BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,7
KATEGÓRIA: dokumentumfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2023. április 21. 07:44
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Körmend
Útválasztó

Nemzeti értékeink: A Batthyány-Strattmann-kastély kertje! 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2023. április 24. | 12:02 | najó

ahogy elnézem ezen a helyszínen minimum 20 érdekes képet lehet lőni, egyet látok, ami arra jó, hogy megállapítsam az imént leírt tényt.
visszamennék.

Havasi Pál válasza:
Teljesen igazad van! Ugyanezt láttam meg én is a helyszínben. Most volt egy fél órám felmérni és körbe járni a parkot egy-egy felvétel erejéig, így azért készült pár érdekes szerencsére, csak ugye a kredit mondja meg, hogy mennyit tölthetek fel. Illetve később pont ezért hosszabb időre térek vissza és mindent alaposabb körüljárok. Éppen a legalább 20 érdekes kép miatt itt nem emeltem ki semmit, hanem egy átfogó képet akartam a haldokló főúri parkról. Balra a fehér a tiszti ház a kastélyt örzők számára, jobbra a sárga nem tudom pontosan, valami gazdasági épület lehetett talán. A szobor itt mellékes, most éppen a térben volt, de külön az is megérne egy foglalkozást. Elárulom, nemcsak a kastélykert hanem az egész város tele van rejtélyes és izgalmas elemekkel. Fotóztam féldául egy olyan bezárt és pusztuló (Retro) mozi bejáratát, amit a '60-as évek amerikájában lehet látni filmeken. Bár ebből egy fekete-fehér változatot pár hete feltöltöttem és sokan kedvelték is.

2023. április 23. | 16:03 | sasvari

Elolvasva amit foto 50 -nek írtál van benne igazságod. A dokumentum fotó talán nem egy hálás műfaj. Ha nézőpontot váltottál volna és legugolsz már jobb lehetett volna.
Pl ha megnézed gljzsf fények c képét önmagában ha lefotózta volna nem lenne egy nagy durranás. De így hogy egy hétköznapi dolgot úgy fotózott le ,hogy azt különlegessé tette fény játékokkal és fénytöréssel egy merőben más dolgot látok és érzek. Értem ,hogy a dokumentum fotót nem szoktak ilyen extrákkal ellátni. De egy nézőpont váltás azon is sokat dobna.
Vagy egy ablakból fotózva az ablak keretét használva kép keretnek.
Utána néztem egy két doku fotónak át is küldöm mire gondolok.
https://galeria.index.hu/nagykep/2015/01/19/sajtofoto_2015/12
https://capacenter.hu/sajtoszoba/a-holland-dokumentarista-fotografia-kiemelt-alakjanak-budapest-sorozata-a-capa-kozpontban-hans-van-der-meer-apro-rejtelyek/
Ezeket nézve azt hiszem az érdekesség hiányzik. Legyen az egy más perspektíva vagy egy elkapott hétköznapi mozgalmas jelenet és ehhez utazni sem kell.
Amikor elkezdtem portékat fotózni 1 hónapig minden nap mást sem csináltam csak beleástam magam a legmélyére a fotozzon szinte az összes portét megnéztem véleményeket olvastam . Profi portésok elképzeléseit szabályait fotóit bújtam.
Nem azt mondom ,hogy én lettem a portrézás guruja de úgy kezdtem el ,hogy legalább nagyjából képbe voltam ,hogy mit miért és ,hogyan csináljam. Nyilván van még hova fejlődnöm. Neked is ajánlom ,hogy ásd bele magad mert megéri.
Üdv Sas

