BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,32
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2013. június 13. 14:06
  • érzékenység: ISO 640
  • objektív: Canon 400mm, f 5.6
  • rekeszérték: 5.6
  • zársebesség: 1/60
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Fehér-tó
  • Készítés ideje : 2013-06-13
Zöldike

Ma reggeli lessátras fotózásom egyik eredménye. A fényeim nem a legjobbak voltak, de azért remélem tetszeni fog Nektek! :) ui.: A zajosság igazából a tömörítés után jött elő, az eredeti képen nem nagyon észleltem. Ha valaki ennek a kiküszöbölésében tud segíteni, hogy a tömörítés után se álljon elő ez a helyzet, azt megköszönném. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2013. június 15. | 20:22 | R.János

nem ismerem a canont, de lehet, hogy a 640 iso egy ilyen típusú képhez sok. utólagos szelektív zajmentesítés is segíthet. a fokozatos tömörítéssel meg lehet tartani az élességet, de nem nagyon küszöböli ki a zajt. de, ha a fokozatos tömörítés minden lépése után kismértékben szelektíven zajtalanítsz, akkor a végeredmény szép lesz. a kép maga hangulatos...különösen a színvilága tetszik. lehet, hogy hatásosabb lenne, ha pl. lencse-korrekcióval jobban kitöltenéd a témával a képet. a szerkesztés is előnyösebb lenne -úgy érzem.
további jó fotózást kívánok!
j.

koczek95 válasza:
Köszönöm szépen a véleményed! Megfogadom a tanácsodat. Azóta már zajtalanítottam, és érezhetően jobb lett az eredmény. Örülök, hogy azért tetszik! Minden jót!

adott pontszám: 4,5
2013. június 15. | 17:38 | Zozip

A zajt szűrni kellett volna, de azt leszámítva, nincs komolyabb hibája, esetleg jobbról vágva még a kompozíció is javulna. Éles, jó szemszögből készült fotó.

koczek95 válasza:
Köszönöm szépen a véleményedet! A zajt azóta szűrtem, így jobban is mutat. Örülök, hogy tetszik.

adott pontszám: 4,5
2013. június 14. | 15:14 | evakar

Szia, tetszik a zöldike a zöldben és a kompozíció is jó lett, a lábak homályba veszése nem gond, hisz annyi helyet hagytál alul amennyi szükséges, valószínű az időd fények tekintetében nagyon gyenge lehetett, emiatt a nem elég határozott élesség és valóban nagyon zajos, ezt még utólag PS-ben is lehet javítani, de csak a hátteret kellene szűrni kicsit... Jobb fényeknél nagyságrendileg nagyobb lesz a sikerélmény szerintem
további jó fotózást és küldök kreditet a következőre:)
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

koczek95 válasza:
Szia! Nagyon szépen köszönöm a kreditet, mindenféleképpen meg fogok dolgozni azért, hogy egy minőségi képpel honoráljam a belém fektetett bizalmad! Ez a fotó egy erdei lesben készült, és sajnos a fák annyira megszűrték a fényt, hogy az 5.6-os fényerősségű objektívemmel nem nagyon tudtam mit kezdeni. Kénytelen voltam az ISO-t növelni, így persze előjött a zaj. Photoshopban még nem vagyok teljesen otthon, ezért nem is tudtam teljesen korrigálni a problémát, de itt a kommentekben már annyi segítséget kaptam, hogy mostmár nagyjából kapisgálom, hogy hogyan is kell. Köszönöm szépen mégegyszer a kreditet, és azt, hogy benéztél és értékelted a képemet! Az ilyen építő jellegű kritikákból tud tanulni az ember. Minden jót kívánok! :)

