BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
5
KATEGÓRIA: egyéb
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2009. november 10. 15:57
  • érzékenység: 500
  • fókusztávolság: 170mm
  • objektív: 18-200
  • rekeszérték: 5.6
  • zársebesség: 1/50
Ecce homo

azaz Íme, az ember avagy: címkék 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 5
2009. december 8. | 10:13 | Benisz

Nagyon jól sikerült, ötletes fotó.És milyen igazak ezek a mai emberekre....sajnos.
Grat

banyek2001 válasza:
Kösz!

adott pontszám: 5
2009. november 16. | 18:35 | henko

Nem tudom így profil nélkül, de ha nem vagy még profi fotós akkor nagyon ígéretes jövő előtt állsz véleményem szerint. Kitűnő fotó. Az ötlet nagyon jó, és a kivitelezés is nagyon tetszik. Vágás, fények... Semmibe se lehet belekötni:) Óriásplakáton a helye:) Gratulálok.

banyek2001 válasza:
Csak hobbista. Köszönöm soraid.üdv.

2009. november 13. | 14:44 | NyPeti

Szia!
Örülök, hogy hasznosnak találtad a korábbi hozzászólásom. Megosztanék még pár, nem feltétlenül technikai jellegű gondolatot.
Mindig kicsit gondban vagyok az értékeléssel, ahol azt látom, hogy a fényképezést valaki önkifejezési eszközként használja. Lefordítható számokra az emberi keativitás? Rendelhető számszerű érték az egyes fotókhoz? Ez is egy fajta cetlizgetés, ami eltakarja magát a művet és az alkotást: "ez egy ötös értékű kép, emez pedig egy hármas". Ahogy a képeden a valódi embert, a személyiség szépségét, összetettségét, és bonyolultságát eltakarják a rátapadó közhelyek és általánosítások, úgy tűnik el sok fotó is a vélemények és értékelések kereszttüzében. Legtöbbször nincs kedvem beleszólni a képekbe, mert úgy érzem nincs jogom bírálni más személyiségét, különösen azzal a felkiáltással, hogy ezt a képet én máshogy készíteném el. Persze hogy mindenki másképp készítené, hiszen különbözőek vagyunk.
Nyilván sokszor értékelnem kell, hiszen ez az oldal működésének egyik alapja, de szívem szerint a tudatosan készült képek alá nem értékelést, hanem egy halom kérdést írnék, ami esetleg újabb gondolatokat ébreszt a fotósban. Ezen kívül arról szeretek beszélni, hogy bennem milyen gondolatokat, érzéseket keltett a kép szemlélése. A saját képeimnél is az ilyen jellegű hozzászólásoknak örülök legjobban.
Fontos az is hogy milyen közönséget céloz meg az alkotásával, milyen igényt igyekszik kiszolgálni? Ez egyformán igaz irodalomra, zenére, képzőművészetre vagy bármi másra. A megcélzott közönség mérete mindig fordított arányban áll az alkotói szabadsággal. Ha csak magamnak készítek valamit, akkor bármit megtehetek, míg ha mindenkinek tetszeni akarok (ami véleményem szerint óriási hiba) akkor a lehetőségeim száma drasztikusan lecsökken.
Ezen kívül Félrevezető lehet, ha nem azoktól várjuk a visszajelzéseket, akiknek szól az adott mű.

Hosszan gondolkodtam az elmúlt hetekben, hogy erről a témáról írjak egy hosszabb lélegzetű cikket, csak attól tartok, hogy sokan nagyképű okoskodásnak hinnék, azt pedig mindenképpen elkerülném.

Végül visszakanyarodnék a fotódhoz, hiszen ezért vagyunk itt. :)
Régi pszichológiai és filozófiai kérdés az, hogy mi definiál minket mint embert? Az definiálja XY Bélát hogy mozdonyvezető? hogy családapa? az hogy férj? szakállas? szorgalmas? katolikus? focizik? szereti a bort? Melyik ezek közül az ami jellemzi őt? Ha eltüntetjük ezeket a paramétereket, (holnaptól hidegburkoló mert leépítés volt a munkahelyén, a gyerekek felnőttek, elvált az asszonytól, leborotválta a szakállát, ellustult, református lett és a foci helyett már tekézik) akkor sem oldódott fel az egyéniség. Megmaradt ugyanaz az ember, holott az összes olyan szó amivel jellemeztük őt, megváltozott.

