BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,9
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. január 10. 00:03
  • érzékenység: 100
  • fókusztávolság: f7.8
  • objektív: beépített
  • rekeszérték: f5.6
  • zársebesség: 1/1000
  • Készítés helye (ország): Kenya
IT(T)ató

A képet egy régi kompakttal lőttem. Kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy csak a szívemhez áll közel, vagy valóban jól mutat. a kivágás nem tökéletes, de mozgó kocsiból készült egy szafarin... A következő kritikákat már kifejtettétek bőven: kilóg a fa teteje(sajnos), nem jó hogy középre van komponálva, illetve túlszaturált (pedig nem psben lett ilyen, hanem a természetben) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2008. február 7. | 21:25 | efi

nagyon sokat akartal megmutatni az itatobol, igy a kornyezetnek legmarkansabb objektuma, a fa lemaradt a keprol. kar ert, mert nagyon szep, hiheto szinei vannak a kepnek. a voros agyag es kulonbozo zoldek egymast nagyon szepen kiegeszitik, szep az eg, ott latszik, hogy nincsenek tulnyomva a szinek.
kar volt belevagni a faba.

nemedy válasza:
köszönöm az értékelést... készült azóta egyik fotózz-társ jóvoltából feldolgozás... valóban sokat javít, ha leretusálja a fa kilógó részét, és harmadolópontba rakja... majd legközelebb figyelek. Egyébként kösz az értékelést. hasznos volt.
A fotós 0,5 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

adott pontszám: 4,5
2008. január 16. | 19:03 | Peti-

Hát úgy látszik, hogy az előttem szólók már elmondták a véleményüket, így lehet, hogy ismétlésnek hangzik... Habár, ha sokan mondják ugyanazt, lehet, hogy van némi igazság benne.

Valóban kilóg a fa a kép tetején, és tényleg középen van. Ha kicsit jobbra lenne, jobb lenne, de szerintem igazából a kilógó rész a problémásabb. A színek viszont tetszenek. Talán azért, mert sokáig én is ilyen gépet használtam.

Most már csak azt kívánom, hogy juss egyszer vissza erre a tájra, és az itt tanácsoltak alapján készítsd újra a képet. (persze, ha nem lesz ennyire puskaporos a levegő) :)

Üdv
Peti

nemedy válasza:
köszönöm szépen az értékelésed. hát igen... bevállalnék itt egy -két lepontozást azért, hogy ismét ott fotózhassak. szerettem ezt a gépet, maradtam is a canonnál, pont a szinek miatt. neked is ilyen jó élményeket, és szép fényeket kívánok!

adott pontszám: 4,3
2008. január 12. | 19:06 | LJani

Tulajdonképpen leírtad a kép összes hibáját amit én is észervettem így elsőre. Ezért szerintem az 5-ös osztályzatot kizárhatjuk. Viszont mivel leírtad azt is, hogy milyen körülmények között készült, mindenképp nyom a latba. Ezért adok rá amennyit adtam. A kép maga szép, mesebeli világba vezeti a nézőt, szépek a színei, a cím is jó. üdv.

nemedy válasza:
köszönöm az értékeltést.. ha elolvasod a többiekét, lett azért egy két alternatíva, amikat váálaszthattem volna e körülmények között is... sebaj, igy tanul az ember. Köszönöm hogy értékelted a képem... üdv

adott pontszám: 4
2008. január 11. | 16:59 | Nagy Richard

Szia!

