BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,56
KATEGÓRIA: csillagászat/égbolt
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2004. október 27. 23:21
  • érzékenység: 100
  • objektív: Távcső
  • zársebesség: 1/32
HOLDFOGYATKOZÁS ELŐTT

Ma éjjel telihold van, és teljes holdfogyatkozás, a Hold a Föld árnyékába merül Okt. 28-án hajnalban 03:14 től 06:54-ig. A teljes fogyatkozás 04:23-tól 05:45-ig tart. A Napfogyatkozással ellentétben, a hold nem tűnik el teljesen ( hacsak be nem felhősödik) mivel a Föld légkörében szóródó napfény megvilágítja, és barnás árnyalattal derengeni fog a fogyatkozás alatt is. Akinek van kedve, és energiája az nézegesse, addigis itt egy fotó, 5-órával a fogyatkozás előtt készült, a Hold peremén levő krátereknek még látszik egy kis árnyékuk, azaz még nem tökéletes telihold van  

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2004. november 19. | 12:56 | Póloska

Bizonyára nehéz megvalósítani egy ilyen képet, és biztosan vannak korlátjai is a technikának. De az a fránya életlenség lebeszélt az 5-ös megadásáról. Magam is szívesen kipróbálnám, de nincsenek meg az eszközeim hozzá. (Ezért nem is értem, miért írok róla. Inkább csak egy vélemény, és nem kritika.)

tamás69 válasza:
Köszönöm, hogy megnézted!

adott pontszám: 4
2004. november 3. | 10:36 | Nyözö

A kép felső sarkában a Tycho kráter látható. A leírás korrekt, és bár tényleg a képet szokás értékelni, azért ebben a kategóriában szerintem sosem árt ha el is magyarázod amit megmutatsz.
A kép láthatóan lencsés távcsővel készült, és kis ZeissAS-színezése van a szélén. Ez nagyszerűen eltüntethető ha a képnek adsz egy olyan layert, ahol csak a perem látszik, majd azt a pipettával kiszedett zöldessárga elszíneződés sávjában deszaturálod. :)
Ennél jobban hiányolom azt, hogy bizony nem éles. Persze erről alapvetően az időjárás, a pára tehet, de egy kis USM-ot elbírt volna a kép. (Esetleg erősebb USM külön layeren, majd multipy mód ~20%-ban átlátszóban)
Próbálkoztás 4-5 képkocka összeRegistaxolásával? Az csodát tesz az ilyen körülmények között is! Csillagászati képnél az utómunka komoly csodákat tud tenni!
Mit vágtál le amúgy? A képarányból 1értemű a vágás, a célod csak a Tyho sugársávjainak komponálása volt?

Nem szeretném ha bárki lehúzásnak venné a 4-est: szerintem az én eddigi képeimet is mindenki túlértékelte a szokatlansága miatt. Azonban azt hiszem ha már külön kategóriát kaptunk, akkor érdemes lenne az értékeléseket is komolyan venni.
Csillagászati kép általában tudatos, ez a holdfogyatkozástól egyedi is lett, de a technikában érzésem szerint még volt tartalék.

Gratulálok, remélem teszel fel fogyatkozós képeket is. :)

tamás69 válasza:
Köszi, igazából nem tettem semmit vele, mivel a szélei vignettáltak, azt vágtam ki, meg átméretezés+némi fényerő, megcsináltam, és feltettem, igazából figyelemfelkeltőnek szántam a holdfogyihoz, másrészt az első próbálkozás volt a rendszerrel, az élesség nem a legtökéletesebb, kicsit bemozdulhatott, mert nem voltam rendesen póluson, és ez 1/10 másodperc-vagy valami hasonló, nomeg a fátyolok is vonultak a hold előtt rendesen, sajna a fogyatkozásra vastag párafelhő lepett be, úgyhogy azt majd két év mulva :(

2004. október 28. | 20:27 | .dot.com

> Szerinted a Holdfogyatkozás vár addig???

A fotozz.hu-n nem a képekhez tartozó szöveget, hanem a képet szokás értékelni... Bár a holdfogyatkozás nem vár addig, de a kép nem is arról szól.

> Nemtudom, távcsövön keresztül nézted-e a teliholdat, ekkora nagyítással ez a részlet kb 200x!!! nagyításnak felel meg, ennél több részletet nem fogsz látni!!!

