
Köszönöm!
Ez volt az első próbálkozásom, de hamar rájöttem, az az idő, ami egy ilyen kép elkészítéséhez kell, meghaladja az én türelmemet. Kiszámolni, hány kép az ideális. Jól beállítani gépet, állványt. Pontosan meghatározni napszakot amikor még a "kék" órában lehet elkészíteni a képet. (Esetleg azt az időpontot, amikor jók a fények. Pl. a Szabadság hídon és környékén kora reggel szép fények vannak, de csak rövid ideig. Maga az, hogy szép a fény, még nem elég. El kellene készíteni egy nyers verziót is, ahol a kompoziciót tudja az ember ellenőrizni. Majd korán kelni, időben ott lenni.
A Móricz Zsigmond körtéren reggelente a Karinthy Frigyes utca felől szép ellenfény érkezik. A Szent Imre szobornál néha el lehet kapni a reggeli galambetető embereket -de most meg kell várni, amig a metró építkezés véget ér. Ráadásul a reggeli csúcsban kellene nagyon gyorsan elkészíteni - esetleg hosszú záridőt és szürkeszűrőt használni, hogy a járókelők elmosódjanak.
RAW-ban fényképezni, Tiffbe konvertálni, összefűzni.
Pontosan lejegyezni mindent, hogy ha a végeredmény mégse jó, könnyebben tudjam megismételni.
Eleve a panorámaképben komponálni, magam előtt látva azt, mit is szeretnék látni a végén.
Ráadásul lenyelni a békát, ha minden ott van a fejedben és a végeredmény is megközelíti azt, amit akartál - még mindig lehet egy üres, semmitmondó, unalmas kép a végeredmény.

adott pontszám: 3
2006. február 3. | 11:18 | PekZo

Egyetértek vele, hogy jó játék. Tényleg kérdés, hogy mekkora legyen a méret, ha kicsi az a baj, ha nagy az. Talán az a legjobb, ha közepesben meg lehet nézni egyben az egészet, a nagyon meg szemezgethetsz. Ez a kép elég sötét lett és dől is egy kicsit. A dőlés a könnyebbik, nem tudom, hogy a Lágymányosi híd egyáltalán elég fényes-e ilyen messziről. Téma van elég, hajrá!

mifene válasza:
Köszönöm! :-)
Nem az a gond, hogy van-e elég fény a hídon ködös időben. A hidhoz lehet állítani a zársebességet. Azt nem tudtam eldönteni, fényes híd - ködglóriába burkolt baromifényes Nemzeti, vagy ez a verzió legyen.
Talán jobb lett volna két verziót készíteni. Egy f8 és 1 másodperces -ez van most ide felrakva , és egy f8 (vagy szükebb rekesz) + 2 vagy több másodperces. Ez utobbiból Gimppel meg az elöző verzióból özsszemontírozni egy fényes hidat - látszodó jégtáblákkal a Dunán + sötét ég elött ilyen fényekkel a Nemzeti...

adott pontszám: 4
2006. február 2. | 12:39 | tonedly

Szép lenne, de kicsi próbálkozz megint, kár lenne veszni...!

mifene válasza:
Köszönöm.

adott pontszám: 4,5
2006. február 2. | 08:40 | WMiklós

talán 1 picit lehetett volna világosabb is de a fő hibája szerintem az hogy az 1 gyik partrészből nemlatok semit csak valami foltot egy pár épület kelet volna arra az oldalra is szerintem

mifene válasza:
Köszönöm. (A budai oldalra nem igazán építenék csak a kép kedvéért valamit. Az Infopark épületei bentebb vannak.)

adott pontszám: 3
2006. február 1. | 15:37 | dallas-one

te bitang sötét a Lágymányosi egy nagy feka paca csak azt se látni szinte, hogy híd van itt :/// elég zavaró így, kicsit rosszúl exponáltad ki, vagytényleg ennyire kivilágítatlan az a híd? akkor meg, inkább másik hidat fotózz, fotózd a lánchidat, igaz divat meg tucattéma, de az legalább jó eséllyel lehet jó képet csinálni róla,ha ügyes vagy.

mifene válasza:
Köszönöm! :-)
Rendesen alexposak a képek. Az igazság az, hogy legalább 2 másodperces záridő kellett volna az enyhe alexpó eléréséhez - a gép szerint. Lőttem egy olyan képet is, de a köd miatt elég érdekes lett a Nemzeti.

Azt hiszem megfogadom a tanácsaitokat.

adott pontszám: 3,5
2006. február 1. | 15:25 | Nyözö

nem éppen egyedi, ez tény. A kép egész jó kivágás lett, sarokra futó budai parttal, stb. Inkább zavar az erős alexpó. Igaz hogy rendes tónusok esetén nehezebb az illesztés is. :)
Az ilyen képek készítéséhez még a napnyugta utáni, de a teljes sötét beállta előtti 10-20 perces időszak (ún. kék óra) a legjobb, amikor már nem ég be az alkonyi ég, de még nem is fekete.
De a panorámázás nagyon szép dolog -- mindenképpen kívánok hozzá neked sok kitartást, jó fényeket!

