BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,88
KATEGÓRIA: tájkép
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2012. július 19. 19:52
  • Készítés ideje : 2010-05-15
Révfülöp

Köszönöm szépen, hogy a nap képe lehetett! 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2013. február 19. | 14:43 | barthae

Az alábbi technikák is a rendelkezésedre állnak.
1.) Ezen a képen még nagyon ügyeskedni sem kell, pontos fényméréssel megoldható akár egyetlen képkockából. Ehhez persze nem kiértékelő (mátrix) fénymérést érdemes használni, mert az a kép egészét veszi figyelembe, ráadásul azonos súllyal, ami neked itt most nem megfelelő. Itt ez zavaró értéket adhat - de a fénymérés módjáról egész hosszú irodalmak vannak, nézz utána, érdemes.
Azonban ha egyelőre ilyen mélységében nem érdekel a téma, vagy nem szeretnél méricskélni, akkor van rá persze egyszerűbb/kényelmesebb megoldás is.

2.) polár szűrő:
Ebben az esetben nagyon sokat segített volna.
Változtathatod vele a fény polarizációját. Hogy ez itt a gyakorlatban mit jelent? Pl. segít a kék eget elmélyíteni, ugyanakkor a felhőkön maradnak részletek és nem ég ki. Mindezt úgy, hogy közben az előtereden is szaturáltabb, teltebb színezetet kapsz (de nem ilyen mesterkélt hatásút, hiszen a kép egészére hat).
És voilá, máris megoldva :)

2.) ND szűrő
Vagy más néven szürke szűrő, az ND a Neutral Density, vagyis semleges szűrő rövidítése. Színeket NEM, a fény mennyiségét változtatja.
Létezik belőle teljes (végig szürke), átmenetes (gradient) vagy átm. nélküli verzió is.
Itt most az utóbbi kettő az érdekes, a 3. verziónál a vízfelszínre igazítod, ahonnan kezdődik a szürke rész és máris segít az expo kiegyenlítésében. Átmenetes verziónál még erre sem kell annyira precízen figyelni, amennyiben zselés lapszűrőt használsz (pl. Cokin szűrőrendszer ilyen), akkor a lapszűrőt addig tolod be, ameddig már megfelelően visszafogja a fényerőt, ezáltal megóvja a túlexpótól az egedet. Probléma ezúttal is megoldva.
3.) Kék szűrő: én kevésbé szeretem használni, mert például a felhőket magukat is kékebbé teszi, de üres égbolton megoldás lehet az is.
Itt sztem nem lenne megfelelő megoldás, illetve más képet adna (felül hideg, alul meleg színeket.. ezzel is lehet néhol operálni, ebben az esetben nem tartanám szerencsésnek), de ettől mint megoldás máshol szóba jöhet az expo kiegyenlítésére.

4.) Természetesen a HDR is szóba jöhet, én egyáltalán nem vagyok totál HDR-ellenes.
Semmi bajom vele, ez is egy technika, sőt épp arra találták ki, ha a szenzorod nem bírná átfogni azt a dinamika terjedelmet, ami a képen előfordul. A digitális szenzorok átfogása kb. 3-5 EV fényérték, itt bőven ezen belül marad a téma. Ha lenne az előteredben valami komolyabb árnyékos terület (pl. híd, aminek az alja természetesen árnyékban marad, vagy bokor, aminek a felénk eső fele szintén), akkor annál természetesen ennél nagyobb dinamika átfogásra is szükséged lehet adott esetben. Már ha egyáltalán érdemes megmutatni azokat a részleteket - ezt képe válogatja.
Itt erről szó sincs, ezért mondtam, hogy felesleges a HDR használata, mert egyetlen expoból is meg lehet oldani.


Kompora visszatérve: nem kell fél napot várnod a helyszínen, ezt Te látod/tudod mennyi időd van, milyen a forgalom arrafelé. Ha nem megoldható, akkor kissé átszerkeszted a képet, hogy ne maradjon ennyire üresen és megintcsak megoldható a kompozíció kiegyensúlyozása. Nekem mindenesetre ez így üres, ezért írtam a véleményem.

Alcy válasza:
Nem tudom szebben leirni, hogy fogalmad nincs, hogy milyenek voltak az ottani fenyviszonyok, mert egy HDR kep van elotted. Innentol kezdve teljesen ertelmetlen olyan dolgokat irnod, hogy HDR nelkul is meg lehetett volna oldani..

