BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,5
KATEGÓRIA: növények
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2020. december 21. 21:06
  • érzékenység: ISO-400
  • fókusztávolság: 55 mm (82)
  • objektív: DT 18-70 mm F3,5-5,6
  • rekeszérték: 5,6
  • zársebesség: 1/20
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Nyíregyháza, Sóstói erdő
Őszi hangulat

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2021. február 19. | 07:59 | gljzsf

Szia!
Pálkata véleményéhez egy kis adalék. Amikor újként feljössz az oldalra, és elkezdessz a szabályzatban leírtak alapján, és a saját hiányos ismereteid alapján pontozni. Nyilván becsúszik nem egy olyan értékelés is ami minimum vitatható. Ez persze később is megtörténik, de idővel azért fejlődik az ember látásmódja is és felveszi az itteni ritmust. Nagy problémát nem okoz a kezdők tapasztalatlansága, mert pontjaiknak nincs akkora súlyaránya, tehát nagyot nem tudsz hibázni. Ha már több képet feltöltöttél, remélhetőleg javul a látásmódod, és ha pontjaid is magasabbak, nő a pontjaid súlyaránya. De ekkor már egyre nagyobb a pontozási felelősséged is. Azért nem is nagyon szoktak, nagy súlyaránnyal rendelkező tagok alacsony pontszámokat adni, mert nem akarnak nagyon lerontani senkit. Ez így nagyon okosan van kitalálva szerintem, mert megóv téged is, és másokat is, az önjelölt megmondó emberektől, akik csak pontozni szeretnek. Szóval nagyjából ennyi. Üdv: József

drozsa válasza:
Köszönöm szépen a megjegyzést, temészetesen hasznos. Habár "komoly" (azaz tudatos, odafigyelős) fotózással valóban nem olyan rég foglalkozok (azért nem vagyok teljesen új, mert most regisztráltam, v. nincs "tag" státuszom - szerintem nem is fogom kérni), több éves optikai, optikai képalkotási, képelemzési tapasztalatom van. Persze lehet, hogy a művészet világában ez nem sokat ér. Művészetet viszont szvsz nehéz objektíven pontozni. Amit írtál elfogadom és egyetértek, azonban szerintem a pontozási rendszer jó és ki ki kellene használni, én továbbra is használom, és kifejezetten várom a (konstruktív) kritikákat (csak a továbbiakban nem adok pontot). Az adott pontjaim átlaga a "szabályzat szerinti" optimális taromány felső részében van, így nem gondolom rossznak. A személyeskedésbe menő, nem odaillő megjegyzést nem tartom helyénvalónak. Egy rossz pontot kapott fotóssal megvitatnám (inkább megbeszélném) a felmerülő gondot. Semmilyen pontért nem vonnám kérdőre a pontozót. Itt pedig nem is a pontozó lett "megsértve" (egyáltalán honnan lehet tudni, hogy kinek mennyi pontot adtam?). Na, nem baj ez, én túltettem magam ezen. Szerintem a fő baj az, hogy nagyon kevés az aktív felhasználó. Ha lenne minden képhez 20-25 értékelés, az kiátlagolná az esetleges alul- v. túlpontozást és többféle ízlés szempontjából is meg lennének vizsgálva a fotók. De hát ez van. Köszönöm még egyszer a véleményt, természetesen beépítem a továbbiakban. :)

2021. február 2. | 11:46 | pálkata

Értékeléseid:
3,8
4,7
3,7
4,7
4,6
4,4
4,6
4
5
4,5
Stb, stb ...!
Nem a fotók bizonyítványa ez, az értékelő fotosé!

drozsa válasza:
Köszönöm szépen az értékelést - bár nem teljesen értem!

adott pontszám: 3,5
2020. december 24. | 09:12 | Minerk

Szia!
Mindig nehéz nem egy átlagos témát fotózni. Nagyon szép őszi hangulata van a fotódnak. A háttér mosott bár, de még kivehetőek rajta alakok, ami nekem ebben a kompozícióbak kihelyezetten tetszik. A téma, amit választottál érdekes és nem mindennapi.

Viszont sajnos valamiért nem látok semmit sem élesnek a képeden. Lehet ez simán túltömörítésnek is a hatása, de én inkább arra tippelnék, hogy mivel 1/20 s-el fotóztál bemozdult a kép. Ha nem állvánnyal fotózol inkább vedd feljebb az ISO-t, de ne engedd ennyire le a záridőt, mert kézből megtartani szinte lehetetlen így a képet. A zajt elég jól el lehet utólag tűntetni Lightroom-ban vagy a legjobb Topaz DeNoise AI-ban, de a bemozdulással nagyon nehéz bármit kezdeni. Ha mégis bemozdulna a kép, élesítéssel lehet rajta javítani.

Egy másik gondom a képpel az a kompozíció. A bal oldali függőleges vonalak elvonják a figyelmem a témáról, ezért én úgy komponáltam volna a képet, hogy ne legyenek rajta, vagy levágtam volna őket a képről.

Összességében nagyon jó volt az ötlet, ami nyomán elindultál, nem lett rossz a megvalósítás sem, de szerintem azért lehetne még rajta javítani.
Csak így tovább.

Üdv: Minerk

drozsa válasza:
Szia!

Köszönöm szépen a korrekt és részletes véleményt. Azt gondolom, a kritika minden pontja igaz lehet. Az életlenség szerintem is inkább a kézből fotózás miatt lehet. Az ISO-t 400 fölé még sosem emeltem, így vélhetően igazad van, kellene azt használni. A háttér... Igen, értem. Ha máshonnan fotózom akkor meg objektum nem adja így magát. Vágva nekem nem tetszett. Mindegy, köszönöm szépen!
Üdv: Dávid
A fotós 2 kredittel jutalmazta a véleményezőt.