BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
5
KATEGÓRIA: életképek
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2012. október 19. 21:00
  • érzékenység: ISO100
  • fókusztávolság: 216mm ekv.
  • objektív: Jupiter 11-A 4/135mm
  • rekeszérték: f4
  • zársebesség: 1/500s
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés ideje : 2012-10-19
Mindjárt megyünk

Ősz. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 5
2012. október 22. | 20:49 | susancs

Szép őszi színekben pompázik. Klassz kép.

RocketZombie válasza:
Kösz, hogy írtál egy sort a fotómhoz!

2012. október 21. | 21:16 | zfarago

Ismerem a szabályzatot. Te ismered?

"Ha a fotóban nem lát koncepciót, ha csak az látszik, hogy a gépet elkattintották, ha a téma sem kiemelkedő, amolyan "tucatfotó", bármikor bárki által reprodukálható, vagy technikailag és kompozícióját tekintve is jelentős hibákat tartalmaz, adjon rá 2 pontot. Írja le mik a technikai és kompozíciós hibák, illetve ha lehet azt is közölje, hogyan lehetne rajtuk javítani, de a téma megválasztását is véleményezze."

Ez a kerékpár így ahogy van nem egy kiemelkedő kép. Akármelyik tucatmakró technikásabb ennél, ettől függetlenül baromira tetszett, mert átjött a hangulata. Így lett 4 pont. Nem is éreztem igazi hibát benne, ezért nem is írtam, sütött róla mi ez (séta közbeni foto, sok ilyet lövök énis), és ebből a legjobb volt. A továbbiakban egy moderátor bevonásával vagyok hajlandó vitázni.

Örülj a 4 pontnak, ez egy jó érték.

RocketZombie válasza:
Úgy látom akkor, ismered a szabályzatot, csak nem érted. És engem sem értesz, nem az örömömről szól most ez a diskurálás, hanem hogy nem az előírásoknak megfelelően készült a szöveges értékelésed, nem indokoltad meg az 1 pont levonást vagy nem megfelelő pontszámot vontál le, nem írtál hibákról részletesen.
Tanácsolom, próbálj még egyszer nekifutni az értelmezésnek: „Milyen szempontok alapján kell pontozni?
Elsődlegesen hagy ajánljuk Nagy Zoltán cikkét, ami ehhez a kérdéshez szorosan kapcsolódik: Mindenképpen javasoljuk elolvasni! A pontozás és véleményírás során mindenképpen tartsa szem előtt, hogy az adott pontot valahogyan indokolnia kell. Az értékelés akkor jó, ha annak szövegét másik képhez másolva az értelmetlenné válik, vagyis a szöveg csak az eredeti képnél legyen értelmezhető.Magyarul: konkrétan a képről (is) kell szólnia. Ahhoz, hogy sikeresen tudjon kreditet szerezni, mellőzze a konkrétum nélküli, egy jelzős véleményeket (mint például "tetszik", "hát ez nagyon tetszik, gratulálok", "szép", "jó", "kiváló", "hűha, ez nagyon szép", "nagyon jó, én is szeretnék ilyet készíteni", stb.) Ilyen esetekben előfordulhat, hogy nem kreditet kap, hanem kreditet veszít! Célszerű figyelni a komponálási szabályokra, a kép elkészítésének módjára, kivitelezésre, az utómunkák finomságára és természetesen a témára.
Bár a keret is sok esetben a kép jellegzetes része, ezt a pontozásba maximum 0,5 ponttal lehet figyelembe venni, ha nagyon zavarja a kép élvezetét! A keret hiánya miatt viszont pont nem vonható le! Szintén maximum 0,5 ponttal vehető be a pontozásba a kép mérete, ha az túl nagy, vagy túl kicsi ahhoz, hogy a kép élvezhető legyen (300 kpixel alatt vagy 1 Mpixel felett).
Egyáltalán nem vehető be a pontozásba viszont a cím, a géptípus és a választott kategória sem!
A tökéletes munkát, amit nem tudna jobban elképzelni 5 ponttal jutalmazza, de feltétlenül emelje ki a fotó előnyeit, mutasson rá arra, mi az, ami nagyon megfogta a kép láttán, mi sikerült jól a képben. Az egyszerű utómunkával javítandó fotókat 4 ponttal, a több problémát tartalmazó képeket 3 ponttal, a téma hibás képeket 2 ponttal, a teljesen kerülendő kivitelezést 1 ponttal díjazza. Lehetőség van a pontszámok finomhangolására is, így adhat akár tizedes értékkel is. Figyelem! Az itt látható pontok nem osztályzatok! Nincs ötös, négyes, hármas, csak 5 pont, 4 pont, 3 pont, stb.
Természetesen nem tudunk tökéletes sablont adni a pontozáshoz, de a következő pontokat mindenképpen olvassa el és alkalmazza az értékelései során:

