BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
2,74
KATEGÓRIA: város, építészet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2008. január 7. 00:02
  • érzékenység: 80
  • fókusztávolság: 5mm
  • rekeszérték: 6.3
  • zársebesség: 1/100
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Eger
  • Készítés ideje : 2007-01-13
Bazilika

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 2,9
2008. január 7. | 21:04 | d.a.s.

Szépjónapot!
Ahogy a fotódra néztem az első benyomásom az volt, hogy ez amolyan "tourist guy" felvétel. De rájöttem, hogy ez annál magasabb fokon áll: tehát lehet, hogy nekem nem sok újat mond a bazilika ebből a szemszögből pont frontálisan lefotózva, de ha már ezt a "hagyományos" nézetet választottad, akkor az arányokat azért jól eltaláltad (ergó a téma kitölti a képet, míg a "tourist guy"-ok gyakran szeretik "megfelezni" a fényképet). Ettől függetlenü (sorry, de) nincs sok különleges a fotóban, ami megragadna "...és Joe bácsi tessék nézni, ez az egri bazilika, szép, ugye? na lásszuk a következő képet..." Ugye érthető? (-: DE! Még ebből is ki lehet hozni tényleg érdekes képet. Ha már valami híres, szép, nagy épületet így telibe frontálisan fotózol, akkor (szerintem) egy jó megoldás, hogy az ég különleges, pl szép kék és egy hatalmas bárányfelhő pont középen van, vagy valami hasonló... (erre láttam egy konkrét példát és nagyon tetszett). Persze az időjárást nem tudjuk befolyásolni, így másik eset lehet, hogy jól alulexponálod (vagy akár utólag tuningolod) és akkor nagyjából csak a silhouette-et látjuk, ez karakteresebb körvonalaknál, mint pl. a kereszt és a szobrok érdekessé tehetik a képet (ez ellenfénynél külön jó). Szóval remélem tetszik a javaslatom, és legközelebb ha hasonlókép fotózól, akkor hozz ki valami egyedit belőle (tudom ez nem egyszerű...)

Tommi válasza:
Érthető és tetszik a javaslat! Köszönöm!

adott pontszám: 3,5
2008. január 7. | 19:42 | V.F.

Szia. Ma nagyon jó kedvem van és eldöntöttem, hogy egy képet sem húzok le és csak olyan képeket értékelek, ami tetszik. :) Ez a kép az ég csúnya kiégésén kívül szerintem nem hordoz magában sok hibát. A szerkesztése tudatos bár elég átlagos. Keret és a kép mérete rendben van. A kromatikus aberráción lehetett volna segíteni utólag. A gép típusát is figyelembe véve azért nem olyan rossz. Üdv.

Tommi válasza:
Szia! Amiről beszélsz, az a "szegély" a fák körül? Segíthetnél!

Köszi

adott pontszám: 3
2008. január 7. | 18:21 | cszoli89

Szia!

Felül szerintem több teret is lehetett volna hagyni, valamint kár hogy a jobb oldalt a fák eléggé színhibásak. Egy picit nekem úgy tűnik mintha jobbra dőlne.

Tommi válasza:
Inkább hordó, mint jobbra dől...

Köszi

adott pontszám: 3
2008. január 7. | 13:56 | patri77

Szia. Én kezdő fotós vagyok, talán tudom mit gondoltál mikor felraktad ezt a képet, de "művész " szemmel nem nagyon találják jónak. Szerintem azért mert: a háttér kiégett, a szerkeztés túl egyszerű és semmitmondó, a vágás is javítandó. A téma is mindennapi, nem csempésztél bele semmi eredetit! Egy családi albumba biztos elmenne, de ide talán kevés! Ne sértődj meg, itt mindenki kap hideget-meleget, csak le kell szűrni a tanulságot és akkor tovább tudsz fejlődni! A kritika pedig nem személyre szóló, hanem a képed kapja, úgyhogy fel a fejjel lesz ez még jobb is! Üdv: P.

Tommi válasza:
Igaz!

Szűrök.

Köszönöm!

adott pontszám: 1
2008. január 7. | 11:08 | FaragoP

Üdv!

Első képek egyike?

Nem baj, valahogy el kell kezdeni.

A téma választás jó lenne, de a megvalósítás nagyon általános, szerintem hibás.

Béka perspektíva próbálkozás dicséretes, de nem elég hangsúlyos. Szemből fotózás sem túl kedvező (szimmetrikus építmény így nagyon unalmas), magában az épületben is csak nagyjából lehet gyönyörködni, a részletek elvesznek, habár a nagyság jól tükröződik a képen előforduló emberekből. Azaz vannak bizonyos szituációk amikor jó ha van egy képen ember van amikor nem, de itt most úgy érzem nagyjából semleges.

Számomra úgy tűnik a fények sem voltak igaziak megvalósítás szempontjából. A kép bal oldalán belógó családi ház tetők + antenna, hibás kerülendő.