Szerintem gondold át még az alábbi dolgokat:
- Azokat a közhelyeket akarod ábrázolni, amit mások gondolnak rólunk, vagy azt amit mi gondolunk magunkról?
- Ha a szürke holdudvar a fej mögött szimmetrikus lenne, akkor a téglalap alakú képkivágáson belül kapnál egy négyzetes kompozíciót, amit a felirat ellensúlyoz a jobb oldalon és egészít ki téglalappá. Szerintedmilyen lenne?
- Nem véletlen hogy sokan pesszimistának ítélték a képet, talán érdemes a cetliket tudatos struktúrában elhelyezni. Egész más lesz a hatás, ha más feliratot teszel a szeméhez, és mást a nyakához. Szerintem próbáld ki.
- Nem gondolkodtál sorozatban? Egy fejhez egy adott személyre vonatkozó cetlik, a következőre meg az őrá vonatkozók. Egy kiállításon hidd el, hogy tíz képen keresztül az összes cetlit végigböngésznék. Akkor célba lehetne venni minden sztereotípiát, vallási, etnikai és egyébb kényes témákat is. Ha nem egyedül álló kép, akkor mindenki értené.

Gondolatban egy cetlit ragasztok a homlokomra a többi közé: "szószátyár".
Ezzel zárom soraimat, ismeretlenül is baráti üdvözlettel: NyP

banyek2001 válasza:
Szia, üdítő néha ilyen véleményeket is olvasni a Fotózzon, nemcsak a szakmányban írt kredithajhászást. A szubjektív alkotói célok és a közérthetőség viszonya érdekes kérdés: én nagyra értékelem, ha egy mű mindkét elvárásnak megfelel, de azt hiszem ehhez zsenialitás szükségeltetik. A kortárs képzőművészethez néha az alkotó segítő értelmezése nélkül értékelhetetlen, és tekintve, hogy a művészképzésből dömping számban kerülnek ki alkotók, sanszos, hogy nem mindenkinek annyira érdekes a belső világa, ami megmutatásra érdemes, sőt csak nagyon keveseknek. Sztravinszkij(?) mondása, hogy kétféle művész van: az egyik azt főzi, amit az emberek szeretnek, a másik megtanítja az embereket azt szeretni, amit ő főz. De persze ez is csak egy durva címkézés :)
Mindenesetre írd meg azt a cikket, csak van 5-10 ember itt, akit érdekel.

Ezt a fotót ketten csináltuk, és csak az elkészülése után derült ki, hogy még mi is mást és mást gondolunk a képről és a címkézésről az életben, úgy általában. Számomra a címkézés egyenlő az előítéletességgel, megalapozatlanul, valós tapasztalat nélkül alakítunk ki véleményt valakikről vagy valamiről. "Alkotótársam" szerint a címkézés pedig determináló jellegű, tehát elég valakiről így vagy úgy gondolkodni, és az , az elme teremtő erejénél fogva, már úgy is kezd viselkedni. (Azt hiszem nem is értem őt teljesen.) Néha a címkézés viszont jogos, ha valamit már megismertünk, esetleg már statisztikai szinten van tapasztalatunk róla.

Igen, a címkék tartalma döntő kérdés. Ez a kép a most általánosan elfogadott politikai korrektség irányába húz, semlegesebbre kéne tán hangolni, és persze vannak pozitív előítéletek is, amik szintén károsak. Kérdés, hogy egy arcon elfér e annyi címke. De nem rossz ötlet a sorozat készítés! A feliratozás és holdudvar viszonya elgondolkoztató, kellene rá csinálni próbát.
Köszönöm, hogy megosztottad gondolataid.
üdv,banyek

adott pontszám: 5
2009. november 11. | 16:03 | LDenes

Őszintén szólva nehéz eset számomra ez a kép, mivel egy adag gondolkodás nélkül mégcsak hozzászólni sem tudtam, nemhogy értékelni.....
Végülis sikerült megértenem a lényegét, de még csak ezután is egy merész, meg érdekes, ötletes, újszerű jelzőkkel tudnám illetni....
További érdekes szüleményeket! :)

banyek2001 válasza:
Örülök véleményednek! Köszönöm!