adott pontszám: 4
2013. június 14. | 11:29 | Zebrapinty

Szia! Jó kis kép ez. Engedd meg, hogy néhány észrevételemet leirjam: A szerkesztés és a szinek jók. Láttam egy kis csillogást a madár szemében, de az élesség és a kontraszt lehetne erősebb... ez a kevés fénynek tudható be. Jól tetted, hogy beirtad az ISO-t mert ebből meg kiderül, hogy tényleg gyenge fényt kaptál. Nekem lepontozták az egyik fotómat mert 800 körüli ISO-t használtam, azt mondták, hogy természetfotóknál kerüljem a nagy ISO-t. Azt kicsit sajnálom, hogy a lába nem látszik és az is gond, hogy zajosra sikerült a fotó. Az elmosódás és a háttér, az rendben van. Próbálj letölteni egy zajszűrő programot a netről, sajnos ebben nem tudok sokat segiteni, én is csak ismerkedem a témával. Gondolom a gyenge fény miatt volt indolkolt az 1/60-as záridő, ez túl hosszúnak bizonyúl, mert nagy az esély hogy a kismadár bemozdúl és életlen lesz a fotó. Igazából valami 1/300 - 1/400 záridő jobb lenne az ilyen tipusú fotókhoz, ahogy az objektivedet nézem. Szoval jobb fényeket próbálj elkapni és a következő sokkal jobb lesz, ehhez küldök egy kis bátoritást. :) Kitartás! Üdv, Anti
Az értékelő 1 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

koczek95 válasza:
Szia! Először is szeretném megköszönni a kreditet, nagyon hálás vagyok érte! Nekem az, hogy van egy kis homály a kép előterében, kimondottan tetszik. Szerintem ez ízlés kérdése, hogy kinek mi jön be, ezért természetesen elfogadom a te álláspontodat is. Igen, a nagy ISO sajnos kicsit betett a képnek. Olyan lesen voltam, ami egy erdőben van, és hiába jött fel jobban a Nap, nem voltak jobbak a fények, mert egyszerűen a fák megszűrték azt. Most azon gondolkozom, hogy a környéken építek valahol egy saját lest, ahol figyelek minden kis részletre, aztán remélem, hogy valami jó sül ki belőle. Az 1/60-as záridő is természetesen emiatt volt, éreztem is, hogy baj lehet belőle, de nem nagyon volt más választásom, így hát próbálkoztam ahogy csak tudtam. Sorozatot lőttem végig, mert úgy gondoltam, hogy így nagyobb eséllyel lesz 1-2 élesebb képem. Lett is azért pár, majd még töltök fel szerintem egy-kettőt. Zajszűréshez a photoshopot fogom használni. Vettem egy könyvet, mert még nem vagyok túl profi benne, úgyhogy az majd biztos segít abban, hogy hogyan kell csinálnom a kívánt eredmény eléréséhez. Köszönöm mégegyszer a kreditet, és azt, hogy értékelted a képemet! Minden jót! :)

adott pontszám: 5
2013. június 13. | 22:49 | Filo

Szia!

Hangulatos kis madárfotó ez, szép éles, részletes témával, de ami különösen tetszik az a kép monokromitása. A szerkesztés és a nézőpont is ok. Nekem a zaj sem zavaró.

koczek95 válasza:
Szia! Nagyon örülök, hogy tetszik a kép. Köszönöm, hogy benéztél! Minden jót! :)

adott pontszám: 4
2013. június 13. | 22:18 | Blendix

Tényleg zajos, és nem is eléggé éles. Különben szép lenne ez a zöld a zöldben. Bár én annyira nem vagyok oda az ilyen semlegesre mosott háttérrel, de mondjuk ezért nem vonnék.
Zajosság: Én azt csinálom, hogy raw-ban fotózok, és pl a CS6-ban kiváló a zajszűrés, utána pedig amikor kicsinyítek, több lépésben teszem azt, figyelve közben a méretre.

koczek95 válasza:
Köszönöm szépen, hogy benéztél, megfogadom a tanácsod. Nem vagyok még teljesen otthon a photoshopban, de igyekszem.

2013. június 13. | 17:36 | krisz21

Szia!

