BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,36
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2010. november 14. 23:00
  • objektív: Nikon AF Nikkor 28-80 objektív
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Kapuvár
  • Készítés ideje : 2010-10-27
pihenőhely

egy hónapja kezdtem el fotózni tükörreflexes géppel, akkor vettem meg jelenlegi fényképezőm, és ez a 2. kép amit készítettem vele. úgyhogy lehet fejezni :) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 2
2010. november 16. | 20:28 | fbalintd40

Szia!
Mint ötlet nem lenne rossz a szépia hatás az ősz természetben, csakhogy a kivágása a képnek tragikus. Roppant zavaró, hogy hiányzik 2 sarka a padnak. A képet szkennelted? A fekete függőleges csíkok is nagy mértékben rontanak a hatáson.
Legközelebb próbáld meg földközelibb perspektívából de közelről, vagy sréhen felülről de messzebbről.
További jó fotózást!
fbalintd40

tszandi válasza:
nem szkenneltem... old-style effect
köszönöm
Szandi

adott pontszám: 3,9
2010. november 16. | 05:45 | harminchat

Szia! A címet nem érzem jónak. Mert felidézi az erdőt (vagy parkot?) és az nagyon rossz érzés. Mert miféle erdő lehet az, ahol ilyen a pihenőhely? Sűrű fenyves homályló széle? Esti szürkületben fázó hegyoldal? Félelmetes.
Pedig mintha árnyéka is lenne a padnak....
A karcos filmet idéző effekt, a barnás színezettel tehet erről, hogy még laposabbnak, szinte éjszakai lámpa fényénél készülőnek érződik a kép. Annyira egyszerűnek és elrontottnak hat, hogy a pad el is veszti a jelentőségét és a lehullott falevelek reménytelensége kezd kirajzolódni, mint téma.
Egyik a színén, másik a fonákján fekszik a padon. Ilyen a kép is, ami a színe az rontott, hibás, ami a fonákja, az az elbújni próbáló ősz fülön csípett hangulata.
Lehet, hogy csak az agyamra mentek az effektek, de így látom.
Azért ez fekete-fehérben, karcok nélkül, hangulatosabb fényekkel sokkal hatásosabb lenne.
Most pedig jöjjön a fejezés. A befejezés: további jó fotózást kívánok!

tszandi válasza:
Nagyon szépen köszönöm a véleményt, ebből tudok igazán tanulni, nagyon jó ötleteket kapok tőletek, Tőled is :) amit a későbbi fotózás alatt már szem előtt tudok tartani.
Szóval még egyszer köszönöm.
Üdv
Szandi

adott pontszám: 4
2010. november 16. | 01:20 | kisjani60

Nem hiszem,hogy olyan nagy fejezések lennének.Általam biztos nem,még én is új vagyok.
A téma választásod jó szerintem.Egyszerű,de elgondolkodtat.Magányos,elárvult,már nem ül rajta senki.A falevelek kontrasztját is jónak látom.
Nekem hiányzik a pad sarka,meg talán még az,hogy nem mutatod meg,mit láthatunk,ha leülünk rá.Kinagyítva függőleges csíkok vannak a képen.Az miből adódik?Sok jó témát kívánok.

tszandi válasza:
Szia

Hát a fejezés már megvolt előtted :) A függőleges csíkok az old-style effect.
Köszönöm a véleményed. Most már sok mindent máshogy csinálnék :)
Üdv
Szandi

adott pontszám: 4
2010. november 15. | 22:06 | fanotic

lehet hogy a tükör refelex terén kezdő vagy,de ahogy a fotóhoz nyúltál az komoly tapasztalatra utal... legalábbis az enyémnél komolyabbra... :) (ez persze nem jelent túlsokat :)
tetszik a fotó, ahogy egy szinte teljesen érdektelen témát is egyedien mutatsz be...
csak megjegyzem,hogy a vaku erős árnyékot keltett a padozat alatt/mellett - talán a vakuexpón egy kicsit lehetett volna állítani - vagy diffúzor ! beépített vakuhoz is van... - nekem bejött
további szképeket

tszandi válasza:
Nagyon szépen köszönöm :)
Üdv Szandi

adott pontszám: 3
2010. november 15. | 21:46 | freeze

Szia e kép alapján szerintem mindegy, hogy milyen géppel készítetted, mert az utómunka erősebb, mint maga az alapkép.