Havasi Pál válasza:
Köszönöm! Az egyik legértékesebb hozzászólást kaptam tőled - aki nem csak úgy odavág átlagosan 2 pontot, hanem tanácsokkal lát el a következőket illetően! Tudom, hogy igazad van, és érdekesebben, egyedi arculattal kell képeket megjelentetni. Alapvetően ez a rendes eljárás. Én ezt megbontom annyiban, hogy - mivel többször is lesz lehetőségem oda elzarándokolni - először nem a művészi lehetőségeket keresem benne. Minek? Olyan helyszínről amiről még egy rendes fotó sem áll rendelkezésre, hogy a nézőnek megmaradjon belőle egy szelet, hogy ilyen volt az amit művészi felfogásban kicsit elhajlítottam? Mindenki emlékezne egy érdekes fényre-vonalra-nézőpontra, de magára az őszinte arcára nem. Mintha senkit nem érdekelne az az "öregember" őszinte természetes személyisége aki valójában volt, hanem egyből durr bele a közepébe és kezdjünk egy trükkös fotóval. Én ezt rendezem sorba. Elsőalkalommal bejárom a terepet, ismerkedem vele, elkészítem a vázlatos képeket amiből később ki tudok indulni, és egy újabb ábrázolással egy újabb képet tudok az első mellé tenni. Ez az első fázis. Mindig ez az első fázis nálam. Mi van ha holnap összeomlik? Vétek lenne kihagyni az utókornak egy valós fotót az igazai szereplőről. Ha jól láttam, senki nem fotózza azt a területet. Még lesz legalább egy ilyen köröm. Utána valóban jön az amit Te említettél! Nálam ugyanúgy tervben van komolyabb képek készítése, de csak sorjában. idő kell hozzá.

adott pontszám: 3,5
2023. április 23. | 15:38 | sasvari

Szia.
Jó az élesség és az expo technikailag szerintem jó.
Ez a része 5. Látványában semmi extrát nem nyújt ez a része 2.
Nem hiszem ,hogy én többet tudtam volna kihozni belőle valószínűleg le sem fotózom.
Vagy inkább a romos házra fektettem a hangsúlyt vagy abból valami részletet.
Üdv Sas

Havasi Pál válasza:
Megértelek. Ez egyén függő. Van aki súlyos ezreket fizet ki azért, hogy hasonló helyszínre beengedjék. Külön kategória az elhagyott, romos épületek, gyár és ipartelepek, laktanyák, bányák, sínek, stb fényképezése. Azoknak ami csúnya az szép és beszédes. Van akinek meg kifejezetten ez tetszik. Nekem is tetszik. Látom rajta a természet végtelen erejét, ami az emberen felülkerekedik! Az izlésen nem tudunk és nem is kell változtatni. Én például az élettelen csokifigurára retusált természetellenes viaszfigurára emlékeztető kisgyerekportréktól -amit ma divatosan fineart-nak neveznek - kapok sokkot, annyira rosszul érint, amikor egy élő emberből műanyagbabát kreálnak. Egy fiatal önmagában is tiszta természetes szépséggel rendelkezik, és pont ezt teszik tönkre. Mikor mutassa meg az a gyermek az igazi arcát? Majd ha felnőtt és ráncos lett? Az ilyen képek azt a rövid fiatalságát veszik el valakinek, amit nem lehet visszaadni - és ebben nagymértékben bűnös a fotós is, aki hallgat a divatozó, izlésficamos szülőkre és megcsinálja azt a képet! (Bocsánat, elkalandoztam, nem ez volt a téma)

adott pontszám: 4
2023. április 23. | 13:24 | zsiga755

Szia!
Ha a lepusztultságot szeretted volna érzékeltetni, akkor a gondolat átjött,
a képi megvalósítás dokumentum fotónak jó, de nem tartom példa értékűnek. A szobor nem válik le a háttérről, a bal oldali fák csúcsát még bele komponáltam volna a képbe.

Havasi Pál válasza:
Köszönöm! Valóba a pusztulás a fő téma. Igazából így nehezen érthető, mert sokan írták, hogy mit hiányolnak. Mivel annyira részletgazdag a helyszín, így egy képen nem lehet ábrázolni mindent. Ha a szobrot helyezem előnybe, akkor a tér bukja magát. Ha a teret helyezem előnybe, akkor a szobor jelentéktelen és semmitmondó. Itt ez is volt a cél, a tér. A szobor, a kastély, az épületek, a falak és a kapu külön-külön lesz feltöltve. Amikor valaki együtt látja a sorozat részleteit, meg fogja érteni az egészet és érdekesebbé válik. Így, egy képpel nem megy.

adott pontszám: 4
2023. április 22. | 02:31 | bau52lac

Szia! Ebben egy jobb kép lehetősége benne van! Az elvágott épület a bal oldalon teljesen benne lenne és a szobor jobbra kerülhetne, kicsit balra lépni, de ezt csak képzelem, nem voltam ott. Üdv

Havasi Pál válasza:
Igen, végtelen változatot lehetne készíteni annyira jól működik ott az enyészet. Mivel kevesen ismerik, így először egy átfogó képet szerettem volna a térről, hogy minden oldalról látható legyen az emberi közöny egy régen virágzó főúri kastély mai pompájáról.

