BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,43
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2023. január 9. 19:50
  • érzékenység: ISO 31
  • fókusztávolság: 14
  • rekeszérték: f11
  • zársebesség: 1/4
Körösrév

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2023. január 15. | 12:37 | Fotos84

A hely valódi szépsége így fotón időnként nem jön át kellőképpen. Pedig szép. A kompozíció tudatos, tetszik az égbolt a felhőkkel, a sziklafalon viszont a kontraszt kevés, legalábbis kissé szürkébe fordul, mint amikor túlságosan fel vannak húzva az árnyékok. Én a füves-földes partvonalat kihagytam volna - akár bemászva a kavicsos részre a patakba, hogy a víz és a kövek adják az előteret.

KJanos77 válasza:
Kisebb részben hasznos, amit írtál tényleg az egész kép kicsit halvány, de valójában az Adobe RGB lett a kép feltöltve és sRGB színtérrel látod, JPEG mentés során nem lesz sRGB, igy valójában szétesett kicsit a kép, figyelmetlenség ez igaz, lehet még több kontraszt is elfért volna bár a nagy szikla kapott +5 kontrasz + 5 textúra
sajnos a füves partvonalat ha kihagyod, akkor levágod a felhőket, lásd más hozzászólókat, szerintük igy is kevés, ami igaz is mert ennyi fért bele, nem vágott kép, tehát akkor egy egészen más dolog jön ki, eltűnik az előtér, ami szerintem rossz, tehát előtér és felhők nélkül más a kompozíció, a másik dolog amit sajnos senki nem vett észre, a kép jobb oldalán, a kék ég formája megegyezik a füves rész formájával nagyjából(elválasztó vonalakat nézd) tehát szimmetria van, ami nagyon erősíti a kompozíciót, a szimmetriát könnyű észre venni amikor tükröződés van máskor észre sem veszik, (bár én sem vettem észre fényképezéskor csak otthon)
, a másik dolog geometriát nem veszik észre az emberek, a nagy szikla bal oldalán van egy bemélyedés, ami hasonlít a jobb oldali kis sziklára, ismétlődő minták, ezt se írta még senki, a kép előtere előtt van még egy kis nyílfej is, ami a fő témára visz.
Tehát több dolog van, ami mellette szól, mint ellene(füves rész)
Köszönöm
Üdv

adott pontszám: 4,5
2023. január 13. | 12:30 | gljzsf

Szia! Azt gondolom, más szerkesztéssel jobb is lehetett volna, de így is tetszik. Amit én másképp csinálnék, hogy a kopár és nem túl látványos előtérből jóval kevesebbet, a nagyon látványos szép, felhőkből jóval többet mutatnék meg. Ettől eltekintve szép, és minőségi expo.

KJanos77 válasza:
Szia
Igaz, de akkor nem lett volna előtere, a fű az tényleg kopár. Mindig van kompromisszum.
Üdv
Köszönöm

adott pontszám: 3
2023. január 11. | 22:14 | Rumliman

Szia! A kép élessége számomra nem az igazi. A színeket lehetne talán még javítani, olyan élettelennek tűnik.

KJanos77 válasza:
Szia
Nem baj nem probléma, sajnos nem talált, amit leírtál az élesítésről, mert túl éles kicsinyítéssel, a színeket meg Hála rájöttünk már mi a gond,
Üdv
Köszönöm

adott pontszám: 5
2023. január 11. | 12:39 | najó

Jó a súlyozása , a felosztása a képnek, egyszóval a kompozició.
üdv!

KJanos77 válasza:
Köszönöm
Üdv

adott pontszám: 5
2023. január 11. | 00:07 | Havasi Pál

Nagyon-nagyon szépre és hangulatosra sikerült alkotás. Maga a táj nagyon változatos, így ez valóban olyan környezet amit meg kell örökíteni egy igazi fotósnak! Köszi!

KJanos77 válasza:
Köszi szépen!
De lásd lent az írásokban, el lett bXXXva az összes képemnél a színtér így fakók a színek, Adobe RGB lettek véletlenül feltöltve, a weboldal meg sRGB használ, de Hála nektek képértékelő fotósoknak sikerült erre is rájönni. A másik baki valószínű a ViewNX progi használata fotó kicsinyítésre, úgy nézz ki az is túlélesíti nagy mértékben a képet. A PS az jobb.
Köszönöm
Üdv

2023. január 10. | 14:45 | foto50

Szia!
Nos, ha a beállítások után konvertálsz, akkor megváltoznak a jellemzők, nem azt fogod kapni, mintha a kiválasztott színtérben dolgoztál volna.
Ez persze csak az én tapasztalatom, nem feltétlenül ez a követendő.

