BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,64
KATEGÓRIA: makró
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2005. október 30. 00:16
  • érzékenység: ISO 50
  • fókusztávolság: 60 mm
  • rekeszérték: F2,8
  • zársebesség: 1/55,6 s
Virágot tessék...

Inkább középpontosra vágtam, az eredetiben a pók kissé baloldalt volt. De már nem szabtam négyzet alakúra. Várom elgondolásaitokat a helyes útról. Egyébként a kép egy viráglakó karolópókot ábrázol zsákmányvárás közben. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2005. november 11. | 10:01 |

Ez a gép jóval alkalmasabb a makrózásra ahogy elnézem... A minősége is jobb, a színek is jók és a szerkesztés is. Az élesség is jobb helyen van. Ha nem is tökéletes, de határozottan jobb mint a másik...
üdv
bedicsand

Fungus from Yuggoth válasza:
"Ez a gép jóval alkalmasabb a makrózásra"? Mind2 képet ugyanazzal a géppel csináltam. Elírtam valamit? Köszi a véleményt!

2005. október 30. | 18:45 | viki73

Kicsit sértődést érzek a szavaid, mondataid mögött. Pedig hidd el, nem ez volt a célom. Úgy gondoltam, ha építő jellegű kritikát kap valaki, abból csak tanulni tud, és nem feltétlenül sértődötten választ adni, amely ráadásul nem is igazán aállja meg a helyét. Nekem is volt és van is olyan képem, mely nem biztos, hogy az 5 kategóriába tartozik, és elfogadom az esetleges véleményeket. Ebben az esetben pedig az összes hozzászóló szinte azonos hibát vet fel, amelynek azért véleményem szerint talán lehet alapja. Ezen kéne elgondolkodni egy kicsit. A fotód nem rossz gondolat, de feltétlenül javítandó. Lehet, hogy a rejtőzködő pókot szeretted volna megörökíteni, melyet meg is lehet, de nem biztos, hogy így. Talán közelebbről, talán makróval, amennyiben a géped tud ilyen fotót csinálni. Ha pedig nem, az ssem baj, de az már más kategóriát képvisel. Érdemes meghallgatni az értékeléseket és nem felhúzni magad rajta.
További jó fényeket, üdv
Viki

Fungus from Yuggoth válasza:
Elég szánalmas dolog volna tőlem, ha a magam tudásával elkezdenék hőbörögni a kritikákon. Nem is teszem. Ha mégis ezt tenném, már rég leléceltem volna a fotozz.hu-ról. A válaszomban nem volt semmi sértődöttség, legalábbis nem szántam bele, csupán egy humoros paradoxonnal igyekeztem szemléltetni a helyzet komikusságát. Úgy látszik, akaratom ellenére kétértelműre sikeredett a mondatom, dehát nem szabad rosszra gondolni...

adott pontszám: 4
2005. október 30. | 11:40 | viki73

Mint már előttem is elmondták, sajnos valóban nem igazán éles a fotó, illetve a főtémáról eléggé elvonja a figyelmet a színes virág, mely szintén homályos. Habár a gép technikai paramétereihez képest em rossz fotó, de javítandó.
Üdv,
Viki

Fungus from Yuggoth válasza:
Ja. Nehéz kiemelni egy olyan állatot, amelynek lételeme a rejtőzködés...:) Köszönöm, hogy benéztél!

adott pontszám: 3
2005. október 30. | 10:27 |

Nagyon szép színei vannak a képednek, s jót tesz neki, hogy a pók majdnem a középpontjában ül a virágnak. De viszont homályosra sikeredett piicikét s inkább erre terelődik az embernek a figyelme, mint a valódi témára. Van kevésbé bemozdult kép is ebből a sorozatból? Kiváncsi lennék rá. Szia!

JÉGMADÁR

Fungus from Yuggoth válasza:
Sajna nincs kevésbé bemozdult. A kisasszony kb. majdnem egyből e kép után úgy gondolta, hogy nem óhajt nekem modellt állni, és elmászkált. Én egy darabig még fotóztam, de azokhoz a képekhez jó lett volna, ha jobb nagyítással közelebb tudtam volna kerülni őkelméhez. Így csak ez maradt: Kompozícióban a legjobb a többihez képest, de szerintem egyébként is tűrhető. Köszi az értékelést!

adott pontszám: 4
2005. október 30. | 07:54 | h9740070

Értékelés: Sztem a géped "képességeihez" képest nem rossz, de homályos és az zavaró.
Kérdés: Ha már pókok, miből határozol? Régóta keresek vmi normális határozót, főleg hogy a nyáron több érdekes pókkal is összefutottam az erdőkben, amerre jártam....

