BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,98
KATEGÓRIA: állatfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2015. július 17. 22:40
  • érzékenység: ISO125
  • fókusztávolság: 300
  • objektív: NIKON 55-300
  • rekeszérték: 5,6
  • zársebesség: 1/500
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Tisza tó
Elrejtőzve

Sziasztok, Nagy örömmel vennék olyan értékelhető hozzászólásokat, amikkel sokat javíthatnék egy hasonló fotón. A felszerelésem adott, de a technikámon meg a rutinon bőven lenne mit javítani. Nekem többnyire a részletességgel vannak problémáim. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3,8
2015. július 23. | 10:36 | fodbal

Szia!

A 300mm-es gyújtótávolság DX-es Nikon gépnél kisfilmes formátumra vetítve 450mm-nek felel meg. Ez már elég arra, hogy kiépített lesből (vagy olyan helyen, ahol esetleg bizalmasabbak az emberrel) vadon élő állatokat tudj fotózni. Ezen kívül még egy stabil, lehetőleg gömbfejjel ellátott állványra is szükséged lehet.
A fotódról az gondolom, hogy magas napállásnál, túl kemény fényeknél készült. Utaltál a részletességi problémákra, szerintem itt is látszik (főleg a szürke gémen) és ez az esős fények miatt is lehetett. Mivel a madár nagyon közel állt a gyékényfal előtt - a hátteret úgysem lehetett volna igazán homogénebbé tenni -, ezért nyugodtan fotózhattad volna szűkebb rekesszel is. Sajnos ezek az amatőr telezoomok a leghosszabb gyújtótávolságnál teljes nyíláson elég lágyak és rekeszelve sem lehet csodát várni tőlük. A géped pedig jó minőségű fotókat tud magasabb érzékenységen is, tehát nyugodtan lehet egy kis ISO-t növelni, ha szükséges.
Noha a gém feje, csőre kicsit világosabb lett a kelleténél, azt hiszem, hogy a kép egy minimális kontraszt növeléssel javítható lenne. Nem írtad, hogy így teszel-e, de mindenképp NEF-be (is) fotózz és a képeket abból dolgozd ki, jobb végeredményt kapsz.

Üdv.:
Balázs

Haniboy válasza:
Szia,

Köszönöm az értékelésedet, és a részletes leírásodat. Mindenképpen nagyon hasznos. Természetesen más lenne álványról, de ezt csónakból fotóztam, és ott a bemozdulást nem nagyon tudtam elkerülni. És igen, RAW-ban fotózok.

adott pontszám: 3,9
2015. július 18. | 16:34 | capsi44

Szia! Nagyon erős fények, a háttér ugyan olyan éles mint maga a téma! Mert hogy a nádas előtt állt a téma. Sajnos tudom hogy ez az átlag ahogy lehet ilyen madarat látni, de így a képed is átlagos lesz. Törekedni kell a homogén háttér elérésére, hogy a témád jobban kiemelkedjen belőle. Ilyen erős fény mellett nem érdemes fotózni, (vagy korábban, vagy később) pl:http://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=243498 vagy http://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=256680 vagy http://fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=256236 a sajátomból direkt nem ollóztam. Nehéz műfaj a madár fotózás! Sok időt, pénzt a felszerelésre( fényerős nagy fókusztávú objektív, sátor, állvány stb) órákat, napokat kell eltölteni a madárlesben, mire történik valami, ha sikerül, akkor viszont olyan kép tárul eléd, ami megéri. Szóval szép fényeket! Nem akartam lepontozni nagyon....

Haniboy válasza:
Köszönöm a tippeket. A pont nem különösebben érdekel, a tanácsok viszont annál inkább,

adott pontszám: 4
2015. július 18. | 14:47 | evakar

Szia, biztosan sok mindent leírtak már pl. a fényviszonyok itt már elég kemények, de sajna adott mint látom a háttér is, sajna szeretnek beülni a nádhoz vadászni ilyenkor talán nincs is jó megoldás mert szűkebb rekesznél élesebb a madár de még részletesebb a háttér ami már zavaró(így is). Mivel nagyon közel van a háttér, ha szerencsénk van akkor kiül vadászni kicsit messzebben lévő ágra, na ott meg hamarabb észre vesz. Az én obim vége is 300 így tudom a korlátokat) Ami mindenképpen javasolható az élesség a szemre ez minden madár (állat)stb fotónál lényeges, és a részletek jönnek ha közelebb sikerül menni és persze élesen meglőve.
további jó fotózást