Egy telibevakuzott padot látunk, melynek mindkét vége hiányzik. A nagyon konkrét fények miatt minden egytónusú lett, a pad nem emelkedik ki a környezetből, illetve nagyon kiábrándító az éles árnyék. Az útómunkával sokat javítottál a kép hangulatán, azonban ez így szerintem kevés. Próbáld meg ugyanezt a hangulatot természetes fényekkel elérni.
A kompozíciót pedig sokkal inkább el tudnám képzelni fekvőben, úgy hogy a padból ne hiányozzon semmi, a jobb oldalon pedig több tér maradjon. Ez egy kicsit a pad ábrázolásának "portrés" megközelítést adna, lenne a pad "tekintetének" iránya. mindjárt több gondolatot közvetítene szerintem

Az utómunkával együtt tudatosnak de javítandónak érzem.

üdv:freeze

tszandi válasza:
Nagyon szépen köszönöm a hasznos tanácsokat :)
Szandi

adott pontszám: 3,7
2010. november 15. | 20:42 | ovarnet

A kép színvilága tetszik. Még a tökéletes élességet sem hiányolom, mert ehhez a régies hatáshoz megy. Viszont a nézőpont túl magas lett és gondolom már jó páran írták, de szűk két oldalt a felvétel. Nagyon kellene oda még tér.

tszandi válasza:
Igen , ezekre felhívták a figyelmem. Van még mit gyakorolnom, de nem adom fel :)
Szandi

adott pontszám: 3
2010. november 15. | 20:07 | monogram

Érdemes lett volna valamivel alacsonyabbról fotózni, akkor jobban mutat, szebben ki lehet emelni azt a részt amit fő témának szánsz és jobb az egész térhatása, mint ennyire fentről (vakuzva?).

tszandi válasza:
igen, vakuzva. most már tudom nem kellett volna. köszönöm a véleményt :)

Szandi

2010. november 15. | 18:39 | almitra

Ok, jogos, sorry.

tszandi válasza:
semmi gond :)

adott pontszám: 3,6
2010. november 15. | 17:43 | Pálfi Nimród

Sajnos nem tudom elfogadni a lehet fejezni:)
Ha adnál a fotónak vagyis a témának egy sperpektívát akkor lehetne egy érdekes kép.
Most még azt is nehéz volt kitalálni mi van a fotón.
A színekkel ráérsz variálni először az alapvető dolgokkal próbálkozz.
Üdv Nim

tszandi válasza:
köszönöm

2010. november 15. | 17:24 | draculea

Nem akarlak megbántani, de ha ez a második kép amit az új gépeddel csináltál, akkor talán várni kellett volna még a publikálással. Először csak ismerkedni a géppel, kitapasztalni hogy mit tud, illetve Te mit tudsz általa kihozni egy adott témából, nézegetni az oldalon a fotókat, tapsztalatokat gyűjteni, olvasgatni a véleméyneket, amelyekből sokat tanulhatsz és a látsámódot is alakitja.
Almitrával értek egyet, tényleg néha egyszerüen meg kell mondani, ha egy kép nem üt meg bizonyos mércét, mert abból tanulsz. Még szerencse, hogy nem pontoztalak, mert nálam ez simán egyes lett volna. kerülendő hibvás út mert semmilyen szerkesztés, semmilyen téma nem jön át a képről. Hiába a cím, hogy "pihenőhely" csak egy rosszul vágott padot látunk, az őszi levelek színét elvetted, ami a hangulatot növelhetné, a fények nem tudom milyenek lehettek az adott időben, de a vakuzást a természetben lehetőleg kerüld, mert nem ad hozzá semmit a látványhoz.
ne haraguidj, de ez a véleméynem, erősen túlpontozták a fotódat, Én nem ilyen fotókra adok négyest, hanem sokkal jobbakra.

tszandi válasza:
Nem értek azzal egyet, hogy nem kellett volna publikálnom, ha nem rakom fel, nem tudom meg azokat a dolgokat, melyeket páran leírtak építő kritikaként. És amikért nagyon hálás vagyok. Nyugodtan pontozhattad volna 1el. Szíved joga. Másnak meg ahhoz volt szíve joga, hogy 4et 3at 2őt adjon. Mindenki máshogy lát egy adott dolgot. Lehet így is tanulni ahogy én szeretnék. Nem különösebben érdekel ha lepontoznak, ha mellé a pontos hibákat leírják. Azt szokták mondani a saját kárán tanul az ember. Én ilyen vagyok. Természetesen nézem a nálam jóval tehetségesebb ügyesebb profi fotósok képeit, leírásait, beállításait, de abból azt nem fogom megtudni, hogy én mit hibázok.