Nem lehetett volna megoldani ilyen szepen HDR technika nelkul (habar tulhuztam, de ez jelenleg nem szamit).

Ugy irod nekem ezeket a polarszuros, ND szuros dolgokat, mintha teljesen amator volnek :)
Jartal a galeriamban, azert lathattad volna, hogy mi a helyzet, azon felul ennel a kepnel konkretan hasznaltam atmenetes ND szurot..

De azert kedves Toled, hogy ilyen hosszasan irsz a kep ala.. :)

2013. február 19. | 09:39 | barthae

Hú.. ne haragudj, de nekem ez nagyon nem jó példa :(

Lehet h. nap képe volt, ettől még sajnos én azt érzem, hogy itt vannak még hibák sajnos (bőven).
Vállalom a véleményemért a kövezést - csak ne ezekkel a partmenti kavicsokkal :))))

Szóval:
- Kompozíció: úgy érzem, hogy attól, mert a HDR-hatással a baloldalt erősítetted, ez még a kompozíciót nem helyettesíti. Féloldalas a kép, nincs egyensúlyban. A HDR csak technika.
Lehetőséget ad a kezedbe, hogy nagyobb dinamika tartományt érhess el, ezáltal több részletet mutathass meg. De ettől még a kompozíció ugyanúgy fontos kell legyen (sőt!).
Ha a jobboldalra bevársz bármilyen képi elemet (beröppenő madár, hajó, vitorlás, vagy bármi mást), az már segíthetett volna.
- Utómunka:
Sajnos rettenetesen elnagyolt lett (valószínűleg hagytál mindent automatán), így a formák szélein a szokásos HDR betegség látszik: nincs összedolgozva a két kép, így minden alakzat szélén van egy furcsa "halo"... természetellenes.
- Szaturáltság: Kontrasztban és szaturáltságban a világosabb verziót túlhúztad (vagy kézzel utólag dolgoztad meg az előteret burn/dodge tool-lal, az összhatás szempontjából mind1).
Emiatt az előtér kövei teljesen elütnek egymástól. Valószerűtlen és mesterkélt hatást ad az egésznek..


Kár érte, szerintem a HDR, mint technika nem rossz, de ezt a képet pont rossz példának tartom a használatára. Ráadásul itt indokolatlan is a hatása, hiszen a képen minden, ami fontos kiexponálható lett volna egyetlen expoból is, így nem érzem indokoltnak a HDR használatát.

Remélem nem veszed bántásnak - nem annak szántam, inkább ösztönzőnek.

Szép fényeket!
Üdv:
Endre

Alcy válasza:
Szia!
Nem lehet minden tokeletes, amellett nem volt fel napom varni a helyszinen, amig beuszik valami kis hajo a jobb oldalra..

Nagyon nem ertem az olyan kritikakat, hogy "ezt a kepet meg lehettt volna oldani HDR nelkul is"..tobb helyen lattam mar hasonlo "tanacsokat"..mindenfele bantas nelkul mondom hidd el, de ugyan honnan tudhatnad, hogy milyen volt eloben? Egy HDR utomunkalt kepet latsz, ami nyilvan teljesen mas, mint az eredeti latvany volt..ebbol senki nem mondja meg, hogy milyen volt eloben. Termeszetesen HDR nelkul nem volna jo.

Abban teljesen igazad van, hogy tulhuztam sok szempontbol a kepet, ha lesz idom, majd alakitok meg rajta!

Koszonom, hogy beneztel! :)

2012. október 27. | 13:47 | sdihu

Jó kép én szeretem a HDR-t persze ez izlés kérdése.A helyet is ismerem, ez egy jól elhelyezett kép és a szinvilág is remek.

Alcy válasza:
Koszonom!

adott pontszám: 4
2012. augusztus 15. | 17:06 | Hipolyt

Bal oldalt,illetve felül egy kicsit többet hagytam volna és úgy nekem tökéletes lenne. Másba nem tudok "belekötni" ,mert tényleg jóra sikeredett.
Remek a színvilág,kellemes nézni!


Üdv!

Alcy válasza:
Koszonom.

adott pontszám: 4
2012. július 22. | 14:20 | patakypdaniel

Szia!
Tetszik a beállítás! Gyönyörű a táj és nagyon jó fotót is lehetne. Sajnos nekem azonban túl erős az utómunka. Tudom elkapja az embert a "hév" és hajlamos túlzásokba esni. Itt is ezt érzem. Nagyon erősnek érzem az utómunkát. Persze ez egyéni vélemény....