mifene válasza:
Köszönöm! :-)

adott pontszám: 3,5
2006. február 1. | 14:48 | blzoly

Több hibája van a képnek,az első talán hogy nagyon sötét.A hídból a lámpákon kívül nem sokminden látszik,de még a Nemzetiből is alig dereng valami.Ez a nagyon kis méret nem nagyon engedi az embert elmerülni a látványban,nehéz értékelni mondjuk az illesztéseket is.Az tuti hogy jobbra dől erősen,gondolom a part ívjét akatrad a sarokba vezetni,ez jó is,de a horizont rovására ment.Én azt ajánlom neked hogy szerezd be a Panorama Factory nevű programot,fölösleges a Gimppel szöszmötölni,illesztgetni.A program vérprofi,az ilyen bebukásgyanus fotók fényerejét is pöpecül felnyomhatod,világosabb képet kapsz,sőt a képeken fellépő expokülönbségeket is összegyúrja.Ez főleg a napsütésben készült nagy átfogású panorámáknál fontos.Naszóval hajrá!

mifene válasza:
Köszönöm! :-)

adott pontszám: 3
2006. február 1. | 12:58 | moTmeN

Gondolom sokan leirtak mar, de mivel napi rendszeresseggel jarok erre, erintettnek erzem magam... Szoval tenyleg tud szep lenni a fenti latkep, de valahogy nem sikerult elkapnod....
Harom altalanos ervenyu hibaval szeretnem kezdeni.
-a viz vizszintes. ha nem, forgass!
-letezik jobb idopont az esti fotok keszitesere, mint a melyfekete ejnek kozepe. fotozz a naplemente utani oraban, mikor meg sotetkek az eg, sokkal szebb eredmenyeket varhatsz
-fotozz szukebb rekesszel, szebbek lesznek a becsillano fenyek (olyan csillag-szeruek)
Es egy kis helyi plusz, ami dobott volna a kepen: varhattal volna egy olyan idopontra, amikor a Muveszetek Palotaja nem olvad bele a hatterbe, hanem valamilyen hangsulyos szinnel ki van vilagitva. Pl lilaval, vagy zolddel.
Szoval szerintem fotozd ujra, ha arra jarsz, lehet ennel sokkal jobbat is kihozni!

mifene válasza:
Köszönöm! :-)

adott pontszám: 3,5
2006. február 1. | 12:09 | hunblaz

A legzavaróbb, hogy nagyon kicsi és sötét ...
A kép közepén a híd nagyon sötét és ez rontja a kép egészét is.
Ha ragaszkodsz a sötétebb állapothoz, próbáld napkelte előtt vagy még sötétedés közben... próba szerencse!

mifene válasza:
Köszönöm. :-)

adott pontszám: 4
2006. február 1. | 11:26 | Doged

panorama factory, utána javasolt az egyik cikk szerint ps-ben átméretezni, azt save for web....egy panoráma úgy élvezhető ha lehet rajta "mazsolázni".
Sajnos igazából annyira pici, hogy szinte nem is látni. De ez alapján sötétnek tűnik, a híd nem is látszik. Mindenképpen szűkebb rekesszel kéne nyomni, és hosszabb záridővel, még így szinte látatlanul is....
Az is jót szokott tenni az ilyen képeknek, ha nem teljes sötétségben fotózol, hanem sötétedéskor, sötét-kék éggel....

mifene válasza:
Köszönöm.
Igazad van. Majd legközelebb. :-)

adott pontszám: 4
2006. február 1. | 11:12 | ygan77

Itt valóban hiba ha kicsi a kép, mivel elvesznek az izgalmas rászletek. (én a panorámákat azért szeretem mert nagyok és el lehet bennük merülni részleteket keresve). A másik bibi, hogy sötét a híd, így a kevésből még kevesebbet kapunk. Nem adok 4-esnél roszabbat, inkább azt mondom uccu neki este megint menj ki és csináld újra mert én kíváncsi lennék rá!

mifene válasza:
Köszönöm! :-)
Az eredeti kép 10499x1890-es méretű.
A híd azért sötét, mert tegnap este nem volt jó az idő, kicsit ködös volt (nem mentség, mert ha tudom, hogy nem jó az idő, akkor minek készítem el a képet és rakom fel). Ha a hídat fényesebbre fényképezem, akkor a nNemzeti és a budai oldal fényeinél már erősen látszodna ez a köd.

adott pontszám: 3
2006. február 1. | 10:58 | miki3d

Háát, nem sok mindent látni a petőfi hídról :-)
Négerek az alagútban, mondhatnám... :-)
Mivel ilyen sötét, az illesztési hibák nem zavaróak, sőt, nem is látszanak :-)
Próbálj inkább nappali, vagy világosabb, részletesebb képet megcsinálni, majd meglátod, mennyire "jó játék" azt összerakni :-)
Sajna mivel nem sok minden látszik, így ez nem egy látványos kép... :-/

mifene válasza:
Köszönöm a tanácsot.

2006. február 1. | 10:53 | tlight

Ebben a méretben szvsz értékelhetettlen...

mifene válasza:
Igazad van.

adott pontszám: 3
2006. február 1. | 10:48 | saturninus

sajnos a Duna egy hatalmas sötét tömeg középen, és a kép is ferdére sikerült.
egyébként el tudom képzelni, hogy jó játék....

csinálj nappalit is! :)

mifene válasza:
Köszönöm. A nappali nem igazán érdekel.
Sajnálom, hogy ferde lett, ez bizony komoly hiba. :-(