Ennyi értékelés után nem hiszem, hogy túl sok újdonságot tudok mondani, de hátha...
Ha azt nézzük, hogy mozgó autóból fényképezted egy ilyen géppel, nem is rossz! Nagyon tetszenek a színek és a téma is impozáns! Élő és élettelen kontrasztja remek kompozíció, de itt vannak azok, amiket ugye már Te is írtál...
Csak címszavakban: zajok, lecsapott sarka a tónak, a tó is előtér és még az előtt a partja is (szerintem így már sok), halványan belógó ágak bal szélen, és persze a levágott tetejű fa.
Most persze lehet mondani, hogy máskor állj meg, és állványról fényképezz, meg jobb géppel, de ha ez a kép így sikerült, akkor inkább az a fontos, hogy utólag hogy lehetett volna javítani rajta.
Én levágtam volna a kép bal széléből és aljából épp annyit, hogy a bal alsó sarokban egyből a víz indult volna. A fa felső ágaiból pedig, egy képszerkesztővel leretusáltam volna többet-kevesebbet, hogy legyen a fotónak teteje. Ebben az esetben ez még viszonylag egyszerű is.
További szép képeket!
Üdv: Ricsi

nemedy válasza:
köszi az értékelést.. tudtál még újat mondani, a tanácsok sokat segítenek.. köszi az értékelést.

adott pontszám: 4
2008. január 11. | 14:57 | Fiká Zoltán

A körülményekhez képest, mozgó kocsiból készült egy szafarin -dicséretes, de elsősorban a képet kell pontozni. Ami elsőre nekem feltűnt, hogy a kép teteje szűkre lett vágva, talán jobb is lenne, ha álló formátumban lenne helyezve. A téma is azt az elrendezést igényelné, persze az is igaz, hogy azt elsősorban a portrékhoz szokás alkalmazni, de nem kell mindig a papírforma. A középre szerkesztés engem nem zavar, de azért jobb kerülni, mert mások is megnézik, hacsak nem szimmetrikus témáról van szó, egyébként feledhető.
Nos, szerintem álló formátumba, a fa törzsét a bal oldali aranymetszés síkjába helyezve jobb oldalt így marad hely az ágaknak. Alul nem kell az egész tócsa minél kevesebbet kell csak hagyni belőle.

Ezek után kb. olyan lesz mint egy kis bonsai amit elfelejtettek öntözni. :o)

További szép fotókat!
Örülök, ha sikerült hasznosat is írnom.

nemedy válasza:
sia. természetesen sikerült, és nagyon köszönöm az értékelést... az álló formátum valóban megoldást jelethetett volna. eddig legszebb megoldást fotóstársunk adta, aki "eltűntette" a fa tetejét, és kicsit vágott négyzetesre. igy mindkét probléma megoldódott.. igazán remek kép lett belőle, de azt hiszem, hogy nem áldozok be egy kreditet az ismételt feltöltésre... köszönöm még 1x az értékelést, szép fotókat...

2008. január 10. | 21:14 | Zsolti73

Készítettem egy feldolgozást a képről. E-mailben átküldöm.
Zsolti

nemedy válasza:
jójó.. köszönöm.. tényelg kiváncsivá teszel..

adott pontszám: 4,2
2008. január 10. | 21:07 | Zsolti73

Nekem nagyon tetszenek a színek, többek között azok adják a kép erejét. Tényleg kár, hogy nem volt időd, és lehetőséged a szerkesztésre, de szerintem utólag is sokat lehetne javítani a helyzeten. Én négyzetesre vágnám, úgy hogy a bal oldalát lehagynám. Felül a fa felső részét is ki lehet úgy klónozni, hogy ne látszon, hogy levágtad a tetejét. Talán még a felhőket is érdemes lenne hansúlyosabbá tenni. Szemet gyönyörködtető a helyszín, ahol fotóztál, nagyon jól láttad meg, és sok lehetőség van a képedben.
További szép képeket!
Zsolti

nemedy válasza:
köszönöm szépen a kritikát. valóban hsznos volt, ki fogom próbálni mindenképp!! sok sikert neked, szép fényeket...

adott pontszám: 4,5
2008. január 10. | 20:12 | Dramar

Azért ennél jobb a kép, mint a pontok mutatják, pláne ha figyelembe veszem a gépet is. Ami miatt nem adok 5-öt az pedig a fa teteje. Hova lett? Szép fényeket.

nemedy válasza:
igazán köszönöm az értékelésed!!! ezek szerint valamelyest egyezik az izlésünk... a fa teteje tőled is jogos! örülök, hogy tetszik. Neked is jó fotózást.