2023. április 21. | 20:36 | foto50

Szia!
Sokszor megbeszéltük már, hogy Te dokumentálsz, és ez is a célod. Ha ezzel a szemmel nézem - ami kicsit nehéz - elfogadható.
Kicsit túl van élesítve?!
Üdv:
Józsi

Havasi Pál válasza:
Láttam nem egy olyan Urbex/dokumentum jellegű fotót, amitől sokan kiugrottak a bugyijukból annak ellenére, hogy erős jóindulattal is egy közepes polaroid minőségben, és kissé zavaros kollázzsal lett találva. Ez jó minőségű és letisztult a példához képest. Kíváncsi voltam mi lesz a fogadtatás. A minőség miatt ugyanúgy én is megkapom az 5 pontot, vagy feltűnően alá lesz értékelve. Az lett volna a meglepő, ha nem az utóbbi történik. Szememre lett hányva pl az, hogy már megint egy szobos kép...Ki mondta, hogy az? Nem is értettem ezt az észrevételt. Én se vagyok hülye. Ha szobrot akarok, akkor nem ilyen mikroszkopikus méretben ábrázolom! Tér. A szó szoros értelmében. Elhanyagolt növényzet a park közepén, a teret térbe foglaló/záró épületekkel a széleken. Kiszúrja az ember szemét! Hol van ezekhez egy gyűszűnyi szobor? Szóval jönnek különös észrevételek. Van amikor azt érzem nem a képet értékelik, amire jön egy kegyelem 3 pont. Amikor pedig írom, hogy teljesen más lett értékelve, akkor válaszul jön, hogy ezt ő nézte be, bocs, így 3 helyett 4 és 5 közé helyezte volna, mert tényleg jó. Mostanában kicsit sok képnél előfordult ez, így kicsit pihentem inkább. De látom semmi nem változott. Ezt ne magadra értsd! Csak itt tudom leirni a kérdésedre a választ, hogy miért nem voltam. Ilyen dolgok miatt. És olyanok miatt is, amikor végig értékelek hónapokig folyamatosan 12 embert, ebből 3 jön vissza, hogy engem is értékeljen. Ha rosszabb képet töltök fel akkor egy napon belül jön azonnal 6 értékelő. Ha jobb képet, akkor 3 napig kell várni amíg egy vagy két ember ír rá valamit. Mintha szándékosan kerülnének mindenki a jó képeket, hogy ne kelljen senkinek se jó pontszámot adni. Sajnos ez is elég markánsan észrevehető jelenség. Szerintem pedig így nem korrekt.

adott pontszám: 4,8
2023. április 21. | 15:49 | Thuri91

Szia. Szép komplex kép a romos épületekről és a parkról. A minősége is rendben van. Egyedül ha én készítem a képet kicsit közelebbről fotóztam volna és akkor a szoborból is többet lehetne látni.

Havasi Pál válasza:
Köszönöm! A szobrot éppen azért nem emeltem ki, amit najo is megemlített, hogy ezernyi érdekes képet lehet készíteni arról a helyről, így külön-külön be fogom járni és minden témát külön, megfelelően kiemelve fotózok le. Egyben olyan lenne mint egy képeslap. Itt a szobor volt a legutolsó amivel foglalkoztam. kellett egy átfogó kép az egykor nemesi pompában virágzó kertről, ami egyszerűen hajléktalanszállónak is ideiglenes lenne. Kellett egy üres tér a halott növényzettel. Ezt a teret fogja körbe hátulról a hasonlóna rossz állapotú kastély, előlről a vaskapu, oldalt pedig ezek az épületek - amik körbe zárják és így adnak ki egy teret. Ezért kellett hátrább fotózni.

2023. április 21. | 08:32 | gljzsf

Már megint egy szobor. Dokumentum könyvet akarsz csinálni? Abba jó. Ide minek? Inkább nem pontozom.

Havasi Pál válasza:
Köszönöm