Ha a fotó Ön szerint hibátlan és semmilyen javítást nem tud elképzelni, akkor adjon rá 5 pontot és írja le, mi fogta meg a fotóban, mi az, ami miatt kifejezetten jól sikerült. Ezek azok a fotók, amelyekből akár poszter is készülhetne, s ezeket szívesen ki is rakná a szobája falára.
Ha olyan hibát talál, amely a fő témát nem rontja el jelentősen, a fotó igényes, a kompozíció remek, csak apró probléma jelentkezik, amit utólagos képfeldolgozással lehet javítani (pl. kis expozíciós hiba, nem pontos fehér-egyensúly, ferde horizont), akkor írja le mi az apró hiba, illetve ha van tippje, ossza meg, hogyan lehetne javítani és adjon rá 3,5-4,5 pontot. Figyelem, a keret maximum fél ponttal vehető bele a pontozásba!
Ha a fotót tudatosnak, jól megfontoltnak találja, de kompozíciós, vagy technikai jellegű hibákkal is szembesül, amelyeket csak újrafotózással lehet korrigálni, vagy a problémák erősen érintik a fő témát is, illetve ha több apró hibát talál, adjon ötletet a javításra, írja le, mi az, amit mindenképpen máshogyan kellett volna csinálni és pontozzon 2,5-3,5 ponttal.
Ha a fotóban nem lát koncepciót, ha csak az látszik, hogy a gépet elkattintották, ha a téma sem kiemelkedő, amolyan "tucatfotó", bármikor bárki által reprodukálható, vagy technikailag és kompozícióját tekintve is jelentős hibákat tartalmaz, adjon rá 2 pontot. Írja le mik a technikai és kompozíciós hibák, illetve ha lehet azt is közölje, hogyan lehetne rajtuk javítani, de a téma megválasztását is véleményezze.
S végül abban az esetben, ha sem a témát, sem a megvalósítást egyáltalán nem sikerült eltalálni, és mindenféleképpen kerülendő az efféle kép készítése, magyarázza el mi a hiba, vezesse rá a fotó készítőjét, mi az, amit nem tud egyáltalán elfogadni a fotóval kapcsolatban, ekkor adjon rá 1 pontot. Ez jelenti tehát a legrosszabb értéket. Az 1 pont adása nem azt jelenti, hogy semmiképpen nem kap kreditet. Az adminisztrátorok folyamatosan figyelemmel kísérik a pontozást és a vélemények elfogadását, s ha szükséges, a fotós által visszautasított véleményekért is kreditet írnak jóvá!