adott pontszám: 3,5
2008. január 10. | 16:47 | jaborcsik bence

Igen, már korábban is jol gondolták, hogy mi a fotó hibái.
Még a középre komponálás is.
Persze gondolom kocsiból nem a legkönnyebb fotózni, ezt elismerem.
De nekem a kép maga kicsit unalmasnak tűnik.
Igaz a színek szépek és változatosak, de valami hiányzik, bocsi!

adott pontszám: 3,9
2008. január 10. | 15:36 | mfunkp

A színek szépek, élénkek. De két alapvető dolog van, amit meg kell említeni. Az egyik, hogy a fa középre lett komponálva, ez a mai nézetek miatt nem szerencsés. (Nekem időnként más a véleményem erről), de ennél a képnél valóban jobb lenne, ha jobb oldalon lenne a fa. A másik, hogy levágtad a fa tetejét. Tudom, hogy nem fért bele a képbe, de iylenkor van az, hogy távolabbról kell fotózni. Olvastam, hogy autóból készült kép, így ezt nem tudtad megtenni. Pedig ha ott sétálsz, biztos jobb pozíciót találtál volna. Üdv.

nemedy válasza:
igen. én sokszor már azért komponálok középre, mert a folytonos aranymetszés teszi legalábbis számomra unalmassá a képet. Ezesetben nins tudatosság, igy sikerült... a fa teteje is... köszi hogy értékeltél

adott pontszám: 4
2008. január 10. | 14:54 | lacika2

csodaszep!
-a szinek mennyeiek.
-a tema jo.
-a vagas nem
azert nem jo a vagas mert kozepre kerult a fa.
Kicsit az aranyokkal is baj van...(3/2az egyi 3/1a masik-kene legyen)
(jó, egyedi, apró hibával)

nemedy válasza:
köszönöm szépen... üdv, jó fotózást

adott pontszám: 3,5
2008. január 10. | 13:41 | Strobix

Hát igen, már kicsiben is feltűnt, hogy agyon van szaturálva a kép.
A fenti hibákat nem akarom pontról pontra megismételni, inkább még egy javaslattal élnék. Egy kis előteret kellett volna talán hagyni, az sokat dobott volna rajta.

nemedy válasza:
hmmm. igen.. bár előtérrel még több lógott volna ki a fából, tekintve hogy ez volt a legnagyobb látószög. egyszerűen lem lett a legjobb kép. a túlszaturáció továbbra sem áll... köszi hogy értékeltél

adott pontszám: 4
2008. január 10. | 13:14 | alphatango

Siskinnek vannak hasonló tónusú és hangulatú festményei, azt hiszem. Én is rátettem volna az egész pocsolyát, meg a fa tetejét is. A szaturációtól tényleg kicsit N.G. illusztrációs a hangulata, 20 éve pont ilyen volt a divat benne. Nekem bejön....

nemedy válasza:
köszi szépen!!! neked is jó fotózást

adott pontszám: 4
2008. január 10. | 12:49 | melis82

A színvilága valóban csodás, nincs túlszaturálva szerintem, de az a kilógó fa tényleg zavaró, álló formátumban, vagy távolabbról fotózva sokkal harmonikusabb lenne a kép.

nemedy válasza:
igaz!! az álló formátumban meg kellett volna próbálnom, a többire nem volt lehetőség.. kihagyni meg vétek lett volna...

adott pontszám: 4,7
2008. január 10. | 12:16 | deszter

A kivágás tényleg nem tökéletes, viszont nekem a színei nagyon tetszenek. Szép a felhős ég, a vörös föld és a zöld növényzet. Éles is, pedig kocsiból készült. Kár, hogy levágtad a fa tetejét, és középre tetted, de ezt gondolom tudod. Nekem ennek ellenére tetszik.

nemedy válasza:
köszönöm szépen.. persze hogy tudom a hibáit, de örülök, hogy tetszik.. a színei természetesek, bármennyire hihetetlen... sőt, lécén kompakt volt a kép, szűrőt sem használtam.. jó fotózást!!!

adott pontszám: 3
2008. január 10. | 12:07 | Anjunabosco

Ugye, tengerpart fotózásánál "alapszabály", hogy úgy kell lőni, hogy a part is benne legyen...