KJanos77 válasza:
Köszi az infót, majd kipróbálom mindenképp
Üdv

2023. január 10. | 12:01 | foto50

Szia!
Én is Adobe RGB-ben fotózok, de csak azért, mert ha később nyomatot (parír vagy vászonképet) akarok esetleg csinálni, akkor az kell az igazi színekhez és a színhűséghez, viszont minden más esetben csak a raw ot mentem el így és ezután mindenkor a PS-ben átalakítom a fotót sRGB színtérbe és így végzem el a finom hangolást. Ilyenkor a monitort is sRGB-ben használom természetesen. Ne tölts fel Adobe RGB színterű képet, mert nem lesz annyira jó, amennyire lehetne.
Üdv:
Józsi

KJanos77 válasza:
Szia
Én kicsit másképp Adobe RGB-ben csinálom a finom hangolást és csak utána konvertálom át sima RGB-be, persze mikor nem felejtem el, a PS az jobban konvertál valószínű. Nyomtatáshoz nem fogom még egyszer finom hangolni van ott is macera, hogy jól kijöjjön.
De igen egy komoly képnél amiért fizetsz az értékelésért, ott persze megéri átcsinálni sima RGB-ben is, mert ott is azt kérik, de én még csak most tapogatózok mit néznek, mit értékelnek ehhez idő kell, milyen kérdéseket tesznek fel.
Köszönöm
Üdv

adott pontszám: 4,7
2023. január 10. | 09:36 | sasvari

Szia.
Mutatós fotó. A színek talán lehetnének kicsit erőteljesebbek gondoltam első ránézésre de miután megnyitottam nagyban rájöttem,hogy pont jók. Az előtér szépen ki lett alakítva .Egy dolog zavaró az ,hogy felül szűknek érzem pont a felhők szépsége miatt.
Üdv Sas

KJanos77 válasza:
Szia köszi, igen ennyi fért a képbe, vágatlan, de majd, ha arra járok kipróbálom, csinálok egy panorámát felfele
Köszönöm

adott pontszám: 4
2023. január 9. | 20:49 | foto50

Szia!
Jó téma, érdemes rászánni az időt!
A széles látószög ellenére kicsit szűknek érzem a teret a fotón. Az utómunkát illetően pedig úgy gondolom, a színek lehetnének még kicsit élénkebbek. Ami nem tetszik, hogy túlélesítettnek látom, ami már zavaró. Ilyen széles látószögnél és szűk rekesznél nem is nagyon kellene utólag élesíteni.
Üdv:
Józsi

KJanos77 válasza:
Szia
Az élesítés amiatt van mert nagy felbontásból le lett szűkítve 1 Megapixelesre, én is észrevettem, hogy valami nem lett ok, de már sajnos késő volt, végül is te is jól látod a dolgokat, valami szűrő lett rá téve, ami nagy méretű képnél jól nézz ki, de 1 Megapixelnél meg nem, kicsit kínos igen, sajnos kromatikus abberáció hiba is kijött a fák fellett, ami megint az 1 Megapixelesre csökkentés miatt látszódik jobbban,(gondoltam beírom a kommentbe, de aztán csak nem írtam), azt meg felnagyította, ki is vettem az eredetiből. A térhagyás, hogy mennyi kell, az nézőpont kérdése, az égbolt az nem olyan fontos ennél a képnél, de fizikailag nem is lehetet volna hátrébb menni, csak a kompozíció megváltoztatásával, úgy hogy ez van. A másik dolog Adobe RGB vel szebbek a színek de csak nálam, a kontrasztot bárki fel tudja húzni, szerintem ezt nem releváns, de ahogy felraktam a web oldalra, sima RGB lett belőle. De ebben is igazad van természetesen jól látod, de a szőrszálhasogatásba nem akarok belemenni, mert nincs értelme.
Viszont fekete fehérben, még a gagyi változatban is jobb lett volna, ott a kontraszt sokkal jobban kijön.
Üdv
Köszönöm