BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,51
KATEGÓRIA: életképek
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2010. szeptember 10. 14:09
  • érzékenység: 50
  • rekeszérték: 3,2
  • zársebesség: 1/250
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Siófok
Innen csak lefelé...

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2010. október 11. | 09:39 | zkrizsanyik

Én köszönöm a kreditet! :)
Üdv, Zoli

Norb-i válasza:
O.K.
Üdv: Norb-i

adott pontszám: 3,8
2010. október 10. | 09:50 | zkrizsanyik

Szia,
Gratulálok a képedhez, nagyon jó a téma, a mondanivaló. Tetszik, ahogy rávezeted az út vonalvezetésével a szemet az öreg úrra.
Viszont két dolgot említenék meg, amit szerintem legközelebb érdemes szem előtt tartanod:
- élesség: az öreg életlen, ami akár lehet tudatos is (ami jó ötlet), viszont akkor szerintem egész a kép aljához lett volna érdemes élesítened. Nekem inkább a járda harmada-fele tájékán van az élesség, aminek nem értem az okát
- háttér: zavaró az öreg előtt a ház, illetve kicsit a belógó bokor. Nem tudom, mennyire volt lehetőséged kísérletezni a kép készítésekor, de esetleg egy még alsóbb nézőpont szerencsésebb lett volna. Vagy színesebbre hagyni az előteret és a témát és csak a háttéret kifakítani esetleg?
Szép fényeket, csak így tovább!

Norb-i válasza:
Szia! Köszönöm az értékelést!
Az az igazság, hogy véletlenül vettem észre a témát és gyorsan kellett cselekednem. Azért nem volt időm komponálni.
Üdv: Norb-i
A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

2010. szeptember 16. | 20:35 | vegykonyha

Köszönöm szépen a kreditet!

Norb-i válasza:
O.K.
Norb-i

adott pontszám: 4
2010. szeptember 15. | 15:05 | vegykonyha

Üdv!
Engem megragadott a képed gondolati tartalma. Az ember célokat tűz ki maga elé, küzd, kapaszkodik, s mire felér a csúcsra, belerokkan. Akarva-akaratlanul is Arany János Epilógus-beli szavai jutnak eszembe, aki nem kért egyebet, csak:
"Munkás, vidám öregséget,
Hol, mit kezdtem, abban véget
Ennyi volt csak;
S hogy megint ültessek, oltsak.

Most, ha adná is már, késő:
Egy nyugalom vár, a végső:
Mert hogy' szálljon,
Bár kalitja már kinyitva,
Rab madár is, szegett szárnyon?"

Technikailag: a kép jobbra dől, valószínüleg a járda lejtett arrafele, de ettől még zavaró. A bácsi alakja fent nincs sem középen sem harmadolóban, erre jó lett volna figyelni. Lehet jobb végeredményt kapsz, ha fotózáskor mégegyet lépsz balra, s picit lentebb ereszkedsz. A belógó fél lámpabúra zavaró.
A zöldes színvilága tetszik. További jó fotózást!

Norb-i válasza:
Szia!
Köszönöm az értékelést!
A képet félig-meddig spontán készítettem, ezért nem tökéletes technikailag.
Annak örülök, hogy "átment", amit ki akartam fejezni a fotóval.
A kép érdekessége, hogy a pár nappal a készítése után tudtam meg, hogy a bácsi a közeli nyugdíjas otthon lakója, ahol nekem is van egy rokonom.
Norb-i
Norb-i
A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

2010. szeptember 13. | 08:34 | R.János

Köszönöm szépen a kreditet!
Szép fényeket!
Üdv.János

Norb-i válasza:
Viszont!
Norb-i

adott pontszám: 3,5
2010. szeptember 11. | 21:45 | R.János

Részleteiben jó, egységében nem annyira: jó, hogy a kikövezet ösvénynek nagy teret szántál, és, hogy lentről fotóztad, jó, hogy a színvilága "pesszimista", jó, hogy a korlát az alanyra "mutat", jó, hogy észrevetted a szituációt, és beszédes a cím. Ahhoz, hogy "el lehessen adni", a tálalás-technikát is figyelembe kell venni. Ritkán jó egy fotó fény-árnyék nélkül. Egy utólagos- kellően visszafogott-, és jó helyre illesztett fény összefoghatná a külön élő elemeket. Egy enyhe szín-fény segítségével az alany lábait el lehetne választani a fától. Egy célszerűbb vágással jobban ki lehetne emelni a témát: ha az aljából vágnál, az út nem keskenyedne el, hanem még lehet, hogy vizuálisan szélesedne is, ami jót tenne az összhatásnak. Így, ahogy most van, elkeskenyedik és ez nem segíti a szükséges szűkülő perspektívát. Másszóval: soknak érzem az alsó képharmadot. Természetesen felül lehetne több, mert ,-ha jól látom- egy villanyoszlop tetejét "csonkoltad". Ez önmagában nem lenne hiba, de nagyon jól jönne az oszlop teljessége az arány (az alany és tér) beállítása, és a képi hatás miatt: a kiemelt függőleges oszlop miatt, értelmet a kapna a korlát vízszintessége is. Ez hangulatilag fokozná az alany kiszolgáltatottságának érzetét, mert egyfelől a korlát szabná meg a kijelölt utat, másfelöl az alany -az oszlophoz viszonyított relatív kis mérete, igen beszédes lenne.
További jó fotózást kívánok! R.J.