Én mindenféleképpen úgy vágnám még meg a képet, hogy vagy az egész alját levágod, vagy csak annyit, hogy kb. 2-3mm-el feljebb, mert ott a jobb allsó sarokban, az a nagyon pici árván belógó ág, nem tesz jót az összképnek...szerintem

nemedy válasza:
hmmm. ez új.. esetleg ha elküldeném a képet, megmutatnád mire gondolsz??? köszi hogy értékelted.

adott pontszám: 3,5
2008. január 10. | 11:39 | atkaq

Nagyon jó lenne a kép fantasztikus a táj de nagyon kár hogy levágtad a fa tetejét meg igazábol a fa középrekonponálása sem tetszik.Meg kellet volna álli egy picit jól megkomponálni a képet mert a lehetőség adott volt.Kár érte!

nemedy válasza:
köszönöm az értékelést...

adott pontszám: 3,5
2008. január 10. | 11:38 | V.F.

Szia.
Szép kép lehetett volna ha…
De nem lett.
Hibák:
Levágva a fa teteje és a tócsát sem sikerült belekomponálni a képbe.
Szerintem túlhúztad a színeket ez így már sok. Nagyon rikítóak a színek.
Ha figyelembe veszem, hogy mozgó járműből lőtted a hibák akkor is belekerültek, így hát ez a tény nem segít a képen.
A hibák nélkül simán lehetne rá adni öt pontot is.
Üdv.

nemedy válasza:
szia... sajnos a hibákkal készült, nincs mit tenni.. ha érdekel, szívesne elküldöm az eredeti képet, tényleg nem húztam túl a színeket... rikító maga afrika!

adott pontszám: 4
2008. január 10. | 11:17 | cyrus20

Hello! Nekem tetszik a képed. Tetszik az élénk szín. Bár lehet,hogy ez PS eredménye de akkor is jó. Lehetett volna még innen onnan farigcsálni,de talán így egész.

nemedy válasza:
no ps... Afrika eredménye... meg a régi jókis compakt.. :D köszi hogy értékeltél

adott pontszám: 4
2008. január 10. | 10:40 | furci

Szia
Bánhatod, hogy nem robbant le az a kocsi, akkor lett volna időd foglalkozni többet a fotózással. Gyönyörűek a színek,de a képkivágás az pocsék, bár nem tudni mi van a közvetlen környezetben, de biztos találtál volna egy jóval tágabb képkivágási lehetőséget. Kocsiból ez is fantasztikus.
Üdv.

nemedy válasza:
hát igen.. sokat gondolkoztam már ezen a képen hogy lehett volna..

adott pontszám: 4
2008. január 10. | 10:36 | blapeti

Szia! A színek nagyon szépek, a kivágás viszont valóban nem az igazi, a fa teteje is lemaradt, meg a tavacska széle is. Azt viszont megértem, hogy a szívedhez közel áll, nagyon szép helyen jártál. Jó fotózást!

nemedy válasza:
köszönöm szépen.. ez inkább csak bemutatása kívánt lenni egy szép környezetnek.. tudtam hogy nem lesz díjnyertes... köszi az értékeltést

adott pontszám: 4
2008. január 10. | 10:26 | loocas

Szia. A színvilága olyan National Geographics-os. Nem tudom, hogy utómunka vagy már a géped ilyen színt produkált, de nagyon tetszik :)
Vágás, komponálás: a fa teteje az még elférhetett volna, de akkor a tó alja csúszik ki a képből, vagy szépesebb látószöggel, hogy minden beleférjen... dehát mozgó járműből nem könnyű fényképezni. A középre komponálás most tetszik.

