BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,48
KATEGÓRIA: szociofotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. január 23. 12:48
  • Készítés helye (ország): Románia
  • Készítés helye: Erdélyi-középhegység, Torockó és Nagyenyed között
  • Készítés ideje : 2005-04-02
"...aki hisz énbennem, ha meghal is él!"

/Ez valójában egy septiben, a kocsiablakból elkapott pillanat, nagyon rossz fotóm utólag megvágva. Az ötleteket a javításra szívesen fogadom, már csak azért is, mert mindegyik irányba rengeteg tér van az eredetin, szóval mindent ki tudok próbálni! Köszi!/ Az Erdélyi-középhegység szívében, nem sokkal Torockó után már bőven románlakta vidéken jártunk, amikor a göröngyös úton lassú gyászmenetre lettünk figyelmesek. A síratók az elhunyt házához tartottak, hogy végső tiszteletüket tegyék a temetés előtt.  

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2008. március 22. | 08:25 | S.William

Reggelt!
hm... hoszan töprengtem az elöttem felszólalók véleményein... Ha érdekel, megírom az enyémet: (úgyis tudom, hogy érdekel:D)
Szeretem a témaválasztásaidat, sok olyan képed van, minek helye lenn a fotozz.hu-n csak még nem töltötted fel. Rengeteg felé jártál, s olyan utazónak tartalak, ki a lehetőségekhez képest igyekszik mindent meg is tudni az adott kultúrákról!
Biztos vagyok benne, hogy eszedbe sem jutott, amiről gptomii ír, miszerint nem etikus temetési szertartást engedély nélkül megörökíteni, s megvallom, ha minden szociofotó mellé oda kéne tűzni a hozzá járó írásbeli engedélyt, a World Press becsukhatná kapuit!
Egyik volt fotóstanárom gyakorta utazik Afrikába, hogy képeivel, s az ottani életkörülmények bemutatásával igyekezzen felhívni a világ figyelmét a fekete kontinensen élő gyermekek helyzetére.
Ő mesélte el a következő sztorit:
az egyik útjuk alkalmával, egy olyan faluba jutotottak, ahol már dolgozott egy amerikai "csapat", hasonló témában. Az egyik fotósuk, egy ismert,s elfogadott, mitöbb szociofotóiról híres kolléga, "megunván" az izgalmak nélküli helyzetet: 5, azaz öt Dollárt fizetett egy férfinak, hogy verje meg a saját gyermekét, a képek kedvéért! hm...
S nehogy azt higyjük, ez egyedülálló eset!
Én ennek tükrében írom: a te képed távol áll bárminemű kegyeletsértéstől!
A technikája viszont "csapnivaló" :)
Barátom! Te ezt a szitut, ennél sokszorta jobban is meg tudtad volna örökíteni! Akinek a N.Geographic kipakolja a képét egy plázában, az legyen szíves ehhez méltón ügyködni, s nem "septiben" lövöldözni :)

ERKDP válasza:
;)

2008. február 2. | 00:03 | TakatsGergely

És, még annyit hozzáfűznék, hogy 1 éve voltam Erdélyben temetésen. Mint a képről is látszik, mindenkinek tiszta volt a cipője, bár ez az én magánvéleményem.

adott pontszám: 2
2008. február 1. | 23:59 | TakatsGergely

Sebtében nem jó képet csinálni, mert nem lesz az igazi a hangulat, mint azt már egy-két itteni képen láttam. Hiányzik a kompozíció és a távolság is elég meglehetős. Az sem öröm, hogy belelóg a szgk.

2008. január 27. | 20:24 | Baltasistvan

Elolvastam a kommenteket, gptomi értékelésével abszolúte nem értek egyet. Szerintem amit leír, érdekes elegye a tradíciónak és a prűdériának, de ez a kép semmiképp nem érdemel egyest. Nincs rajta a halott, nem, látszik, hogy bárki is zokon vette volna lövést, ők csak mennek a dolgukra, ami jelen esetben temetés. A temetés pedig ugyanúgy része az életnek, mint bármi más, hiszenk ránk is ez vár egy napon.