2010. november 15. | 17:04 | almitra

R. János egy sima fekete felületről is képes hosszasan pozitívan nyilatkozni. Ezzel persze nem az ő értékelését akarom degradálni, mert fontos a pozitív gondolkodás, de néha egyszerűen meg kell mondani, ha egy kép szar. És neked pedig meg kell értened, hogy ezzel nem téged minősítelek, csak a képet.

tszandi válasza:
Nyugodtan meg lehet mondani egy képről ha szar, mint ahogyan az enyém is az. De lehet válogatni stílusok között.

adott pontszám: 3,5
2010. november 15. | 13:15 | zoliologia

A színvilág tetszik,az effekt is(mert ha jól látom van az is),de nagyon szűkre vetted,a főtémád kilóg a képből,ez nem nagyon szerencsés,nem is értem miért csináltad...Eléggé zavaró,szinte bántja a szemet,tolakodó.

tszandi válasza:
nagyon szépen köszönöm.

üdv
Szandi

adott pontszám: 3
2010. november 15. | 12:43 | tekergo1

Szia,
Az effekt nagyon talál a témához, de a képkivágáson sokat kell javitani. A fő témából nem kellett volna kivágni- talán fekvő kép előnyösebb lett volna. Álló képen pedig a pad hata mögötti fát is be kellett volna venni a képbe...ha nincs elérhetetlen messzeségben ez a téma menjél vissza és próbálkozz még.
Sok sikert!!

tszandi válasza:
Nagyon szépen köszönöm az értékelést

üdv.
Szandi

adott pontszám: 3
2010. november 15. | 11:29 | roobert87

Érdekes!

Miért vágtál le a padból? Tényleg érdekel, mert szerintem értelmetlen!
Szerintem ha nem vágsz a padból, és egy kicsit lentebbről fotózod és más szemszögből akkor még jó is lehetett volna!
Az effekt egy kicsit tetszik, de azért még ez kevés egy kicsit szerintem!
üdv

tszandi válasza:
A képből nem vágtam le, így fotóztam. Ez egy erdőben készült kép, és a 2 oldalán fa volt, és azt nem akartam, hogy bent legyen.
Köszönöm a véleményt.
Szandi

adott pontszám: 4
2010. november 15. | 10:41 | lazus

Szia! Én sem vagyok túl régi motoros a szakmában, úgyhogy a szavam nem is ér sokat. De alényeg: nekem nagyon sötét lett a kép! Tudom, hogy tudatos, de akkor is túlzás. Meg nem tetszik még az első ülődeszka erős, karakteres árnyéka sem. Talán vaku volt a ludas?
Az utómunka egyébként tetszi... csak ne lenne olyan sötét! :D

tszandi válasza:
Igen, a sötétségen gondolkodtam én is. De még is így hagytam. :)
Köszönöm az értéklelést.
Szandi

