BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,94
KATEGÓRIA: csendélet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2011. május 15. 20:29
  • érzékenység: ISO 200
  • fókusztávolság: 6.0 mm
  • rekeszérték: F8.0
  • zársebesség: 1/5 s
A sötétségből

Minden komolyabb szándék nélkül elkezdtem fotózni az égő gyertyát, csak mert jól nézett ki, aztán ez lett belőle. Kérlek, mondjátok el, milyennek találjátok! A kép kézből készült makro módban (ami vicc egy ilyen objektívvel) és szépiában. Eredetileg vörös színű a gyertya, ezért utólag csökkentettem a zöld és a kék sávot is. Egyéb fényforrás nem volt. Közepesben nézzétek. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2011. május 17. | 17:43 | dzszs

Szia!
Nekem tetszik, hogy a gyertyafény ereje pont arra elegendő, hogy az olvadó felületet szépen láthatóvá teszi. A bal oldalon számomra túl szűk a vágás, és gyetya esetén még egy kis melegség - a szín szempontjából - még jó lenne!

mvik82 válasza:
Üdv!
Örülök, hogy tetszik, nem vágtam belőle, egyszerűen ilyenre sikeredett. Mondjuk fekete háttérrel nem zavaró. Köszönöm a véleményt.

adott pontszám: 4
2011. május 16. | 19:15 | TsaePhat

Szia!

Ahhoz képest,hogy kézből lőtted,egész elfogadható.
Szép lágyan olvad a háttérbe.
Negatívum viszont a képzaj,ami az iso értéknek köszönhető.
Ha egy mód van rá,használj állványt,minél kisebb érzékenységen.
Szép fényeket!

mvik82 válasza:
Üdv!
Köszönöm a véleményt. Igen, tudtam előre, hogy a megnövelt iso ezt fogja eredményezni, de szeretem a kihívásokat :) Az igazság az, hogy jelenleg nincs állványom elérhető közelségben. De azért ezentúl csak állványról fogok ilyen képeket készíteni, hamarosan szerzek egyet.

adott pontszám: 3
2011. május 16. | 13:58 | bau52lac

A gyerty anyaga, az áttetszősége tetszik.
Szerintem a gyertyaláng színe más, talán nem kellett volna ennyit korrigálni. A kezed nem remeg az biztos. Tetszik !

mvik82 válasza:
Köszönöm :)
Valóban, engem főleg a gyertya "áttetszősége" fogott meg, illetve ahogy szépen beleolvad a sötétségbe.

adott pontszám: 3
2011. május 16. | 13:36 | tomcode

Lehet, hogy elég lett volna kisebb ISO is. Akkor ha állványról lövöd, talán szebb lett volna. Minek kellett a szépia? Sötétben vörös gyertya megtette volna a hatást! Igazából maga a tárgy sem a legszebb látvány. Félre ne érts, nem lehúzni akarom a képedet, de nekem ez így, ebben a formában nem annyira jön be. Szép fényeket!

mvik82 válasza:
Egyetértek, állványról elég lett volna az iso 100 is. Sajnos jelenleg nincs állványom ezért készült így. Habár eredetileg csak a saját szórakoztatásomra lőttem, nem ide szántam, aztán meggondoltam magam. Készült színes kép is, de a szépia engem jobban megfogott. De meglehet, hogy majd csinálok valamikor egy színeset, de azt már állványról. Nem kell mentegetőznöd, ez így korrekt, nem mindenkinek jön be minden, és tudom, hogy van hibája a képnek. Köszönöm a véleményt!

adott pontszám: 4
2011. május 16. | 12:05 | R.János

Ez a kép is egy "kötelező" fotó, amit mindnyájan kipróbálunk, és igyekszünk "belevinni valamit". Én itt látom az egyik problémát. Ha pl. a láng csak éppen pislákolna (haldokolna), akkor értelme lenne ennek a színnek, vagy, ha a lángot gyertyástól a jobb alsó sarokba "szorítanám" akkor talán a láng fényessége kiáradna a térbe, és indokolttá tenné a fényerőt...stb.stb. Így nem érzem eltaláltnak, mert a nagy kontraszt miatt, a láng nagyon erős. A gyertya-kráter textúrája egy kicsit magasabb szemszögből jobba érvényesülne.
További jó fotózást kívánok! R.J.

mvik82 válasza:
Üdv!
Igazából a gyertya "kötelezőn" már régen túljutottam, ezt tényleg csak szórakozásból kezdtem fotózgatni, de lett belőle valami, ami nem is sikerült annyira borzasztóan. Illetve, ha valaki letud valami kötelezőt, később miért ne kísérletezhetne? A kísérlet itt tulajdonképpen az volt, hogy kézből fotóztam és makro módban, de persze megértem, amit mondasz. Köszönöm a véleményt!

