BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
2,95
KATEGÓRIA: tájkép
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
 • Feltöltve:
  2009. október 4. 11:30
 • érzékenység: ISO 100
 • fókusztávolság: 18MM
 • objektív: Sony 18-70 mm
 • rekeszérték: f20
 • zársebesség: 1/20
 • Készítés helye (ország): Magyarország
 • Készítés helye: Rakaca-tó
 • Készítés ideje : 2009-08-16
Rakaca-tó

Ez egy kis víztározó Kelet-Magyarországon, ahol rengeteg halász tölti idejét :). 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3
2009. október 9. | 21:57 | trebor

hát ez így szerintem egy kiccit kevés
elégunalmas a nézőpont szerintem kellett volna valami érdekesebb nézőpontot találni
igencsak az az érzése az embernek hogy megálltál és kattintottál
a fények sem igazán izgalmasak
szóval szerintem ez így kevés

adott pontszám: 3
2009. október 5. | 21:00 | R2Pi

Szép helyszínt választottál, és sikeresen elrejtetted a szemünk elől, pedig az idő is gyönyörű volt. A bal felső - jobb alsó sarok átlójától balra lévő dolgok tájképi szempontból teljesen érdektelenek (még csak halász sincs). Viszont a bal oldali fa dokumentumértékű: legalább arra kellett volna felkapaszkodni a megfelelő perspektíváért.

adott pontszám: 3
2009. október 4. | 18:57 | Hanna

Szia! A hely maga nagyon szép és úgy látom az idő is kedvező volt egy szép tájkép elkészítésére. Értem ez alatt a nyugodt víztükröt, kellemes napsütést és a helyes kis bárányfelhőket. Viszont a választott nézőpontot nem értem. A sátor sajnos esztétikailag nem éppen passzol a tájba, még akkor sem, ha ez egy horgászsátor (nem értek hozzá..) Szóval szerintem előrébb kellett volna menned és esetleg a tóra benyúló fát kellett volna a kép egyik hangsúlyos elemének választani. Így túl sok a nem túl látványos előtér.
Ha lehet még újrafotóznám. Őszi színekben is szép lehet!
Üdv!

2009. október 4. | 18:16 | Columbiapower

Köszi kredit! :)

anegytech válasza:
Szívesen :). Véleményed alapján már megérte feltölteni a képemet.

2009. október 4. | 17:54 | roxor

Susinka fejbe találta a szöget....

amúgy, ha a táj dokumentalista szerű bemutatásához ragaszkodsz, ne tedd tájkép kategóriába, ahol a szépségen a hangsúly. viszont pecás nélkül a dokumentalista/riport megközelítést sem erőltetném, mert ahhoz ez a fotó kevés.
én ezt a képet unalmas tucatfotónak tartom, s ennek megfelelő az adott pontszám.
remélem a soron következő fotóid nagyobb odafigyeléssel készíted és nem ragadsz le a "Lehet, hogy nem túl szép, de hozzátartozik a tájhoz"-nál.
én ehhez kívánok sok sikert és szép fényeket!

anegytech válasza:
Dokumetumképhez nem szükséges ember, hiszen tájakról, épületekről is készülnek dokumentumképek.
Tájkép már miért ne mutathatna be "ronda" dolgokat? Lehet, hogy a giccs a menő a tájképeknél, de nem csak szép tájak léteznek ám.
Üdv, aegytech

2009. október 4. | 17:21 | Susinka

Ismerem a rakacai tavat. Elég sok időt töltöttem a partján. Ha mint tájkép képzelem magam elé, akkor én másképp próbálkoztam volna. Ez a nézőpont sajnos szinte semmit nem mutat meg se a vidék szépségéből, se a tó szépségéből. Egy csúnya sátor, sok gaz, előtér, és a vízből nagyon kevés látszik. Sajnálom!

