BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,15
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. április 14. 22:14
  • érzékenység: iso100
  • rekeszérték: f4
  • zársebesség: 1/15
  • Készítés helye (ország): Románia
  • Készítés helye: Deság
  • Készítés ideje : 2008-04-11
csipkerózsika

A természet érdekes dolgokat mutat nekünk,én ezt láttam meg egy kora reggel.Tudom ,hogy lehetne élesebb a kép de sajnos nem tudtam átrendezni az erdőt, hogy jobb fényviszonyokat b íztositsak. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2008. április 17. | 19:44 | Farkas

Általában az vagyok.
És sokszor egészen másképpen értelmezek egy kéápet, mint az átlag.

adott pontszám: 3,9
2008. április 15. | 18:23 | pasztell

Szia

Az általad megörökitett virág egy odvas keltike (Corydalis solida), melyet minden bizonnyal egy gyertyános-tölgyes erdő avarján fényképeztél le és amely nem lehetett egyedül, ugyanis nagy telepeket alkot. Illatát majdnem érzem, kedvelem a kis tavaszi hirnököt. A gyertyános-tölgyes erdő fényvilága tavasszal nagyon is olyan amilyen képeden látható, fénye nem túl szort, mivel az csak nyárára válik azzá, amikor a lombkorona teljessé válik.
A komopzició érdekes ha csak a főtémát vesszük figyelembe, nagyon is helyénvaló ez értelemben a virágfürt, a szár és a két kitünő pillanatban lefotózott levél. A többi sajnos zavaróelemként van jelen. Ezen elemek: a három előtéri levél amely kibúvóban van az avarból, a bal felöli levélcsoport az avaron és maga az avar egyes komponenseivel, melyek kirivóbbak, szembeötlőbbek mint a főtéma. A kép érdekessége és fénypontja azonban a két keltike levél, csipkés széleiken a gyöngyökre emlékeztető kis cseppekkel. Ez mindent megér számomra, és a csipkerózsika is megy hozzá. Ez a rész nekem 5-ös. De az "5-ös" sajnos értékéből veszit amint környezetében számos életlen jelentős kompoziciós elem üti fel a fejét, igy lesz belőle nekem 3,9. Ha még a keltike virágteste is mindenütt éles lenne és látszodnának a cseppek is jól rajta meg 4-es is lenne. De nem a jegy körül forog a dolog..
A háttérben van egy érdekes de egyáltalán nem helyénvaló homályos barna elem, amely valószinű valamiféle növényszárat jelképez, de amint a keltike szárát átmetszi tönkreteszi a szárának finom ivén való töretlen haladást. Úgy a virágon, mint az avaron egyes bevillanások túllőnek csatornákat, már-már kiégésre emlékeztetve, de ez a jelen fényviszonyok tekintetében szerintem elkerülhetetlen volt. Kromatikailag erősen tetszik, a fekete háttérrel, a barna és a zöldek játékával egészen eredeti és jellegzetes hangulatot adva a képnek. Nagyon jó a meglátás és javasolnám ilyen esetben a témacentrikusabb fókuszolást, ne túl sok kompoziciós elemmel. A kevés számomra a fotóban többet mond (mint kompoziciós elem), mert jobban érthető, követhető. Én miután elkészitettem volna e képet letörtem volna tőből a keltikét, eltávolitottam volna a háttérből a barna csikot, kigyomláltam volna a zöld kis plusz leveleket és fotóztam volna közelebbről cseppekre fókuszolva a leveleket. Igy tisztább, témacentrikusabb kompoziciót nyertem volna. Végül tetszik a képed, gratulálok a meglátásért és a pillanatért.
További jó fényviszonyokat kivánok,
Ottó

gyukko válasza:
K0sz0n0m a részletes értékelést.Neked is jó fényeket!