2011. május 16. | 11:30 | hellrod

a roboz alatti hozzászólás több sebből is vérzik
egyrészt az a rengeteg felhasználó, aki ide feltöltött, és az idő folyam jobb lett, talán nem véletlenül ad olyan tanácsokat, aminek érdemes "behódolni"
a tanulási folyamat először is ott kezdődik, hogy be tudjuk látni, hogy a képünk nem jó
az árral szemben úszkálás pedig csak nagyon keveseknek fekszik
a hibákra magyarázatot adni, hogy az miért nem lehet olyan amilyen...nos az elég sok esetben kevés
szóval csatlakozva az előttem szólókhoz: zajos, rossz vágás, és bármennyire is jól néz ki, elcsépelt

mvik82 válasza:
Igen, csak nagyon sokszor az az érzésem támad, hogy az a rengeteg felhasználó régen elfelejtette, hogy ők hogyan is kezdték és hogy ők is készítettek elcsépelt képeket. Teszem azt, megjelenik egy új felhasználó az oldalon egy elcsépelt képpel. Le kell hurrogni, mert elcsépelt és vannak hibái a képnek? Ezt nem gondolhatjátok komolyan. Nem vagyok rebellis, csupán nyitott. És belátom, hogy vannak problémái a képnek, amitől szerintem még nem lesz teljesen kuka.
Ettől függetlenül köszönöm, hogy foglalkoztál a képpel és véleményezted!

adott pontszám: 3
2011. május 16. | 10:11 | lazus

Szia! valahogy az égő gyertya vonzza az embereket. Szeretik piszkálni, fotózni. Kísérletezésre is kiváló. Ez viszont nem sikerült jól. A kép zajos (nem kell hozzá PS, ingyenes szoftverek is képesek zajt csökkenteni), ilyen hosszú záridőt nem tart ki jól az ember (én is megszívtam egy párszor, otthon meg lehet mutatni, de ide feltölteni öngyilkosság - legalábbis pontozhatóként). A gyertya megolvadt belsejének a struktúrája tetszik, de az a láng így (kiégve) nagyon zavaró.
Szép fényeket!

mvik82 válasza:
Üdv!
Elismerem, zajos és kiégett. De miért öngyilkosság? Hisz mégis adtál rá 3 pontot. Én sok képet nem azért teszek fel, mert szerintem 5 pontos. Engem valóban az érdekel, hogy mások hogyan látják a képeimet. Nem az a célom, hogy hibátlan és gyönyörű képekért gyűjtsek 5 pontokat. Egy hibátlan képhez nem kellenek vélemények. Amit egyébként köszönök.

adott pontszám: 2
2011. május 15. | 22:15 | roboz

Szia! Híve vagyok a kísérletezésnek, gyakorlásnak, sokat lehet belőle tanulni. Viszont nem vagyok híve az ide való feltöltésének, kivéve, ha valami tartalmas és ütős anyag jön ki a kísérletből. Ez biza nem az. Látunk egy gyertyát természetellenes színekkel, plusz hibásan exponált lánggal (ugyanis kiégett), komoly mennyiségű zajjal a sötét részeken (ami persze a gép/szenzor adottsága; de valamelyest szűrhető lett volna). Nincs igazán témája a képnek. Mert ha a gyertya valami gyönyörűséges megjelenésben tűnne elénk, lehetne ő maga mint tárgy a téma, de így nem... Szerintem kerülendő ez az út (mármint az ilyen jellegű és színvonalú képek publikálása).

mvik82 válasza:
Szia!
Mielőtt belekezdek, szeretném leszögezni, hogy nem az adott pontszámmal van bajom. Ezen az oldalon minden kép arról szól, hogy minél tökéletesebb legyen, olyan szabályok szerint, amit mások hoztak. És ennek mindenki behódol, ahogy Te is. Éppen ezért teljesen félreértetted a képet. Nézd csak meg az első mondatodat: "sokat lehet belőle tanulni". Oké, hogyan tanulsz bármiből, ha mások nem látják az eredményt? Hogyan kérsz tanácsot? Ha minden képem ütős lenne, ahogy írtad, akkor nem lenne szükségem véleményekre, tanácsokra. Sőt, nem is töltenék fel ide, hogy hízzon a májam, hanem egyszerűen kiállításokat szerveznék magamnak. Hadd idézzem itt az oldal lényegét: "Felhasználóink bemutathatják, megmérettethetik fotóikat a többi felhasználó előtt, értékelhetik, megtekinthetik mások fotóit. A feltöltött fotókat a regisztrált felhasználók pontozhatják, bírálhatják, véleményt írhatnak hozzájuk, ezzel a fotó elkészítője ötleteket nyerhet, hogyan lehetne jobban elkészíteni a képet." Tehát feltöltés nélkül nincs vélemény, nincs fejlődés.
Na, most a képről. A szépia is természetellenes, mégis készülnek ilyen képek, de ha nem tetszik a gyertya színe, megértem, ízlések és pofonok. Igen, a lángja túlexponált, a fókuszpontban van, sajnos ez van, ezt most nem tudtam elkerülni. A zajszűréshez nem értek, nincs Photoshopom, egy sokkal egyszerűbb programot használok, ami ilyet nem tud. A legjobb képeimet filmes géppel lőttem anno, sajnálom, hogy ma már alap a PS használata minden egyes kép után. Azzal nem értek egyet, hogy nincs témája a képnek, maga a gyertya a téma. Igen, kénytelen vagyok egyetérteni azzal, hogy kerülendő út, legalábbis ezen az oldalon. Köszönöm a véleményt, bár örültem volna több tippnek, hogyan hozzak ki többet ebből a képből.

2011. május 15. | 21:22 | h.rom

Máskor állványról, ISO100-on, utólag zajszűrve ha kell.

mvik82 válasza:
Nem tudom, hogyan kell zajt szűrni, de legközelebb megpróbálom állványról.