BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,25
KATEGÓRIA: csillagászat/égbolt
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
 • Feltöltve:
  2012. március 21. 13:27
 • érzékenység: iso100
 • fókusztávolság: 18mm
 • objektív: kit (18-55mm)
 • rekeszérték: f8.0
 • zársebesség: 5317s
 • Készítés helye (ország): Magyarország
 • Készítés helye: Tahitótfalu
 • Készítés ideje : 2012-03-19
Forgó világ

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4,8
2012. április 17. | 16:58 | Fitch

Szia.

Szép munka, nagyon jó, hogy alul hagytál ennyit. Szép a színátmenet az égbolton. A fa is viszonylag jó helyen van, talán egy picit kerülhetett volna balra, úgy jobban betakarná azokat az éles fényeket ott lent.

Szép munka.

Asherine válasza:
Köszönöm!

Fontolóra vettem, hogy kiszedjem azokat a fényeket. (Ki is fogom. :) )
A fának meg örülök, hogy rajta van a képen, mert olyan sötét volt, hogy alig láttam valamit, szinte csak érzésre komponáltam (és persze iránytűvel). :)
Köszönöm szépen az értékelésed! :)

2012. március 31. | 13:55 | deakjozsef

Ez nagyon tetszik!! Nyáron én is szeretnék hasonlóval próbálkozni...

Asherine válasza:
:)

adott pontszám: 4
2012. március 22. | 16:57 | predzsa

Hali!
Jó az elképzelés de én a szerkesztést kicsit másképp csináltam volna.
Kicsit több előteret hagytam volna és a fát a kép bal vagy jobb oldalára helyeztem volna el, így nekem egy kicsit sok túl sok helyet foglal el a képből, habár nem tudom mik voltak a lehetőségek.
A kép színvilága tetszik az alul még rózsaszínes de felül már sötét szín.
Üdv

Asherine válasza:
Sajnos olyan sötét volt, hogy csak kb. tudtam komponalni, én is kintebb tenném a fát. :)

2012. március 21. | 19:24 | barthae

RE: szakaszos csíkok
Csillagjárásos fotók készítésére 2 mód is van:
1.) filmes módszer: egyszerűen egyetlen expoból megoldva. Ilyenkor ált. lehető legszűkebb rekesz, legalacsonyabb érzékenység. Ilyenkor nincs mód az érzékenységgel vagy rekeszértékkel variálásra.
2.) Több kép összeillesztéséből.
Ez korábban a digit. gépek akkujának fogyatékosságából indult ki (hidegben mai napig erősebben merülnek digit.vázakon, mint filmes társaiknál, ráadásul sokszor a túlzott hosszú expo alatt drasztikusan megemelkedett zajszint is indokolta a több expo használatát).
Azonban amíg a felvételt menti a gép, addig nem tudsz újabb expot rögtön elkezdeni (ált. uannyi vagy majdnem uannyi ideig írja, mint amennyi az expo volt, ami több percesnél igen hosszú kényszerszünetet eredményez.
Ezen időszak alatt természetesen a kész képen nem látszódnak a csíkhúzások, itt "megszakad" a csíkhúzás és később indul újra (az újabb exponál).
A te képeden is láttam ehhez hasonló jeleket, azt hittem ebből fakadnak, ha nem az a kép értékéből nem vesz el - ebből a szempontból sztem mind2 megoldás hozhat kifejezetten szép végeredményt, láttam már az utóbbi módszerrel készült csodás végeredményt, igaz ilyenkor a sok-sok kép összeillesztése végül PS-ben igazán kemény türelemjáték... rengeteg munka.
Előbbi módszernél pedig sokkal kevésbé befolyásolható a végeredmény -> ott kell lenni végig és kevesebb a trükkök tárháza is, hisz csupán egyetlen expod lesz.
Az ha túlexponálódik, azzal nincs már mit tenni... sajnos.
A 2. megoldás ebből a szempontból talán rugalmasabb beavatkozási lehetőséget ad.
Itt a Fotózz-on és más fotós oldalakon is rengeteg csillagjárásos fotót láthatsz, nagyon sok közülük szintén már ilyen összeillesztéses módszerrel készült.
Ha a Tiéd ezek szerint még egyetlen felvétel, akkor még külön tisztelet a türelmedért és kísérletezőkedvedért! :)
Azért írtam csak le, hogy legközelebbre legyen már másik választási lehetőséged is.

