BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,47
KATEGÓRIA: egyéb
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
 • Feltöltve:
  2007. február 23. 00:46
 • érzékenység: ISO400
 • fókusztávolság: 55 (88ekv)
 • objektív: Canon 18-55/3.5-5.6 II aka kitobi
 • rekeszérték: f5.6
 • zársebesség: 1/100
 • Készítés helye (ország): Magyarország
 • Készítés helye: Budapest, Budai vár
 • Készítés ideje : 2007-01-31
Rock-hard life

A félreértések elkerülése végett (mert már volt rá eset): a téma a növény a bal, bal alsó részén a képnek. Azért lett így komponálva, hogy a Budai vár falának egy lőrése keretet alkosson. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 3
2007. február 23. | 13:36 | ovarnet

A leírást megértem, de sajnos szerintem lehetetlenre vállakoztál mivel óriási a kontraszt különbség. A virág éles és a jó rajta az ellenfény, de sajnos a keret, ami ebben az esetben a lőrés nem sikerült szépen. Azért ezzel a 30d-vel ezt szebben és jobban is meg lehetett volna valósítani. Mivel a keret nagyon életlen a háttér pedig nagyon csúnyán beégett.

zomgwtf válasza:
Majd ha a 30D-nek 15 EV-s dinamikája lesz, akkor valóban meg lehet csinálni, hogy a háttér ne ilyen legyen. Ennél többet nem tudtam kihozni belőle, ugyanis így is a szenzor extra dinamikus tartományából hoztam vissza a világos pontokat.
Komolyan nem értem, minek kéne a keretnek élesnek lennie, nem a keret a téma. Az csak keret.

adott pontszám: 3
2007. február 23. | 13:02 | ribizliszem

hmm. nem is tudom. ha már meg kell magyarázni, hogy mi a téma, az nem biztos, hogy jó. ha nem lehet tudni, akkor nyilván azért, mert elveszik, mert nem elég jelentős, hogy főtéma lehessen. vagy esetleg berakhattad volna növény kategóriába. egyébként én egészét nézem a képnek..mert nem egy növényhatárózóban látom, hanem önálló képként..
szép a fény a növényen és a lőrés alján, az árnyék is dob rajta a jobb oldalon, a kék távlat szintén hozzátesz.
az pesze nem szerncsés, hogy ilyen nagy a lőrés, és a teteje messze van, ezzel egy csomó felesleges részt eredményezve..ha nem akarod összetömöríteni, közelebb hozni, kicsi utómunkával..szerintem le is vághatnád..persze úgy elveszne, és befejezettnek tűnne talán..még ha elég mutatós az alja is önmagában..hát igen. ilyen ez
de ahogy most van, az kicsit üres.

zomgwtf válasza:
Értem. Elfogadom, amit mondasz, majd meglátjuk, hogy esetleg újrafényképezve egyszer mit tudok kihozni. Így is lábujjhegyen kellett készítenem a képet, legközelebb keresek vmit, amire felállhatok.
Köszönöm az értékelésed.

adott pontszám: 3
2007. február 23. | 10:02 | withopeneyes

Ebben az esetben a város sokkal izgalmasabb lenne, mint a lorés belülről valami gazzal. ezekután felvethető a kérdés, hogy életlenül kell e nekünk a lőrés?? növényfotónak kevés, városképnek nem nevezhető. ja most olvasom a szöveget. szóval a lőrés a keret. de miért? nem túl esztétikus ...

zomgwtf válasza:
Olvasd el a kép címet, és megtudod. Ha nem, akkor nem tudok segíteni.

adott pontszám: 3,9
2007. február 23. | 09:40 | Valer

Jo otlet, jo meglatas es nagyon kedvezoek voltak a fenyek is. Sajnos az elesseg kicsit elcsuszott, a lores falan latszik, hogy a noveny elotti resz lett igazan eles, a tema a DOF hataran van inkabb. Ez viszont nagyon nem tesz jot a kepnek. Viszont az ellenfeny jotekonyan megvilagitja a kicsi "szoroket" es elmossa az eleket, igy az elesseg hianya csak nagyitasban latszik igazan. Az ellenfenyen tul nagyon tetszik a keret es a kompozicio is. Nagyon hatasos hogy a tema ilyen kicsi az egesz kephez kepest, osztonosen odanez az ember. Grat!

