BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
5
KATEGÓRIA: makró
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2004. május 30. 13:18
  • érzékenység: 100
  • fókusztávolság: 10.3
  • rekeszérték: 3.0
  • zársebesség: 1/400
Zöld csoda

A minap sétáltam az utcánkban, amikor feltünt ez a levél a szememe előtt. Nem bírtam ki, hogy ne gyakoroljam rajta a makró fotózást. Az adatokat sajna nem írtam fel.  

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 5
2004. június 7. | 18:24 | medpress

Szia!
Zöld csoda - írod a címben, és valóban az is.
Jó szemmel láttad meg a témát, szép képet csináltál róla.
Néhány szót írok, csak azokról, amit én esetleg másképp csináltam volna, vagy legalább kipróbálnám, hogy milyen eredménnyel jár:
Nem tudom, mennyire tér el a kép az eredeti látványtól, nagyontalán nem, de ha kiveszem a levél száránál lévő feketeséget, akkor csak a zöld árnyalatai maradnak. Ez nem baj, mert az emberi szem pont a zöldnek képes a legtöbb árnyalatát megkülönböztetni, de szerintem az eredetin (a valóságban) egy kicsit több volt a sötét helyeken a kontraszt. Kellenének a vízcseppeken olyan pontok, ahol a környezet feketesége tükröződik, vagy megtörve jut a szemünkbe. Ezt ugye nem Neked kell rátenned, csak szerintem a színezéskor/világosításkor ez valahogy lemaradt.
Más:
A szimmetriát írta már más is: vagy középre, vagy aranymetszésbe, ha lehet. Mivel a levél nem teljesen szimmetrikus, lehet középen is hagyni, figyelve arra, hogy egy picit el kell tolni abba az irányba, ahol több látszik a levélből: itt jobbra, tehát jó irányba toltad. Szerintem nem is lehetne másképp, mert az aranymetszés itt túlságosan asszimmetrikus.
Élesség: pont jó, a mélységélesség is.

Figyelj arra, hogy ne legyen az eredeti képed túl nagy, mert ha magasabb 8-900 pixelnél, akkor nem fér rá a képernyőre, és görgetni kell, akkor meg nincs értelme az eredeti méretnek, mert úgyis mindenki a közepest fogja nézni. Én úgy szoktam, hogy beméretezem 900 pixel magasra, és utána a mentésnél a JPEG tömörítésnek azt a fokozatát választom, amivel még éppen 300 k alatt marad. Erre még senki nem panaszkodott.

Egyszeree ennyi, tagyél még föl képet, megnézem.
Barátsággal: Dencsi Dezső

Mark18 válasza:
Köszönöm a bő értékelésed. A képet megpróbáltam valósághűen vissza adni, de sajna PS ben még van mit tanulnom. Nagyon nehéz megtalálni azt a határt, ahol még a valósághoz való közelítés az elért hatás.
Érdekes, hogy a fekete foltot említed. Ott eredetileg voltak levelek, csak rontottak a hatáson, így egyszerően kiszedtem őket.
Az anymetszés terén vannak még hiányosságaim. Noha van némi fogalmama róla, még soha nem próbáltam és nem is tudom hogy tudnám-e alkalmazni.
Arra van tipped, hogy egy ilyen kompakt géppel hogyan lehet játszani a málységélességgel? Márha lehet.
A méretezéssel sokat segítettél. Látttam a hibát, de még nem kaptam tanácsot. Mivel itthon a gép automatikusan jó méretet ad csak próbálgatással tudtam volna elérni a sikert. Ezt lerövidítetted.
A képeim érkezni fognak, de én úgy vagyok vele, hogy nem szeretnék totál semmilyen képeket feltenni, mint sokan, Csak ha azt érzem, hogy az a maximum akkor teszem fel és ha kapok rá építő kritikát, akkor már is elértem a célt.
Köszönöm mégegyszer a figyelmedet, sokat segítettél.

adott pontszám: 3
2004. június 3. | 13:37 | killer_boy

Igen, ez egy gyakran fotózott téma, de érezni rajta a komoly színezettség erősítést. Másik gond a kivágással van, mivel se nem centrális, se nem asszimetrikus, talán szögben elforgatva jobb lenne!
Ez a kép messze van attól, amit az utcán láttál és megörökítettél, rengeteg tuning van rajta! Én jobban értékelném, ha ott és akkor alkotnád a nagyot, nem a monitor előtt! Sok sikert kívánok, K_Boy

Mark18 válasza:
Valóban sokat dolgoztam vele agép előtt, de nem úgy ahogy azt gondolod. A szín igen is valóságos.ha vakuval fényképeztem pontosan ilyan volt a színe, csak túlzottn csillogott, így vaku nélkül készítettem és nem éreztem nagy ferdítésnek hogy világosítottam a képen. Még mit csináltam vele? Fölső részen retus, hogy legyen fekete zöld éles határ, de ezt eddig senki nem érezte. A kivágás, az amit viszont meg kell védenem. Már említette valaki, hogy hasonlít egy dinnyére. Elforgatva mire hasonlítana? egy elforgatott dinnyére? Miért kell valaminek vagy totál szimetrokusnak, vagy teljesen asszimetrikusnak lennie? Ez pont csak más.
Köszönöm a figyelmed.