Norb-i válasza:
Köszönöm az értékelést!
A szituációt véletlenül vettem észre, épp mást fényképeztem. Hirtelen kattintottam és talán ezért nem lett teljesen jól megkomponálva, na meg kezdő is vagyok.
De sokat segít az értékelésed a későbbi fotók elkészítésében.
Norb-i

A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

2010. szeptember 11. | 13:45 | draculea

Köszönöm szépen a kreditet!

Norb-i válasza:
O.K.
Norb-i

2010. szeptember 11. | 11:24 | harminchat

Én pedig köszönöm a kreditet!
Üdv: Tibor

Norb-i válasza:
O.K.
Norb-i

adott pontszám: 3,9
2010. szeptember 10. | 23:58 | harminchat

Szia! Jó a cím, beszédes, hozzátesz a képhez.
Nagyon hosszú ez az út, a bácsi alakja pedig távoli, de ez nem baj, hosszúak voltak az évek is, amiken át ide jutott. Viszont kár, hogy nem az út bal oldalán halad, úgy sokkal jobban kiemelkedne a háttérből az alakja. A félbevágott lámpabúrával az oszlop nem szerencsés momentum a képen és sajnos az út kövei sem hordoznak hangulatot. Mennyivel más lenne igazi bazalt kockakövekből...de ez nem a te hibád. A szépiás színvilág jól illik a kép mondanivalójához, bár egy picit lehetne világosabb a fotó és kevésbé sárgás ez a régiesítő árnyalat.
A körülmények nem kedveztek, de máskor biztosan több szerencséd lesz!
Szép fényeket!

Norb-i válasza:
Szia! Köszönöm az értékelést!
Ennél többet, sajnos nem tudtam kihozni belőle.
Norb-i
A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

adott pontszám: 3,5
2010. szeptember 10. | 22:51 | draculea

A mondanivaló egyértelmű, tehát jó a cím , bár ez benne van a szabályzatba ha jól tudom, hogy a címet nem lehet belevenni a pontozásba. Kár, mert ez esetben most kicsit feljebb húzhatná a pontszámodat:)
De komolyra fordítva a szót, tényleg jó a téma, ám a kivitelezés már nem annyira. A színvilággal semmi bajom, bár nekem ehhez a témához ez nem annyira passzol, de ez végül is egyéni izlés dolga. Viszont a szerkesztés nem igazán szerencsés, felül kicsit többet kellett volna hagyni- Nem számit, hogy üres az égbolt, sőt ehhez a témához még direkt jól is jött volna egy kis üresség fent, a lefelé vezető úthoz jól passzolna szerintem.
A másik dolog pedig ami szembeötlő, hogy el kellett volna döntened, mit akarsz élesnek, és mit elmosottnak. Gondolom a főtéma kellett volna éles legyen, és ehhez viszonyítva minden más életlen. Ezzel szemben a fókusz a járdaköveken , a főtéma pedig életlenül gyalogol ki . Az nem baj, ha a járdára vetődik az élesség, de akkor viszont a főtémának , a z embernek még életlenebbnek kellett volna lennie. Akkor ugyanis van egy határozott kiemelés, a téma inkább csak érzékelhető, mintsem vizuális, és akkor egyértelmübb a kép üzenete is. ha pedig nem tudtad úgy megoldani, akkor szerencsésebb lett volna élesen levenni, azaz őrá állítani a fókuszt, és akkor az előtér lett volna életlen.
Vagyis a témában több lenne, mint amennyit kihoztál belőle. Ezért a tudatos, kreativ, illetve egyedi apró hibával közé tudom besorolni a fotódat.

Norb-i válasza:
Köszönöm az értékelést, hasznos tanácsokat adtál egy kezdőnek!
Ez a kép félig-meddig spontán készült. Egy emlékművet fényképeztem, s mikor már jöttem el onnan, akkor vettem észre a bácsit.:)
Norb-i

A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

adott pontszám: 1,2
2010. szeptember 10. | 21:19 | petedora

egyáltalán nem szerencsés a vágás, a bácsi túl messze és ez a szépia-szerűség csak ront rajta. értem én, hogy mit akartál, de ezen még dolgozz szerintem. sikert! üdv! :)

Norb-i válasza:
Örülök, hogy átment, amit ki szerettem volna fejezni. A bácsi messze van, mert már hosszú utat meg tett.:)
Norb-i

adott pontszám: 2,5
2010. szeptember 10. | 20:11 | vargacsaba

Nem csodálom, hogy nem értékelték még agyon ezt a képet. Semmiféle hatást nem vált ki - legalább is belőlem - mint amit el szerettél volna érni. Legalább is a címből erre gondolok.
A kép kétharmadát kitölti az út, ez akár lehetne jó is, ha lennének érdekesebb fényhatások, vagy valami szemet vonzó geometria.
Ráadásul a fókusz is valahol az úton van, nem a háttérbe vesző alakon. Arról nem is szólva, hogy hátulról látjuk, ezzel az azonosulás utolsó esélye is oda.
Mindezt tetézik a lapos fények, amiket szépiával súlyosbítottál.
Összességében csak annyit tudok mondani: menj közelebb!
Üdv!

Norb-i válasza:
Köszi az értékelést, ez most így sikerült.
Még kezdő vagyok, de ebből is tanultam.