BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,66
KATEGÓRIA: panoráma
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
 • Feltöltve:
  2015. október 31. 20:31
 • érzékenység: ISO-100
 • fókusztávolság: 70 mm
 • objektív: Canon EF 70-210 f/3.5-4.5 USM
 • rekeszérték: f/8
 • zársebesség: 1/250
 • Készítés helye (ország): Magyarország
 • Készítés helye: Szilváskő
 • Készítés ideje : 2015-10-23
Ködtenger Gömörben

A panorámán a ködtakaró alatt a történelmi Nógrád és Gömör-Kishont vármegyék határvidéke rejtőzik. 21 képből. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 5
2015. november 6. | 20:42 | Szabadib

Hello
Nagyon szép kép, tetszik, hogy egyértelműen megvan a levegőperspektíva minden lépcsője, ezzel együtt a dombok sziluettjeinek határvonala éles, és a színek sem tűnnek el.

egyszerű nick válasza:
Szia!
Köszönöm!

2015. november 3. | 10:10 | dmcdmc

uhh, de jó leírtad, hogy mitől nehéz egy tájkép fotós dolga..

pont ezek miatt nincs nekem túl sok tájképem, egyszerűen nem tudom azt megengedni magamnak, hogy egy tájhoz 5-6x menjek vissza, mire minden összejön.

én ezt pontosan tudom, hogy ebben a képben mennyi munka van, nem hiába nem pontoztam.

egyszerű nick válasza:
Nekem azért ebből a szempontból könnyebb dolgom van. Tudod mennyire szép környéken élek. Tulajdonképp minden nevezetesebb pontot (1-2 kivételével) max. 10 km-nyi autózással és legfeljebb 15 perc sétával el tudok érni (na jó, napkelte előtt azért nem nagy élmény a 8-10 kg-s fotós cuccal hegynek felfelé kaptatni, tudva azt, hogy akár macireggeli is lehet az emberből :D ). De valamit valamiért :)

2015. november 2. | 21:22 | mazzz

szia, a háttér nem rossz, de az előtér fái - gondolom valami hdres ügyeskedés miatt, - nagyon természetellenesek. Ami egy tájképnél azért nem, túl szerencsés.

egyszerű nick válasza:
Szia! Köszi! Nekem nem tűnnek a fák hdr-esen felturbózottnak. Ez az obi szembefénynél durván becsillan és kontraszttalanná válik, valószínűleg ezen hibák kijavítását véled hdr hatásnak.

adott pontszám: 5
2015. november 2. | 20:20 | katyakit

Szia!
Kellemes reggeli fenyek es szinek! Jol mutat!
Tetszik a latvany, kompozicio!
Gratulalok!
Udv!

egyszerű nick válasza:
Szia! Köszönöm!

2015. november 2. | 11:18 | dmcdmc

Balázs... azért egy 21 képből álló HDR panorámát összerakni "kicsit sem nevezném meglátni, és kattintani egyet kategóriának".

Plusz giccsnek sem nevezném, de hát ez szubjektív.
Arról meg nem ő tehet, hogy a digitális kamera a valóság színeit nem tudja visszaadni, attól még képen az lehet látványos. :)

egyszerű nick válasza:
Azt hittem, „tudodkirőlbeszélek” lesz az, aki legiccsezi és lehúzza a képet, de hál’ istennek tartja magát a megállapodásunkhoz :).

adott pontszám: 3
2015. november 2. | 10:28 | FantomFonix

A képedet a legkevesebbet értékeltek között találtam. Azért értékelem mert anno én is kíváncsi voltam, hogy mi a véleménye másoknak a képemről.
Először azért nem is nyúltam a képedhez mert giccsnek tartom. A lemenő nap, (vagy felkelő) a valóságban elragadó de képen már agyoncsépelt téma. Sokan nem tudják, hogy a legdrágább digitális kamerák sem képesek ugyan annyi szín visszaadására mint a szemünk. Amit te a valóságban látsz az képen csak egy gyenge másolat. Egyszerűen azért mert itt tart a digitális technológia. Valójában ehhez a képhez nem kell igazán jelentős tudás. Meglátni, megállni, elővenni a digitális gépet, és kat. Számomra ennyi. A tudatos jelző tökéletesen illik a képre, a kreativitást a vágásban látom, a javítandót a kép szerkesztésében és a témaválasztásban. Az ég és föld viszonylagos határvonalát én jobban elnyomnám egyik vagy másik irányába. Az eltolás irányának kiválasztása a hangsúlyozni kívánt elem javára történne. Bocs ha megbántottalak.

