BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,65
KATEGÓRIA: tájkép
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2023. május 10. 15:57
  • érzékenység: 400
  • fókusztávolság: 300mm
  • objektív: Tamron 70-300 VC USD
  • rekeszérték: f/7.
  • zársebesség: 1/10
  • Készítés helye (ország): Magyarország
Teliholdkelte

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2023. december 23. | 16:34 | elohím1970

Ez teljesen korrekt-őszinte válasz volt! Ha hiszed ha nem rengeteg hasonló kérdést feltudnék még tenni, (sokkal egyszerűbbeket is, amire az emberi logika nem képes válaszolni, mégis az iskolákban tanítják (ELTE) - EL-TE :) ) természetesen fotó témában is meg azon kívül is.... :) Kellemes ünnepeket, további szép fotókat!

Tatranky válasza:
Köszönöm!

2023. december 14. | 15:10 | elohím1970

Szia. úgy gondolom, hogy ez a fotó alkalmas arra, hogy leírjam véleményem és kérdezzek pár dolgot tőled. Egy olyan fotóstól szerettem volnal, aki szereti az emberi érzelmeit is belecsempészni egy fotóba egy bennünket körülvevő pillanatba. Persze figyel a részletekre, megtervez dolgokat széles látókörű, intelligens ember stb.stb, már régebben írtam. Az emberi civilizáció fölötti dombtetőn, a hideg kék színnel és díszes kerítéssel bekerített kereszt (mint jelkép) és a szabadon szálló de vérző szívű szomorú tekintetű hold, aminek az arcát egy fátyolkendő sejtetőlegesen takarja... Ez csak egy kattintás a holdra? :) Nem hinném. Szomorú hangulat, elgondolkodtató mondanivaló, mind ez a sok minden egy kép"kockában". Egyébként a digitális fotó képkocka is tényleg egy kocka, a szó szoros értelmében, ez technikailag is bemutatható! Kis logika szükséges csak hozzá, és némi PS tudás. Amit kérdeznék csak mint egyik fotós szemlélő a másik fotós szemlélőtől: Hogyan lehetséges az, hogy a mai fantasztikus technológiai adottságainkal, még sehol, soha senki nem fotózott vagy kamerázott le egy a holdba( vagy a földbolygóba) csapódó meteoritot sem. A becsapódás pillanatára gondolok. a HOLD olyan intenzív kráterstruktúrákat produkál, hogy azt hihetné egy szemlélő hogy naponta vagy hetente csapódik be oda apróbb vagy nagyobb kődarab. Egyébként az állítólagos finomporos felszín és gyenge gravitáció egy meteorit becsapódás nyomait hónapokig-évekig mutatná nekünk, amit még a földről szabadszemmel is láthatnánk, nem beszélve ha egy NIKON P1000-rel vizsgálnánk. :) Bár a szabadszemmel is látszó kráterek nagysága arra utal, hogy már rég kikellett volna a holdnak repülni a világűrbe, ha egy akkora krátert hagyó kőtörmelék 100 000 km/óra sebességgel belevágódik az oldalába. De a földbolygón is ez a helyzet, kismillió, sőt szerintem már milliárd kamera mindenfelé és meteor becsapódás pillanat sehol nincs megörökítve. Persze égbolton elsuhanó fénycsíkok, mennydörgés, lökéshullám (én is tapasztaltam-éreztem-láttam ilyet) meg űrkőzet van, kráterek is, de a becsapódás pillanatát az égig feltörő víztölcsért majdaz azt követő szökőárat még a hatalmas óceánjáró tankerek, vagy utasszállítók sem örökítették meg kamerával. Persze ez nem is baj, csak fura szerintem. Mi a véleményed erről?

Tatranky válasza:
Hát erre nem tudok mit mondani

adott pontszám: 4,5
2023. május 15. | 09:23 | gljzsf

Szia! Én is próbálkoztam már hasonló fotókkal, a végeredmény nálam is ilyesmi lett. A tele szépen közel hozta a holdat, a táj többi részlete szebb is lehetne, a kompozíció jó, a zajt érdemes lett volna kicsit megszűrni. Összességében nálam 4,5 pontot ér.

Tatranky válasza:
Köszönöm!

2023. május 14. | 17:27 | Fotos84

Nem pontozom, bocs, de nekem ez most nem adja ki. A hold érdekes és szép munka, hogy nem égett ki így egy expóból. A többi képelem kapcsán viszont a kevesebb több lett volna, a jobb oldalt a fákkal-bokrokkal és az eltakart kereszttel kuszának érzem.