adott pontszám: 3,5
2008. április 15. | 15:29 | Memory

Egyszerűen fantasztikusak a vízcseppek a leveleken! Viszont ezt a csodás témát szerintem nem sikerült jól magadévá tenned.:( Nem tetszik a szerkesztése...az nem baj, hogy benne van a virág attól fügetlenül, hogy nem ő a főtéma és nem éles, viszont az aljából vághattál volna, az a rész ott elég zavaró és még felül is picit vágtam volna. Egyébként nagyon érdekes. Valóban lehetne élesebb is...
Üdv:
Móni

gyukko válasza:
Nem akartam leszŰkíteni jobban és a harmadolási szabályt is be akartam tartani.

adott pontszám: 3
2008. április 15. | 11:16 | c0y0te

Az életlenségen kívül a háttérben a témát keresztező világos csík is hiba. A téma pedig nagyon szép. Nem lehet kifogás a rossz fényviszonyok, a nézőnek ehhez semmi köze, ő csak azt látja, amit megmutatsz. Ki kellett volna támaszd a gépet, fadarabra, kőre, vagy hasalj le és karoddal támaszd meg. Mindent a fotóért! :)

gyukko válasza:
Valóban nem de azt jobban sajnáltam volna,ha nem teszem fel a képet.Egyébként így nyer az ember sok jó tanácsot!

adott pontszám: 3,7
2008. április 15. | 09:33 | sn0wb04rd9

ugyes probalkozas lekapni a viragot a levelen levo vizcseppekkel egyutt, jo a kompozicio, uigyesen rendezted el a noveny reszeit a kepen de...sajnos nem magara a viragra fokuszaltal hanem a levelere...az lett volna az idealis ha a virag eles mivel ez vonna` leghamarabb magara a figyelmet.ezert is adtam ennyi pontot. ugyanakkor azis jolett volna ha mind a virag mind a levele egyforman eles lenne...

gyukko válasza:
Ez így igaz!

adott pontszám: 2
2008. április 15. | 09:26 | efi

nem az a baj a keppel, hogy nem rendezted at az erdot, bar ketsegtelen tobb fenyre lett volna szukseged.
a baj az, hogy a kompozicio is santit, borul a kep jobbra, baloldalt semmi nem tartja meg. kicsit jobbra huzodva, alloban jobb eredmenyt erhettel vona el.
hogy a kivitelezes sem sikerult, az csak technika, az gyakorolhato.

szerencsere a keltike eleg gyakori virag, bar iden valoszinuleg elmult a szezonja.

sajnalom, de ezt a kepet nem talalom jonak.

szep fenyeket.

gyukko válasza:
A kép egyensúlyával nincs gond!A t0bbivel egyetértek.A 2.azért egy kicsitt túlzás...

adott pontszám: 3,7
2008. április 15. | 09:23 | ati928

Szia!

Igazán kedves pillanat a cseppekkel. Az élességet elmondtad. (Bár ez még nem mentség a pontvonáshoz. ;) )
Amit én csináltam volna még. Ha van rá lehetőség, a háttérből az ?ágat? félrerakni, persze ha élő, akkor ez van. Egy kicsit visszavettem volna az expo korrekciót 1/3 v 2/3. Esetleg más nézőpont, ha engedi a környezet és a fényviszonyok. Mindenesetre kedves, jó ránézni, már kicsiben rögtön kiszúrta a szemem.

gyukko válasza:
köszönöm!

2008. április 15. | 08:53 | Farkas

hangsúly :-)

gyukko válasza:
...

adott pontszám: 4,5
2008. április 15. | 08:49 | Farkas

Az élességnek semmi köze, a Fényviszonyokhoz, szerintem.
A kép nézése közben nem tudom eldönteni, hogy a hangsúj hol is van.
A harmatos leveleken?
Ezt a variációt is elfogadom, mert érdekes, és szép a harmattal, vagy esőcsepekkel díszitett levélzet.
Egy dolog zavar, amit kis utómunkával el lehetettt volna tüntetni.
Mégpedig a virág hátterét keresztező ág kontúrja.
Ezért le is vonok fél pontot.

gyukko válasza:
Köszönöm!Bőkezű voltál!

adott pontszám: 3,7
2008. április 15. | 08:39 | ovarnet

Érdekes ez a kompozició. A leveleken a cseppek élesek és jól is néznek ki. Azonban a virág ami középen van keresztezi és kinéz a képből. Ezenkívűl a háttérben lévő erős valami is zavaró.
Tipp: Célszerűbb lett volna kisebb részletet kiragadni és azt feldolgozni.

gyukko válasza:
Köszönöm!

