BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,15
KATEGÓRIA: növények
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
 • Feltöltve:
  2008. május 5. 19:20
 • érzékenység: ISO-200
 • fókusztávolság: 52mm
 • objektív: 18-55 DX
 • rekeszérték: f/11
 • zársebesség: 1/60s
 • Készítés helye (ország): Magyarország
 • Készítés helye: Budapest
 • Készítés ideje : 2008-05-04
Aquilegia formosa

Pici, törékeny, nem is annyira különc, de imádnivaló kis harangláb! Nagy kár, hogy ennél nagyobban nem tudom a limit miatt feltenni, pedig csoda, hogy ez az aranyban pompázó bibe hogyan olvad bele a környezetébe. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2008. május 26. | 22:51 | andijoci

Ne haragudj!Biztos nem olvastam el a szabályzatot.Nem tudom mit nyomhattam el.De minden esetre a képeid nagyon jók.Még egyszer ne haragudj!!!!

adott pontszám: 4,5
2008. május 21. | 22:14 | andijoci

tetszik ahogy a fekete háttérben virít ez a virág,ahogy a harmatcseppek megcsillanak.egy kis zöld hiányzik belőle,de így is elég jó összhangban van a kép
Az értékelő feldolgozást készített a képről, itt megtekinthető.

Denio válasza:
Szevasz!
Nem hiányzik ebből zöld. Felháborítónak tartom, hogy feldolgozást töltesz fel a nevemben, egy harmat gyenge képpel, liliom felirattal.Annyi szorulhatott volna beléd, hogy legalább megnézed, hogy vajon milyen virág lehet ez, mert kb 1/10 mérete a te "liliomodnak". Sajnálom, hogy ilyen felhasználók is tevékenykedhetnek ezen az oldalon.

Tanulj meg fotózni, nézz utána a szabályoknak és ha eljutottál oda, hogy ilyen zöld nélküli képet is tudsz készíteni, akkor fogj bele a polgárpukkasztásba kérlek!

Tőled több értékelést nem várok!

adott pontszám: 4,4
2008. május 7. | 09:57 | blazeusz

körülnézek kicsit...
ennél a képnél az élességgel van hiba, (elcsúszott)meg szerkesztésileg is kissé olyan mintha bele lenne gyömöszölve a képbe...
az egész szűk...
sztem ha kicsit több helyet hagytál volna akkor jobb lett volna,no meg négyzetesre lehetett volna vágni...
psbe ha négyzetesre akarsz vágni,akkor vágás közbe nyomd a shift-et...
a fekete háttér az kellemesen kiemeli a fő témát...

Denio válasza:
Igen, sajnos kissé szűk lett. Az élességet a porzóra mértem. Köszönöm a véleményt!

2008. május 6. | 10:27 | Zoran_2

küldtem egy mail ...

Denio válasza:
Köszönöm!

2008. május 6. | 10:08 | Zoran_2

Nem tudom az alapkép mit enged, mennyit vágtál, de az lló lenne a jobb, Viszont óramutató irányában is forgatnám ez esetben, még ha a sarokból induló szárat is kell "feláldozni" miatta!
Allónál alulra is kell a hely és felülre is. Kb úgy, hogy a bibék közepe a felső vízszintes harmadolóra essenek. A függőlegesnél is jó lenne ezt betartani, ha lehet. azaz az aranymetszést. Persze nem tudom mit enged az alapkép. Igaz PS-ben meg lehet oldani a plussz háttereket, mert sterill fekete.
Üdv. Z☼ran
u.i.. az mit jelent, hogy "visszafogottan értékeltem" ???

