BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,75
KATEGÓRIA: portré
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2010. január 4. 18:39
  • forrás: negatív
ITT járt...(az öt+1 elem)

"1) állítsd a gépet olyan szűk rekeszre, hogy hosszú ideig exponáljon. 2) tartsd meg a rekeszt és válassz B időt. 3) exponálógombot megnyomni 4) azonnal takard le a lencsét egy fekete kartonlappal. 4) állítsd be a második felvételt, és "exponálj" újra a kartonlappal. 5) Ha kész a felvétel, nyomd meg újra a kioldógombot. Ekkor már elveheted a kartont a lencse elől. FEHÉR ELEFÁNT " Kodak Gold 200 (2009) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2010. január 9. | 10:07 | erőslacc

...Ja bocsi, a szamovár helyett megint lámpát írtam, nem tudom miért, de mindenképpen egy petróleumlámpának "akarom" látni... :))) Üdv.

hcsabi válasza:
Egy másik "mesében" lehetne akár lámpás is...!
:)

2010. január 8. | 09:21 | erőslacc

Köszönöm a krediteket! A mondanivalóval abszolút semmi gond, ezért is véleményeztem, tényleg hangulatos elgondolkodtató álomszerű és hát tuti nehéz fotón megörökíteni az idő síkjait, elmúlását... A képet nézve a vágyakozás jött le, a hölgy aki vágyakozik de reménytelenül, viszont kedves, nyugodt higgadt, (talán szerelmes) percek, órák után vágyakozik, amik már megtörténtek, de újra átszeretné élni... Viszont a gyertya és a lámpás ilyen nagy mértékű, erős kettőzése dinamikát ad a képnek ami számomra rontja ezt az idilli vágyakozós, nyugodt hangulatot. A hölgy kalapja, az arcának szolid elmosása a szellemszerű bemutatása megfelelő, talán ilyenné kellett volna tennia gyertyát a lámpást, hogy egy idő síkon mozogjanak a főszereplő gondolataival, az elmúlt kellemes élményeivel... Üdv.

hcsabi válasza:
Persze!
Maximálisan biztos voltam benne, hogy tökéletesen sikerült "átérezned" a közvetíteni kívánt mondanivalómat...!
A "kettőzésekkel" kapcsolatos észrevételeidet sem vitatom, sőt még azt sem állíthatnám, hogy így, ebben a formában szerettem volna megvalósítani.
Egy hirtelen ötletből született, állvány és kartonlap hiányában, ezért inkább csak "így sikerült"...
(A kartonlap helyett az objektívsapkát kellett le-fel pattintanom, ami egy kézben tartott gép esetében okoz némi bemozdulást :) )
Mivel filmre készült,(az utolsó pár megmaradt kockára, kísérletképpen) nem volt módom a helyszínen (le)ellenőrizni sem a bemozdulást, sem pedig a második expo "erejét".
Szóval,...inkább csak nem bánom, hogy így sikerült...
Majd legközelebb...!
(Ismét)örültem soraidnak!

adott pontszám: 4,5
2010. január 6. | 09:42 | erőslacc

Látszik a kreativitás, a meló és tényleg egy érdekes műalkotást készítettél, aminek hangulata van. Bár engem zavar a kettőzés a gyertyánál és a lámpánál. Azt nem tudom, hogyan lehetett volna kiküszöbölni, de valahogy megtöri a nyugalmat a csendet, picit zavaró a szememnek... Remélem nem sért a véleményem, további jó fotózást!

hcsabi válasza:
Minden, a képem alá írt véleménynek és gondolatnak nagyon örülök!
Az, hogy (az adott pillanatban...)különbözően ítéljük, (ítélik) meg ugyanazt a látványt semmi sértő nincsen, sőt hozzájárulhat a látókörünk szélesítéséhez!
Az utóbbi időben a képeim tartalmi "erejét" kezdem (próbálom) a "klasszikus" vizuális szépség elé helyezni.
Az általad megfogalmazottak sokat segítenek abban, hogy kettő közti, még elfogadható egyensúlyt megtalálhassam!
De, hogy pár szót a képről is ejtsek:
A gyertya (és a szamovár) kettőzését állvány használatával tökéletesen ki lehetne küszöbölni, de ezáltal lehet, hogy pont a felvétel mondanivalóját iktatnánk ki...

