BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,32
KATEGÓRIA: portré
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
 • Feltöltve:
  2012. október 7. 12:21
 • érzékenység: ISO100
 • fókusztávolság: 70mm
 • objektív: Sigma 24-70 f/2,8 EX DC
 • rekeszérték: f/13
 • zársebesség: 1/200
 • Készítés helye (ország): Magyarország
 • Készítés helye: Győr
 • Készítés ideje : 2012-10-05
Dávid

Nyugodtan véleményezzétek, azért lett feltöltve. Nem pedig azért, hogy legyen rajta 2 értékelés és menjen a süllyesztőbe... Kollégám megkért, hogy csináljak róla egy rendes képet. Én megtettem, ami tőlem telt és kíváncsi vagyok, hogy ti mit gondoltok róla. Egy darab beauty dish adja a főfényt, hátulról pedig egy stripbox volt segítségemre. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2012. november 14. | 11:16 | Dende44

Köszönöm a részletes választ!

tigerisch válasza:
:)

adott pontszám: 5
2012. október 23. | 17:41 | Dende44

Jó kép. Igazán szépek az árnyékok és a színek is. (mégha ez hülyén is hangzik egy fekete-fehér képen:))
Kezdő hobbifotósként megkérdezhetem, hogy sikerült elérni a fekete hátteret és ezeket az enyhe árnyékokat az arcon?
Stripbox és a beutydish mi pontosan? Google nem nagyon segített ki a válasszal:)
Egyébként meg köszönöm az eddigi válaszokat a sokszor alapkérdéseimre:) Igazán pozitívak az eddigi fotozz.hu tapasztalataim.

tigerisch válasza:
Szia
Köszönöm az értékelést!
Nem olvasom el mit írtam előtte, egyszerűbb ha kompletten újra leírom.

Vedd úgy, hogy az óra számlapjának a közepén ül a modell. Durván 45 fokban balra azaz 8 óránál van egy vaku, ami 45 fokban lefelé a modellre néz. Azon van egy 42cm beauty dish, ami tulajdonképpen egy salátástál a közepén egy gombával, ami kitakarja a vaku közvetlen fényét tehát egy sima reflektornál lágyabb de egy softboxnál keményebb és irányítottabb. Jobbra 45 fokban 4 óránál lenne egy derítőfény de azt kikapcsoltam, hogy kontrasztosabb legyen a fény-árnyék. És mivel az élfény vagy másnéven súrlófény szerelmese vagyok ezért betettem egy stripboxot azaz egy 160X35-ös softboxot a modell mögé 45 fokban kb 2 óra irányába ami adja azt a vékony fénycsíkot a kép jobb oldalán. A háttér azért ilyen fekete mert alapból fekete, kitakarással megoldottam, hogy minél kevesebb fény jusson rá és utómunkánál a gimp levels eszközével még húztam rá feketét. Nagyjából ennyi lenne technikailag a kép. Nem egy bonyolult dolog, gyakorlatilag 2 kisvakuval is lazán meg lehet csinálni csak kicsit barkácsolni kell. Ha van még valami kérdésed akkor publikus az email címem.

adott pontszám: 3,5
2012. október 9. | 08:51 | Tyus

Szia!
Valamit túlhúz6tál rajta utólag. Vagy élesítetted, vagy a kontraszt potival estél túlzásba, nem tudom.
A végeredmény a haján ,meg a homlokán nem jó.
(A homloka még ráadásul, olyan, mintha izzadna, vagy zsíros lenne. Nagyon csillog. Nőknél természetes, hogy csillogó, vagy krémes, a bőr de itt nekem visszataszító inkább)

A fekete pulóver, vagy a fekete háttér rossz választás volt. Ebben a formációban úgy néz ki a srác, mintha egy vadásztrófea lenne a falon vagy asztalon. A fehér póló is nagyon világít a túlhúzástól

A modell bal szeme kicsit árnyékos, de ez lehet, hogy tudatos. Nekem picit fura mondjuk így, hogy nem hasonló a fényviszony a 2 szemen.

Szumma:
kevesebb kontraszt és másik pulcsi.

tigerisch válasza:
Üdv
Köszi az értékelést!

adott pontszám: 4
2012. október 8. | 21:16 | newyork151

Nagyon tetszik ez a metszőfényes megoldás. A fekete-fehér stílus nagyon hatásos!

Viszont amin én változtatnék az a modell arcának helyzete. Szerintem egy picit Mickey egeres füle van. Ezért valamelyik irányba elfordítanám a fejét, hogy az egyik füle ne látszódjon ki.