Tatranky válasza:
Köszönöm, elfogadom!

adott pontszám: 4
2023. május 12. | 19:42 | Havasi Pál

Hááát...nem is tudom. Nem rossz kép, de különösebben nincs olyan tartalom benne ami megfogna. Holdfotó. Rengeteg van belőle úgy mint minden évszakban az aktuális virágfotókból is. Ott van készen az ember előtt, csak le kell fotózni. Komoly előkészület, tervezés, nem előzi meg úgy mint a komolyabb stúdió/marketing fotókat. Társadalmi vagy szellemei jelentősége sem olyan mint egy művészképnek. Igazán a túristafotókhoz áll közel ez a műfaj. Jelentős értéke nincs. A maximális 5 pontot nem ezért nem adom meg. Hanem azért, mert amit a maga olcsó, szórakoztató műfajában kínál, azt nem hozza maximális szinten.Hibás, mert nem tájkép. Egy cm tájat nem látsz belőle. Hangulatkép, amire a hold kellemes téglaszín árnyalata utal. Ezzel el is fogyott a kép teljes muníciója. Nagyon tompák, unalmasak a színek.Pont abban a percben lett fotózva amikor még nincs meg az éji sötét varázslatos takarása, de a nappali fények már halott színeket közvetítenek. A fű a maga fehéres-zöld (spenótra emlékeztető) árnyalatával és zavaró mélységélességével kifejezetten rossz látvány. Ez a terület a kép kb 20%-át teszi ki, ami több az elfogadhatónál. Nem kis baj, ha a kép nem kis része rossz látványelem. Lehet napkeltében szebb lenne a táj. A középső, hatalmas kopasz fa szintén zavaró. a hold hangulatához és a növényzethez mérve csúnya ellentétet alkot, ami egyben elvonja a figyelmet a holdról és a tájról is. A minőség jó, de az utólagos szerkesztés egy legyintéssel rá lett hagyva. Akkor már inkább utólag egy erős szoftveres átfestés, mint így maradjon. Ez pedig szintén csak a fotóson múlt.

Tatranky válasza:
Szia! Több gondom is van az írásoddal.
1. "Ott van készen az ember előtt, csak le kell fotózni. Komoly előkészület, tervezés, nem előzi meg úgy mint a komolyabb stúdió/marketing fotókat."
Ez így nagyon nem igaz. Az ilyen Holdfotókat ponthogy meg kell tervezni, tudni kell hogy hol kel fel a Hold, pontosan mikor, és olyan helyszínt kell keresni, ahol egyáltalán kivitelezhető a dolog. Nem is értem miért hasonlítod stúdiózáshoz, marhára nem egy kategória... Azt meg hogy leturistafotózod tényleg nem tudom hová tenni.

2. "Hibás, mert nem tájkép."
De, tájkép. Több kategóriába is sorolható lenne, mint akár a te általad említett hangulatfotóba is, de attól még tájkép marad, mert a táj egy részletét mutatja be.

3. "Pont abban a percben lett fotózva amikor még nincs meg az éji sötét varázslatos takarása, de a nappali fények már halott színeket közvetítenek."
Az ilyen Holdas fotókat ponthogy kékórában szokás fotózni, ekkor a legalkalmasabbak a körülmények, ekkor ki lehet hozni 1 expóból is, és nem csak egy sima sziluett lenne a táj. Persze az is működhet bizonyos szituációkban, de itt nem ez volt a cél.

4. "A középső, hatalmas kopasz fa szintén zavaró. a hold hangulatához és a növényzethez mérve csúnya ellentétet alkot, ami egyben elvonja a figyelmet a holdról és a tájról is."

Kompozíciós elem, fa nélkül ponthogy egy semmi tucatfotó lenne. Pontosan így akartam ezt a képet már hónapok óta elkészíteni. Egy kérdés. Hogy vonja el a figyelmet a tájról, ha pár sorral feljebb azt írtad hogy nincs is táj a képen? Elég nagy ellentmondás.

5. "Akkor már inkább utólag egy erős szoftveres átfestés, mint így maradjon."
Erre inkább hadd ne írjak semmit.


Összegezve nem azzal van a bajom hogy nem tetszik a kép, azt teljes mértékben elfogadom. Az már viszont nem tetszik, hogy úgy mondod ezeket a dolgokat, hogy szemmel láthatóan nem otthon a témában.

adott pontszám: 4,8
2023. május 11. | 20:44 | foto50

Szia!
Szép pillanat! Jó helyszín. Tetszik. Ugyanakkor szerintem egy szűkebb, inkább négyzetes szerkesztéssel hatásosabb lenne. Az expó jó, de egy zajszűrést elbírt volna szerintem.
Üdv:
Józsi

Tatranky válasza:
Szia,
Köszönöm!

2023. május 11. | 10:44 | Azúr

Akkor elnézést, azért nem pontoztam, mert nem értettem , mitől van...

Tatranky válasza:
Nem gond, de legközelebb mielőtt egyből több expóra gondolsz, inkább kérdezz :)

2023. május 11. | 09:50 | Azúr

A Hold körüli részben, ha belenagyítasz.

Tatranky válasza:
Nem látok semmi érdekeset ott. De mint írtam, egy képből van. A fátyolfelhőket világította meg enyhén, lehet hogy arra gondolsz...

adott pontszám: 4,9
2023. május 11. | 06:23 | bau52lac

Szia! Letöltve és egészben nézve tetszik, mert nagy a méret és görgetve csalós a vízszintes. A kereszt biztosan ferde ez zavaró nekem, de a hold az frankó és a tájba illesztése is tetszik, mint ahogy a kép hangulata is.

Tatranky válasza:
Szia,
Köszönöm a véleményt!

2023. május 10. | 18:32 | Azúr

Szia!

Érdekes elképzelés, de az összedolgozása a két képnek nem sikerült igazán jól...

Tatranky válasza:
Szia,
Milyen két kép? 1 képből van. Hol látsz összedolgozási hibát?