2010. november 15. | 10:32 | R.János

Kedves Szandi!
Lenne egy-két gondolatom, lehet, hogy segíthet.
Azt hiszem, hogy értem az elhagyott, őszies pad Rád gyakorolt hatását. gondolom ezt szeretted volna kiemelni ezzel a színezéssel, utómunkával. Ha a feltételezésem igaz, akkor azt gondolom, hogy a lehető legjobb úton haladsz, mert van affinitásod a hangulatokra. Ez nagyon fontos! Valóban, egy üres pad, már eleve sugallhat nosztalgiát. Egy levelekkel körülvett és tarkított pad, még erősebb hangulathordozó. Az elképzelt szép őszi színek hiánya még tovább fokozhatja a kifejezést, mert adott esetben a színek "kifele" mutatnának, a monochrom "befelé". (Ezt lelki értelemben mondom.) A gondolat, érzelem tálalása a feladat. Az ismert szabályok érvényesítése csak akkor lehet jó, ha jelenlétük elősegíti a megvalósítást. A pad átlós szerkesztése a szabály, vagy elvárás miatt jó, de egy nemkívánt feszültséget visz a képbe. A képet akaratlanul is általában balról jobbra olvassuk. Emiatt a pad felfelé ívelése, nem teremt nyugalmat, vagy meditáló hangulatot, pedig a kép témája, hangulata ezt igényelné. Az esetek 99%-ában fény nélkül nem él a fotó. Szükséges tehát jóval több fényt mutatni, hogy az árnyék is érvényesülhessen. Nagyon "meg kellene indokolni" a pad széleinek a levágását, hogy a szándékosság nyilvánvalóbb legyen, mint az esetleges "ennyi fért bele, sajnálom" -jól ismert fotós dilemma. Összegezve annyit mondhatnék, hogy a kép nem egy sikertörténet, de jelez valamit, ami mindennél fontosabb: affinitást a fotózásra.
Sok sikert és kitartást kívánok! R.J.

tszandi válasza:
Nagyon szépen köszönöm a részletes elemzést és véleményt. Jól estek a szavaid, és igen rátapintottál a lényegre, hogy mit is akartam kifejezni. A képből nem vágtam le. Ez egy erdős parkban készült kép, és a pad 2 szélén fa állt. Nem akartam, hogy bent legyen, viszont még nem rendelkezem kellő tapasztalattal ahhoz, hogy ezt meg tudjam oldani :)
Tényleg még egyszer is szeretném megköszönni szavaid, értékelésed, ebből tanulok a legtöbbet.
Jutalmaználak kredittel, de így hogy felraktam ezt a (most már látom elég pocsék) képet, elfogyott :)

Üdv.:
Szandi

adott pontszám: 3,8
2010. november 15. | 09:22 | Marcali Gábor

Üdv!

Értem, hogy megfogott a pad, mert nagyon jól nézhetett ki az őszi levelekkel egy parkban gondolom. De szerintem az utómunkával sajnos pont a fotó lényegét, illetve szépségét vetted el. Természetfotó kategóriába tetted, de sajnos így ebben a színvilágban nekem nem nagyon lett egy természetkép, olyan mintha csak megörökítetted volna a padot. Sokkal nagyobb sikert aratott volna a felvétel, ha a padon lévő leveleket próbálod bemutatni természetesen színesben... nem értem még mindig ezt az "öregítést" a képen, ha szabad így kifejeznem magam.

Gábor.

tszandi válasza:
Sajnos a a padon levő levelek, sima snassz sárga illetve barna színűek voltak. Ezzel az effekttel próbáltam még jobban "szimbolizálni" az elmúlás érzetét. És az ősz rám gyakorolt hatását.

Üdv.:
Szandi

adott pontszám: 4
2010. november 15. | 08:25 | The Eye

Nem rossz kép, bár a padot nem kellett volna levágni, túl közeli a kép. épp ezért kicsit zavaró az is hogy a pad széle homályos.
Az old-sytle effect jól mutat

tszandi válasza:
köszönöm szépen :)

Szandi

adott pontszám: 2
2010. november 15. | 08:06 | almitra

Ennek a képnek semmi értelme. Úgy is mondhatnám, hogy nem kell mindent lefotózni. Pláne vakuval. Annyi szép fény, szép dolog van a természetben, nem értem miért pont ezt találtad fotózásra érdemesnek. És ez a barnás utómunka sem segít rajta.

tszandi válasza:
Légy szíves olvasd el R. János véleményét. És abból talán megérted miért is készült a kép. Ő az aki belelátott a szándékomba. Amit nem sikerült úgy kiviteleznem, mint ahogy szerettem volna, de nem kell csodát várni egy olyan embertől, aki életében először fogott akkor kezében tükörreflexes gépet. Most kezdtem el tanulni a fotózást.
És a véleményedből nem nagyon jöttem rá, hogy mit is kellene változtatni. És milyen úton mennyek tovább.


Üdv
Szandi