Üdv:
barthae

Asherine válasza:
:)

adott pontszám: 4,5
2012. március 21. | 14:06 | barthae

Szia!
Szeretem a csillagjárásos fotókat, igazi csemegék :)
Csinálhattad volna viszont kicsit lentebbi nézőpontból, hogy a távoli város fényei ne látszódjanak, az nekem kicsit bántó. Illetve az alsó sáv sem lenne ennyire üres (túl sötét, nem történik rajta semmi, kicsit érdektelen sajnos).
Többi oké: az ég színe a relatív tág blende miatt gyönyörű színt kapott, feltehetőleg éppen a város fényszennyezése miatt, az szokott ilyen elszíneződést okozni.

Még 2 apróságot hadd említsek, utómunkában:
1.) Látom kicsit bemozdult a fa (ennyi idő alatt az lenne a csoda, ha nem tenné, elég a legenyhébb szélmozgás hozzá :)
Felteszem több képből úgy raktad össze PS-ben, a szakaszos csíkok méretéből ez látszik. A fentire tehát egyszerű megoldás lenne, ha az amúgy is több képből egyszerűen kiválasztasz EGYET, aminek a fa sziluettjét rakod később rá az összes többire legfelső rétegben, így a fa szép mozdulatlan lenne.
Van persze, amikor épp az mutat rajta jól, ha bemozdul (lásd viharfotón egy villámmal a háttérben, ami szintén hasonlóan megszínezi kben a hátteret, mint itt a város fényei), de itt sztem az apró ágmozgások inkább csak bemozdulást, bizonytalanságot sugallnak.

A háttérben ha mindenképp láttatni szeretnéd a város fényeit is (esetleg önmagában üresnek érzed), akkor azt viszont kifejezetten szűk blendével érdemesebb lenne 1-2 képet készíteni róla és azt beilleszteni a végső képbe.
Ezzel a technikával ugyanis azon kívül, hogy a mellette lévő 'halo'-tól megszabadulsz, így nagyon szép csillag alakzatot adnak ki.
F8nál ez még inkább csak egy folt, melyből néhány fénypászma kitűnik.. szebb eredményt adna szűkebb blendével. De szvsz itt akár nem is kell hozzá, lehagyható lett volna, ha lejjebbi kamera állást választasz, és kicsit közelebb mész a fához.
A fa ezzel hangsúlyosabb szerepet kapna, tulajdonképpen önmagában is elég ezzel a gyönyörű színátmenetes háttér színnel, így a viszonylag tág blende nekem itt bejön.
Szintén lehet még játszani az érzékenységgel is.. bár gondolom próbáltad ezt is már :)

Nekem tetszik, grat!

Asherine válasza:
Ó ez egy nagyon picike fa, naplemente után alig találtuk meg. :) A talajtól kb. 20cm-re volt a gép (az állvány lehető legalacsonyabb állásán), a mezőn térdelve, félig hasalva állítottam a kompozíciót. :)
A falu fényével nem tudtam már mit csinálni; nem is ebbe az irányba terveztem a képet, de egy nappal korábban kiégett a kép egy része, ezért a legkevésbé megvilágított rész felé fotóztam. (a honlapomon megtalálod az eggyel korábbi képet)
Szakaszos csíkok? A csillagjárás kép egy expo, és egy régebbi naplementés képem van mögötte, tehát összesen 2 képből készült. :) Max. 1-1 felhő mehetett el a csillagok előtt, de amennyire láttam, kristálytiszta volt az ég. :)
Azt terveztem, hogy lövök egy képet rövidebb expoval és nagyobb érzékenységgel csak a fa miatt, valamint egyet nagy rekeszértékkel a fények miatt, és akkor a fa sem mozdul be - de több perc alatt se látszott semmi sem a fából, sem a faluból. Legközelebb korábban kezdem, csak akkor sokat kell várni sötétedésig. :)
Köszönöm szépen a hozzászólást! :)
A fotós 2 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

adott pontszám: 5
2012. március 21. | 13:58 | S. Gyuri

Szia!
Nagyon jó lett!!! Szépen kirajzolódnak az ívek és teszik a szín világa.
Gratulálok!

Asherine válasza:
Köszi :)