A kép teljes egészében nagyon tetszik.

tigerisch válasza:
Üdv
Köszi az értékelést!
Látnád az én fülemet...

adott pontszám: 4
2012. október 8. | 17:43 | Dudus

Szia!
Jó az FF, kifejező az arc, jó a világítás :) Tetszik.
Gondolom a jobb szemhéj sötétebbsége koncepció, de engem egy picit zavar (bár tény hogy összehatásban más így).
Ádám

tigerisch válasza:
Üdv
Akkor miért nem 5?
:D
KÖszi az értékelést!

2012. október 8. | 08:33 | mazzz

szia, előre jelezném, h nem vagyok hozzáértő, így a véleményem sem releváns, és biztosan lesznek majd olyan profik, akik megjegyzik, hogy ugyan miért nem lett az orr árnyéka és a szemgödör derítve, de nekem tetszik. A kollegád büszke lehet a képre, igényes munka, éles, szép kontrasztos ff kidolgozás. grt.

tigerisch válasza:
Üdv
Köszönöm az értékelést! A derítést azért hagytam ki mert agyonütötte azt, amit el szeretettem volna érni. Így a hátul 54 fokban elhelyezett stripbox hatása nem veszik el.

adott pontszám: 4,3
2012. október 8. | 00:07 | pilipár

Jó, akkor nyugodtan véleményezem :)
Szerintem Dávid ideális arc a fotózásra, nem csak azért, ahogy kinéz, hanem mert önként jelentkezett....ez már a fotós számára fél siker! Hiszen lehet valakin gyakorolni :))
Szerintem a portréd nem is sikerült rosszul, de nem látom hibátlannak. Kicsit iskolás jellegű, ahogy talán leültetted egy székre és gondosan középre szerkesztve kattintottál. Ha egy kicsit ügyesebben játszottál volna a fényekkel, akkor szebben kiemelhetted volna a háttérből, így alig látható a monitoromon a válla íve...és valamit maszatoltál is, mert a nyakánál kb. középtől jobbra még a pulóverének a kötésmintája is egy nagy fekete folttá vált, holott a bal oldalon minden szépen kivehető. A megvilágítás miatt furcsán hat a fülek különbözősége is....a jobb füle teljesen világos, míg a bal szinte csak kontúros. Biztos lesznek olyanok, akik a stúdióvilágítás rejtelmeit ismervén elmondják majd Neked, hogyan kellett volna a fényeidet beállítanod, hogy ezt az aszimmetrikus hatást elkerüld. A bal szem is emiatt tűnik olyan mélyen ülőnek...
De ha még nem lenne belőlem elég, folytatom :) Szerintem kicsit túlélesítetted, és a kontrasztot hosszabban állítgattad a kelleténél. Egy férfiarcot nem szükséges ilyen pórusokig hatolóan bemutatni, hogy jóképű-e, anélkül is el lehet dönteni! ;)
De egyébként jó képnek gondolom, és ha Dávid is hagyja magát fotózni, a legközelebbi biztos hibátlan lesz! :)
Üdvözlettel! Pilipár

19.

tigerisch válasza:
Üdv
Köszi az értékelést!
Nem tudom miért "nem működik" a világítás. Ez egy alap világítás. Ha az óra számlap közepén ül a modell akkor 1 és 2 óra között van egy 160X35cm stripbox és 7 és 8 óra között egy 42cm beauty dish 45 fokban lefelé mutatva a modellre. Tulajdonképpen egy alap Rembrandt világítás kiegészítve egy surlófénnyel. Nem kísérleteztem, nincs benne semmi újítás, már ezren megcsinálták előttem. Egyszerű mint a faék. De ezek szerint ezt is el lehet rontani. Mit kellene ezen akkor változtatni? Egyébként tényleg le lehetett volna választani egy hajfénnyel a pulóvert, de én nem éreztem annyira fontosnak ettől függetlenül másnak lehet hiányérzete támad... A szemek szerintem azért tűnnek mélyen ülőnek mert a beauty dish a megfelelő helyen van viszont nincs visszaderítve és a szemöldökcsont a jobb oldalon már túl nagy árnyékot vet. Lehet legközelebb egy nagy softbox lesz helyette és az megoldja csak az meg lágy fény és lehet agyoncsapja a képet...
Most csak kíváncsiságképpen rágugliztam fekete hátteres férfi portrékra és ott is pl a hátsó fény megjelenik az orr oldalán és a fekete felső sincs leválasztva a képről általában. Ezektől függetlenül elfogadom a véleményeket.