Fungus from Yuggoth válasza:
Nem szeretek a kis kompakt korlátai mögé bújni, ha kifogásolnivaló akad egy képemen (akad egypár...), ilyenkor is föl kell vállalni azt, hogy a fényképezés művészet, és az alkotón sokminden múlik. Azért köszi azt az első mondatot!:)
Nekem sincs otthon olyan határozóm, amiben kifejezetten a hazai pókfajok vannak benne. Ennek az állatnak a pontos meghatározásához a Fürkész könyvek sorozat Ízeltlábúak című tagját használtam föl (valahogy túlélte a gyerekkoromat... Hozzá kell tenni, hogy egy példány ugyanebből a könyvből már elhasználódott:), egyébként pedig kölökkoromban sok természetkönyvet olvastam, ezért úgy alapjaiban tisztában vagyok a rovarok, pókok fajtáival is. Ez, hogy most rászoktam a természetfotózásra, egyfajta visszatérés a régi korok szépségébe. Vagy ilyesmi... Amúgy pedig ott a Búvár Zsebkönyvek sorozat is, antikváriumokban biztos kapható (a Központi Antikváriumban az Astoria mellett egész biztos), ennek van egy olyan tagja, hogy Pókok, skorpiók. Gondolom, akadnak benne hazai fajok is, ha már egyszer itt adták ki... További jó fotózást, köszi, hogy beírtál!

adott pontszám: 4
2005. október 30. | 06:41 | hoef

Nem volna baj, ha a pók egy hajszállal élesebb lenne, de részemről még belefér a tűréstartományba. Jobb, hogy nem vágtad négyzetesre a képet. Két okból: a pók oldalra nyújtja lábait, s így még maradt elegendő a virágból. Nekem ez a beállítás jobban tetszik, mint elforgatva, mert ha nem teljesen kinyújtva oldalra tartom a karjaimat, mert el akarok kapni valakit, akkor ez a tartás a természetes. (Persze, nem vagyunk egyformák, másnak más tetszik.) A jobb felső sarokban levő szirom világossága tényleg zavarja a színével jól rejtőzködő állatot, mint fő témát. A cím nagyon ötletes. Üdv.

Fungus from Yuggoth válasza:
Az én tűréstartományomba is belefért.:) A karolópók vadásztechnikájához szorosan hozzátartozik, hogy színével rejtőzködik. Talán valami módon meg tudtam volna oldani, hogy a pókról ne az látsszék, hogy főtéma, de azért érződjön a rejtőzködő fenyegetés. Köszi a hozzászólást!

adott pontszám: 3
2005. október 30. | 06:25 | papsoka

Jóaz elgondolás de a megvalósítás nem igazán sikerült.
Én is megfordítanám a képet hogy ne fejtetőn legyen a kis állat.
Sajnos nagyon életlen az egész.

Fungus from Yuggoth válasza:
Az életlenség engem is zavart. A helyzet az, hogy kis Nikonom nagyon szeret makrózásnál arra élesíteni, amire nem kéne (a háttérre). Ezt úgy igyekeztem kompenzálni, hogy az expógombot félig nyomvatartva egy picit hátrébb húztam a gépet, és így a pók került (kellett volna kerülnie) a pengeéles mezőbe. Hát, nem jött össze... Vagy csak saját előítéletem áldozata lettem, és annak ellenére húztam el a glépe, hogy nem is a virágra élesített. Szívás lenne... Próbálkoztam ezerszer, sokféle kompozícióban, de aztán én dobtam be a kulcsot (na meg ő is elmászott). Remélem, nem szenvedett maradandó lelki traumát...

adott pontszám: 3
2005. október 30. | 00:38 | gab3sz

Sok furcsaság van a képeden...először is zavar, hogy fejjel lefelé van a pók. Kipróbáltam, megfordítottam, sokkal jobb. Ezen kívül életlen, és zavarók a beégett szirmok is. Ezekre odafigyeltem volna. Egyébként érdekes kép, a helyes útra meg majd ráérzel. Személy szerint még kimaradt az életemből ez az állat. Vagy csak nem figyeltem eléggé?
Hármast adok. A sok technikai hiba miatt. De tetszik a képed!

Fungus from Yuggoth válasza:
Köszi az elemzést. Én is megfordítottam a pókot, valóban nagyon jó az, mert úgy inkább a néző felé néz, de inkább kihagytam, mert lehetőleg minél kevesebbet akartam belenyúlni, és csak a kompozícióváltoztatást tartottam kihagyhatatlannak.