ERKDP válasza:
Magam is így gondolom... amúgy épp a lelkészünkkel voltam úton Erdélyben, magam hívő ember vagyok, ezért esett rosszul az álszentség vádja... számomra a halál nem valami vége, sokkal inkább a kezdete, és ahogy te is írtad, része az életünknek... A középkorban a legnépszerűbb sétautak a temetőn át vezettek, akkor még nem volt tabu a halál, és nem is féltek tőle az emberek. De tiszteletben tartom az ő véleményét is, csak az egyest azért kicsit erős lehúzásnak tartom... Üdv!

adott pontszám: 5
2008. január 27. | 20:10 | Baltasistvan

Nem értem, miért ilyen alacsony a pontja ennek a képnek. Ha nem kocsiból lőtted volna, még úgy is tettszene, így pedig, tudva a körülményeket, pláne tettszik. Van benne valami borzasztóan tradícionális, ami vonz, hogy megvizsgáljam a képen látható embereket és arra jutottam, hogy bármelyik kiváló portréarc lehetne, mesél az arcuk.
Arra gondoltam, hogy 4.8-at fogok adni a tükör miatt, de mivel már tíz perce nézem a képet, ez csak ötös lehet. Gratulálok.

Szép fényeket, üdv, István

ERKDP válasza:
Nagyon szépen köszönöm István! Igazán jót tettél a mai napomnak a véleményeddel:) Annak örülök a leginkább, hogy valami megfogott benne! 10 perce nézed? :) Látod, ennél több nem is kell nekem! Barátsággal: Dave

2008. január 27. | 14:56 | gptomii


A vélemény ereje nem azom múlik, hogy kinek hány szoció van a galériájában, hanem a felkeltett érzelmeken.
A képed láttán ezt éreztem.

Nem tudom ki áll a fotó mögött, nem is érdekel a készítője, sőt a technikád sem, hiiszen Lyukkamerával is lehet gyönyörű képeket készítened.

El kell fogadnod, hogy bizonyos szint felett már érzelmi, elvi, vallási dolgok is szerepet kapnak képainken. Minél tovább merészkedsz ettől a határtól, annál szélsőségesebb véleményeket fogsz találni.

Ami a javítási lehetőségeket illeti, nem adtam mert nincs. Ezen nincs mit javítani, mert nem jó, nem megfelelő módon született. Nagyra becsülöm, hogy elkötelezett vagy a témában de kérlek, miután lenyugodtál, olvasd el értékelésem, és gondold, át, hogy az maga az eglész nem-e egy javítási javaslat.

Eggyé lenni a témával, körüljárni, részese lenni, ez a módja szerintem ahogy ez a kép méltó módon jöhetett volna létre. Hangsúlyozom, nem egy elsuhanó autó ablakából.
Amennyiben személyedet megsértettem elnézést kérek, elsősorban képeket értékelünk. A skála 1-5- ig terjed. A jegyemet ismered.

gptomii

adott pontszám: 1
2008. január 27. | 12:35 | gptomii

Igen. Rendkívül szomorú pillanatában ábrázolod a családot. A készítés körülményeit is elárulod. ééppen az az amiért kicsit felláttam!
Két lehetőség van szerintem egy ilyen témájú fotó elkészítésekor.
': Bizony nagy lelki erőt és empátiás készséget tanúsítva oda kell férkőzni a családohoz, legnagyobb együttérzésed kifejezve megkérsz egy távolabbi hozzátartozót, hogy megörökíthesd a temetést, felvonulást (nem egyszerű)
2. NEM KÉSZÍTESZ KÉPET

amit te választottál, hogy autóból elhaladva lefotózni valamit, ami másoknak a legnagyoobb szívfájdalma,ez aljas dolog. Ha fogékony vagy a témairánt akkor állj oda és ne szégyenítsd meg őket azzal, hogy gy belógó autóval, kusza villanyoszlopokkal ábrázolod őket!!
Ez nem szociofotó! Ez hatásvadászat, méghozzá a rosszabbik fajtából. Ezen még a címed sem segít, hiszen álszentenk hat. Ezt nem lehet vágással javítani, itt a metódusról van szó. Tedd elkapott pillnatokba és máris enyhébb a helyzet de minden állításom fenntartom.