nemedy válasza:
nagyjából ezek voltak a színek ott is.. ez volt a legnagyobb látó... jogos a kritika, és a pont... remélem egyszer korrigálhatom a helyszínen. köszi hogy értékelted.

adott pontszám: 4,2
2008. január 10. | 10:19 | bazsitoo2

Szia! A vágás valóban nem tökéletes, mivel fent kilóg a fa, ami mint főtéma, fontos, hogy teljesen látszódjon! Ha mégsem ez lenne a főtéma akkor bocs. Kicsit lehetne szélesebb a vágás és magasabb is! A kis itató is teljesen be van szorítva a képbe! A fa lehetne inkább a jobb szélen, hogy ne legyen ennyire központi szerkesztésű.
Amúgy a szép színek, az észrevétel, a megvalósítás dícsértetet érdemel! Grat!

nemedy válasza:
köszönöm az értékelést... az a fránya fa... :D mindenkinek nagyon szemet szúr, természetesen jogosan... köszi hogy értékelted

2008. január 10. | 10:10 | Zoran_2

Most vettem észre a "mozgó kocsit" - így a balra lépve dolog nem áll fenn ... Meg kellett volna állítani kocsit.. :)

nemedy válasza:
hát.. ezeknek kenyaiaknak a szafari közepén nem volt nagy élmény hogy fát fotózok... állatot akart mindenki, igy sepertünk végig a nepzeti parkon. lehet egy kis lóvét kellett volna adni.. :D

adott pontszám: 4
2008. január 10. | 09:59 | dizco

hello ,nagyon szep szineket tartalmaz keped es fantasztikus koromatikat, az egyeduli dolog amin javithatnal meg az a kivagas es talan a perspektiva, jo fenyt tovabra is

nemedy válasza:
köszönöm szépen!!

adott pontszám: 3,5
2008. január 10. | 09:57 | Zoran_2

Nem tájképfotózásra alkalmas géppel, szerintem egy egészen szép tájképet alkottál.
Szemre tényleg szép, és tetszetős, de hibákkal rendelkezik. Kompozíciós hibákkkal elsősorban.
Tipikusan rosszul megválasztott formátum a fekvő. Miért nem készítetted állóban? - belefért volna a fe, és nem kellett volna annak a hiányérzetnek lenni, hogy hiányzik a teteje.
Kicsit balra lépve megmarad a víz, a tükröződés, és kikerül a jobb alsó sarokban lévő gally.
Szóval tudatos, szép, de javítandó. Üdv. Z☼ran

nemedy válasza:
igazad van az álló formátummal. szeretnék visszamenni újrapróbálni. remélem lesz rá módom. köszööm a pontozást.

adott pontszám: 4
2008. január 10. | 09:54 | jimbi

nem rossz ez a kép viszont én személy szerint látok néhány apróhibát
1 úgy érzem egy kicsit túl ráhuztál a szinekre az én izlésemnek ez egy picit sok, egy kicsit mű
2 szüknek találom a képet talán egy picivel többet is megmutathattál volna (pl az itató bal vége lemaradt)
3 a fának a teteje is lemaradt jobban kellett volna figyelned és akkor még a horizont sem lenne középen
amúgy ahangulata jó nekem tetszik
gyerekek hogy kell tizedessel pontozni : soha nem sikerül ha tizedest irok be akkor nem aktiv a jegy

nemedy válasza:
hmmm... köszönöm szépen az értékelést.. ha visszaolvasol, megválaszoltam már ezeket a hibákat, nem irom le megint, Nagyon köszönöm hogy megnézted..

adott pontszám: 3,8
2008. január 10. | 09:15 | ovarnet

A komponálás során a főtémát ennyire középre tenni nem célszerű, hacsak nem szimmetrikus a téma Itt nem. Célszerűbb lett volna picit balrébb tenni. A fa tetejét sajnos levágtad, illetve alul van pár ág, ami bennt is van meg kinnt is van, de igazán nem része a képnek.
A kompoziciónál maradva még. Ez egy teljesen átlagos szerkesztés. Talán annyi, hogy alul szűk. Érdemes lett volna valami pluszt adni még a képenk. pl. alsó nézőpont. Így nagyon dokumentum jellegű a kép.
A színei a képnek kicsit túl lettek húzva a zöldön látszik nagyon.