2009. november 10. | 22:07 | 2bats

Kicsit közhelyes, kicsit erőltetett, sok filozófia, kevesebb fotográfia, de legalább kísérletező, kreatív szemléletű. Jó, hogy van.

banyek2001 válasza:
Egymást kizáró jellemzők, szerintem, de kösz, hogy írtál.

2009. november 10. | 21:14 | Vinszka

A cím, mint 'Íme, az ember' szerintem kifejezetten találó, a kettősége miatt. Egyrészt van az ember, aki címkéz. Másrészt van a felcímkézett. Aki többnyire egy és ugyanaz. Na pláne arcnélküli, internetes világunkban. Bocs, ha szájbarágós.

banyek2001 válasza:
Igen, örülök, ha átment! Kösz.

2009. november 10. | 20:05 | rajli

Kicsit szájbarágos, különösen a kísérő szöveggel. Tételezzünk fel annyit fotóstársainkról. hogy az "Ecce homo" címet fordítás nélkül is megértik.
A fotódról is essék szó, számomra végtelenül pesszimista, pedig , ha valakinek akkor nekem lenne okom a pesszimzmusra!
Üdv, és jó fényeket: Laci
Ui: újra gondolva, még nekem sincs igazán okom a pesszimizmusra!

banyek2001 válasza:
A kísérő szöveg később került ki, mert úgy láttam páran talán félreértik; nehéz okosnak lenni cím ügyben. Ennyire én sem vagyok pesszimista, csak felhívtam a figyelmet egy amúgy mindenki által ismert jelenségre, a neg. ábrázolás tán pozitív irányba változtat. Köszönöm véleményed!üdv

2009. november 10. | 18:57 | JonasBalint

perfekt.

banyek2001 válasza:
Kösz!

adott pontszám: 5
2009. november 10. | 18:53 | Vinszka

Meglepő kép, mert olyan egyszerűnek tűnik az ötlet, és mégsem láttam még korábban. Tulképp. egy tökéletes plakát.

banyek2001 válasza:
Kösz! Tulképp. annak is készült.

2009. november 10. | 18:45 | Vadliba

Szia!
Ezt a fotót én kétféle képpen látom. Egyrészt látok benne egy kreativ dolgot, amihez minden elismerésem. A post it belopta magát a mindennapjainkba. Észrevétlenül, de a legnagyobb találmányok egyike, amit a mai világban használunk. Magam is. Bár nem szeretem. Régen arra használtam, hogy össze vissza ragasztottam a monitoromat a munkahelyemen mindenféle teendőkket tartalmazóakkal és amikor elvégeztem valemyiket akkor csak leszedtem. De minidg újabb és újabb került a leszedettek helyére és akkor a monitorom nézett igy ki, mint a te alanyod. Egyrészt ezt az üzenetet is tartalmazhatja a képed. Lejöttünk a fáról és post it man-é lettünk.
Másik oldala a képnek, hogy hihetetlen negatív tulajdonsággal feliratozott cimkéket látok rajta. Illetve nem a szó pozitiv használatában értelmezett tulajdonságokat. Miért?
Ez volna az ember? Ilyennek látod embertársaidat?
Az biztos, hogy egy elfajzott világban élünk, de én nem ezt érzem, hogy ez volna az ember. Inkább megmaradok az általam felállitott első verziónál. Az szimpatikusabb nekem.
Nem pontozom, mert félek, hogy nem tudom objektiven.
Az ötletet nagyra tartom, a fekete fehér kivitelt helyesen választottnak.
Őszintén kiváncsi vagyok más mit lát, illetve másokban mit vált ki ez a kép!
Üdv
Vadliba

banyek2001 válasza:
Szia, a post-it használata részemről lényegtelen, csak pont ez volt kéznél (bár igaz, hogy nagyon jellemző a mai világra), de elfogadom, hogy ilyen jelentés is belekerült, nem szándékoltan.
A \"megoldás\" inkább a második gondolatodhoz van közelebb, de azért ennyire nekem sincs rossz véleményem az emberekről. Alább, NyPeti értelmezése áll a legközelebb az enyémhez. A címkézés általában negatív, pont ez ellen \"küzdene\" a kép. Köszönöm soraid!

adott pontszám: 5
2009. november 10. | 18:25 | shinji

Ötletes, jól kivitelezett fotó. Érzelmekben gazdag és iszonyatosan találó!
Nekem nagyon elnyerte a tetszésemet!

banyek2001 válasza:
Köszönöm!

