BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,02
KATEGÓRIA: város, építészet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. február 4. 12:27
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Veszprém
  • Készítés ideje : 2008-01-31
"...de föntről e kő se látható..."

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2008. február 4. | 21:57 | harminchat

Szia! Szimpatikus a hozzáállás, hogy valami egészen elsikkadni látszó, "jelentéktelen" dolgot próbálsz bemutatni. És ahogy teszed, még inkább ráébresztesz a tárgy, épületrészlet jelentőssé tételének lehetetlenségére, ezzel irányítva rá a figyelmet a jelenségre. Akárhogy próbálom magamban fontosabbnak bemutatni azt a követ, nem lesz nagyobb, részletesebb, mégis valami nagyszerűnek utolsó maradéka, a szerepe mára csak a képzelet elinditása maradt, az érdeklődés felkeltése. Kicsiben ugyanaz a sorsa, mint az egész épületé. A romok látványa nem igazán impozáns, de valaha igazán nagyszerűek voltak, de azt már csak elképzelni lehet.
A képben leginkább a felső ivelt rész tetszik, a kék éggel a sötét kövek sora. Kár, hogy nem pontosan a sarokba fut ki, sokkal hangsúlyosabb lenne. Egyébként tetszik a vágás, kb, a legjobb helyre került a láttatni akart diszítőelem.
Nem látványos fotó, viszont elgondolkodtató.
További jó fotózást!

hangaszál válasza:
Nagyon köszönöm az igazán alapos, érzékeny értékelésedet, valahogy én is így éreztem, amikor megörökítettem...

adott pontszám: 4,7
2008. február 4. | 19:41 | Anthoni

élesithettél volna a képen meg picit több szint vittem volna bele..
amugy szép lenne a fénykép.. meg talán szélesebbre fotoztam volna.. fokuszpontot nem nagyon találok..

hangaszál válasza:
Köszönöm a véleményedet.

adott pontszám: 3
2008. február 4. | 15:40 | ruprechjudit

Nagyon érdekes, az ilyen meglátott régi részletek a kedvenceim...
De fények nélkül szvsz ez nem megy, nem ad át igazán semmit, nem emelik ki a fények a textúrát, nem emelnek a hangulaton, nem kölcsönöznek érzéseket, és szerintem ez kellene. A kompozíciót sem érzem erősnek, frappánsabban, absztraháltabban, még kevesebet próbálnék mutatni.
A Radnóti idézetben sem vagyok biztos, hogy ide illene, bár ez szubjektív értelmezés kérdése.
Szép fényeket, és sok ilyen szép dolgot találj még, előbb-utóbb a kompozíció is csizsolódik!

hangaszál válasza:
Köszönöm az értékelésedet.

adott pontszám: 3
2008. február 4. | 15:01 | bazsitoo2

Szia!
a képed mindenképpen tudatos, de sajnos sok sebből vérzik. Sajnos az első ami szembetűnő, hogy nagyon rossz a minősége, sajnos kevés fény volt, így a főtéma sajnos teljesen egybeolvad a környezetével.
Az égből pedig vagy semmit, vagy sokkal többet kellett volna mutatni!
Bazsi

hangaszál válasza:
Köszönöm a véleményedet.

adott pontszám: 2
2008. február 4. | 14:15 | Morten_

sajnos ez erőteljesen túl lett szaturálva...
valószínütlen az égbolt színe...
de ez még a legkevesebb ami baj van ezzel a képpel...
egyszerüen nem tudom hogy mi az amit meg szeretnél nekünk mutatni...
mármint látom...de nem értem...
egyáltalán nem érzem érdekfeszítőnek ezt a témát amit kiragadtál és publikáltál...
a vágást pedig teljesen esetlegesnek érzek...semmiképpen nem precíz...
nem érzem a törekvést abba az irányba hogy megpróbáltál volna valami pluszt is belevinni ebbe az egyébként sem nagyon érdekfeszítő témába...
sajnálom...de én ezt itt most nagyon kevésnek érzem
üdv
Morten

