BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,17
KATEGÓRIA: állatfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
 • Feltöltve:
  2012. augusztus 23. 20:53
 • érzékenység: 200
 • fókusztávolság: 190,0 mm
 • objektív: EF70-300mm f/4-5.6 IS USM
 • rekeszérték: 7,1
 • zársebesség: 1/320 sec
 • Készítés helye (ország): Magyarország
 • Készítés helye: Szeged
 • Készítés ideje : 2011-05-02
Testvérek

Szurikáta kölykök 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3
2012. szeptember 12. | 13:58 | Basa185

Az izgő-mozgó szurikátákat nem lehetett könnyű rávenni egy kis pózolásra, de talán jobb lenne a kép, ha az állatok a képbe néznének, és nem abból kifelé. A háttérben lévő árnyék levágásával, és egy kicsit több tér meghagyásával a rágcsálók előtt, véleményem szerint sokat javult volna a kép.

2012. szeptember 7. | 15:56 | woogister

Imádni való kép! jók a fények gondolom délután van, színek ennek megfelelőek ! A téma a háttér hasonló színtónusa ellenére szépen kiemelkedik, nyilván a telének köszönhető. ( hanyatt fekve egy rókával bratyizak a kis ördögök?)
További szép fényeket woogister :-)

belizar válasza:
Kösz.

adott pontszám: 3
2012. augusztus 30. | 14:28 | bsz

Látom elkaptad a pillanatot, habár van pár zavaró dolog a képen (háttér nem eléggé elmosott, a növény és a másik orra belóg). Csak így tovább! ;)

adott pontszám: 3
2012. augusztus 26. | 21:16 | edding1100

Szia!
Ahhoz képest, hogy ez a fotó egy állatkertben készült, nem lett valami jó. állatkertben könnyű állatokat fotózni, mivel nem félnek az emberektől, és szinte mindig a szemünk előtt vannak. Nagyon homályosra sikerült, élességet sehol sem látok, bár ez lehet, hogy a tömörítés következménye, de ugye nekünk ezt a fotót kell értékelnünk. Nagyon ferde, és a kompozíció sem a legjobb, jó lett volna kivárni a legjobb pillanatot. A belógó gazok, és az árnyék, valamint a baloldalról belógó szurikáta sincs jó helyen.
Üdv!

belizar válasza:
Kösz. De. "állatkertben könnyű állatokat fotózni". Nem igaz. Hol homályos és hol ferde (a tömörítés ellenére is éles a két kölyök)? A pillanat ez volt, amit kivártam.

2012. augusztus 24. | 20:27 | Senang Anggrek

jó, akkor küldöm az emaildre, de ha mást is érdekel netán, természetesen az ő emailükre is el küldöm, hiszen a feldolgozhatóság nincs kiütve. Ok, akkor megy.

belizar válasza:
Ok

adott pontszám: 3,5
2012. augusztus 24. | 20:10 | zsiga755

Szia!
Aranyosak.
A szerkesztés nem a legjobb, zavarónak tartom a bal oldali erős árnyékot, a belógó fekvő nagyobb állatot.

2012. augusztus 24. | 19:02 | Senang Anggrek

Nincs benne, kipróbáltam. A kérdés, hogy kiváncsi vagy-e rá? Mert akkor elküldhetem emailben vagy mivel feldolgozható a kép, akár ide is feltölthetem.

belizar válasza:
Én is próbáltam, nálam nem volt nyerő... Kérlek, az e-mail címemre inkább.

adott pontszám: 3,8
2012. augusztus 24. | 11:04 | ravens01

Hali, a kép összmegjelenése olyan kedveske, a kölykök jópofák, a kép éles és a kompozíció is rendben van nagyjából - mmint a kölykök elhelyezése. Nem annyira jó az erős fény (és ebből következően az árnyék - pláne a nagy árnyákfolt bal oldalt, de az állatkák testén is), a belógó növények, a hanyatt fekvő szülő - időbe tellett, míg felismertem, mi is az.

