BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,94
KATEGÓRIA: infravörös fotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2013. június 30. 22:39
  • érzékenység: iso200
  • fókusztávolság: 24mm
  • objektív: Canon EF 24-105 IS L
  • rekeszérték: 5,6
  • zársebesség: 1/1000
  • Készítés helye (ország): Magyarország
Dream

 

A PROFI ÉRTÉKELÉSE
Az ám, a képcím..! Azzal kezdtem volna mondandómat, hogy bizony ez a kép így remek iskolapéldája annak, hogy hogyan NEM szabad fotókat átszinezni, és akkor fedeztem fel a címet: Dream, azaz álom. Márpedig tudjuk, fogalmilag tudjuk, hogy az álom nem valóságos, hogy az álomban minden megtörténhet: fehérek lehetnek a lombok, fehér lehet minden, ami a valóságban zöld volt, és megmaradhat az ég a felhőkkel a „valóságos” szineiben… igen, az álomban minden lehetséges. Ha az volt a szándékod, hogy az egész fotót kiemeld a valóságból, hogy különös, nem-evilági hangulatott hozz létre, akkor azt kell mondjam, hogy sikerült. Csak valahogy nekem kilóg a lóláb, az egész kép így együtt nem válik hitelessé. Régi, szép kifejezéssel nekem az egész egy kicsit „mache”, egy kicsit csinált… már bocsánat, de nem lehet egy bájos hölgyet büntetlenül háromnapos vizihulla színűre alakítani. Nehezen dadogom el, amit érzek, szóval engem ez a kép nem győz meg, nem sikerült egy olyan új valóságot teremteni, ahol a dolgok hitelesek; ez így nekem bizony csak egy ügyetlenül átszínezett fotó marad. Sajnálom.
Értékelte: Szüts Miklós
festõmûvész, fotográfus, mûvei megtalálhatók az összes nagyobb köz- és magángyûjteményben Magyarországon a Digitális Fotótanfolyam oktatója: www.digitalisfototanfolyam.hu
A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2019. február 25. | 21:06 | Miklos Greczi

Nem kevesse dobbent meg az, hogy az emberek mennyire nem figyelnek es mennyire nem ertik, hogy mirol is van szo. Foleg a tisztelt muvesz ur tephetne le ket nagy darabot a bizonyitvanybol. Egyszer meg elnezheto a figyelmetlenseg, de masodjara is irasba adja, hogy koszono viszonyban sincs vele, hogy mirol is van itt szo. Az infra nem egy popularis mufaj. De en pont ezert is szeretem. A kep is tetszik. Latom sok ilyen munkadat tetted fel. Helyes. Nekem meg a holgy belekompnalasa is nagyon tetszik. Remelem par portret is keszitettel. Az infra portre kulonosen egy olyan dolog, amit igazan kevesen muvelnek es rengeteg benne a lehetoseg.

2013. augusztus 23. | 08:33 | airsmile

Üdv!
Kiváló infra kép, gyönyörű felhőzettel. A téma választás ebben a formában lehet hogy tényleg nem szerencsés, bár hébe-hóba én is szoktam páromról infrát készíteni, igaz hogy Ő utálja, pont a zombi kinézet miatt. :)
Számomra viszont érdekes, a hófehér hibátlan bőr, az átütő erezet, vagy akár egy átlátszóvá váló napszemüveg.

gaborlevai válasza:
köszi

adott pontszám: 5
2013. július 25. | 15:59 | tojasosnokedli

Merész és meghökkentő. Nekem bejön annak ellenére hogy a bőrszín kicsit marslakós lett. De a címmel együtt ez számomra elfogadható. Ritkán látott infrafotó alkalmazás.

gaborlevai válasza:
Köszi :)

2013. július 25. | 10:45 | Appendix

Ez nem is vízihulla, hanem zombi, de annak meg lapos. Ha már a fiktív ábrázolás felé indulsz, miért állsz meg a küszöbön? Lány csípődöntéssel a nagy kis fasor előtt, ebben mennyi volt a koncepció?

gaborlevai válasza:
Nem fiktív, INFRAVÖRÖS !!!