Nekem 63 KB lett tömörítve, bár a színzajt lekaptam a képről. Ha adsz egy e-mail címet elküldöm. Szerintem rengeteg metaadatot mentettél el a képpel, ezért nagy a méret. Feldolgozás után mentsd a "Save for web" opcióval, és a metaadatok közül az exif-et engedélyezd csak.
Fény tényleg kevés volt, de ahoz képest jól kiexponáltad 400 mm-en a madarat. Az elmosott háttérhez jól jönne néme előtér.
Adok kreditet hogy föltölthesd újratömörítve.
Az értékelő 2 kreditet utalt át a fotó készítőjének.

koczek95 válasza:
Szia! Először is szeretném megköszönni a kreditet, nagyon rendes vagy. Sajnos a photoshopot még csak most tanulom, úgyhogy nem vagyok benne túl profi, ezért is kértem segítséget, amit tőled meg is kaptam. Természetesen érdekel, ahogy átszerkesztetted, lejjebb megtalálod az e-mail címem. Ha lesz egy kis időm, akkor újratömörítem úgy ahogy leírtad, és feltöltöm. Köszönöm szépen, hogy benéztél! :)
e-mail: marton.lehoczky@gmail.com

adott pontszám: 4,7
2013. június 13. | 17:33 | blaise21

Szia! A photoshop zajszűrőjét tömörítés után is lehet alkalmazni! Szerintem ez sokat segítene, mert tényleg elég zajos! Ezen kívül jó fotó, tetszik a zöld összhatás, homogén zöld háttér, és zöld madárka! Kicsit túl visszafogott a színvilág, és lehetne kicsit élesített a madárka, meg leszűrve a zaj. Ez mind utómunka kérdése. Amúgy grat.! Balázs

koczek95 válasza:
Szia! Köszönöm szépen a véleményed és a gratulációt, örülök, hogy azért valamennyire tetszik. Az a helyzet, hogy most tanulom használni a photoshopot, úgyhogy egyenlőre nem vagyok benne túl profi, de igyekszem ahogy csak tudok! :D

2013. június 13. | 17:33 | grrrimasz

Szia!
640-es ISO - nál nem kell csodálkozni, hogy szemcsés a kép. Szerkesztésedet esetlegesnek érzem. Zöldikét majdnem középre helyezted...ez így nem jó a szemnek. Az is zavaró számomra, hogy hiányzik a lába...
Fényképezz jobb fénynél, kisebb ISO értékkel (pl.100-200)...a problémádra ez lesz a megoldás. Nem adok pontot, nem akarom egy kettessel rontani az átlagodat.
Jobb fényeket!

koczek95 válasza:
Szia!

A szerkesztéssel és azzal, hogy nincs benne a lába, nem értek egyet. A szerkesztést én ebben az esetben nem tartom zavarónak. Nem könnyű feladat úgy komponálni fotózás közben egy 400 mm-es objektívval, hogy közben a témád kb 4,5-5 méterre van tőled. A körülményeket tekintve úgy érzem, hogy ezzel a szerkesztéssel kihoztam a maximumot a képből. A lábakkal kapcsolatban annyit fűznék hozzá, hogy számos hasonló képet láttam már, ahol a téma egy részét kitakarja az előtér. Ízlések és pofonok kérdése, hogy kinek melyik tetszik.

Az ISO-val kapcsolatban egyetértek azzal amit mondtál, de sajnos a les olyan helyen van, ahova erősebb fényerősségű objektívval kellene mennem, hogy jobb képeket tudjak készíteni, de ilyen objektívem egyenlőre nincs. A les nem saját, úgyhogy kezdeni se tudok vele sok mindent. Tervezem, hogy csinálok majd egy lest, és ott majd figyelek arra, hogy a fények a nap melyik időszakában miként érik a terepet.

Szóval összességében a kettest nagyon erősnek érzem, de természetesen elfogadom a véleményed. Köszönöm szépen, hogy benéztél.

adott pontszám: 4,8
2013. június 13. | 17:21 | pilotbalazs

A színek és a mélységélesség is tetszik, szépen elvan mosva a háttér, és a halvány előtér is jól mutat. Kicsit egyszerű a kép, de összességében jól mutat. A zaj a kevés fény miatt is lehetett, ha jobban ránagyítasz az eredetire, biztos, hogy látszani fog ott is. Ettől eltekintve nekem tetszik.
További szép fényeket!

koczek95 válasza:
Köszönöm, hogy benéztél, és örülök, hogy a kisebb hibák ellenére tetszik. :)