BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2005. december 19. 10:16
  • érzékenység: ISO100
  • fókusztávolság: 1000*2*1,6
  • objektív: 90/1000 csillahászati távcső
  • rekeszérték: f.22
  • zársebesség: 1/30
Éji lámpás

Mindenképpen szerettem volna egy holdfelvételt készíteni. Ez az első olyan próbálkozásom, amit elfogadhatónak találtam, bár nyilván lehet ezt még fokozni is, lehet még hibát találni rajta. Egyébként az objektív egy csillagászati távcső volt, kiegészítve egy 2x-es fókusznyújtóval. Így nem is fért őkelme egy képre, hanem egy másik fotós kolléga ötletét felhasználva két képre fotóztam, majd utána PS-sel összeillesztettem őket. 

Erről a képről készült feldolgozások:
A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2006. január 6. | 15:37 | 7of9

Nem rossz,bár életlen kissé.
Viszont miért forgattad el a keretet? Elég idétlen így egy ilyen komoly témához.

moonwalkr válasza:
Köszi az értékelést.

Nem forgattam el. A gépváz egy viszonylag bonyolult optikai rendszer végén kapott helyet, és végül így "fért a képre" a Hold, melyet két képből, mozaikként illesztettem össze. Feltölthettem volna négyzet alakúra egy kis feketével a képet (meg is tettem egyébként), de így tettszett meg. Ma már tudom, hogy ez csak az én hurráoptimizmusom volt, a nézők sokkal konzervatívabbak ennél.

adott pontszám: 5
2005. december 28. | 16:07 | polskim126

Elég profinak tűnik.Nagyon tetszik a kép, viszont a keret nagyon zavar.
Az értékelő feldolgozást készített a képről, itt megtekinthető.

moonwalkr válasza:
Köszi az értékelést, jólesett. A kerettel valóban melléfogtam, hátha Neked több szerencséd lesz.

2005. december 23. | 09:51 | Charles Philip

http://www.digit-life.com/articles2/canon300dfw2/

nézegesd : )

moonwalkr válasza:
Köszi. Ez az igazán hasznos hozzászólás:)

2005. december 22. | 09:24 | Charles Philip

Igen, hibáztam.
Tükörfelcsapás nélkül LEHETETLEN ekkora gyújtótávolság mellett éles képet készíteni. Egyik fotóstársam körülbelül két hete készített hasonló hold képet, ami nagyságrendekkel élesebb kontúrokat eredményezett, így a seeidingelés miatt kialakult életlenség nem magyarázat szvsz. A tükörfelcsapás annál inkább, ezt nem vettem figyelembe. A 350D már rendelkezik vele, sőt a 300D-hez tölthetők le tört firmware-ek amikkel ez a szolgáltatás is előcsalogatható. Ha sokat foglalkozol ilyennel feltétlen ajánlom.

moonwalkr válasza:
Köszi.
Ez a firmware dolog érdekel engem, majd utánakutatok.
A seeinggel kapcsolatos dolgot nem értem, hiszen a levegő nyugtalansága helytől és pillanattól függően folytonosan változó dolog. Épp ezért nem értem, hogy egy másutt, más időpontban készült jó kép miért cáfolat.
Persze nem kifogásokat keresek, viszont mindennél jobban szeretnék egy nagyon ütős, szép holdfotót saját kezűleg készíteni, mert \"holdkóros\" vagyok.

adott pontszám: 5
2005. december 21. | 09:23 | tesztfoto

Szerintem ez egy jól sikerült kép a Holdról. Az elfordított keret megoldás nekem nem jön be, de ezért pontot vonni nem Ok. Jó felvétel, tetszik a részletessége és az illesztéssel sincs igazán problémám.
Elismerésem.
Üdv T

moonwalkr válasza:
Köszi szépen, ez jólesett

adott pontszám: 4
2005. december 21. | 00:33 | tamás69

Ahoz képest, hogy két képből raktad össze, é shpgy mivel fotóztad elég életlen, részletszegény a kép. - A keret meg izlés kérdése; -nekem nem jön be.

moonwalkr válasza:
Köszi az értékelést. Az élességről lásd lentebb és Nyözötől, a keret meg...

2005. december 20. | 19:12 | Nyözö

Nem pontoznék, inkább okostojáskodok, jó? :)
A képnek egészen jók a színei, a medence-területek mare-bazaltjai szépen elkülönülnek a felföldekétől.
Többen kifogásolták az élességet. Hát kérem lehet valakinek kiábrándító, de egy nyers kép általában ilyen éles csak -- bár ez részben utómunkával javítható. Nyilván a legtöbbet akkor is a nyersanyag, és a légkör állapota számít!
Írtad, hogy mozaik, így képméreted bőven volt, tehát lehet kicsinyítés előtt finom unsharpot adni neki. Kicsi rádiusszal finomabban élesítheted a képet. A kicsinyítés után ismét lehet egy finomabb unsharpot használni.
Aztán tapasztalatom szerint jó hatása van a holdképeknél, ha egy új rétegben alkalmazott nagyon aggresszív unsharpot ráteszel csak 10%-os átlátszósággal mint Multiply réteg. Érdemes kipróbálni, szebbek lesznek a kontrasztok, jobban kijönnek a kráterek.
Végezetül kicsi helyreigazítás pár véleménnyel lentebbi válaszodhoz (nem okoskodásként): a "seeing" nem az átlátszóság, hanem a nyugodtság, és 0-10 közötti értéke van. Az átlátszóság a "transparency" lenne, ezt 0-5 között mérjük. Vö. a megfiogyelőlapokon az S= T= rovatokat. :)