2013. július 24. | 20:11 | newgam

Kedves Cochise!
Bocsánat, hogy "megtaláltalak", nem kerestem a neved, okom sincs rá, így fel sem tűnt, hogy ismét te vagy "célkeresztben", (pedig már csak a "kistesó" miatt is illett volna megjegyeznem:)
Valóban nem írtad, de azt gondoltam, hogy a képet véded, de most már értem a problémád jellegét. Hogy ne a fotós háta mögött beszéljünk, leírom, védje meg ő a képét: Tényleg erősek a fények az arcon, a homlokon, az árnyékban levő szemek beesettnek tűnnek, ez a konvertálódott színek miatt különösen előnytelenül hat a modellre. Számomra a vörös-barna nadrág- haj páros szelektív színezésnek hat, ami szintén furcsa, ha még annyira álom, amibe ugye sok minden belefér, vagy tapintatlanabbul, de érthetőbben: belemagyarázható:)
Üdvözlettel!

ui: Én továbbra is várom a profi értékeléseket, még ha én sem ért(het)ek mindenben egyet. Itt pedig azt várnám, hogy visszatérve a képhez, tegye egyértelművé gondolatait.

gaborlevai válasza:
Na igen, a fényerővel tényleg vannak problémáim, az ég és a felhők leginkább déli verőfényes napsütésben néz ki jól szerintem és lesz ilyen mint a képen, a zöld növényzet is akkor lesz érdekes ha közvetlenül éri a fény, viszont az infra egyik fő jellemzője a nagy fény-árnyék kontraszt, és hogy, az árnyék sokkal élesebb mint valóságban, mivel az infravörös fény nem szóródok a levegőben lévő párától stb. ez viszont felveti a déli fotózás össz problémáját megtoldva azzal hogy nem használhatsz árnyékolókat... A vörös-barna nadrág- haj páros érdekes egybeesés, mivel a modell haja fekete, a nadrág színe eredetileg pedig zöld volt, hát ilyen lett infrában. A képen nem alkalmaztam szelektív színezést, és semmi szelektívet sem egyáltalán, csak globális fehéregyensúly kb 1900K, auto Level, chanelmixer, brightness, contras.

2013. július 24. | 17:35 | Cochise

Newgam, nem tudom, hogy hol olvastad, hogy nekem tetszik ez a fotó, vagy hogy ellentétes lenne a véleményem a Profiétól. Nekem sem tetszik, nekem is a vízihulla jut eszembe a kép szereplőjéről és végül szerintem is javítandó kategória. De! A többször használt "átszínezett" kifejezés zavaró, mivel nyilvánvaló, hogy nem átszínezett képről van szó...
Bocs Gábor az offért, newgam mindig a Te képeid alatt talál meg.

gaborlevai válasza:
Legalább van mit olvasgatnom :)

2013. július 24. | 14:37 | newgam

Lehet, hogy az értékelőnek (mármint a Profinak, ha arra gondolsz kedves hozzászóló!) lövése sincs az infra világából. Lehet, hogy nekem sem, de az ember jelenléte ezen a fotón, ebben a tálalásban és a "vizihulla" számomra is szinonim fogalmak.
Nem minden infrától fogok hasra esni, csak azért, mert "úgy készült", azt ugyanolyan figyelemmel kell meg"lőni" és feldolgozni, mint bármely más fotót. A kiégés (vagy túlzott fényintenzitás itt ugyanolyan hiba! Erről ennyit. Bocsánat a fotó készítőjétől, hogy nem neki céloztam levelem.
Üdv! Newgam

gaborlevai válasza:
Igen, a kiégés az egy létező probléma.

2013. július 24. | 05:39 | Cochise

Ez az értékelés is remek iskolapéldája annak, amikor az értékelőnek lövése sincs az infrafotózásról. Ez már a második ilyen bakija. Kár.

gaborlevai válasza:
like

2013. július 24. | 00:35 | getfishordie

Tiszteletre méltó lenne Szüts Miklós művész urat felvilágosítani az infravörös fotózási technika létezéséről, hogy a továbbiakban már bizonyosan bohózatba illő, kellemetlen helyzetbe ne kerülhessen. Egyébként ez a szituáció tökéletesen érthetetlen számomra. Felelős szerkesztés, lektorálni vagy valami..?

gaborlevai válasza:
No igen. :)

adott pontszám: 5
2013. július 2. | 13:27 | Cayman

Szia, ezt eleg kevesen merik meglepni, embert tenni egy infravoros fotora. En ameddig ezt a kepet nem lattam, azt hittem nem mukodne merthogy a bor illetve a haj tul termeszetellenes szineket ad vissza, de most hogy igy latom nagyon is jo szerintem, ujszeru a latvany. Gratulalok.

gaborlevai válasza:
Köszi. Én láttam esküvői fotókat infrában. Elképesztő!

adott pontszám: 5
2013. július 2. | 11:46 | rcmx

Nagyon jól szerkesztett fotó, remek infra színekkel.
Jók a felhők, jó, hogy nem üres égboltnál csináltátok a képet.

gaborlevai válasza:
Köszönöm, igen az égbolt nagyot dob rajta.

adott pontszám: 3,9
2013. július 2. | 08:31 | Tern

Szia!
Az infra valóban valószerűtlenné varázsolja a tájat, ha sikerült volna valami jó jelmezt szerezni, akár a jégkirálynő birodalma is lehetne a kép címe.
A beállítás inkább kirándulós képet sejtet, sajnos nem viszi az álomszerűség irányába a fotót.
Egyébként a szerkesztés tetszik, jó a tagolás és a tágas tér a furcsa tájat hansúlyozza.
A kevéske szín sajnos nem kedvenc( a bronzos nadrágra gondolok) és ha picit világítóbbak lennének a felhők, akkor lenne igazán jó az infra hatása.
További jó fotózást!