2008. április 15. | 08:38 | erz

Szia! Az biztos, hogy nagyszerű fotótémát találtál. A csüngő vízcseppek a levélen és a virág is nagyon mutatós darab. Sajnos a kép minősége miatt nem tudunk gyönyörködni a látványban. A legnagyobb baj az élesség hiánya, ami egy ilyen természetfotónál nagyon fontos lenne, látom Te is észrevetted. A gyenge megvilágítás ellenére a virág szirmai túl világosak, kiégés határán vannak. A beállításokon szerintem változtathattál volna úgy, hogy az érzékenységet 200-ra emeled és a blendét szűkíted 5,6-ra és ha kell leveszel egy picit az expóból, akkor gondolom lehetett volna élesebb és a szirmok sem lennének túlexponálva. A másik dolog a sok zavaró elem. A virágtól jobbra és balra lévő leveleket(zöld) és a háttérben lévő szárat vagy mit el kellett volna távolítani. Egy ennyi erdőátrendezés szerintem nem nagy bűn.

gyukko válasza:
Köszönöm a hasznos tanácsot!

adott pontszám: 3,8
2008. április 15. | 08:35 | survivorbiter

Nem kellett volna átrendezni az erdőt, csak az élességet kellett volna jobban beállítani, ami nem erdő-függő. Mert
1. a kép szerkezetileg nagyon jó, a virág és levelei átlós dupla harmadoló pontban vannak, jól ellenpontozzák egymást;
2. a fényviszonyok is szerencsések, mert jól mutatják meg a növény szerkezetét, külön kiemelve a harmat(?)cseppeket a levelek szélén;
3. az avar életlensége nem zavar, mert csak alapot ad a képnek.
A legnagyobb gondnak azt érzem, hogy éppen a virág életlen ... de ezt nem biztos, hogy a helyszínen észre tudtad venni, és lehetett volna korrigálni.
Sok, nagyon sok fotót kell egy ilyen helyzteben készíteni, bár tudom, hogy kora reggel ez nem kis feladat.

gyukko válasza:
Köszönöm'valóban több fotót kellett volna készítenem de türelmetlen voltam ,mert az idő sűrgetett.Persze ez már késő bánat.

adott pontszám: 3
2008. április 15. | 08:29 | damcigpa

Az életlenség és a zaj sajnos itt olyan hibák, melyek jelentősen rontanak az élvezhetőségen. Ugyanakkor a meglátás igen kreatív szemléletre utal. Ez a kép f8 használatával tökéletes lenne, hoszen akkor a cseppek is élesek lettek volna hátul, nem is szólva magáról a növényről. Most így sikerült, kívánom, hogy legközelebb jobb legyen.

gyukko válasza:
köszönöm!Zajról azért nem beszélnék'

adott pontszám: 4,5
2008. április 15. | 08:28 | pisti0101

Érdekes kép, jó a feketés háttér, tetszenek a vízcseppek e levelek hegyén.
Az előtérbe mondjuk szerintem nem kellett volna belevenni az avart, de ezzel együtt is tetszetős.

gyukko válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 3
2008. április 15. | 08:16 | bzsf00

Odvas keltike (Corydalis cava) a neve.
Sajnos nem egy szép kifejlett példányt választottál.
Mifelénk szőnyegként borítják az erdők talaját, létezik lila és fehér változata.
Ilyen fényviszonyok mellett állványt kellet volna használni, vagy az ISO-t feljebb vinni amíg még nem zajosodik. Valószínűleg szél nem volt hiszen a cseppek megmaradtak a növényen, ezért a kezed remegése miatt mozdult be.
A háttérben lévő elszáradt növényi maradvány nem túl esztétikus átvágja a növény nyakát, ha kissé jobbra mentél volna akkor nem lenne a képen.