Azt hiszem eléggé kifejtettem a véleményem, hogy az elégtelenem indokolt legyen.

Véleményemmel nem megsérteni akartalak, csak a szoció egy elég kényess kategória, főleg az általad megörökített pilolnaat. Ennél sokkal nagyobb alázattal, szakmaisággal kell a témához állni.

gptomii

ERKDP válasza:
Kioktató jellegű kommentedre nem kívánok reagálni! Csak annyit: azt gondolom, ne döntsd el az alázat hiányát meg az álszentséget látatlanban, mert nincs hozzá jogod! A szakmaiság más tészta, sajnos én nem profi fotós vagyok többszázezres vagy milliós géppel, felszereléssel, még csak említésre méltó tudásom sincs... de igenis szívem-lelkem beleadom a fotóimba, mert számomra örömet okoz a fényképezés, és még ha nem is látszik a szakmaiság, nem gondolom, hogy hatásvadász lennék! A véleményed a téma érzékenységéről magánügy, más máshogy látja, de azt gondolom, 1-est adni nem volt jogos. Szívesen olvastam volna építő jellegű, a képpel kapcsolatos kritikát tőled, amiből tanulni lehet, mert gondolom nagy szociofotós vagy, biztos hasznos lett volna. De ha nem, akkor nem.

adott pontszám: 3,8
2008. január 26. | 17:12 | Red_Bull

Kompozíciójában még lehet rajta alakítani.
pl. bal alsó sarokban belógó autó nem igazán előnyös, és talán a kép felső részén még egy lehetett volna hagyni a képből. Kicsit szürkének látom a fehéret.
A kép üzenete viszont átjön, kellemes.

ERKDP válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 4,5
2008. január 24. | 19:07 | h.zoltan

szia...szerintem nagyon jol elkapott pillanat. ami igazan nem tetszik az a bal oldal aljan az auto tükre es egy resz az autobol belelog a fotoba...ez egy kisse ront a foto hangulatan.... sztem igy FFben tökeletes....ennek ellenere jo foto..sok sikert))))))

ERKDP válasza:
Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik! Igen, az autót sehogysem tudtam kivágni, ez egy gyors pillanatkép:)

adott pontszám: 3,8
2008. január 23. | 23:09 | DénesPapa

A dokumentaristák rémálma, mikor az esemény ott figyel a képen, de némi zavaró elem is ott maradt a nagy kapkodásban.
Na itt is ez a helyzet.
az ajtó.... de ezt te is tudod.
az ff konverzió is gázos... ez elég tónustalan.
az emberek arca sem jól kivehető.
de a kompozíció hordozza a szükséges információt..

üdv
d

ERKDP válasza:
Köszönöm!

adott pontszám: 4,6
2008. január 23. | 20:13 | Zarja

Szia!
Jó kép lett, muszáj ezt mondanom, mert Erdélyt imádom. A kép egyetlen hibája ugye a bal oldalon lévő "csúnya" kocsi.
Én elhiszem, hogy nem azzal foglalkoztál, hogy "hú, benne lesz!":)

ERKDP válasza:
Köszönöm szépen! igen, Erdély csodálatos, főleg a Székelykő környéke. Valóban, egy igazi pillnatfotó volt!:)

adott pontszám: 3,5
2008. január 23. | 20:08 | Diver

Szia ! Érdekes kép, mert érdekes a téma. Tetszik a fekete-fehér kivitelezés, hisz ez illik legjobban ehhez a pillnathoz.Én jónak itélem a fényerőt is, de sajnos a szerkesztést már kevésbé. Nekem nem hiányzik a képedre a balógó autórészlet. Nagyon nem. Ezt szerintem egy kicsit jobbra lépéssel kiküszöbőlhetted volna.Talán én vártam volna, hogy ne legyen zavaró elem és úgy fotózhassan a gyászolókat. A másik amit nem értek a négyzetes vágás. Nekem ez a kép a függőleges képet adja már csak azért is, mert az emberek mélységében jönnek a képbe. A pillnatod egyedi, a helyszin is az, de a kivitelezés sajnos nem a legjobb.
Gondolom ott akkor nem gondoltál arra, hogy hirtellen megfordítsd a gépet. Kár.
Remélem nem volt bántó amiket írtam.
Üdv' István