gaborlevai válasza:
Köszi, igen az egyik nagy problémám jelenleg hogy, a táj jellegű képek és az emberek szerintem pont fordított színfeldolgozásban mutatnak jól. A tájhoz nagyon kell a piros kék csatornacsere ellenben az emberek hatásosabbak csere nélkül. Hmmm.... Sajnos a felhőket már nem mertem tovább húzni mert nagyon elvesztek a részletek, de én is úgy éreztem hogy, még világítóbbak is lehetnének.

adott pontszám: 4
2013. július 1. | 14:21 | Satu

Szia! Érdekes egy fénykép. A fekete-fehér bőr, a színes hajjal, és nadrággal, nekem nem áll össze. Olyan hullasápadt lett az alany, ami nagyon természetellenesen hat. Az aljnövényzetnél eltűntek a részletek, olyan mintha havas lenne, de mégsem. Az eget viszont nagyon eltaláltad! Ott megvannak a részletek, szép, kidolgozott a textúrája. Ha nem lenne a képen senki, vagy nem ezekkel a színekkel, jobb lenne az összhatás.

gaborlevai válasza:
Köszi, igen megvan ez az éedekes tulajdonsága az infrának, sőt ha közelebről fényképezem akkor még az erek is látszanak a bőr alatt ( amúgy orvosi célra emiatt használják is), a növényzet pedig azért ilyen mivel a klorofil infravörösben nem zöld hanem átlátszó így a fehér sejtmag veri csak vissza a fényt, arra hogy, miért nincsenek részletek még nem jöttem rá.

2013. július 1. | 09:52 | mazzz

hello. ha valakivel, hát velem sokszor megesik, hogy rabul ejt egy technika és sokkal jobban figyelek arra, ahogyan készítek egy képet, mint magára a képre. Aztán itt mindig leiskoláznak, hogy "miezmiezmiez a ..."?
Egy kicsit az infraképeidnél is hasonlót érzek, tetszik a dolog, de még mintha ismerkednél vele és az apróbb eredmények is lenyűgöznek. De másokat nem. Egy jó infra képhez is egy jó fotó kell, ami alapból megállná a helyét, a technika önmagában nem visz el egy gyenge fotót, de jól használva érdekesebbé tehet egy jó képet. Elnézegettem a google-n infra képek között és igen, ha valaki jól használja, tud ez jó is lenni.

gaborlevai válasza:
Igen, az ismerkedés idejét éljük, és tényleg lenyűgöz hogy, egyszerű hétköznapi dolgok amik amúgy fel sem tűnnének, milyen szürreálisak és megdöbbentőek néha infrában. Sokszor csak bekapcsolom a liveview-t a gépen és csak nézelődök, s tátom a számat. :)

2013. július 1. | 07:53 | capsi44

Megnéztem az oldaladon az infravörös képeidet. Bizony van pár gyönyörű közte, nem is értem hogy döntöttél e kép mellet!

gaborlevai válasza:
Jó ötletnek tűnt.

adott pontszám: 2
2013. július 1. | 07:18 | Téléspectateur

Teljesen értelmetlennek és feleslegesnek tartom az infraszűrő használatát ezen a képen. Nem tesz hozzá plusszt, ellenben nagyon furcsa tónusokat eredményezett.

gaborlevai válasza:
Ez egy infra, a hölgy a plussz és a nagyon furcsa tónusok a cél, de ezek szerint mások másként látják, ezen azért elgondolkozom hogy, miért?

adott pontszám: 3
2013. július 1. | 07:15 | capsi44

Szia! Még egy infravörös. Ne haragudj, de nem is értem miért áll a hölgy a természet kép előtt!? Fotózásom elején ettől óvott egy öreg fotós barátom.Vagy a tájkép, vagy a portré. A családfők szokták beállítani a familiát egy szép táj elé, hogy itt jártak. Ez a színvilág nem tesz jót a modelled "bőrszínének" sem. Szóval nekem nem tetszik ez a kép, (lehet hogy egyedül vagyok ezzel) Jó fotózást!

gaborlevai válasza:
Hát, ez is egy vélemény. Köszi

adott pontszám: 2
2013. június 30. | 23:40 | Blendix

Kiégett, és bebukott. Ez a kettő jutott eszembe, ahogy a kpet néztem. Az égboltnak ez a feketesége, és a mező részlethiánya nekem agyon vágja ezt a képet. Meg hát, nem is tudom, mitől álom ez?

gaborlevai válasza:
még mindíg infra