belizar válasza:
kösz

adott pontszám: 3
2012. augusztus 24. | 10:30 | JordanT

Szia!
Nem egyszerű kerítésen keresztül, behatárolt lehetőségekkel állatokat fotózni. Sajnos ezen a képen ez látszik is. Számomra nagyon zavaró a bal alsó sarokból belógó felnőtt szurikáta. Ahhoz, hogy érdemben is részese legyen a képnek, túl keveset látunk belőle, így viszont túl nagy helyet hagytál a számára (emiatt a kép bal oldalának nagy részét egyetlen árnyék foglalja el). Az élességgel is van némi gond (nem annyira jelentős, és nem vagyok biztos benne, hogy nem a tömörítésnek köszönhető-e), a szurikáta kölykök emellett nem elég részletesek.
Remélem nem sértettelek meg a véleményemmel.
További jó fotózást!

belizar válasza:
Kösz. Nem volt kerítés, szándékos volt a beállítás, mert számomra fontos volt a "belógó" felnőtt szurikáta. Az kölykök élesek az eredeti képen (minden szőrszáluk elkülöníthető), a felnőtt kevésbé.

2012. augusztus 24. | 08:45 | Senang Anggrek

Nem baj, hogy nem értesz egyet, de amint olvasom a következő véleményét, őt is zavarta a mama jelenléte. Az hogy neked így tetszik egy dolog, de ha nézők elé viszel egy képet, akkor számítanod kell arra, hogy másoknak nem biztos, hogy így fog. A fotózás egy szubjektiv dolog.
Persze gondolom arról van szó, hogy a négyesnek jobban fogsz örülni, mint a hármasnak, így az övével egyet fogsz érteni.
Egyébként sehol nem írtam, hogy vágjál bele a fejükbe, azt írtam, hogy zommolj rá .

belizar válasza:
Örülök, hogy válaszoltál, így talán meg tudjuk beszélni a dolgot. Természetesen tudom, hogy a fotózás szubjektív dolog, és különösen az állatkerti fotózás egy megosztó dolog. Rengeteg tévhit, előítélet él ezzel szemben (olvastam egy természetfotós könyvet, ahol kifejezetten ellen szólnak, mert ott csak szenvednek az állatok, sőt, arra buzdított, hogy próbálja meg a fotós ezt megjeleníteni), ezért is érzem fontosnak, hogy sarkosan fogalmazzam meg a véleményemet ezzel kapcsolatban. Hátha tudok némi tudatot formálni vele... Érdekes, hogy itt, ha egy szép portrét mutatok be, azt agyon dicsérik, de, ha "cselekményes fotót", azt rendre lehúzzák, sokszor azért, mert "állatkert, ott könnyű" és "vaktában ellőtt állatkerti fotó". Pedig a munka és szerencsefaktor az utóbbiban van jóval több, és pont a portré az, amit tényleg viszonylag könnyű állatkertben fotózni. Tedd a szívedre a kezed: ha a Kalahári-sivatagban készült volna, hogy értékelted volna ezt a fotót?

A S. Gyuri véleményét azért fogadom el, mert írt olyat, amely valóban megfontolandó (háttér, expozíció) - és ilyeneknek örülök inkább, mert hasznomra inkább inkább válik, mint a "szép, aranyos, de nekem nem jön be" típusú értékelés.

Én is a zoomra értettem, vagyis az anya félfeje lenne benne a közelképben.

adott pontszám: 3
2012. augusztus 24. | 08:41 | Dijkstra

Szia,

nagyon érdekes és ritka kép a szurikáta kölykökről annak ellenére, hogy vadasparkban készült. Nem ismerem a kép készítésének körülményeit, de úgy gondolom éppen egy vadaspark az a helyszín, ahol nagyszerű állatfotókat éehet készíteni, hizen a állat nem szalad el, sokkal több lehetőség van kivárni egy megfelelő pillanatot. Ezt sajnos ezen a képen nem nagyon érzem, inkább egy kicsit vaktában ellőtt képnek érzem.
Ezekből a pillanatokból talán többet is ki lehetett volna hozni. Lehet portrét, egy akciót fotózni a kölykökről, egy mozdulatot megörökíteni úgy, hogy a zavaró elemek (pl. Az anya feje, a fűcsomó, az árnyék) ne szerepeljen/szerepeljenek ilyen hangsúlyosan a képen.