Haniboy válasza:
Köszönöm a tippeket és az értékelést.

adott pontszám: 3,9
2015. július 18. | 14:21 | kmáté

Szia!
A környezet és a kompozíció jól választott. A fények viszont túl keménynek tűnnek, legközelebb érdemes kora reggeli, vagy késő délutáni időpontot választani. A háttér sajna túl közel volt a témához, így az ''mosatlan'', zavaróan kusza. Elsődlegesen szerintem utóbbin kéne változtatni, sokat dobna a képen.
Érzéked van hozzá, egy kis plusz időbefektetéssel többet is ki tudsz csikarni mind magadból, mind a felszerelésedből.
Üdv, Máté!<br><b>Az értékelő 0,5 kreditet utalt át a fotó készítőjének.</b>

Haniboy válasza:
Hát nagyon köszönöm a tippet is és a kreditet is. Megfogadom a tanácsokat, de most egyelőre ez a lehetőség volt adott.

adott pontszám: 3,5
2015. július 18. | 08:08 | Hedera

Szia!
Ami elsőre feltűnik nekem, hogy nagyon fárasztó a szememnek ez a részletes, kusza háttér, lehet, hogy jobb lett volna elmosni, hogy ne vonja el ennyire a figyelmet a témáról, illetve kerestem az éles, csillanó szemeket, de sajnos nem találtam...Mire fókuszáltál? Valószínűleg az is baj, hogy túl távoli...A kompozíció nem lett volna rossz..

Haniboy válasza:
A háttér adott volt. A fókuszpont a hasánál van. Majd a következő talán jobb lesz :)

2015. július 18. | 00:54 | dmcdmc

ránéztem a képeidre... nem hiszem, hogy újat mondtam én neked a napszakkal :) de a google niket nézd meg, megéri! :)

Haniboy válasza:
Ok. Köszi

2015. július 18. | 00:53 | dmcdmc

Haniboy..

Egy tipp: előélesítésre raw converter, utóélesítésre PS alá, google nik collection output sharpener pluginja!
Meglátod, csodákat látsz majd!
Aztán nem tovább adni... haha :)

Haniboy válasza:
Köszönöm megpróbálom, ezt nem ismertem.

2015. július 17. | 23:29 | dmcdmc

Nefilim sokat leírt, abból, amit én is le akartam írni a technikai oldalról.

Amit még mindenképp leírnék, hogy hidd el más napszakban fotózva teljesen más képet kapsz.
Olyan kemény fényeid voltak, ami erősen látszik a képen, a nádas, és a víz csillog, a madár feje kiégett. Ami már is 10% részletvesztést okoz.
Így első blikkre nem gondolná az ember, de egy napfelkeltés, vagy napnyugtás fotónál teljesen más színvilágot, és részleteket kapsz, egészen más lenne az összkép.

Haniboy válasza:
Hát igen, de sajnos az időpont adott volt ennél a képnél. Nem tudom lesz e lehetőségem más időpontban elmenni oda, de majd megpróbálom.

adott pontszám: 4
2015. július 17. | 23:15 | Nefilim

Szia! A felszerelésed teljesen jó amit megadtál legalább is a váz biztosan. 300mm-en már szűkebb rekeszt kell alkalmazni, mert a kezdő fényértéknél a leglágyabbak. Ha van fényed és ki tudod tartani nyugodtan mehet 10 főlé is, persze neked kell kitapasztalni hol és milyen gyutávon rajzol a legszebben az optikád. Nagymértékben függ a részletesség a leméretezéstől és élesítési eljárástól. Ezt is sajnos neked kell kitapasztalni, mert nem tudom miben élesítesz. Én nagyméretben picit élesítek és leméretezés után újra, általában kisebb rádiusszal de ez is témától függ és lehet szelektíven is. Sokat lehetne erről írogatni de a neten számos eljárást találsz.
A szerkesztés jó, a nádas sajnos közel volt az alanyodhoz így nem tudtad elmosni. Ebből nem lehet szerintem többet kihozni a helyszínen. Érdemes kivárni a megfelelő pillanatot és keresni kell a jó fényeket. Remélem volt benne hasznos amit írtam.
üdv.

Haniboy válasza:
Köszönöm a tippeket. Csónakból készült, sajnos szűkebb rekesszel már bemozdult volna. A PS raw converterét használom élesítésre.