Alcy válasza:
Koszonom!

2012. július 22. | 01:32 | hayasima

Háát... hideget - meleget is kaptál rendesen, szerintem ízlés dolga.

Alcy válasza:
Ugy valahogy :)
Koszonom!

adott pontszám: 5
2012. július 22. | 01:26 | hayasima

Gratulálok, jól sikerült! Jó a szerkesztés, van egyensúly és jó nagy dinamika tartomány. HDR?
Üdv,

Alcy válasza:
Igen, HDR.
Koszonom!

adott pontszám: 3
2012. július 21. | 15:48 | petra572

Szia!
Szerintem a téma és a beállítás jó,de a szerkesztés nem tetszik. Így túl harsány,hivalkodó a kép. Ebben az esetben a kevesebb több lett volna. De ezt a hibát szerencsére pár kattintással ki lehet javítani!

Alcy válasza:
Koszonom!

2012. július 21. | 12:29 | Vadliba

...hát igen!
Ennek a "stílusnak" megvan a maga ellen- és rajongó tábora.

Ettől függetlenül elég vicces dolgokat lehet olvasni konkrétan erről lentebb.

Szerintem ne add fel, jó ez.

Ha támogatás kell, szólj. Túlhúzásban otthon vagyok.

Alcy válasza:
Koszonom!

adott pontszám: 5
2012. július 21. | 12:07 | Vadliba

Szia!
Meseszerű, csodaszép!
Én imádom az ilyeneket. Magam is művelője vagyok, igaz tölteni ide már inkább nem, de a konyhában is készítettem egy ilyet és az én állam is leesett.
Nekem ez nagyon tetszik. Szerintem tökéletesen oldottad meg és igazán mutatós, hangulatos.
Imádom az ilyeneket!
Üdvözlettel
Vadliba

Alcy válasza:
Koszonom!

adott pontszám: 5
2012. július 21. | 10:39 | ismeretlen

Szia! Annak ellenére vagy talán épp azért tetszik a képed mert a szín és a kontraszt amit erősen eltúloztál teljesen elüt a valóságtól. A témában amit választottál semmi extrát nem látok de ahogy feldobtad ezt a képet az nagyon tetszik. Jó a kép szerkesztése, sőt a keret amit és ahogyan alkalmaztad nagyon illik a képhez.Gratula!
Üdv.: M

Alcy válasza:
Koszonom!

adott pontszám: 4
2012. július 21. | 09:52 | Kittyke79

Nekem túl sok a szín de lehet pont attól figyelemfelkeltő.

Alcy válasza:
Koszonom!

adott pontszám: 4,7
2012. július 21. | 09:17 | olbabe

Szia! Gondolom, hogy jó sokan dicsérték ezt a képet, hisz a nézőpont választása nagyon jó, egyedi és a szerkesztés is kiváló, a felhőzet mintázata emeli a látványt. A HDR technika alkalmazása kétélű fegyver. A kép nagyon látványos ugyan, de a színvilága természetellenessé vált, ezért nekem a megoldásod ezen része nem tetszik. A csekély pontlevonást ezért eszközöltem. Üdv.: olbabe

Alcy válasza:
Koszonom!

2012. július 20. | 18:56 | aaair

Szia,
először láttam, hogy napképe, aztán nagyban megnéztem....
Na, erre kíváncsi vagyok, megnéztem az értékeléséket, mert nekem sem tetszett.
Eltúlzott mértékű a HDR, ha ezt rendberakod, mást ne is csinálj, megint napképe lesz, mert amúgy pompás.
Szép fényeket!

Alcy válasza:
Koszonom!

adott pontszám: 4,9
2012. július 20. | 18:55 | h.rom

Szia. Érdekes ez az erős kontrasztos színvilág. Felül viszont kár volt levágni a fa csúcsát. Ezt leszámítve kifejezetten tetszik.

Alcy válasza:
Igazan orulok, hogy tetszik!
Koszonom!

adott pontszám: 3
2012. július 20. | 17:44 | pisti0101

Szia!

Tetszik a szerkesztése a képnek és a táj, amit megmutat. Picit zavaró, hogy épp csak levágtad az egyik fa tetejét, illetve a horizontot sem toltad el teljesen a harmadolóig, ezek pedig hiányérzetet keltenek bennem. Ha nagyobb vízfelületet akarsz mutatni, akkor szerintem ne félj jobb belevágni legközelebb kilógó képelemekbe, mert így egy kicsit se-se lett a végeredmény.