Denio válasza:
Nagyon köszönöm, megpróbálom. Az eredeti képen a szárból még látszik valamennyi. A harmadolóba nem tudom, hogy be tudom-é rakni, de mindenesetre megpróbálom, nem hagyom veszni :) A forgatás nagyon jó ötlet , miért is nem jutott eszembe?!
Nem anyáztál (nem szoktál), láttam, hogy megválogattad a szavaidat, ezt megköszönve írtam, hogy visszafogottan - ne értsd félre! :)

adott pontszám: 4,5
2008. május 6. | 07:52 | Zoran_2

Nem ismerem ezt a növényt, nem vagyok annyira nagy virágfotós, és biztos vannak itt "szakértők" a témában, de nekem, mint látvány nagyon tetszetős!
Ehhez hozzájárulnak a virágon lévő vízcseppek is. Üdévé teszik, az amúgy valóban törékenynek látszó virágot. Az expozíció szerintem nagyon korrekt. Szép rajzolata van a képnek, nincsenek bebukott, kiégett részek, a színvilág, fehéregyensúly is eltalált. A kontrasztossága megfelelő, nem vitted túlzásva sem azt sem a szaturációt. Gondolom azért utómunka van rajta, de nem látszik a nyoma.
Azért két dolgot megemlítenék. Lehet a kollégák már említették - nem tudom. Én úgy gondolom, hogy a szerkesztés nem a legjobb, vagy nevezzük finomabban nem a legelőnyösebb.
A sarokból induló szár rendben van, mondhatni klasszikussá vált szerkesztési mód. Az, hogy a jobb sarokból indul és a bal felsőbe mutat negatív átlónak hívjuk, az elenkezőt pozitívnak (az okosok mondják ezt). Viszont való igaz néha teljesen más hatást mutat a tükörkép, mint az erefeti. De nem is ezzel van a gond, ezt csak úgy említem, mint próbát viszont megér vajon nem mutat-e jobban.
Azonban a szerkesztése szűk! Felül és a szerkesztői bal oldalon. Felül a szirom majdnem érinti a szélt, jobb lett volna szellősebbre venni. Bal oldalt azért, mert a virág bibéi - ami ebben az esetben az a rész, ahol megpihen a szem szinte a közepén van, sőt a bal oldalba húz ,holott abba az irányba is "néz" a virág. Tehát mindenképpen egy szellősebb szerkesztés lenne jobb.
A másik talán a perspektíva ahonnan fotóztad. Lehethogy egy icipicit balra mozdulva, jobban "belenézve" a bibék világába jobb lenne, és nem volna ennyira "kifordulva" a virág, ezáltal lehetne szűkebb szerkesztése is - akár a klasszikus álló formátum.
Én így látom - lehet kicsit hosszú is voltam már.
Szia
Z☼ran

Denio válasza:
Nagyon szépen köszönöm az értékelésedet, nagyon korrekt. Hol is kezdjem..
A perspektívával sokat szórakoztam, azért maradt ez, mert így a szirmok fura görbülését, formáját is vissza tudtam adnim plusz szemből a teljesen kifejlett harangláb néz ki pofásan, ez inkább béna volt úgy :)
A vágás: szerettem volna négyzetes vágást. Egyetértek azzal, hogy szellősebbnek kéne legyen. Szeretnék normál arányú álló v. fekvő formátumot készíteni. Felül kapjon jóval több helyet vagy bal oldalt? Készítettem egy verziót, ahol felül kapott helyet így 15x21cm-es lett a kép.
A tükrözést megnéztem, adott pillanatban nagyon nem tetszett, de megnézem mégegyszer.
Visszafogottan értékeltél és fontos dolgokra világítottál rá, köszönöm az értékelésedet!!

adott pontszám: 4,5
2008. május 5. | 22:09 | harminchat

Szia! Nekem eléggé különcnek tűnik, nagyon szép kecses formája van. Tetszik a szerkesztése, kicsit szűk a vágás, de keret nélkül tetted fel és a sötét háttér egybeolvad a képpel, ezáltal szélesebbé válik, ügyes...
A vízcseppek hangulatossá teszik, egész sok éles lett közülük. A szűk rekesz ellenére a hátsó szirmok már elmosódottak, ott a vízcseppek nem igazán mutatnak jól. A legnagyobb gond a csillogás. Fényes szirmai lehetnek a virágnak, mert sok helyen szinte világít a szín, a porzók alatt pedig elég zavaró a fényesség. Viszont nincsenek árnyékos részek, jól bevilágitott minden részlet és a szirmok fehér széle is nagyon jól mutat, kiemeli az iveket és hajlatokat.
Alapvetően szép képet készítettél, gratulálok!
Tetszik a precíz megnevezés is.
További jó fotózást!