hangaszál válasza:
Igen, lehet, hogy túl lett szaturálva, de az égbolt színén az nem sokat változtatott, mert szinte ugyanilyen volt, szép, fényes, vakító kék ég, napsütötte délelőtt...
Amit meg szerettem volna mutatni az pedig Veszprémben a Szent Katalin Domonkos Apácakolostor romjaiból egy kis részlet.
A kolostort a hozzá tartozó templommal együtt Bertalan, Veszprém püspöke alapította 1240-ben. Lakói, a Domonkos-rendi apácák és – kisebb számban – szerzetesek, nem sokkal korábban, az 1220-as években jelentek meg Magyarországon.
1246-tól 1252-ig Szent Margit, IV. Béla király lánya is a kolostor lakója volt, mielőtt a Nyulak szigetére (a mai Margit-szigetre) költözött volna át. Margittól ered a romok köznyelvi elnevezése is(Margit-romok). A zárda másik híres lakója a stigmatizált Magyarországi Boldog Ilona volt, akit Szent Margit tanítójaként említenek.
A kolostorhoz tartozó templomot a 15. és a 16. század fordulóján késő gótikus stílusban építették át; egyes stílusjegyek, például a csúcsívek nyomai még ma, a romokon is megfigyelhetők.
A zárda valószínűleg Veszprém török általi első elfoglalásakor, 1552-ben pusztult el. Az épületegyüttes déli része teljesen eltűnt, helyére házak épültek; az északi rész romosan bár, de szerencsére fennmaradt.
Nos, ennek az északi résznek egyik "karéjában" láttam meg azt, amit szerettem volna megmutatni nektek.
A téma véleményem szerint igenis "érdekfeszítő", többszáz éves falakat ma így látni több is, mint megható. Nem kevésbé "érdekfeszítő", mint pl. egy fa, egy híd, egy kiskanál, vagy egy kutya....Tudom, persze, a láttatáson van a hangsúly, a "hogyan"-on, nem elsősorban a tárgyon magán. De ezúttal hadd keljek e régi romok védelmére... Valami pluszt belevinni?? Igen, ezt sokszor olvasom, ez teljesen szubjektív, én azt gondolom, vannak valóban sokszor elmondott, "örök" szabályok, amiket számon lehet kérni, de van, akit megérint egy "kutyafej" (hogy az előbbi példánál maradjak, és van, aki szó nélkül elmegy egy a Szabályoknak mindenben megfelelő, érdekfeszítő, kiváló technikával elkészített, plusz üzenetet is hordozó kép mellett. Tudom, én most már a művészi befogadás elméletét boncolgatom. Az lehet, hogy nem sikerült úgy átadni a látványt, ahogy szívem szerint szerettem volna, ennek valószínűleg technikai és képzettség-beli hiányosságai is voltak, de szándékom szerint, rácsodálkozni ilyen öreg falakra és a megmutatás, az élmény megosztásának igényével valamit "alkotni", mégis valami...


adott pontszám: 3,5
2008. február 4. | 13:03 | ovarnet

Túl lett élesítve a kép. Jól látható az égen, de ennek ellenére a fal nem penge éles. A másik gond a kompozició. Nem igazán érzek a képben tudatosságot. Láttál valami, ami tetszett, de nem sikerült megmutatni.

hangaszál válasza:
Hát ha egyet értünk a tudatosság alatt, nagyon is tudatos volt, hisz egyik nap arra jártam, megláttam, tetszett, azt hittem, hogy "húha", másnap elmentem a géppel és megpróbáltam visszaadni, ami megfogott... ezek szerint nem sok sikerrel:-(

adott pontszám: 4
2008. február 4. | 12:55 | Espíritu

Szia!
Tetszik az ív a kép tetején, jó a szerkesztés. De valahogy mégsem érzem elég erősnek a képet. Nem érzem az igazi mondanivalót és egyediséget...
Viszont az utómunkában lehetne még fokozni, javítani a képet. Egy kicsit kontrasztot emelni még, levels csúszka, a az eget is lehetne kicsit még erősíteni. Illetve kaphatna egy keretet.

hangaszál válasza:
Köszönöm, hogy elmondtad a véleményedet.