Ami nagyon nem tetszik az az utómunka és nyilvánvaló és nagyon gyatrán kivitelezett HDR hatás. Elég kicsiben raktad fel a képet, de még így is látszik a bal oldalon a fákon és a többi képelemen, hogy borzalmasan néz ki ahol érinteznek az éggel, kromatikus aberráció is látszik még ekkorában is, a lámpaoszlop szinte teljesen lila.
A színvilág sem az igazi, az előtéren túlságosan is élénkek a színek és egy kicsit túl világos is, borzasztó mesterkélt hatást kelt, egyáltalán nem passzol a Balaton természetes szépségéhez.

Elnézést, de ez így számomra pontosan a 3-as kategóriába esik. Hogy miért nap képe az külön talány számomra, mindenesetre emiatt láttam meg a képet és értékeltem. Az értékelésbe ezt nem vettem bele, nem lehúzni akarom a képed, de nekem ez ennyit ér, ezzel a feldolgozással.

Üdv.
Pisti

Alcy válasza:
Koszonom!

2012. július 20. | 16:30 | Zoran_2

Sokkal jobb képeid vannak ennél .. remélem nincs harag.

Alcy válasza:
Ugyan, semmi gond!

adott pontszám: 3
2012. július 20. | 16:28 | Zoran_2

Szia!
Napképe ide vagy oda szerintem ez így nem jó. Csúnya lett, nem kellemes a szemnek, sem a tónusok, sem a színek, Felül ráadásul szűkre szabtad a lombok miatt, amik nem fértek bele.
Szerintem érdemes lenne átgondolni ismét az utómunkát, és nekifogni még egyszer.
Sajnálom, én íg látom - jóindulatból 3.
Zoran

Alcy válasza:
Oszinten szolva eddig el sem gondolkoztam a pontokon..de ha mar Te is azt mondod, hogy nem az igazi, akkor elhiszem.
Ujrakezdem az utomunkat..Koszonom!

adott pontszám: 3
2012. július 20. | 16:07 | Joyshooter

szerintem nagyon nem jó út ez a túlhúzott HDR, a téma és annak megkomponálása szerintem rendben van, gondolom fel akartad dobni, hogy ne legyen unalmas, de máskor inkább egyizgalmas napszakkal, hosszú expos felvétellel próbálkozz inkább.

Alcy válasza:
Koszonom!

2012. július 20. | 16:07 | Joyshooter

szerintem nagyon nem jó út ez a túlhúzott HDR, a téma és annak megkomponálása szerintem rendben van, gondolom fel akartad dobni, hogy ne legyen unalmas, de máskor inkább egyizgalmas napszakkal, hosszú expos felvétellel próbálkozz inkább.

Alcy válasza:
Koszonom!

adott pontszám: 5
2012. július 20. | 15:25 | snuki68

Szia!Nagyon jól szerkesztett fotó,jól kihoztad a maximumot,szép felhőid voltak,színek remekül élnek és élénkitik a tájat,gratulálok!üdv Gábor

Alcy válasza:
Koszonom!

adott pontszám: 3,8
2012. július 20. | 14:09 | karmaresz

Szia! Jó a kompozíció szép felhős az ég és alapvetően jó gondolat HDR-ben elkészíteni a képet. Ami nem tetszik, hogy bár a legtöbb HDR.hez képest már vissza lettek fogva az effektek, de nekem még mindig természetellenesnek hat a fotód. A szaturációból vennék vissza mindenképp és csökkenteném a kontrasztot, valamint a mikrokontrasztot. Érdemes odafigyelni a fák tövében megbújó lámpaoszlopra is ami az én monitoromon lilában "tündököl". Szerintem javíthatóak ezek a dolgok és lehet ebből egy remek képet kihozni.

Alcy válasza:
Koszonom.

2012. július 20. | 12:52 | lisztesmajor

Szerintem meg egy hangulatos ,jó kép...néhány apró hibával amit kis figyelemmel elkerülhetett volna az alkotó...Pl:alul,felül vágva van néhány képelem.....és mintha -ez szubjektíve-jobbra lejtene??...
Lisztes

Alcy válasza:
Koszonom..lejteni nem lejt.

adott pontszám: 4,9
2012. július 20. | 12:14 | Mushasi

Érdekesen túlhúzott színek, de harmóniában vannak és szépen kiegyensúlyozzák egymást. tetszik a szerkesztés is. Fölül azért picit szűk, a fa csúcsa felett minimális tér kellene még.