moonwalkr válasza:
Örültem is az értékelésednek meg nem is. Örültem, mert nagyon hasznos, sok segítséget tartalmazó, részletes értékelést kaptam. Viszont nem örültem, mert a PS-es ismereteim még messze nem tartanak itt.
Mindenesetre beleásom magam a dologban mert talán a fő fotóscélom, hogy szép holdfelvételeket készítsek.

A seeing/transparency kérdésben pedig szégyellem magam, mert illett volna jól tudnom.

adott pontszám: 5
2005. december 20. | 08:02 | Mr. Worf

Nagyon irigyellek! Remélem megörvendeztetsz még másfajta csillagászati képpel is...:)

moonwalkr válasza:
Köszönöm, örülök, hogy tetszett.

Másféle képek is vannak tervben, de az várat még magára, mert nagyon beruházásigényes. Ha nem csíkhúzósat akarsz - márpedig azok annyira nem érdekesek, egy jót csinál az ember és máris kielégült az összes ilyen irányú vágya -, a gépet és távcsövet tartó mechanikába (vagy ha úgy tetszik az állványba) kell egy óragép, ami lassan elforgatja a rendszert, hogy lépést tartson a Föld förgásával. Ezen kívül az igazán szép képekhez még egy-két szűrő is kell. Nos ezek együtt lassan felérnek a gép árával. Remélem egyszer lesznek ilyenek is, de addig is "fontolva haladok".
Köszi.

adott pontszám: 4,4
2005. december 19. | 13:35 | puruczki-2

Keretet, írja a szabályzat 0,5 pontig véleményezünk, hát ez itt nagyon nem jó...
A fotó tényleg jó lett, nem egyszerű ügylet....én még utóélesítettem volna még egy kicsit...

moonwalkr válasza:
Hát a keret olyan amilyen, tényleg próbáltam valami újat hozni, de ez lett belőle. Majd megpróbálok valami konzervatívabbat, mert a holdas témát azért nem adom fel.
Az életlenségre meg lásd egyel alább egy kis fejtegetést, ha érdekel, bár tökéletesen elfogadom, hogy eg laikusnak több kell. Hamarosan lesz olyan is.

adott pontszám: 3
2005. december 19. | 12:38 | Charles Philip

Két dolog zavar. Az egyik a témához nem illő keret, a másik pedig az életlenség, ami valószínüleg a kétszerező és a távcső képességei miatt van. Az expo korrekt.
A keretről te tehetsz : )

moonwalkr válasza:
Az életlenséggel kapcsolatos kifogást nagyon nehezen akaródzik elfogadni. A keret meg olyan ezen az oldalon, mint a mesebeli apa, fia és a szamár története, olyan még nem volt, hogy mindenkinek tettszen.
Az élességgel kapcsolatban pici magyarázat: tökéletesen éles csillagászati kép nincs, bár nyilván lehet ettől élesebbet is elcsípni. A csillagászok seeingnek (magyarul talán az átlátszóság lenne a legjobb szinoníma) hívják az ég minőségét, azaz hogy a levegő mennyire turbulens és mennyire rontja az égitestek képét. A Kárpát-medencében általában rosszak a seeing viszonyok, egy évben 2-3 éjszaka van összesen, amikor jó esély van a nyugodt égre.
Emellett ilyenkor maga a tükörreflexes gép sem a legoptimálisabb eszköz (az EOS 300 különösen nem), mert az exponálásakor a tükör felcsapódása rezgésekkel mozdítja be a képsíkban levő szenzort. Ez a normál helyzetben nem gáz, de amikor egy 3200 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú lencse van rajta, akkor talán Te is belátod, hogy az optikai rendszert eléggé a végső határokon nyúzzuk. Mintha egy tompa hegyű, három méter hosszú ceruzával próbálnánk portrét rajzolni.

Biztos mentegetőzésként hangzik a szöveg, de kicsit úgy érzem a csillagászati technika teljes ismerete nélkül szóltál le egy ilyen témájú képet. Üdv.

adott pontszám: 5
2005. december 19. | 11:31 | tuzsi79

Magáról a holdról csodás képet készítettél! Külön tetszik, ez a csillagászati távcsöves megoldás, ill. a kép képből való összeillesztés, mint technikai kivitelezés. Gratulálok!
Régi szokás szerint a keretet nem értékelném most! Lehet én vagyok konzervatív ezen a téren, de valahogy nagyon nem jön be. Gondolom szerettél volna valmi újat alkotni, de had beszéljen a keret helyett a holdad, ne vonjuk el rólla a figyelmet ennyire...

moonwalkr válasza:
Igazából pont ez a helyzet, amit leírtál: szerettem volna valahogy másképpen tálalni a Holdat, kár, hogy nem jött be teljesen