Ha jól tudom mindenhol (így a kárpát-medencében is) van egy maximális érték, ami után egy csillagászati kép nem lesz részletgazdagabb, csupán nagyobb. na én ebben a képben ezt látom... bár ez lehet azért van, mert ahogy te is írtad fátyolfelhős volt az ég, szóval nem érted el azt a bizonyos maximális nagyítást (ami nem tudod véletlenül, hogy itt mennyi?)
nem kötekedni akarok, de én ezeket a hibákat látom a képben.

tamás69 válasza:
Az első felében igazad van, de mostanában valahogy a pontozások nem mindíg ezt követik.

-Valahogy fel akartam hívni a társaság figyelmét erre az eseményre, de egy virágmakró mellé mégse tehettem oda a szöveget!

a Távcsővel 120 körül van az optimális nagyítás, igazából mégegy közgyűrű hiányzik, hogy kisebb nagyítás mellett is tudjak fotózni, ebben a verzióban a bolygókhoz az igazi! -Lassan indul a Szaturnusz, és a Jupiter szezon :)

adott pontszám: 5
2004. október 28. | 12:11 | Tomfoto

Nagyon tetszik, érdekes a szélén a néhány pici árnyék, -majdnem telehold :)

Gratulálok!!!

Akinek nem tetszik, az próbáljon jobbat csinálni!!!

tamás69 válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 5
2004. október 28. | 08:09 | .lidike.

Elég jó! Bár adtam volna neki keretet. Grat!

tamás69 válasza:
Lefotóztam, és nyomtam fel, alapvetően infónak szántam, a "művészibb " verziók később!

adott pontszám: 3
2004. október 28. | 03:09 | .dot.com

szerintem végképp nem ötös - nem négyes. hármas is csak az ismeretterjesztő leírás miatt... a képnek olyan a hatása, mint ha egy kisebb-közepes méretű kép lenne felnagyítva digitálisan. te magad írtad, hogy az életlenség a fátyolfelhőknek köszönhető. ha megvárod, hogy eltűnjenek a fátyolfelhők, akkor a te felszereléseddel remek képeket tudsz majd készíteni a holdról és én is nagyon kíváncsi vagyok az általad beígért félholdas képekre, mert szeretem a csillagászati témákat. szerintem legyél türelmes és csak olyan képeket tölts fel, amiről úgy érzed, hogy már nem tudsz rajta javítani. de szerintem már volt néhány nagyon jó holdkép itt a fotozzon, szóval nem lesz könnyü dolgod! De ne add fel!
derült eget, ahogy eduscho szilárd mondaná! :-)

tamás69 válasza:
Szerinted a Holdfogyatkozás vár addig???

Nemtudom, távcsövön keresztül nézted-e a teliholdat, ekkora nagyítással ez a részlet kb 200x!!! nagyításnak felel meg, ennél több részletet nem fogsz látni!!!

adott pontszám: 5
2004. október 28. | 03:07 | Jack23

Szívesen csinálnék hasonló képeket én is,de még kis idő és pémz kell hozzá,addig is 5ös:)

tamás69 válasza:
Nem annyira durva összegekkel össze lehet hozni!

adott pontszám: 5
2004. október 28. | 00:21 | doktorcsőri

Mit mondjak erre?Kozmikus!!!
Nagyon ügyes!

tamás69 válasza:
Köszi!

adott pontszám: 5
2004. október 28. | 00:06 | mihics

Köszi az infot!

Krály a képed!

ÖTÖS!

tamás69 válasza:
Szivesen, egy nappal korábban jobb lett volna :(

adott pontszám: 5
2004. október 27. | 23:40 | Pardalis

Kis időbe tellet mire felragasztottam az államat. Cool. Ez jutott eszembe először. Másodszor. Milyen felszerelés kell egy ilyen kép elkészítéséhez? anyagilag mennyire megterhelő? Kicsit kevés, hogy távcső. Légyszi pontosíts.
Gratula Wolt@m Pardalis

tamás69 válasza:
Azért remélem leszz még ennél jobb is, végre elkészült a távcső adapter, ez az egyik első képek közül van. igazán akor lesz látványos, amikor "félhold" lesz, mert a fény-árnyék játékok látványosak a holdon!

840mm fókusz, 80mm objektív, + némi ügyeskedés, hogy a nem leszedhető alapobjektívvel is éles kép legyen.

Az itt látható minimális életlenség sajnos a fátyolfelhőknek köszönhető!