FÁNCSI gondolatai tökéletesen fejezik ki a bemutatni kívánt történet egyik olvasatát...
Azt, hogy ez a felvétel tulajdonképpen utazás az időben...emlékképek, mely(ek)en minden kétszer szerepel, kivéve a lány arcát...
Az eredeti, és a "múltidéző" expozíció között lehet, hogy csak pár másodperc, de akár évek is eltelhettek, eltelhettek volna!
A férfi felkeresi az első, vagy az utolsó, de mindenképpen egy emlékezetes randevú helyszínét.
A "szeánszra" magával viszi a korábban is "díszletül" szolgáló tárgyakat, hogy segítsenek felidézni, (megidézni), egy mára már tovatűnt pillanat, (és a kedves) szellemét...!
Szóval számomra a kettőzés inkább ( idő) eltolásként értelmezendő.
Köszönöm, hogy időt szántál a képemre!A fotós 2 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

2010. január 5. | 15:15 | Dani77

Nagyon erős hangulat, maradandó felvétel! Az alak a kalappal nagyon jó szögben van, jó a térbeli viszonya a gyetyával.Vészjósló, de nyugodt....

hcsabi válasza:
A lényeg, hogy sikerült gondolatokat ébresztenie benned!
Örülök, hogy írtál!

adott pontszám: 5
2010. január 5. | 08:54 | Fáncsi_voltam

Döbbenetes, hogy egy kép mennyire visszaadja azt a pillanatot, amikor látszólag megmagyarázhatatlanul, minden ok nélkül belénk hasít egy érzés, amit akár sok évvel ezelőtt éltünk meg. Először csak a bensőkbe hasít, mint egy éles,édes fájdalom, aztán szétterjed minden sejtünkben, felidézve azt a sok-sok apró momentumot, amit egykor megéltünk. Aztán lassan képpé formálódik, elénk tárul az emlék, elmosolyodunk, s magunkban babusgatva újra élvezzük azt.
Én többször érzem ezt, általában egy illat, egy fuvallat váltja ki, egy hang, vagy akár egy gyertya lángjának lobbanása. S már tudom, ti férfiak is megélitek ezt, csak nem szoktatok beszélni róla.

hcsabi válasza:
Pontosan...!
Egy olyan (emlék)képet szerettem volna megosztani veletek, mely kép csak nagyon-nagyon ritkán szokott a maga "valóságában" alakot ölteni...inkább csak(ahogy Te is írtad)érezzük...!
(Fiatalabb koromban sok nyarat töltöttem el különböző (vándor)táborokban, régen volt már..., de teliholdas, illatos meleg éjszakákon, még manapság is (képzeletben) bizony sokszor ott ülök a tábortűz mellett...)
Ismét tökéletesen sikerült meglátnod, és megfogalmaznod, ennek a "kusza látványvilágnak" az érzelmi hátterét!
Köszönöm!

2010. január 4. | 20:07 | slacus

hát ez nagyon jó, ki is fogom próbálni!
nagyon érdekes misztikus fotó lett...mint amikor a tóparti házba beköltözik a régen ott lakó titokzatos és magányos gyönyörű hölgy szelleme...
filmjelenet, nagyon tetszik!

hcsabi válasza:
Szia, Lacus!
Kitűnő, tokéletes hasonlattal illetted a képemet!

Sajnos nem készültem előre, FEHÉR ELEFÁNT gondolatai csupán a fotózás végén, a "normális fényviszonyok" elmúltával jutottak eszembe!
Ennél fogva (sajnos) sem állvány, sem kartonlap nem volt nálam...az objektívsapka le-fel-le pattintása pedig nem ment éppen "zökkenőmentesen"...
Örültem soraidnak!

adott pontszám: 5
2010. január 4. | 19:57 | kulcsarati

Hú Csabi csak ámulok és bámulok...egyelőre próbálom értelmezni amit írtál a kommentben, hogy magam is kamatoztassam.
Valami "kísértetiesen" jó hangulatú felvétel. Nagyon szeretnék valami tartalmasat írni, de egyszerűen nem megy...Nagyon fantáziadús és mi tagadás leragadtam a "vajon hogy kell ilyet csinálni?" kérdésnél.
A technikán kívül a megfogalmazhatatlan hangulat az ami kiemelkedővé teszi a fotót.
Gratulálok!
Üdv QQ

hcsabi válasza:
Szia, Ati!

Már éppen indultunk volna hazafelé (kifogytunk a fényekből...,és a levegő is kezdett erősen lehűlni)amikor eszembe jutottak FEHÉR ELEFÁNT (Bányászbéka,...)"Kétszer..."című képem alá írt gondolatai.
Sajnos állvány nem volt nálam, így kézből kellett kiexponálnom majdnem 5-másodpercet...
Kartonlap hiányában az objektívsapkával kellett "manővereztem", amitől még inkább bemozdult a kép, de így utólag már nem is bánom, hogy így történt.
A kép (fő) témájának az elemek (föld, ég, víz, tűz, idő+érz-elem) ábrázolását szántam.
Nagyon örültem soraidnak!

2010. január 4. | 19:41 | Canon6

Még értelmeznem kell ....és a képet is. Egy 15 percet eltöltöttem vele. Nem jutottam előre. A gyertya és a "váza" az tükröződik vagy arrébbcsúszott a gép ? A kalapos hölgyet értem a kartonos trükk miatt.

hcsabi válasza:
A kép eredeti célja, a négy elem (föld, ég, víz, tűz) egyszerre, egy kép(b)en történő megjelenítése volt!
És mindehhez, mintegy plusz tartalomként próbáltam még az időt, és még egy "megfoghatatlan" elemet hozzácsatolni!
Örülök, hogy sikerült elgondolkoztatnom...!