2004. június 2. | 19:24 | mnora

megint megnéztem, többen is írhatnának rá... szerintem nagyon guszta levél

Mark18 válasza:
Nem is tudod elhinni, hogy mennyire örülök, hogy ezt mondod. Viszont legyünk reálisak, valahol a téma elég sokat látott. Szép zöld és vízcseppek. Igen a vonalai egyediek. Viszont én ezt tanulás céljából csináltam, van akit ez már nem érdekel. Megértem őket. Én sem értékelem az utóbbi időben a virágos makrókat. csak a nagyon szépeket, vagy a nagyon elrontottakat. Ezek azok a képek, amelyeket meg kell csinálni a fejlődéshez, de csak a fotos tudja igazán értékelni. Azért mégegyszer nagyon köszönöm az értékeléseidet és a képeidet, melyekből sokat tanulok. Üdv

adott pontszám: 5
2004. május 30. | 19:45 | Yarra

Nekem nagyon tetszik a színe, a kompozíció, a kivitelezés. Kicsit emlékeztet egy dinnyére:-)))
Ügyes.

Mark18 válasza:
Szerintem egy szívre is hasonlít. Örülök, hogy tetszett, már megérte kattintgatni.
Köszi

adott pontszám: 4
2004. május 30. | 17:05 | rstudi

Nekem egy kicsit túl szimmetrikus, de technikailag szép. A mélységélesség sajna ilyen nagy lesz digitális kompaktoknál.

Mark18 válasza:
Igaz, hogy szimetrikus, de szerintem ez dobja fel. Voltak kevésbé szimetrikus képek is a sorozatban, de azok nagyon semmilyenek voltak. Köszi

adott pontszám: 5
2004. május 30. | 16:55 | arpi23

Ezzel a 3as rekesszel is eleg nagy a melysegelesseg. Elcsepelt a tema, de szep a kivitelezes. Az adatokhoz meg nem kell mindenfele progi: egy mezei windows intezoben jobb gomb, tulajdonsagok, osszegzes, specialis.

Mark18 válasza:
Köszi a segítséget, A téma igaz nem egyedi, de nekem mint saját munka nagyon tetszik és ezt szerettem volna megosztani veletek

adott pontszám: 5
2004. május 30. | 16:45 | Tüske-

Szép fények, egyszerűség, letisztultság!

Ez nálam megérdemel egy 5-öst.

Egy Tüske-

Mark18 válasza:
Köszönöm, Tőled is jól esik, mert multkor egy képemre őazinte és jó kritikát írtál meg, így most tudom, hogy ez jól sikerült.Köszönöm

adott pontszám: 5
2004. május 30. | 15:07 | pkz

Gyönyörű! Egy csomó minden eszembe jut róla: legyező, sütőtök, szoknya redői :-) Téynleg frenetikus ez a zöld árnyalat.

Mark18 válasza:
Örülök, hogy neked is ennyi mindent mutat.Ezért voltam nagy gondban a címmel, mert lehetetlen ennyi mindent beleírni egy címbe.
Köszönöm a figyelmed

2004. május 30. | 14:24 | iraszl1

EXIF: http://www.exif.org/
minden kepbe belerogzitik a digitalis kamerak a keszites adatait.
ps-ben file/file info parancsal kiolvashato.
macen az iPhotoban, alma-i

Mark18 válasza:
köszi, meg is találtam. már javítom is az adatokat

adott pontszám: 5
2004. május 30. | 14:05 | ZAK

szép, kicsit sötét, de ettől még 5-ös!!

Mark18 válasza:
Volt több képem is hasonló, elég sokfajta beállítást kipróbáltam, de nekem pont a színek mélysége miatt tetszett. Ennél nem vakuztam és ez nagyon tetszett.
Köszönöm.

adott pontszám: 5
2004. május 30. | 13:58 | mnora

közepesben csodás!

Mark18 válasza:
Köszönöm szépen, Főleg azért örülök, hogy tetszik, mert a te leveled eléggé viszi a pálmát. Sajna már mindenki minden jót elmondott róla, Így én már csak megcsodáltam.
Mégegyszer köszönöm szépen.

adott pontszám: 5
2004. május 30. | 13:43 | iraszl1

nagyon jo! exifben nincsenek benne az adatok?

Mark18 válasza:
Exif-ben? Ezt elmagyaráznád bővebben?Talán benne vannak, csak nem tudom, hogy az mi is pontosan. Megköszönném, ha segítenél.