2009. november 10. | 17:54 | anorexiás mikulás

Nekem teljesen bejön.
Elismerésem!

banyek2001 válasza:
Kösz!

adott pontszám: 5
2009. november 10. | 17:40 | NyPeti

Szia!
Hát igen ... az ötlet már önmagában ötös.
Most lehetne vitatkozni azon, hogy a megvalósításon lehetne-e csiszolni, de minek? Jó ez ahogy van.
A cím nyilván nem bibliai utalás, de sokakban kelthet egy kis képzavart, akik tudják, hogy honnan ered az ecce homo kifejezés.
Nem tudom, hogy jó-e, hogy a cetlik részben egymást takarják, bár végül is kitalálhatóak. Képileg jó, hogy nem látszik semmi az arcból.
Az kicsit zavart kelt bennem, hogy a női fejen nyilvánvalóan férfira vonatkozó cetli is helyet kapott. Nyilván úgy általában a az emberek beskatulyázó kedvére és "felcímkézésére" utalsz, de ha már női fej akkor jobb ha, nincsen kifejezetten férfira utaló szó.

Üdv! NyP

banyek2001 válasza:
Szia, Ha véleményezést lehetne osztályozni: 5, mert úgy látszik nálad teljesen átment az Üzenet. Sőt annyira, hogy még a dilemmákat is érzékelted, melyekkel a képkészítés során szembesültünk. Van teljesen semleges verzió is haj szempontból, de vizuálisan valahogy nem volt az annyira érdekes.
Igen, a címadással lehet valami kavarodás, mert páran úgy érzem, félreértik a kép jelentését. Ha van tech. meglátásod, nosza, oszd meg, ezért is tettem fel. Örültem véleményednek!

2009. november 10. | 17:15 | pappati

..azért egy csomó egyéb tulajdonsággal is bír az ember. :-)
bár ez így erős sarkosítás, de tény, hogy jól sikerült és hatásos.
üdv
ati

banyek2001 válasza:
Egyetértek, még sok tulajdonságunk is van szerencsére.
Kösz!

adott pontszám: 5
2009. november 10. | 16:37 | Fáncsi_voltam

Ez a kép nagy nézettséget és értékelést fog kapni. Nem könnyű véleményt alkotni, adni kell időt, hogy hasson. Mit vált ki belőlem, mire gondolt vajon a fotós, az ötlet megvalósításakor.
Néhány kivétellel mind negatív, illetve pejoratív jelzők felsorolosása. Ez ennyire látszik az arcunkon? Végülis igen. Elég végig menni az utcán, s ha figyelünk egymásra - bár ha figyelnénk, már nem lenne ennyire negatív -, sok pozitív kisugárzást nem látunk. Hogy ez miért van, abba nem szeretnék belemenni.
Az ff is kifejezi a pillanatnyi korrajzot.

banyek2001 válasza:
Próféta szóljék belőled, én nem vagyok a nézettségben biztos. (nem mintha fontos lenne)
Köszönöm véleményed!

2009. november 10. | 16:35 | futobab

Sehol egy pozitív jelző?

banyek2001 válasza:
Azért van pár, nézd meg jobban! De a címkézés már csak ilyen negatív...

2009. november 10. | 16:12 | alibibi1

Hát barátom, ez zseniális ötlet! Vesszem el az 5D-met meg, ha nem lesz minimum a hét képe! Gyorsan kinyomom, hogy lássam a merénylőt!

Üdv

Gábor

banyek2001 válasza:
Kösz! Isten őrizz, hogy elveszítsd! :)

2009. november 10. | 16:05 | psychill

Gratulálok!:)
Nekem bejövős'!

banyek2001 válasza:
Kösz!!