BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,96
KATEGÓRIA: tájkép
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2023. június 15. 20:31
Hazafelé 2

Újra nekifutottam a kritikákat figyelembe véve 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2023. június 20. | 18:11 | Havasi Pál

Számtalanszor le akartam írni már, de mindig elfelejtettem: Ilyen eseteknél, amikor a fotó az eredeti nyersanyaghoz képest jelentősebb válozásokon megy át (Pl a természetestől látványosan eltérő képi hatások alkalmazása, akár színes konvertálása monokrómba.) Akkor még publikálás előtt egymás mellé kell tenni a két képet és megkérdezni magunktól, hogy a változásnak volt-e határozottan tapasztalható előnye? Látható-e minőségben, tartalomban, vagy esztétikájában az, hogy megemelte az eredeti nyersanyag értékét? Ha igen, akkor minden rendben. Ha nem, akkor nincs meg az értelme a használatának - ami nálam egy kis mínuszt jelent. Ha ráadásul ront is rajta, az több mint hiba. Ha óvatlanok vagyunk, akkor egy remek képet akár kommersszé is tehet. Ilyenkor szokott jönni nálam a kifinomultan kifestett művelt asszonyok sminkje egy estélyre. És az izléstelenül, vastagon kifestett útszéli nőneműek közötti ellentét - mint példa. Nagyon kell figyelni, hol van az a hajszálnyi határ ami elválasztja őket.

foto50 válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 3,6
2023. június 20. | 17:49 | Havasi Pál

Nem emlékszem az elsőre. Ezt látom, ezt tudom értékelni - így minden előítélet nélkül. Tájképnek nem jó. Mennyit látunk a tájból? Semmit. Hangulatképek már igen! Ami erénye van, az pontosan ez! Ami nem tetszik, hogy nem valós. A nap ilyen állásában nincs ilyen éjszakait imitáló sötét táj. Ugyanezt mutatja a felhők mögötti tiszta és világoskék égbolt. Ha szándékosan ilyen, akkor olyan vastagon torzítottad a valóságot egy fotoshoppal, amit komolyabb kiállításokon/pályázatokon nem engednek megjelenni. Nagyon erős szűrőt használtál retusálásnál, ezt mutatják mindenhol a valószerütlen színek. Így lehet hangulatos napkeltét csinálni délelött 10 körül. Illetve délután 16 körül napnyugtát. Őszintén szólva nem vagyok ellene, ha az plusz érték hozzáadását jelenti. Ha a retusálás olyan fényeket és színeket ad az eredeti képnek, hogy emeli értékét. Ha a kompozíciót érdekesebbé, a látványt esztétikusabbá teszi. Ez a kép két színből áll. Sötét (lilás-fekete és narancs. Nem kelt jó érzéseket a nézőben. Lehetne akár egy út Sauron országába. Azért mert pontos a szerkesztése, csak azért még nem lehet maximálisra értékelni egy képet. Több technikai és értelmezési szempont is kell hozzá. Ha szándékos ez a látvány, akkor a fotoshop használat ellenkező hatást ért el, rontott a nyersanyagon. Nem szép. Ha a kép viszont eredetileg ilyen, akkor mérhetetlenül alexpós! Egy extrém gyors zársebességet rendelt az automata üzemmód a szemből perzselő nyári nap miatt. Értem én, hogy tudatos, de nem apró hibákkal, erősen zavaró hibákkal. Maga a látvány eleve nem pozitív. Ehhez társul a technikai kivitelezés, hogy szándékos retusálással vagy nagyon rontottál rajta, vagy alapvetően értékelhetetlenül alexpós.

foto50 válasza:
Szia!
Köszönöm az értékelést!

adott pontszám: 5
2023. június 16. | 06:38 | zsoltf

Igen, nekem így már hozza a hangulatot, azt hiszem értem mit mi vett rá, hogy lefotózd és megmutasd. Szépen van belekomponálva az út, ami egy hosszú nap végén hazavisz, a gyönyörű naplemente pedig a kis jutalom amiért megérte végigcsinálni. Most már lehet nézegetni az előteret, szebben texturáltak felhők mint az 1. verzióban. Persze lehetne filozofálni arról, hogy a jobb oldali fa kell e vagy sem. Igy nem szerves része a kompozíciónak, de azért elég hangsúlyos ahhoz, hogy el-el vonja a tekintet, de azt hiszem ez már csak apróság.

foto50 válasza:
Szia!
Köszönöm szépen az értékelést és még egyszer a nagyon hasznos észrevételeket. Az alja megint sokkal sötétebb lett, mint ahogy beállítottam, de ezen már nem tudok változtatni.
Üdv:
Józsi

2023. június 15. | 20:57 | gljzsf

Szia! Nem pontozom ha nem gond, inkább csak leírom amit gondolok. A előzővel úgy is túl szigorú voltam talán. És ne hagyd figyelmen kívül, hogy ez csak egy ember véleménye, nem több. Minőségileg jobb lett, úgy látom világosabb is, közelebb van a természeteshez. Bizonyára kötődsz hozzá, ha újra átdolgoztad, rászántad az idődet, és újra feltetted pontozhatóra. Továbbra sem lesz a kedvenc képen. Szerintem azt az élményt amit ott Te akkor láttál nem tudja visszaadni ez a fotó. A természet nagyszerűségét nagyon nehéz megörökíteni úgy hogy az a képen jól átjöjjön. Én is próbálkoztam már hasonlóval, azzal sem vagyok maradéktalanul elégedett. Ennek ellenére tisztelem a kitartásodat és a befektetett munkát. Összhatásilag nekem nem adja, talán a környezet miatt, vagy a perspektíva, nem tudom mi a gondom vele, talán mások majd jobban meg tudják fogalmazni, ha írnak rá. Üdv: Józsi

foto50 válasza:
Szia!
Köszönöm az értékelést! Sokkal lágyabbra és világosabbra dolgoztam ki, a sötét részeken minden részletet meghagytam, de mire feltöltöttem megint alig maradt részlet. Azért futottam neki újra, mert ebben a műfajban fejlődnöm kell, meg kell találnom ebben is a megfelelő utat, és ahhoz kell a Ti segítségetek. Ki másnak mutassam meg, ha valódi véleményeket akarok hallani még akkor is ha lepontozzátok.
Üdv:
Józsi