zomgwtf válasza:
Nekem itt van a teljes kép, úgyhogy 100% méretben meg tudom nézni, és a növény van fókuszban. Onnan is látszik, hogy azok a levelek, amik a kamera felé hajlanak, azok már inkább kiesnek, hogy a növény elé biztos nem esett a fókusz. A levelek többsége tökéletesen fókuszban van.
Az élesség hiánya legfeljebb az objektív minőségéből adódhat.

adott pontszám: 4
2007. február 23. | 09:13 | squash

Jó a keret-ötlet, de sajnos a háttér fehésrsége és csillogása elvonja a figyelmet. Egy másik lőrésből másik háttérrel talán jobban sikerülne az egyébként nem rossz elképzelés. Szerintem :-)

zomgwtf válasza:
Néztem másik lőrést, csak ebben volt növény. Aki keres, az talál, majd nézek még, ha megint arra járok.
Köszönöm.

adott pontszám: 4
2007. február 23. | 09:10 | digidroid

tetszik az ötlet a kerettel,csak a kivitelezés nem annyira.valahogy a növény kevés dominanciával bír.az az érzésem, hogy az ablakon megcsillanó nap a keretet is fő témává teszi és a növény kontrasztja nem válik el eléggé.üdv!

zomgwtf válasza:
Úgy látszik, hogy várnom kellett volna még kb. 2 órát, hogy a másik oldalra kerüljön a nap. Majd megnézem egyszer.
Kevés dominancia... lehet, hogy jobb lenne nagyobban, de nem tudtam közelebb menni, gyújtótáv növelése sem volt lehetséges, az ráadásul nem is segített volna, mert akkor meg a keret vész el. Egyetlen megoldás, hogy közelebb viszem a gépet és csökkentem a gyújtótávot, az viszont fizikailag lehetetlen volt. Bár lehet, ez nem mentség.
Köszönöm.

adott pontszám: 3
2007. február 23. | 08:55 | mifene

Nem akarlak megbántani, biztos vagyok abban, hogy rosszul látom.
Van egy növény, amit hátulról látok és maga a növényke nem igazán érdekes.
Keretezi egy darab fal, tudom, mert olvastam, hogy direkt így akartad, de a szabálytalan keret engem zavar. A jobb alsó sarokban világos, alul sokkal több, mint fent. A száraz, régi növényt biztos eltávolítottam volna, de ez az én bajom.
Tehát a növény a téma, ennek ellenére a kép nagy részét egy világos alig kivehető látkép tölti ki.
Azt hiszem, ezt a képet más napszakban kellett volna elkészíteni, amikor a háttér nem ennyire világos. Ha meg tényleg a növény a téma, akkor felesleges a lőrésből ennyit belekomponálni, mert így maga a növény veszik el a képen.
Ha nem irsz semmit mellé. akkor ezt egy elrontott képnek gondolnám, ahol rosszul fokuszált a gép.
Sajnálom.

zomgwtf válasza:
Pont azt mondod hibának, amit én érdekesnek találok. Ízlés kérdése, úgy tűnik.
Hogy takarítsak, az nálam szóba sem jöhet. Ez nem egy beállított kép, számomra értéktelen lenne, ha az lenne. A témát úgy fényképeztem, ahogy találtam, és számomra így értékes.
A keret kell, hiszen így teljes a téma. Ha leveszem a keretét, akkor megette a fene az egészet. Persze lehetett volna esetleg variálni azzal, hogy közelebb viszem a gépet, és széleslátóba megyek át, így megmarad a teljes keret, és nagyobb lesz a növény a képen. Sajnos ennek fizikai korlátai voltak, az én 183cm-es magasságom ellenére is.
Más napszak? Lehet. Egyszer talán visszamegyek, és akkor meglátjuk.
Azért az elrontott kép szerintem erős túlzás. Csak azért, mert látsz hibát benne, nem kéne mindjárt az egészet kukába dobni. Ez nem profi fotósok oldala, hanem amatőröké.
Köszönöm.

