BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,83
KATEGÓRIA: város, építészet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
 • Feltöltve:
  2011. március 1. 18:47
 • érzékenység: ISO100
 • fókusztávolság: 28mm
 • objektív: 24-105
 • rekeszérték: f5.6
 • zársebesség: 1/500
 • Készítés helye (ország): Egyesült Királyság
 • Készítés helye: Falkirk - Skócia
 • Készítés ideje : 2009-08-16
Falkirk Wheel

Eltérő szintben futó hajózó csatornák találkozásánál a zsilipelést kiküszöbölő igen elmés szerkezet: a hajókat egy-egy hatalmas kádban emeli fel, illetve engedi le a másik csatorna szintjére. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 5
2011. március 9. | 16:52 | gezuard

Szia!
Saját meglátásom szerint a színválasztás jól sikerült.Azt mondják az okosok,hogy a fotó vissza kell hogy adjon mindent annak is,aki nem volt jelen a fotózásnál.Sajnos nehéz témát választottál mert ez a kerék annyira nem mond semmit,ha az ember nem látta működés közben,és szerintem a nagy átlag nem is tudja elképzelni,miként működik.Én már próbálkoztam vele minden irányból,és mikor mutogattam a fotókat ismerősöknek,nem értették,hogy ez hogy hajó átemelő...?!
Sajnos meg szemből sem,és úgy sem,mikor éppen elfordult a vízszintessel párhuzamosan.Mindenképpen 5-os,mert nem egy tucat fotó,és megpróbálkoztál a szinte lehetetlennel.
Egyébként mikor jártál "nálunk"??Fel is ültél a kerékre?
Remélem sok kellemes emléked van(fotókon is)
Gratula még egyszer,és jó fotózást!
G

roboz válasza:
Köszönöm az értékelésedet. Nekem ezen a képen egyáltalán nem volt célom a működés bemutatása. Ez egyébként egy képen valóban nehéz lenne. Van egy sorozatom, amelyen szépen sorban megvan, amikor bemegy egy hajó, bezárják rá végzsilipet, elemelkedik, miközben a másik lefelé indul, aztán megérkeznek, és a hajók az ellentétes szinten kilépnek. Nagyon elmés és látványos szerkentyű. Itt viszont egyszerűen egy nem mindennapian kinéző objektum nem mindennapi bemutatása volt a célom: látványos legyen, egyedi, s ha lehet ilyet mondani, szép.
nagyon jól éreztem magam Skóciában; három teljes hetet jöttünk-mentünk - csodás volt.

2011. március 6. | 23:40 | newgam

Szia!
Bocs, hogy csak pont nélkül, de láttam már a képet tegnap és sajnos akkor kinyomtam.
Szóval érdekes mérnöki megoldás, a nézőpontod is jó. Igazából jó a FF, a szemem mégis kívánná a színeket. Mivel láttam már úgy, könnyen el tudom képzelni, hogy jól mutat az ég kékje, a gigantikus szerkezet színével összevetve.
Üdv!

roboz válasza:
Szia. Nagyon köszönöm. Nekem színesben nem nem jön be. Az egész szerkezet szürke, s így egységesebb az egész.

adott pontszám: 5
2011. március 6. | 22:49 | Cilla

Láttam már hasonlót, igaz csak képen, de akkor nem tudtam micsoda, csak valami ormótlan monstrumnak tűnt. Itt viszont mint kompozíció figyeltem fel rá és nagyon jól bemutatod a lényeget, jól szerkesztve, jó arányokkal. Bár nem szeretem a feket-fehér képeket, de mivel ez egy gépet ábrázol a szín csak elvonná a figyelmet a műről, mely a kép címe is. A megfelelő kategóriában egy példa értékű fotónak tartom.

roboz válasza:
Nagyon köszönöm.

2011. március 3. | 08:12 | bromis

Ok, nem muszáj elfogadni a véleményemet nem csinálok belőle ügyet. De ugyebár ez egy szubjektív sportág. És igen, azért írtam le amit látni szeretnék, mert ez így ebben a formában nem igazán tetszik nekem. (talán elnézed) A bal oldalon nagyon sok nekem a tömeg, nincs egyensúly a képen. Bár az ívek szépek, és azt kell mondanom, hogy tudatos a szerkesztés, de nekem mégsem tetszik. Ha nem dokumentarista elképzelésed volt akkor valóban lehetett volna egy sokkal kisebb részt is kiragadni, de én nem így értelmeztem. Viszont nem várhatod el, hogy mindenkinek egyformán tetsszen a kép.
Üdv: Péter

roboz válasza:
Szia! Ebben már több olyan részlet van, ami a képről, annak minőségéről szól. S ezeket el is fogadom. Ha ezek az előző írásban lettek volna, akár kreditet is érnének. És köszönöm, hogy ennyit foglalkozol a képpel, megtisztelő.