Szeretnénk azonban hangsúlyozni, hogy a cél nem az alig látható hibák megkeresése! A valóban zavaró, az élményt rontó problémákat viszont érdemes megmutatni a fotó készítőjének.
Mire kell figyelni a véleményezés során?
Az értékelések során nem kell se túl jószívűnek, se túl szigorúnak lenni, de minden pontozását indokolja. A felhasználó összes pontozott értékelésére vetített számtani átlag javasolt értéke: 3,7-4,7 (50 pontozott értékelés után az ettől eltérő adott pontátlagú felhasználók súlyát csökkentjük). Fontos azonban, hogy ne csak a jó fotókat értékelje, pontozza, hanem a gyengébbeket is, hiszen az oldalunk elsődleges célja az, hogy a kezdő fotósok is beletanulhassanak a fotózásba, meglássák benne a kihívást, a szépséget, s bizony ehhez nem csak dicsérő szavakra, de útbaigazításra is szükség van. Adjon tehát 4 és 5 pontszámokat ha úgy érzi, de adjon kevesebb pontot is, ha a fotón javítandó részt, vagy a kép értékét csökkentő problémát észlel! Minden esetben indokolja meg az adott pontot, az 5 pontokat is! A véleményezés és válaszírás során kerülje az obszcén szavakat, a kultúrálatlan megjegyzéseket, ne tegyen faji megkülönböztetést! Soha ne fedje fel a feltöltő kilétét! A nem indokolt véleményekről kitöröljük a pontszámot, a nem megfelelő értékeléseket töröljük, s ezek után kreditet is vonunk. Többszöri, visszatérő probléma esetén jelzés nélkül felfüggeszthetjük a felhasználót!
Figyelem! A hasznos vélemények írása közös érdekünk. Ha olyan pontozást kap, amely nincs indokolva, ne fogadja el, így nem támogatja kredittel az ilyen értékelőt.
Pontozni nem kötelező, pontszám kiválasztása nélkül írhat egyszerűbb véleményeket is, vagy kérdezhet a fotó feltöltőjétől. Kreditet viszont csak pontszámmal együtt leadott értékelés után írunk jóvá. Pontot csak pontozható fotóra lehet adni, amely feltöltése 30 napon belül történt. A feltöltéstől számított 30 nap elteltével már minden fotóra csak szöveges vélemény írható, pontozás nélkül.
A vélemény írása során HTML TAG-ek nem használhatók!
Véleményezéskor vagy válasz írásakor még pontozható saját fotó ID-jét, vagy más oldal linkeljét, illetve annak URL-jét leírni szigorúan tilos (felfüggesztés járhat érte)!
Figyeljen arra is, hogy nem csak véleményeket kell írnia, hanem fotókat is fel kell töltenie! Minden 50 pontozott véleményre 1 pontozhatóként feltöltött fotónak kell jutnia! Vagyis Ha Ön 70 véleményt írt, már 2 feltöltött fotójának kell lennie. Ha már megírta a 101. véleményét akkor már legalább 3 feltöltött fotóval kell rendelkeznie. Természetesen az Ön fotójára írt értékeléseket is kezelnie kell: jelölje be ha hasznosnak találja. Természetesen az értelmetlen, használhatatlan, egyszavas és mézes-mázas agyondicsérő (kreditvadász) véleményeket sem kell hasznosnak jeölni, ha azok nem segítenek Önnek a további fotók elkészítésében! Ha olyan értékelést kapott, amelyet kifejezetten irritálónak, sértőnek, esetleg provokálónak tart, szintén jelölje nem hasznosnak, valamint üzenjen a moderártorokak. Ha olyan értékelést kap, ami igazán sokat segített Önnek, élhet a kreditjutalmazás (lásd lentebb) lehetőségével.”

2012. október 21. | 17:23 | zfarago

Pardon, úgy gondoltam a 4 pont itt egy jó értékelésnek számít (10/8 ha úgy tetszik). A hanyagot nem rétem, nem szoktak itt novellát írni az emberek. Ha "homályosabb" lenne a kép, pontosabban ha kicsit erősebb mosás lenne a háttéren, sem adnék 5 pontot, de igen pár tizedet biztos ért volna. Hiába kell ehhez szem, ez attól még egy kerékpár egy fának támasztva. Szép pillanat, nagyon helyesen tetted, hogy megörökítetted, de részemről látszik, hogy nem sokat foglalkoztál a szerkesztéssel, szem magasságból készült, még a két autót sem igyekezted lehagyni. Igen, ez egy szép kerek 4 pont. Mindenesetre szimpatikus, hogy foglalkozol az értékelésekkel. Üdv! Zoli.