adott pontszám: 4,8
2007. február 23. | 08:47 | Latissimus Dorsi

Tudatosan komponált kép. Az ellenfény gyönyörű glóriával veszi körül a növény leveleit.
Nem tudom szándékosan van kevesebb keret a jobb oldalán a képnek? Ha a keret szimetrikus lenne talán jobban kiemelné a témát, így azon gondolkodom, hogy miért kevesebb az egyik oldalon, és miért több a másikon. Nagyobb mélységélességgel fotózva érdekes plussz részleteket is láthatnánk a képen. A fal texturájárra gondolok elsősorban.

zomgwtf válasza:
Hmm... a helyet tudom, hol van, lehet, hogy még próbálkozok vele.
A probléma ott van, hogy már így is ISO400-on készítettem a képet, nem akartam magasabbra menni, 55 (88mm ekvivalens) gyújtótávnál meg nem akartam 1/100s alá menni, mert már így is remegett a kezem (nem voltak éppen ideálisak a körülmények). Igaz, a technika és a körülmények nem mentség a képre.
A keretnél nem számoltam szimetrikus vastagságra, viszont azt csak úgy érhetném el, ha kicsit jobbra komponálok, akkor viszont a növény mozog ki a képből.
Köszönöm az értékelésed.

adott pontszám: 5
2007. február 23. | 07:12 | Amarton

Tetszik ez a kép. A keret egyedivé teszi. Picit fura nekem ez a kis mélységélesség ezzel az obival. f5,6 és ilyen kicsit a mélységélesség. Összeségében szerintem jó.
Picit talán túlexponált.

zomgwtf válasza:
Nagyon nagy a téma dinamikája. Ha nem exponálom ennyire, akkor meg maga a központi téma, a növény lenne sötét. A hátteret így is vissza kellett hoznom egyébként a dinamikai tartomány világos részéből.
Köszönöm az értékelésed.

adott pontszám: 4
2007. február 23. | 05:10 | julesdex

Nos, lehet ezt képet szeretni vagy sem, ami megkapó, az maga növény, ahogy életet lelt a puszta kőben..
A szerkesztés éppezért is remek, jól bemutatja a helyet.
Viszont önmagában ez elég szegényes, hisz sehol semmi szépség (virág stb) hisz csupán pár zöld levél, mint fotó sajnos unalmas....
Az expó szerintem lehetetlenül nehéz volt, amit lehetett kihoztál belőle, de a hátér szinte kiégeti a szemet, és elvonja a figyelmet is...
Sajnos...
Egy valami mégis a jobb jegy felé dönt, a szerkesztést tényleg pompás.
Sajnos csupán ennyi -e kép...
julesdex

zomgwtf válasza:
Szerintem nem kell virág ahhoz, hogy egy növény ilyen körülmények között érdekes téma legyen. Persze a véleményünk különbözhet.
Mindenki megemlíti a hátteret. Nos igen, választási lehetőségem nem volt. Vagy nincs nap, de akkor a növény sem kap fényt, vagy van, és akkor a háttér olyan, amilyen. Így is vissza kellett hoznom a RAW világosabb részeiből.
Köszönöm az értékelésed.

adott pontszám: 4,6
2007. február 23. | 03:58 | Timi

Szep kompozicio, ugyes temavalasztas, es nem is mentel hozza messzire :) Az elszaradt leveleken ahogy megcsillan a feny, aranyozott hangulatot keltenek. Ugyes. Egyedul csak a cimet nem ertem, bocsi, es mintha az eg fent kisse beegett volna. Gratulalok.

zomgwtf válasza:
Rock-hard life = kőkemény élet. Egy aprócska növény még ilyen helyen is megél.
A hátteret még így vissza kellett hoznom a dinamikai tartomány felső részéből, ez van, ha az ember napsütésben dolgozik, de árnyékos helyet fényképez. Lehetne mondani, hogy akkor más időszakban kellett volna fényképezni, de akkor a leveleken sem csillanna meg a fény, messze nem lenne ilyen hangulata a képnek.
Köszönöm az értékelésed.