BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,45
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2009. szeptember 6. 11:27
  • érzékenység: ISO 100
  • fókusztávolság: ekv 50mm
  • rekeszérték: F8
  • zársebesség: 1/200
  • Készítés helye: Írország
  • Készítés ideje : 2009-07-27
Vágyódás

Aki már látott szulát hegyes nyílként az óceánba fúródva halászni, annak ismerős lehet sajnos ez a helyzet. A képen látható szula a törött szárnya börtönéből egyre csak kémlelte az óceánt és messzi otthonát, a pici sziklás szigetet, Skellig Michael-t.  

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 5
2009. szeptember 29. | 09:51 | Gabesz923

Nagyon jó ez a kép, nem is kell hozzá a komment, hogy megértse az ember a fotódat. Nem szorul magyarázatra a kép. Én megnélzném fekvő elrendezésben is, de így állóban is nagyon jó. Annyira beszivárgott már a politikai korrektség a természetfotóba, hogy csak a szép dolgokat merjük megmutatni. Így az álló elrendezés viszont tovább erősíti a kép feszültségét és rátesz még egy lapáttal a mondanivalóra. Élesség szerszerszés nézőpont bla-bla... A mondanivaló a lényeg!!!

a legkisebb ugri válasza:
Szia Gabesz, nagyon köszönöm és örülök, hogy így látod! Helyrebillent a lelki egyensúlyom :)

adott pontszám: 5
2009. szeptember 9. | 15:47 | Baradlamanó

Szia!
Gratulalok a felvételhez. Remek témaválasztás, tankonyvi technika, gyönyörü háttér (igazából nem is tudom, hogy itt a háttér nem előtér-e). Érződik benne a mozdulat és az elemek kombinációja megadja azt a többletet amitől a kép több mint a részelemek összege. Nagyon szeretem az átlók metszéspontjába helyezett csőrhegyet, szinte odakoppint a geometriai súlypontra.

a legkisebb ugri válasza:
Szia Baradlamanó, köszönöm szépen a részletes értékelést, a dicséretet és az öt pontot! Nagyon jól estek a szavaid :)

adott pontszám: 5
2009. szeptember 8. | 10:28 | fotozok.hu

Szia!
Szép kis történetet kerekítettél a kép köré, az érzékenyebb lelkűeknél biztos jelent + egy-két tizedet a pontozásnál. Én sajnos nem tudok 5,2-őt adni, úgyhogy marad az 5-ös :) Történet nélkül is egy nagyon szép kép, tökéletes, már-már olyan mintha egy kitömött madarat állítottál volna be, annyira idilli. A szerkesztés mellett az élesség és a színek is tökéletesek, bár a kövek nekem kicsit túlságosan sötétek, de legalább a hófehér madártollak minden részlete megmaradt. Gratulálok!

a legkisebb ugri válasza:
Köszi szépen a részletes értékelést, a kedves szavakat és a képzeletbeli 5,2-t :)
Sajnos a történet nagyon is része a képnek, a Skellig Michael-en tényleg úgy húszezer párból álló szulakolónia található, és a helybeliek szerint nem ő az egyetlen, aki így pórul járt...
Köszönöm mégegyszer, hogy értékelted a képemet!

adott pontszám: 5
2009. szeptember 7. | 20:24 | Álomfejtő

Csudaszép kép, és szomorú, amit a kommentben írsz...
A fotós szög nagyon tetszik, valóban, mintha a madáron keresztül, általa láttatnád a végtelen vizet... remek részlet és szép-szomorú természeti pillanat.
gratul

a legkisebb ugri válasza:
Köszönöm szépen az értékelést, Álomfejtő! Örülök, hogy megfogott a képem.

adott pontszám: 5
2009. szeptember 7. | 13:59 | rcmx

Gyönyörű kép! A mélységélesség úgy érzem rendben van. Jó, hogy nem teljesen éles, de azért nagyon jól kivehető az óceán, és a távoli part. A szerkesztésére, és a színekre sem lehet panasz azt hiszem.
A történet, amit hozzáírtál a képedhez még jobban érzékelteti a a címben leírt érzést.

a legkisebb ugri válasza:
Köszönöm szépen, Laci, az értékelést és az 5 pontot!

adott pontszám: 4
2009. szeptember 7. | 09:59 | Havanna

Szia!
Nagyon szép kép! Bár én talán az óceánt is élessé tettem volna, de ez ízlés kérdése. A kép így is működik! Gratulálok

a legkisebb ugri válasza:
Köszönöm az értékelésed, Havanna.