2012. október 7. | 19:21 | Skarsh

Szerintem egész jók a fények ezen a képen. A pulóver tényleg nem válik el a háttértől, viszont azt gondolom, nem is az a lényeg. Az arc maga karakteres, oda vonzza a tekintetet. :)

tigerisch válasza:
Üdv
Köszi az értékelést!

2012. október 7. | 18:28 | nikonix

Ahh, köszönöm, de esküszöm nem kreditvadászat volt a célom.
Egyébként a többiek által említett és kifogásolt ráfeszülést én sem érzékelem.

tigerisch válasza:
Üdv
Ez a szép ebben. Kinek ez tetszik kinek az és nincs egyetemes viszonyítási pont. :)

2012. október 7. | 18:19 | newgam

Igazad van, igazolványképnek több, mint tökéletes!

tigerisch válasza:
:P

2012. október 7. | 17:44 | newgam

Kicsit "fémes" lett a bőre az utómunkától. A pulcsi nem válik el a háttértől, mintha egy "szellem fejjel" lenne dolgunk. Különben, ahogy a kollégák mondják, elvész a kép a modell koncentrálásától.
Üdv!

tigerisch válasza:
Üdv
Engem nem zavar a pulóver főleg mivel nem sok köze van a kép tartalmához. Mondjuk egy hajfény leválasztotta volna a háttérről, de én nem nagyon hiányolom. Ezt a koncentrálás dolgot nem nagyon értem, de elfogadom. Egy ilyen "igazolványkép" beállításnál egyébként hova nézzen? Ha lefelé az depis, ha felfelé akkor vicces-gondolkodós, jobbra-balra megint béna. Vagy csak az kellene, hogy ne a kamerába hanem kicsit a főfény irányába?
Köszi az értékelést!
A kérdés pedig adott! :)

2012. október 7. | 17:40 | hegyiember

2bats kollégához csatlakozva, technikailag még annyit: szerintem sok a kontraszt meg az élesítés, már-már bántóan kemény a kép. a megcsillanó fül vicces :)

tigerisch válasza:
Üdv
Én abból indultam ki, hogy valami férfias vonalon kellene elindulni. Annak meg jellemzője az erős kontraszt az erős élesítés és a keményebb megvilágítás. A fény előhozta a bőr textúráját amit direkt tovább élesítettem, hogy igazán ütős legyen. Lehet, hogy a többi portréhoz képest kissé szokatlan, de nem egy ember volt már, aki ennél is jóval tovább ment. Ettől függetlenül még nem biztos, hogy jó, amit csinálok persze. A véleményeket elfogadom, megfogadom aztán majd meglássuk mi lesz. :)
Köszi az értékelést!

2012. október 7. | 17:31 | 2bats

Nekem meg az a véleményem róla, a technikát nem említve, hogy személyleírásnak megfelel, de teljesen semleges a tartalma, nem körvonalazódik benne karakter, hangulat, nincs környezet.
A modell arckifejezésén egy dolog bír üzenettel, az, hogy minden idegszálával arra koncentrál, hogy épp fényképezik őt.
Ez pedig nem túl izgalmas koncepció.
Persze kérdés, mire kell neki (Neked) a fotó, mert biztosan van olyan cél, aminek megfelel.

tigerisch válasza:
Üdv
Szerintem mi 2 külön típusú portréra gondolunk. Ez nem környezeti porté, ez egy sima alap porté, amivel az alany vonásait akartam tovább hangsúlyozni. Szerintem megfelel a kép az alany karakterének. Megint az a problémám, hogy értem mire gondolsz, de az egy teljesen más kép amit te szeretnél ebből kihozni.
Köszönöm az értékelést. Attól függetlenül, hogy nem értünk egyet még hasznosnak tartom, hogy írtál!

adott pontszám: 4,5
2012. október 7. | 15:04 | nikonix

A hátulról jövő fényből egy kicsit sok jutott az orrára, és ettől úgy látszik mintha műtve lenne. Szerintem lámpaállítással megoldható, de ha már így sikerült, mindenképp retusálnám. Egyébként letisztult egyszerű, korrekt portré.

tigerisch válasza:
Üdv
Így jobban megnézve nagyon is jogos. Soha fel nem tűnt volna...
Köszönöm szépen az értékelést!
A fotós 0,5 kredittel jutalmazta a véleményezőt.