BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,78
KATEGÓRIA: állatfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2018. január 10. 12:17
  • érzékenység: 400
  • fókusztávolság: 200
  • objektív: 24-200 EFS
  • rekeszérték: 5,6
  • zársebesség: 1/500
  • Készítés helye (ország): Magyarország
Kajacsata_2

2015 áprilisában készült kép, amikor hirtelen megszállták az etetőt, és igen komoly küzdelem alakult ki. Váratlan esemény volt. A védekező madár életlensége nem volt cél, engem azonban nem zavar. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3,5
2018. január 12. | 19:58 | Forgi1976

Szia !

Jó kis jelenet....cukik a madarak.

Zavaró számomra, hogy valami az előtérből belelóg a képbe és a kép eléggé zajos.
A fókusz szerintem nem jó helyre került.
Úgy tűnik, hogy a madár farktolla lett éles, a feje viszont életlen.
Keveslem kicsit a kontrasztot is. Lehet, hogy üvegen keresztül fotóztál?

neful válasza:
Szia! Köszönöm az észrevételt. Igen, üvegen keresztül lett lőve. Az életlenség engem nem zavar, de elfogadom, hogy van akinek zavaro. Hiába ilyen egy igazi, nem beállított életkép.

Köszönöm a visszajelzést!

2018. január 12. | 18:47 | btomi77

Szia!

A gépet nem ismerem, nem tudom mennyi a zajszűrés utáni részletvesztés. Ezt te látod.
Azt viszont nem értem mitől veszne el az izgalmas jelenet ha ki van merevítve az?
http://fotozz.hu/teljes_kepet_mutat?Foto_ID=248708
Ráadásul az 1/1000-ren is elképzelhető a bemozdulás csak nem ennyire.
http://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=70280
A magot meg mint írtam már el kell tüntetni, akkor nem fog bezavarni.
http://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=59718
A hátteret, fényeket meg te alakítod ki a helyszín megválasztással.
Sok sikert.

neful válasza:
Szia,
Köszönöm a részletezésed!
A probléma, vagy inkább nézetkülönbség abból fakadhat, hogy ez a kép messze nem beállított, "vadászott" felvétel. Ez maga az élet. Nem madarat mutat (még ha az is van a képen, azok a szereplők), hanem egy dinamikus eseményt.
Ez talán -remélem- megmagyarázza, miért lenne számomra baj, ha kimerevedne minden a képen. Brrr. Arra is magyarázatot ad(hat), miért nem KELL eltüntetni a magvakat -amellet, hogy ez abszolút igazságnak hat-, illetve miért értelmezhetetlen ennek a képnek a kapcsán (lehet, hogy madárleses verziónál, ahol az a cél, hogy az ideálisan megtervezett képhez csalogassa az állatot szükséges, elengedhetetlen eszköz) a magvak feleslegessége. A magvak itt szereplők: a csata tárgya!

Mint jeleztem, tisztelem a beállított képeket, örömmel nézegetem is. Számomra legalább akkora kihívásnak, és életszerűbbnek tartom a tényleges akcióképet. Ez a kép az. Az sem baj, ha ezzel a véleménnyel egyedül, vagy kisebbségben vagyok, a művészet megosztó. Illetve természetesen ezzel semmiképp nem tudom / akarom azt mondani, hogy ez a kép hibátlan. Rengeteg hibája van, lehet. Ezért IS köszönöm a Te véleményedet is! Biztosan lesz olyan, ami a legközelebbi akciókép elkészítésekor már be fog kattanni, és figyelni fogok rá!

Üdv,

2018. január 11. | 21:22 | btomi77

Szia!

Sajnos ez a kép nem jó. Először is a magok és az etetőt zavaró. Ezeket egy igényes madárfotón nem lenne szabad megmutatni.A háttér összevisszasága és az előtérbe belógó mosott sáv kusza és elvonja a tekintetett a meggyvágókról. A repülő madáron igen erős bemozdulásból fakadó életlenség látható. Sajnos a pillanat elkapásához ez a zársebesség borzasztóan kicsi. Legközelebb 1/1000-től gyorsabbakkal próbáld meg. Nálam ez a kép 3-as lenne.
Üdv.Tomi

neful válasza:
Szia Tomi,

köszönöm az észrevételt, az erős kritikát!

Nem mindennel értek Veled egyet, elismerve, és egyben gratulálva csodálatos madarakat ábrázoló képeidhez.

Nem értek egyet a /1000s expoval. Amellett, hogy kivitelezhetetlen lett volna - Canon 20D-nek 800 ISOn már zavaró zaja van, és az jobban zavar bárminél-, fontosabb, hogy tényleg -talán- éles lehetett volna a betámadó madár. Ez esetben viszont a kép elveszíti számomra izgalmát, a csata jellegét. A felrebbenő mag is éles lenne. Nem akartam, és -őszintén szólva- most sem csinálnám másként. A "várvédő", mint főszereplő az éles, a legélesebb.

A háttérrel kapcsolatban: mivel adott objektív 5,6-nál nem tud nagyobb nyílást, 200 mm-nél, ilyen távolságnál "ezt dobja a gép", de ettől még zavaró lehet, elfogadom. Engem azonban az általad összevisszaságnak nevezett szempontnál a sötétsége jobban zavar. S mivel sötét háttér előtt zajlik az esemény, ráadásul két sötét madárral, elvész. Világosabb -csakugyan homogénebb- háttérrel nekem is jobban tetszene.

De köszönöm az együtt gondolkodást, javaslatod.

Üdv

adott pontszám: 5
2018. január 11. | 16:33 | Szarvassy Gábor

Üdvözlöm!
Szép kép, ahol kell éles, a védekező madár, etető hatásosan jól elhelyezve, szép háttérelmosás. engem sem zavar, hogy életlen a madárka ott a levegőben. Szép példa értékű.

neful válasza:
Köszönöm szépen az elismerést!
Üdv