ERKDP válasza:
Köszönöm. Ez egy autó ablakából hirtelen készült, utólag megvágott kép, ezt tudtam kihozni. :)

adott pontszám: 4,5
2008. január 23. | 19:43 | Zoran_2

De kár azért az autóért a bal oldalon, mert nélküle sokkal-sokkal jobb lenne.
Az ff tónusok is rendben vannak.
Szerintem még retusba is bele lehetett volna fogni, és nem tudom, hogy felül vígtál-e, de ott kicsit tágabb tér kellene.
Z☼ran

ERKDP válasza:
Köszönöm, igen, vágtam. Sokat, az eredeti kép gyalázatosan rossz... egy autóból kihajolva készült:)

adott pontszám: 4,2
2008. január 23. | 19:11 | bruce11

Inkább tünik elkapott pillanatnak, gondolom gyorsan kellet fotózni, és sajna benne maradt az a fránya autó ballent! a témához jól illik a ff, és szépek a tónusok is, de bent maradt az autó, kár érte! Üdv :)

ERKDP válasza:
Jól látod, autóablakból készült! Köszi:)

adott pontszám: 3,5
2008. január 23. | 18:58 | ovarnet

Gondolom, hogy nem mertél közelebb menni, de az autó a tükrével és a levágott keresztek sajnos nagyon elkapkodott képről árulkodnak. Így sajnos nagyon sérül a kép lényege. Érdemes a zavaró részeket nem a képbe komponálni.

ERKDP válasza:
Köszi!

adott pontszám: 3
2008. január 23. | 18:31 | bugsinajar

Jó kép, bár ez inkább már a néprajz területe, de mivel olyan kategória nincs, jó itt a szociofotóknál. Ami nagyon szúrja a szemem, az a kocsiajtó. Nem tudom hogy direkt van-e, de nagyon nem kéne oda.... Továbbá az alján és a tetején is elég szűk a vágás és ha már ff, szerintem lehetne kicsit kontrasztosabb. A kép tartalma miatt kár ezekért a hibákért... :(

ERKDP válasza:
köszönöm, utólagos nagyon sok vágás eredménye ez a kép, a javaslataitok alapján igyekszem korrigálni a hibákat, ezért is tettem fel: tippekért. Kösz:)

adott pontszám: 4
2008. január 23. | 16:16 | SiL

nagyon jó a fény-árnyék az arcokon.ilyen helyzetben nálam is csak fekete-fehér megjelenítés jöhet szóba...az apró hiba:
első ránézésre azt hittem mellény van a jobb oldali alakon. közelin vettem csak észre-az a mögötte lévő karja.egy lépés jobbra és az autó is kiesik a képedből.

ERKDP válasza:
Köszönöm szépen, igazság szerint éppen autóban ültem, gyorsan szóltam a sofőrnek, hogy egy pillanatra álljon meg... erre futotta belőle, amennyire emlékszem (3 éve készült), a kocsi letekert ablakából készült.

2008. január 23. | 14:04 | bazsitoo2

Szia!
A témát nem tartom olyannak, amit nem szabad, nem illik megörökíteni! Viszont a technikai megvalósításban már látok kivetni valót! Sajnos a szerkesztés, nem az igazi!
Dől az egész kép, a belógó autó, zavaros bal oldal! Szerintem jó téma és jó észrevétel. Az FF jót tett neki!
(3)

ERKDP válasza:
Köszönöm!