adott pontszám: 5
2009. szeptember 6. | 22:55 | laci2021

Helló!
Találó a névválasztás. Nagyon eltaláltad ezt a képet. El sem olvastam a címet, de már tudtam, hogy mi lenne a legjobb neki és láss csodát azt kapta. Egyszóval sikerült elkapni a hangulatát a madárnak és közvetíteni a nézők felé. A kép színei szépek, a szerkesztés és az élesség tökéletes. Gratula

a legkisebb ugri válasza:
Köszönöm, Laci, hogy megnézted és értékelted! Nagyon örülök, hogy tetszik

adott pontszám: 5
2009. szeptember 6. | 15:57 | Hanna

Szia! Nagyon megható!! legszívesebben felkarolnám szegény kis szulát és átvinném arra a szigetre..(..hát, ha tehetném minden állatot megmentenék..)
A fotó amúgy nagyon szép, bár hátulról fotóztál, mégis láthatjuk az egész madarat ami fehér tollaival szépen kiemelkedik a part sötét kövei közül. Talán az élesség lehetne jobb, bár gondolom a tömörítés is sokat rontott rajta. Aranyos kép és igazán szép ez a hely!

a legkisebb ugri válasza:
Nagyon köszi, Hanna, a kedves szavakat és az 5 pontot!
Szívemből szóltál, én is megismertem ám a fél óceánparti falut, míg próbáltam valakit találni, aki tudna tenni a szuláért. Nekem sajnos végül nem sikerült, de úgy szeretek rá gondolni, hogy elképzelem, végül meggyógyult és azóta az összes hal megint tőle retteg :)

adott pontszám: 4
2009. szeptember 6. | 15:54 | harminchat

Szia! A megjegyzésedet olvasva egész bennfentesnek érzem magam és sokkal jobban tetszik, sokkal átélhetőbb a kép, mint első pillantásra.
Nagyon szépek a kékes hullámok és jól kiexponáltad a madár fehér tollazatát is. Kár,hogy a feje épp egyvonalba került a háttér köveivel. Ez és a keskeny, álló képformátum ami zavaróan hat számomra a fotón. Balodalt még szívesen látnék a tájból.
A távoli sziget apró képe és a madár bánatos tekintete viszont emlékezetessé teszi a látványt.
Szép fényeket!

a legkisebb ugri válasza:
Szia harminchat, köszönöm szépen az értékelést, örülök, hogy tetszik.
Ha egyszer visszamegyek Írországba, megkeresem őszulaságát és biztos meghívom egy fekvő formátumú fotózásra :)

adott pontszám: 4
2009. szeptember 6. | 14:57 | ovarnet

A madár jó helyre került a fotón. Az is tetszik, hogy a horizont nem vágja át a madár nyakát. Szép a táj és jók a színek is.
Viszont kár, hogy az élesség nem tökéletes legalább is nekem a madár nem tűnik annak. Pár kiégés is található a tollazaton. Ami még zavaró az a perspektíva, jobb lett volna, ha a nézőpont lentebb van, ez így kicsit túl általános.

a legkisebb ugri válasza:
Köszönöm az értékelést!

2009. szeptember 6. | 14:24 | tiger1977

#3
...szép helyen jártál, a rekeszt én kisebbre vettem volna, hogy a távoli sziget/horizont még jobban a homályba vesszen...valamint ha lehetőséged engedi minimum gugóló pózból lőttem volna el a képet, nem lenne ez a felső nézetes kompozició...jobban lehetne "azonosulni" a madárral...és a formátum fekvőben szerencsésebb választás lenne...szerintem...
...szín, táj, élesség kellemes...
Üdv,
T.

a legkisebb ugri válasza:
Guggoltam :)
Nagyon köszönöm a részletes értékelést, T!

adott pontszám: 3,8
2009. szeptember 6. | 13:16 | kulcsarati

Szia. Nagyon érdekes a történet amit mellé írtál a képnek. És meg is érinti a nem felületes halandót.
Viszont a kép ettől még önmagában nem lesz tökéletes, példa értékű. Tkp, minden a helyén van, mégis hiányérzetem támad a képet nézve. A szerkesztéssel vitatkoznék bár ízlés kérdése, de fekvő formátumban a környezetből több látszana(esetleg a szula elvágyódádának tárgya is). Az álló formátum az álló szulával, meglehetősen megnyújtja a fotót vertikálisan.
A rekeszválasztás pont a határon van. Vagy tágabb rekesz kis DOF-al vagy szűkebb rekesz akkora DOF-al, hogy a távoli sziget is egyértelműen kirajzolódjon.
A digitális fényképezés sztem elengedhetetlen velejárója az utólagos kontraszt és élességállítás(főleg átméretezés után). Ezzel csínyján bántál, talán többet is elbírt volna.
Az egész téma pedig korán reggel vagy késő este(nyúlt árnyékokkal izgalmasabb fényjátékokkal) sokkal izgalmasabbá tenné az amúgy jó elgondolású fotót.
Üdv QQ

a legkisebb ugri válasza:
Szia QQ! Köszönöm a részletes értékelést, nagyon hasznos volt, és egyet is értek a véleményeddel. A mélységélességgel kapcsolatban: képileg talán valóban kifejezőbb lett volna a nagyobb DoF, de így szerettem volna rámutatni, hogy a szula otthona elérhetetlen messzeségben van.
Próbáltam rádumálni a madarat, hogy maradjon így estig a szebb fények miatt, de biztos félreértette az akcentusomat :)
Nagyon köszi mégegyszer,
M