nemedy válasza:
szia... sajnos, ha visszaolvasod a körülményeken sokat változtatni nem lehetett. a színekről is irtam előzőekben. mindenesetre köszi az értékelést, ekörül gondoltam a potozás eredményét egyébként...

adott pontszám: 4
2008. január 10. | 08:56 | attila.bosarkany

A vágás tényleg nem tökéletes, a fa teteje nagyon hiányzik. De a színek, a fények tetszenek.

nemedy válasza:
hát igen... ezt tudtam... köszönöm a hogy megnézted, örülök, hogy tetszett

adott pontszám: 3
2008. január 10. | 08:42 | Rijn

Szia,

Nagyon szép kép, nagyon szép tónusokkal és tartalommal, viszont nagyon sok dolog bántóan zavaró. A levágott fa például......kívánná az ember szeme hogy lássa a tetejét, és ugyan ez vonatkozik a tó csücskére is. Zavaró a jobb oldali ágacska is.

összességében szép, de nem az igazi.
üdv,
-R

nemedy válasza:
tisztában voltam vele, hogy nem tökéletes... inkább csak azt a szépségét akartam veletek megosztani, ami a szerkesztésen felül a tájból árad.. pláne igy télvíz idjén

adott pontszám: 4
2008. január 10. | 08:19 | EOSztéta

A körülményekhez képest szerintem jó lett.
A táj adja magát, de valóban, a képkivágás, kompozíció egy picivel lehetne kreatívabb. Picivel hátrébbról fotózva, hogy a fa beleférjen a képkivágásba, esetleg még néhány "elemet" az előtérbe komponálva és a fát picit jobbra, vagy balra eltolni a képen, hogy ne középen legyen.

nemedy válasza:
hát tudod ez úgy volt, hogy az úton kellett menni a kocsival, és ez volt a legnagyobb látószög a gépen. belátom a hibáit.. Köszönöm az értékelést.

adott pontszám: 3
2008. január 10. | 07:33 | basa 2

Mintha a színeket túlhúztad volna..De a fa levágása a fő probléma,és ha ez az egész képkocka már nem is javítható.Jó fotózást.Üdv

nemedy válasza:
hm... menj el kenyába, ha teheted!!! nem állítottam színt ps-ben, képzeld, tényleg ennyire csodálatos!!! köszönöm az értékelést

adott pontszám: 4
2008. január 10. | 06:00 | draculea

Nagyon jól mutat, e felől ne legyenek kétségeid.Viszont tökéletesen akkor mutatna jól, ha a fa koronája egészen benne lenne. Már csak azért is, mivel úgy látom, ő lenne a főelem a képen, a tóval együtt persze. Az, hogy középre vetted sem igazán előnyös, ráadásul még ez is azt indokolná, hogy akkor már egészében látszódjon. Pedig szép felhőket fogtál ki, ebből egy nagyon látványos kép sikeredhetett volna.Persze tudom a körülmények: mozgó kocsi, kompakt kamera.... de hát a nézőt csak az eredmény érdekli, nem az útibeszámoló.

nemedy válasza:
igen. igaz... tudtam, hogy nem fogok hét elsője lenni vele, inkább csak megosztottam volna veletek.. köszi az értékelést

adott pontszám: 4
2008. január 10. | 02:16 | pikszel

Gyönyörűen szétváló színek, középen egy szürke színtelen folttal:). Nagyon jól esett ránézni így, ebben a tartós szükeségben, január elején. Kompakthoz képest remek. A vágásért tényleg kár.

nemedy válasza:
hát igen... azt a hibáját én is belátom.. szeretem ezt aképet, és pont azzal a gondolattal tettem fel, hogy egy kis melegséget hozzak...