Alcy válasza:
Koszonom!

adott pontszám: 3
2012. július 20. | 10:23 | bear

Szia, jó elképzelés, egy tapasztalatlan nézőnek talán jó hangulatot is kelthet de mivel ez nem egy magazin hanem egy fotós oldal írnék pár véleményt is. Nem tudom miért szereti mindenki ennyire a HDR-t pedig sokszor sok esetben nagyon szürreálisan mutatja be a témát ami nem túlzottan jó. Ha a normális HDR-t azaz a 3 képből, 1 alul, 1 normális, 1 túl expózott képből söszerakott képet raknád össze az lenne az igazi HDR, és nem is lenne olyan rossz sőt jobb lenne mint a photoshopos HDR... A színek szinte sikítanak, bal oldalt az a (Nád vagy fű) alul zoldell felül meg már annyira sárga, hogy nem nyújt valós és szép látványt. A felhőket és az eget annyira túl húztad, hogy zajos lett (Bár ez talán a tömörítés miatt is látszik). A víz bal oldala még szép óceán kékes színű utána átmegy szürkébe, érdekes. Kíváncsi lennék milyen az eredeti képed! A pozícionálásról csak annyit, hogy a bal oldalon a fa tetejét szerintem nem kellett volna levágni, lehetett volna nagyon szűre hagyni de semi képpen nem levágni. A horizontot kifejezetten jó helyre helyezted és a képen az elemek elhelyezése se lenne rossz de ezzel a nagyon sok romboló mintsem építő photoshopolással nem tud olyan kellemes látványt nyújtani mint egy inkább kiválóan beállítótt fényképezőgép képe.
Mindenesetre köszönjük, hogy megosztottad velünk!
Szép képeket!

Alcy válasza:
Koszonom a reszletes ertekelest!

2012. július 20. | 10:12 | 2bats

Meghintetted porcukorral rendesen!

Alcy válasza:
Szokasom :)

adott pontszám: 4,5
2012. július 19. | 21:49 | v_alexx

Szia. Nekem hihetetlenül tetszik a képed, számomra csak az zavaró, hogy a fáknál és a köveknél kicsit kiégett a kép. Olyan mintha egy tengerpart lenne, igaz hisz "tenger" csak a magyar tenger :)
Jó fényeket.
Üdv!

Alcy válasza:
Koszonom!

adott pontszám: 2,5
2012. július 19. | 21:48 | r6matyi1

Szia! Jó a témaválasztás, jó a nézőpont, szépek a felhők az égen. Viszont nincs egy éles részlete a képednek, és rettenetesen túlszaturált. Ne haragudj, de ez nem sikerült valami jól.

Alcy válasza:
Hogy nincs egy eles reszlete sem a kepnek? Ugye csak viccelsz? :)

adott pontszám: 4,5
2012. július 19. | 20:45 | mazzz

Szia, tetszik a kép. A téma talán nem túl izgalmas, a kompozíció is lehet, hogy sokaknak nem fog tetszeni, de a HDR kidolgozás - még ha kicsit nyers is - ezt is képes életre kelteni. A színek kissé telítettebbek, mint amit én ehhez a képhez elgondolnék, de így is sokadszor nyitom meg nagyban, hogy a kövek textúrájában, színeiben gyönyörködjek.

Alcy válasza:
Koszonom!

adott pontszám: 5
2012. július 19. | 20:35 | jagger68

Szia! Nagyon szuper lett a szin .HDR?,meg egy kis hamvasitás csodát tud tenni! Van amelyik képnek jól áll és van olyan amit tönkre vág. Ez a fotó szerintem igy jó ahogy van! ! Komolyan mondom nekem nagyon bejön. További sok szép fényeket.üdv,jagger.

Alcy válasza:
Koszonom, igen, termeszetesen HDR!

adott pontszám: 3,8
2012. július 19. | 19:57 | m3ss

Üdv. Hangulatos hdr, bár a téma nem egyértelmű számomra. Valamint egy kicsit több égboltot mutathatnál, vágott fa miatt kicsit szűknek találom fent. Jó lett volna ha nagyobb méretben töltöd fel. Utómunkáról pedig, kicsit túl világos nekem a bal alsó sarok, nagyon odavonza a tekintetem. Valamint a bal oldali villanyoszlop elegge ca-s.

Alcy válasza:
Koszonom.