anegytech válasza:
Minden bizonnyal nem ezen a részén jártál a rakacai tónak. Én nem sok időt töltöttem ezen a területen és nem jártam körbe a tavat. Kocsiból szemlélődtem és ezen a részén álltam meg, ahol sok halász volt sok hansonló sátor-szerűséggel és sok gazzal :). Amit a képen látsz, az ott is volt. Lehet, hogy a rakacai tavat én sem így mutatnám be, ezért a címet le is veszem, mert nem a rakacai tó hű bemutatása volt a célom, hanem egy ott készült kép megmutatása.
És jól mondod: "Ez a nézőpont sajnos szinte semmit nem mutat meg se a vidék szépségéből, se a tó szépségéből." Ez a kép valóban nem a szépséget próbálja bemutatni, szerintem ez látható. De nem lehet mindenből csak a szépet látni és láttatni.
Sajnálom, hogy a rakacai tónak ilyen része is van, de ezt mi tettük ilyenné. A körülöttem lévő nagy részen (amíg elláttam) minden hasonlóan nézett ki.
Üdv, anegytech

adott pontszám: 2,9
2009. október 4. | 13:08 | roxor

úgy érzem nem sikerult visszaadni a hely szépségét. az ures fuves elötér túl sok lett, a jobb oldalon látható tákolmány pedig inkább látványromboló jelleggel bír, mindenképp kihagytam volna a képböl. a felhöid szépek, a kompozícióra máskor jobban ugyelj.
udv.

anegytech válasza:
Már elnézést, de nem sok értelmét látom annak, hogy a jobb oldalon lévő tákolmányt nem kellene belekomponálnom a képbe. Azthiszem, hogy ugyanúgy hozzátartozik a valósághoz, mint a szép felhők. Mellesleg vizet és felhőt akárhol tudok fotózni.
Én nem a hely szépségét szerettem volna megmutatni, hanem a helyet, ahogy láttam. Rengeteg ilyen tákolmány volt ott, amit a halászok tákoltak maguknak. Lehet, hogy nem túl szép, de hozzátartozik a tájhoz. Az előtér elképzelhető, hogy túl sok lett, de ezen a képen nem lenne jó vágni, max más képet kellene csinálni, ami lehet, hogy jó ötlet lenne.
Értékelésedből nem derül ki igazán, hogy miért adtál 2,9 pontot, legalábbis engem nem elégít ki az az info, hogy a jobb oldali valami nem tetszik és sok a fű a képen.
Minden jót! anegytech

adott pontszám: 3,5
2009. október 4. | 12:53 | Columbiapower

Szia.

Szép színekkel rendelkezik a képed, de a szerkesztése hagy némi kívánni valót maga után, ugyanis az az érzése támad a szemlélőnek, nem tudja mit nézzen. Nincsen a képen kiemeltebb hangsúlyos elem, és rendben, hogy halászni járnak oda, de ez a sátor meg a bódé nem túl szép eleme a tájnak, és horgászokat sem látjuk csak egy korlátot ahol gondolom lemennek. Enyhén dől balra a kép vagy a "valós horizont" mindkét esetben érdemes korrigálni mert nem szép a szemnek. Kis fizikai tipp: ne rekeszeld le f11 alá az objektíved hiszen teljesen felesleges és az objektíved kb f8környékén hozza a maximális minőségét. Diffrakció miatt erősen romlik a kép már ilyenkor ami érezhető is a képeden. F8-11mellett 18milin is tökéletesen éles elő és hátteret kapsz főleg APS-C szenzoros gépen, viszont kb dupla akkora volnal/miliméter optikai felbontással. Nagyon egyszerű módszerrel meg is győződhetsz erről, fogod a géped+obi rá egy állványra, hogy uazt a képkivágást kapjad. Keresel egy részletekben gazdag de képelemeiben távoli kivágást (dof miatt) és végigrekeszelve megcsinálod ugyan azt a képet, manuális beállítással végig persze és RAW formatban. Különböző méretű képeket fogsz kapni. Ahol a legnagyobb a kép fizikai felbontása ott a legélesebb, valszeg f8 de érdemes megcsinálni. Pl én canonom 7.1:) Remélem ezek hasznos infók számodra.
Üdv!

anegytech válasza:
Köszönöm az értékelésedet. Ezek valóban hasznos infok, ki is próbálom a tanácsaidat. A dőlésben lehet igazad és valóban nem a legszebb része a tájnak, de én ezt szerettem volna kiragadni belőle :). A horgászokat valóban jó lett volna lefotózni, de kétlem, hogy örültek volna neki, mivel éppencsak tíz percre álltam meg ezen a helyen.
A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.