A kép jobb oldalán a kékes fák sziluettje szintén nagyon elvonja a figyelmet. Nekem egy kicsit sok a lépcső is ezen a képen, illetve a lépcsővel szinte egyszínű keret sem jó.

Szóval, az egészet újra.

Jómagam megpróbálnám egy (enyhe)telével elkapni balról, hogy a házak egyáltalán ne lógjanak bele. Napsütéses időt próbálnék meg választani, de semmiképpen nem a déli órákban próbálkoznák, de ha mégis annyira süt a napocska, valamilyen polár szűrőt használnék. Egyébként meg hiába a sok okoskodás a helyszín számomra ismeretlen nem tudom merre mennyit lehet mozogni, illetve, van-e olyan épület a közelben pl., aminek a tetejéről lehetne fotózni, hátha egy sokkal érdekesebb képet mutatna. Azután vannak olyan helyzetek mikor valamit csak igen költséges ráfordítással lehetet elkattintatni, ami egy nagyon-nagyon lelkes amatőr képességeit is meghaladja. Úgyhogy fel a fejjel.

Tommi válasza:
Már többször elolvastam, amiket írtál. Okosakat mondasz!

adott pontszám: 2
2008. január 7. | 10:17 | bölcs27

Szia!
Sajnos ez egy igazi tucatfotó, ráadásul rettentően csúnya a bugyikék égbolt a háttérben. Túlexponált a kép. Érdemesebb lett volna egy részletet kiemelni, esetleg másik szögből fotózni, mert így ez semmi különös.
üdv
istván

Tommi válasza:
Kösz

adott pontszám: 3
2008. január 7. | 09:43 | ovarnet

Az egri dómról már sok szép képet láttunk. Ez nem igazán az. Középre van szerkesztve a főtéma. A fények sem az igaziak. Egy kis plussz hiányzzik a képről, ami emelne a felvételen. pl. Szebb égbolt, kék óra stb.

Tommi válasza:
Köszi

adott pontszám: 3
2008. január 7. | 09:13 | jimbi

nem tudom miért kapott ilyen gyenge minősítést a képed. Igaz a perspektiva nem annyira izgalmas de ez egy kellemes kép. Nagyon szép az épület. Talán az emberek nélkül még jobb lenne és a jobb sarkából a házsort határozottan eltüntetném.
Az épület tetején a szobroknál észrevehető egy kis vignetálás azon dolgoznék egy picit
amúgy jó próbálkozás. Érdemes visszamenni és kattogtatni még

Tommi válasza:
Valószínűleg azért, mert gyenge! Ha sikerül egy jobb, majd felteszem!

Köszönöm!

adott pontszám: 3
2008. január 7. | 09:01 | pamutmamut

A legfőbb hibája a képnek a téma. Illetve még azzal sincs komoly probléma, de sajnos szemből egy teljesen átlagos szemszögből készítetted a fotót. Az idő is felhős, így a színek sem elég élénkek. Ez egy egyszerű túristafotó. Magadnak jó, de másnak nem mond sokat.

Tommi válasza:
Kösz

adott pontszám: 3
2008. január 7. | 08:57 | álomlakó

A középre komponálás itt jó szerintem.
Az utómunka miatti jobb szélső rész elszíneződése nem tetszik.
A kis fókusztávolság miatti perspektíva torzulás alul a lépcsőkön meg van, míg az épületen módosított. Ezt nem tartom jó ötletnek.
Próbálkozz másik napszakban, mert a fények sem jellegzetesek, és érdekesebb (~egyedibb) látásmódot tükröző perspektívával képet készíteni e szép Bazilikáról!
Jó fényeket hozzá!

Tommi válasza:
Az elszineződés nem utómunka eredménye, állítólag valami kromatikus aberráció, ahol a lencsére érkező fény különböző hullámhosszon más szögben térül el attól függően, hogy milyen a szine. Vagy mi? A lépcsőket is módosítottam volna, csak nem tudom, hogy kell.

Köszönöm

adott pontszám: 2,5
2008. január 7. | 08:33 | szucsi222

Szia! Szép témát választottál, de azért megkövetel némi pontosságot a kép, és fényt, fényt, fényt. Ilyen időben nem túl szerencsés fotózni. Látszik, hogy az épületen perspektívát korrigáltál oldal irányba, viszont függőlegesen összenyomtad, azaz nem nyújtottad meg szegényt. A másik dolog a lépcső, amin illett volna a torzítást orvosolni, ha már illeszkedik a kép alsó széléhez, mert így görbülnek a vonalak. Mindezek mellett a legfontosabb a fény, ami itt sajnos lapos.

Tommi válasza:
A nyújtásra nem is gondoltam, de most, hogy mondod... A lépcsőt pedig nem tudtam korrigálni.

Köszi