gyukko válasza:
K0szi!

adott pontszám: 3,8
2008. április 15. | 08:00 | Hanna

Szia! Az élesség valóban kevés és az is inkább a középső levélen van és nem a virág fején. Kár érte mert érdekes,szép virág. Legközelebb a hátteret is kicsit simítsd el hogy ha lehet ne legyenek belógó-főleg a háttértől nagyon elütő színű ágak. Itt is kicsit zavaró mivel pont a főtémát keresztezi. Különben a meglátásod nagyon jó,a vízcseppek nagyon tetszenek!

gyukko válasza:
Örülök'

adott pontszám: 3
2008. április 15. | 07:33 | focusST

Szia!
Nem az élességgel van a gond, hanem azzal, ahová esett:) A szár mögötti levelek helyett jobban állna a virágnak. Az FZ50 cool egy masina (van egy a családban), makrónál használj manuálfókuszt inkább.
Ja, meg a háttér világos belógó valamilyét is ki lehet retusálni, és mindjárt nagyságrendekkel jobb fotód lesz:) A meglátás jó, szép, mindig hálás téma.
Üdv!

gyukko válasza:
Köszi!

adott pontszám: 3
2008. április 14. | 23:08 | tiger1977

az a baj, hogy igazából se a virág se a cseppek nem élesek...a kompozició esetlen, talán jobb lett volna álló formátumban csak a virágra összpontosítva...a háttérben lévő ág nagyon zavaró, nem beszélve az előtér kesze-kuszaságáról...és a színekre is ráfét volna egy kis telítetség...nálam ez sajnos javítandó...
Üdv,
Tiger

gyukko válasza:
A kompozició így tetszik ahogy van,s nem csak nekem!A harmadolási szabály is betartva.A többivel egyetértek!

adott pontszám: 4,5
2008. április 14. | 22:50 | Flash

Szia!
Igazából már a kis képen látszott, hogy egy nagyon hangulatos képet sikerült kiexponálnod :)!
Nagyon hangulatos, és tetszik a szinte fekete háttér, a harmatcseppek a leveleken, illetve a virágon. A kompozíció és a vágás is szerintem nagyon el lett találva. Kicsit zavaró a háttérben az a belógó - a virágot kettévágó - fűszál, azt kiretusáltam volna.
A fókuszpont viszont nagyon elcsúszott :(...
Véleményem szerint mindenképpen a virágra kellett volna jutnia, ehelyett a leveleken van, és ez eléggé zavaró...
Talán a rekeszértékkel lehetett volna még kicsit játszani, kicsit nagyobbat használni, igaz akkor a zársebességet növelni kellett volna, ami erősen fenyegetett volna a bemozdulás veszélyével...
Bár így, hogy látom az EXIF adatokat, én kicsit másképp állítgattam volna a gépet :)...
Bár persze így utólag okosabb az ember, de az érzékenység lehetett volna nagyobb (akár ISO 400 is - bár nem ismerem a gépet, ez mennyire befolyásolta volna a képminőséget), a rekeszérték is kicsit nagyobb... A fókuszt meg rá a virágra, a keresőben ellenőrizve :)!
Így nekem emiatt nem ötös, különben az volna :)!
Szerintem egy nagyon szép, hangulatos, üde, friss tavaszi képet sikerült készítened, nagyon harmónikus színekkel :)!
Gratulálok, szép fényeket kívánok!

gyukko válasza:
Utolag en is bantam ,hogy nem adtam rá az iso-t, de sajnos sem a keresöben sem a visszanézésnél nem volt egyértelmű, hogy hová esett az éllességi tartomány,és féltem ,hogy kiég a virag \"feje\".Egyetértek a véleményeddel,és kösz az értékelést!