RocketZombie válasza:
Az értékeléssel kapcsolatban van itt a fotozz-on egy jó cikk és a szabályzat is tartalmazza, mi szerint pontozzunk, indokoljunk, stb. Lehet, hogy nem szokás novellát írni, de nem is a szokások szerint érdemes értékelni, alap elgondolás szerint a legrészletesebb értékelések a legjobbak, hasznosabbak. Nem fejtem ki a hanyagot, szerintem egyértelmű.
Kerékpár fának támasztva :) Igen, primitív téma, de úgy vélem, ez önmagában nem leminősítendő. Szemmagassággal sokat tévedtél. Az autók találtak!!! Ezt magam is utólag vettem észre és hibának éreztem, érdekes, hogy erről nem ejtettél szót elsőre, ez kézzelfogható lenne. Tudok én örülni egy 2-esnek is, hogyha sok hasznos meglátást, javítandó dolgokat tartalmaz, tanácsokkal, stb. Üdv.

2012. október 21. | 16:51 | Castiel

Szia!
Nagyon hangulatos őszi kép, jó a meglátás, szépek a fények, ez nagyon jót tesz a kép színeinek is. A háttérből szépen kiemelted, jól kihasználtad az objektívet és szerencséd volt hogy a háttér árnyékos. Kellemes a hangulata!
üdv
Laci

RocketZombie válasza:
Köszönöm véleménynyilvánításod, a látvány pont így fogadott engem a séta közepette, a napsugarak pont témára szűrődtek.

adott pontszám: 4
2012. október 21. | 12:52 | zfarago

Szia! Hangulatos képet készítettél, jók a színek, nem kiemelkedően jó, de meg van az összhang. A cím talán nem teljesen találó a hangulathoz, de ez legyen a legnagyobb hibája :). Kicsivel kissebb mélységélességet tudtam volna elképzelni, először azt hittem kompakttal készült a kép, a nagy éles tartomány miatt. Tetszik, grat!

RocketZombie válasza:
Szeva! Nem tudom, mit is kezdjek ezzel az értékeléssel, elég hanyag. "nem kiemelkedően jó" - hogy érted? Kifejtenéd? Mi a hiba, amiért levontál egy pontot? A címadással kapcsolatos meglátást értem :) de a hangulatot nem akartam megnevezni, elég látni. Mélységélesség: ezt tudta a legtágabb rekesznél a Jupiter, a maga max. 4-es fényerejével, kerékpár, fa éles, előtér, háttér nem éles, ha az aszfaltcsík a fűvel nem is veszik teljes elmosottságba, de bőven kívül esik az éles tartományból, nézd meg jobban! Ha homályosabb lenne, máris magasabb lenne a pontszámod?

adott pontszám: 5
2012. október 21. | 10:16 | Fáncsi_voltam

Nem tudom miért volt olyan sokáig értékelés nélkül.. Pedig szép fényeknél fotóztál, az őszi színek is ragyogóak. Nem is lehet rossz biciklire pattanni ilyenkor, élvezni az utolsó meleg, hangulatos őszi pillanatokat.

RocketZombie válasza:
Köszönöm, hogy Te értékelted! Ilyesmi volt valóban a feeling! :)

adott pontszám: 5
2012. október 20. | 23:26 | space1999

Nem értem miért nem kaptál értékelést. Szerintem nagyon hangulatos fotó, azt sugalja, nekem, hogy mennyire jó a napos őszi délutánban tartózkodni. Az évszak hangulatát remekül visszaadtad. Grat. Á.

RocketZombie válasza:
De hiszen épp most kaptam! Örülök, hogy ilyen érzést keltett benned, hogy ezek szerint átment, amit ténylegesen éreztem én is ott!

adott pontszám: 3
2012. október 20. | 21:33 | csendi

Jo kep lenne, ha felülröl kicsit vagtal volna es az elesseg pontosabb lenne.

RocketZombie válasza:
:D hármas, hát persze... Sokat vágtam felülről így is, de hagytam a világos égből a levelek közé háttérnek. Kérlek, áruld el, a fatörzsön, ágakon, kerékpáron hol látsz életlenséget! Ha látsz, rosszul nézel, ha máshol látsz a képen, az nem hiba szerintem. Pá