egyszerű nick válasza:
Agyoncsépelt téma, de ez a fotó a giccstől nagyon messze van. Giccses naplementés/napkeltés képpel a FB, 500px stb. oldalak vannak tele. Ennek a kidolgozásánál ügyeltem arra, hogy alapvetően megmaradjanak a valós színek, de ne legyen túlzó sem. Ez szerintem sikerült. Az utómunka véleményem szerint a fotózás szerves része, egy ekkora panot összerakni még bivalyerős gépen is sok időt elvesz. Terepen sem 2 mp ennyi képet kattintani. Ez messze nem a meglátni és kattintani kategória. Abban egyetértünk, hogy a tájképfotózás technikai és tapasztalati oldalról nem támaszt túl nagy követelményeket. Hanem inkább szerencséről és/vagy a kitartásról szól. Csak hogy érzékeltessem: négy alkalommal voltam kint reggel a Szilváskő oldalában, ebből egyszer teljesen felhőmentes volt az ég, de meglepő módon köd is alig volt. A második alkalommal jött össze ez a fotó. Harmadik alkalommal „pamacsos” felhőzet volt, de túl vastag volt ahhoz, napkelte utáni félórában át tudjon rajta sütni a Nap. Kb. egy órával később világította át a felhőket, szép fénypászmákat rajzolva helyenként, de mégis, valahogy laposnak hatott az egész. A negyedik alkalommal (most szombaton) Keleten túl vastag volt a felhőzet, szép súrlófénnyel nem tudott rajta átsütni a Nap. A köd is inkább gomolygó volt, semmint párnarétegű. Amikor a napfény közvetlenül tudta megvilágítani a kavargó ködtakaró tetejét, már túl magasan járt a Nap, nem volt mutatós. Persze visszajárhatnék ki tudja hányszor, míg a minden szempontból tökéletes viszonyokat kifognám. De erre egyrészt időm nincs, másrészt az őszi színekbe burkolt táj is már csak rövid ideig lesz látható.

adott pontszám: 4,5
2015. november 1. | 17:18 | fodbal

Szia!

Ez egy nagyon jól összerakott kép, biztos hogy sok munka volt vele. Nagyon szépek a színek, a látvány és ahogy "rétegződik" a táj. Egyedül a Nap helye nem tetszik a képen, nekem nagyon a jobb szélen van. Nem azért írom ezt, mert az a mániám, hogy fekvő formátumban a harmadolóban kell lennie, de tényleg zavar. Nyilván nem lehett máshogy megoldani, mert ha jobbra fordítod a gépet akkor meg a hegycsúcs kerül közel a bal szélhez. :-(

Üdv.:
Balázs
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

egyszerű nick válasza:
Szia!

Köszönöm szépen a kreditet! Utómunka vett el több időt, erős PC-vel is percekbe telik, mire összerakja a panot a program. Ha akartam volna, tehettem volna a szélétől beljebb is a Napot (27 képet készítettem), ez esetben azonban a kép bal oldalához képest jellegtelen völgyek, dombok kerültek volna rá a fotóra, illetve egy fasort is elmetszettem volna. Szép fényeket!

2015. november 1. | 14:17 | dmcdmc

Szia!

Nem kapcsoltam ki, de pont nélkül elmondanám a véleményemet.

Gyönyörű helyszín, és nagyon jó panoráma, a köd fantasztikus, a színeit is imádom a képednek.

Viszont még is úgy érzem, hogy nem állt össze a tökéletes kép.
Elmondom mi a bajom... az eged rendkívül jellegtelen a szép átmenet ellenére is, még is majdnem feles osztásban kapott teret. És erre még rájön az, hogy a nap is benne van a képen, ami egyenesen odaráncigálja a szememet az égboltra.
Ugyanez, egy gyönyörű égbolttal kiváló lenne.

Pontokban nálam 4.5 lenne, de tegyük hozzá, hogy ez a kép így is nagyon dicséretes.

Üdv,
Gergő

egyszerű nick válasza:
Szia!
Túlságosan hozzá vagyunk már szokva a giccses-színes ködös-felhős-napsütéses-szivárványos képekhez. Terepen is szinte hiányérzete van az embernek, hogy miért nem olyan a látvány, mint ahogyan a neten látta. Miért nem? Mert más a valóság. Egy ideje próbálok felhagyni ezzel az „ötszázpixes” vonallal és próbálok egyensúlyozni utómunka során a látványos, de még reális kidolgozás között.
Értem mire utalsz az égboltot illetően, de erre nem sok ráhatásom volt :) Vagy az üres égboltból tudtam volna többet mutatni, vagy pedig a hasonlóan jellegtelen rétből az előtérben. Kompromisszumosan így oldottam meg. A Nap szerintem kell rá, ámbár látom, megoszlanak a helyéről a vélemények.

adott pontszám: 4,2
2015. október 31. | 21:21 | harmincas

Ez gyönyörű, fantasztikus színek, kontrasztos előtér a ködtenger előtt, jó élesség, minden megvan, csak a Nap nagyon rossz helyen, zavaróan a szélén van... de kár...

egyszerű nick válasza:
Köszönöm! Nekem így tetszett, a hiányolt jobb oldalról csak érdektelen elemek (kevésbé látványos, nem ködös völgyek) maradtak le.