Üdv.

belizar válasza:
"annak ellenére, hogy vadasparkban" - köszönöm a véleményedet, de ez az, amiért nem tudok elfogadni, elvi okokból (a másik válaszban az indoklás). Ilyen alapon a csendélet és a modellfotózás a világ legkönnyebb műfaja, mert az aztán tényleg nem szalad el... Sajnos, az is némi magyarázatot érdemel, hogy miért baj, ha a környezet megjelenik a képen - állatkerti fotón fűszál nem nőhet, csak a természetben? Szívesen várom válaszod.

adott pontszám: 4
2012. augusztus 24. | 08:20 | S. Gyuri

Szerintem jól sikerült. Az élesség jó helyre került, a színek élvezhetők. Ahhoz képest, hogy a háttérbe szinte beleolvadnak a kölykök. A baloldali kölyök hátán érezhető, hogy talán egy picit túlexponált, de ez nem zavaró.
Számomra sokkal zavaróbb, hogy a baloldalon fekszik (talán az anya) egy másik szurikáta. Teljesen elveszi a figyelmet a két kölyökről. Inkább azt akarja megfejteni a néző, hogy az milyen részlet lehet. Így nekem a szerkesztés nem tetszik annyira.
Érzem, hogy nem lehet arrébb küldeni, de bezavarja a képet. A két kiskölyök sokkal hatásosabb lett volna.

belizar válasza:
Kösz

adott pontszám: 3
2012. augusztus 23. | 22:45 | Senang Anggrek

Nagyon édesek, tényleg remek a pillanat,a mit elkaptál, úgyis mondhatnám, hogy nagyon emberi. Sajnos az állatkertifotózásnak vannak buktatói, mert nem mindig lehet úgy a témához közelíteni, hogy ideális fotó készülhessen, a legtöbbször belelóg a képbe valami vagy valaki, és a napszakot is nagyon meghatározza a nyitvatartási idő, stb..... Én úgy gondolom, hogy vannak adott körülmények, amikről nem tehetsz.. A képre kerülő árnyékról nem te tehetsz, hanem az adott körülmény, a fű vagy gaz csomoról szintén nem tehetsz, nem mehettél be kihúzni, stb....Viszont látom, hogy 300 mm -es a fókuszod, de nem használtad ki a teljes tartományt, legalábbis azt írtad be, hogy 190 mm. Tudod ha egy ilyen kedves állat-póziciót találsz, hogy két kis akármilyen kölyök ilyen kedvesen meghitten egymáshoz simul, nem kell ám az egész környezetet megmutatni! Rájuk kellett volna jobban zommolnod, csak a fejekre, illetve ami még belefér, de a lényeg a kis pofikájuk lett volna. Ha nem hiszel nekem, próbáld ki, hogy megvágod úgy a fotódat, ahogy mondtam, egy sokkal aranyosabb, meghitted fotót fogsz kapni! Nem szükséges ide a mamájuk orra, sem az árnyékos föld, sem a gaz.... csak ők ketten!
Tehát nem azért adok csak hármast, mert nem tehettél a kép sikeréért a körülmények miatt, (lásd fentebb) hanem azért, mert nem használtad ki azt a technikai lehetőséged, ami viszont adott volt.
üdv, s.a.

belizar válasza:
Köszönöm a véleményedet, de azzal nem értek egyet. Lássuk pontonként: a szurikáták reggel sokáig alszanak és késő délután fekszenek, félsivatagi állatok, tehát a fotózásukhoz a déli forróságot követő délutáni napsütéses időszak a megfelelő (a kölykök ekkor voltak a legaktívabbak). Nem tudom miért baj, ha egy állatkertben belóg valami, ami odavaló (itt a fűcsomó vagy a tereptárgy árnyéka).
A választott képtartomány-méret szándékos volt, szerintem attól messze van, hogy az egész kifutót láttassa, viszont fontos szereplő rajta a fekvő egyed is, amely ebben a furcsa pozícióban vigyázza őket, nem beszélve az árnyékről, amelynek szintén van némi mondanivalója a szememben. Ráadásul, ha szűkebbre szerkesztem, jogosan kapnám a kritikákat a félbevágott fej miatt...