Denio válasza:
Köszönöm szépen! Vaku+diffúzor neki plusz természetes fény (hisz ez nem letépett virág és nappal fotóztam) :)
A vízcseppekre figyelni fogok az elmosott részeken, eddig ezt még nem hallottam. A porzók alatt a valóságban is ilyen fényesség van, csak nem egyértelmű, hoyg az mi. Nos a teljes kifejlett haranglábnál a porzó alatt a bibe csúcsa van, ami egy rikító fehér érdekes mintázatú valami :) Itt ez még nem domborodik annyira, de megjelenik, ezzel nem tudtam mit csinálni - nem te vagy az első, aki megemlíti.
Készítettem egy verziót, ahol felül több helyet hagytam normál álló formátumú képnek.
Szép fényeket!

2008. május 5. | 20:15 | erőslacc

Vannak oldalak, ahol hasonló virágos fotó több száz megy át a fő oldalon egy nap alatt, iszonyatosan unalmas, főleg így környezet nélküli szakkönyszerű bemutatásban. Természetesen a véleményem a képnek szól, és nem a készítőjét akarom megbántani! Jó fotózást, szép fényeket! Üdv.

Denio válasza:
Az üzenetedet továbbítottam.

adott pontszám: 3,6
2008. május 5. | 20:04 | erőslacc

Engem nagyon zavar a növény szára, mintha egy hurkapálcára lenne, felszúrva...:)))Aztán szerintem túl sok a kontraszt, középen ki is égett néhány pixelhalmaz. Szeretem a sötét hátteret, de túl kontrasztosan válik el, ezáltal olyan hatása van, mintha kivágtad volna egy másik képből a virágot, és átragasztottad volna egy fekete lapra, egyszóval hiányolom az átmeneteket a középtónusokat. Emiatt számomra picit unalmas, bár a vízcseppek jól mutatnak, talán az élességet is máshogyan állítottam volna. Lágyabb bemutatás, valami gyengébb színesebb, világosabb háttérrel, kevesebb fénnyel javíthatna a hangulaton SZERINTEM. Talán tárgyak bemutatásánál jó ez az elgondolás...Remélem nem haragszol meg, hogy így gondolom. További jó fotózást!

Denio válasza:
Természetesen nincs harag.
Amit kiéget pixelhalmaznak látsz, az valójában a bibe hátsó része, ami kidudorodik, amikor a virág teljesen kifejlődik és hidd el, nem égett ki. Ragasztás nem történt, természetes környezetben fotóztam spot-al és erősen tompított vakuval. Alul kapott némi retust a szár mellett, ami véleményem szerint picit se hasonlít fogpiszkálóra. Ez ilyen a valóságban is. Nem szerettem volna semmilyen hátteret, hisz így elválik minden, ez volt a cél - csak a virág - ahogy a cím is utal erre.

Nem tudom, hogy mit találsz unalmasnak egy virágon, de igazából nem zavar, itt kimondottan csak a pici nyugati haranglábat szerettem volna bemutatni és kíváncsi voltam, hogy itt hogyan értékelik :) Nem kellett sokat várnom egy hasonló értékelésre.

Elfogadom, amit írtál; várom a további képeidet.
Szép estét!

adott pontszám: 5
2008. május 5. | 19:53 | tdenes94

Szia!
szerintem ez egy nagyon jó kép, a kompozíció is viszonylag meg van, a kép is eléggé éles, a színek is nagyon jók...
nekem megér egy 5-öst..:D
grat hozzá...

Denio válasza:
Köszönöm.