adott pontszám: 4
2011. március 3. | 05:41 | bromis

Szia! Nem könnyű osztani az eszet, mert nem voltam ott amikor készítetted a képet. Én is láttam már ezt a kereket, bár csak a Discovery-n. Így azt is tudom, hogy talán sokkal látványosabb lett volna, ha éppen akkor kapod le amikor átfordulóban van, mondjuk félúton. Akkor talán még a teknőben lévő hajó is jobban látszódott volna. Szerintem csak ilyen apróságon múlt, hogy igazán jó kép legyen.
Üdv: Péter

roboz válasza:
Szia Bromis! Nem igazán értelek. Illetve értelek, de nagyon nem értek egyet veled. A probléma pedig igazán abban áll, hogy a képtől azt város el, amit látni szeretnél, nem pedig megérteni azt, amit láűtsz. Természetes igény, hogy erről az elmés szerkezetről szeretnél olyan képet látni, amely klasszul bemutatja a működését (más olyant szeretett volna, ahol az egész látszik, hogy jól megfigyelhető legyen). De ennek a képnek nem ez a célja. Természetesen olyan is van, és nagyon érdekes is. Ideszúrok egy linket egy 1954-ben készült képről, s mellette találsz még néhányat: Erkán László készítette Le Corbusier Ronchamp-ban épített kápolnájáról. Nos, e képek a fotótörténet igen-igen híres képei. És egyikből sem ismerszik meg a kápolna, miközben sokkal többet mondanak, mint egy tájba helyezett, korrekt épületfotó. Amikor e képet csináltam, eszembe sem jutott Hervé, de a hiányérzeted értelmezésekor óhatatlanul felötlött bennem. Íme a link:
http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.michaelhoppengallery.com/files/0414dd05b39485258fe92817f3232c81.large.jpg&imgrefurl=http://www.michaelhoppengallery.com/artist,show,1,46,0,0,0,0,0,0,lucien_herve.html&usg=__C6KK0j9OwnYd4iO_Wj2Ml8tuBi8=&h=265&w=400&sz=22&hl=hu&start=62&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=Ci-d1hVqhm0F_M:&tbnh=82&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dlucien%2Bherv%25C3%25A9%26start%3D60%26um%3D1%26hl%3Dhu%26client%3Dopera%26sa%3DN%26rls%3Dhu%26channel%3Dsuggest%26ndsp%3D20%26tbs%3Disch:1&ei=cDJvTeKGCMvJsgbcsPTxBw

adott pontszám: 5
2011. március 2. | 11:55 | Álomfejtő

Micsoda nagyszerű és különleges látvány - igazi építészeti csemege !
Gyönyörű tónusok, izgalmas szerkentyűmonstrum, - nagyon korrekt fotó , tetszik.

roboz válasza:
Kedves Andrea! Igazán hízelgő a lelkesedésed. Nagyon szépen köszönöm.

2011. március 2. | 06:49 | miki3d

Ahamm... Ilyen képet én is tudok készíteni a nagyanyám singer varrógépéről... :) :D: D :D :D
Jók a fények, tónusok, kompozició, csak, hogy a képhez is írjak má' valamit :)

roboz válasza:
Köszönöm.

2011. március 1. | 22:13 | Tothy

Mindegy is, attól függetlenül szép kép

roboz válasza:
Köszönöm.

2011. március 1. | 21:41 | Alexander Nevermind

<2
Szia, nem rossz a téma. Igazából egy nagyobb bajom van a képpel, mégpedig az hogy szűk a fotó, nem tudom lett volna e lehetőséged nagyobb térrel fotózni, de valahogy nem látni érzékelni az arányokat így. Itt van egy épület Ok, de mégsem látni, hogy mekkora hatalmas szerkezet ez. Nekem egy tágabb szerkesztésben többet mutatna, mondana.
Persze jól néz ki közelről is a szerkezet, de nekem úgy kifejezőbb lenne. De ez csak az én véleményem.
Üdv. Krisz

roboz válasza:
Köszi Nevermind! Természetesen van róla mindenféle, kicsi nagy, még szűkebb és a nagy-nagy tájba belehelyezve. De, én ezzel a képpel nem egy tárgyilagos bemutatót akartam készíteni, hanem egy jó fotót, ami az építményről szól, de azért egy kicsit magához is ránt. Aztán, hogy ez mennyire sikerült...?

adott pontszám: 5
2011. március 1. | 21:22 | Tothy

Csaó!
Először is irigyellek mint közlekedésmérnök, hogy eljutottál oda és láthattad ez a műalkotást, szerintem nagyon szép és ötletes egy "szerkezet". Na de fotós szemmel..hát igen...kivetnivalót nem találok ( : Ez a fekete fehér hatás csak kiemeli a műtárgy nagyságát és szépségét. Nem tudom használtál-e polárszűrőt, de ha az égbolt kontrasztosabb lenne lehet, hogy még szebb képet láthatnánk most. Ettől eltekintve 5ös
További szép fényeket!

roboz válasza:
Köszönöm szépen. Nem használtam polárt. Elég felhős, erősen szürke az ég, nehéz lett volna bűvészkedés nélkül szebb eget kihozni.

adott pontszám: 5
2011. március 1. | 21:10 | zolika78

Szia! Szép a ff megoldás! Gyönyörűen éles a kép és a lényeg tölti ki a képet! Zoli

roboz válasza:
Köszönöm.