BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,5
KATEGÓRIA: város, építészet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2007. január 11. 13:44
  • érzékenység: 50
  • fókusztávolság: 28mm
  • objektív: 28-200mm
  • rekeszérték: 5,6
  • zársebesség: 1/200
  • Készítés helye (ország): Horvátország
  • Készítés helye: Nin
Vár-lak

Eredetileg is fekete-fehérben készült. Utómunka: kevés kontrasztemelés 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2007. január 24. | 09:12 | szrapko-aron

Ha egy normálisan kiexponált képen önmagában használod a multiply vagy soft-light effekteket az alulexponálttá, sötétebb tónusúvá teszi az egész képet, ami főleg az eget teszi nagyon borússá, de az összhatásnak sem tesz jót. Ezért kell egy effekt ami az ellenkező irányban módosítja a képet, de a világos árnyalatokon. A magyar PS-ben világosítás, fényesítés, fakítás néven futnak ilyen effektek. De ez hamar ki tudja égetni a fotót ezért ezt szinte mindig szabályozom úgy hogy a legvilágosabb árnyalaotkon konvergálom a nullába a hatást.

2007. január 23. | 14:30 | szrapko-aron

Kontrasztemelés technikája nálam képfüggő. De a leggyakrabban layer effektekkel dolgozom (multiply, soft light, dodge). Azzal a trükkel, hogy túlvezérlem az effektet, majd a legsötétebb és legvilágosabb árnyalatokon nullába konvergálom a hatást. Ezzel elkerülöm a kiégéseket és bebukásokat, de a középtónusokat szép kontrasztossá teszem.

tothca válasza:
a dodge-ot nem ismerem, az mire vonatkozik?
egyébként én is multiply és soft light-al csinálom, a szürke és vörös csatonákon szoktam általában 10-20%-ra csökkenteni a soft-lightot (általában 25-30%-os értékkel körül dolgozik a gépem alapból). meg néha még külön egy picit kontrasztot emelek, vagy shadows/highlights értékekkel játszok finoman.

adott pontszám: 4,5
2007. január 23. | 10:47 | szrapko-aron

Szeretem az ilyen erős perspektívákat, ezért szerettem volna én is 28-as lencsés gépet. Az eredetileg is fekete-fehér fotózásról már a másik képednél írtam. A kompozíció jó, végre nem középre komponálva. Egy kicsit nekem szűk a kivágás nagyon beletüremkedik az épület a képbe, szerintem egy kissé hátrábbról kellemesebb összhatást adna. A kontrasz pontosan úgy ahogy írtad 'kevés' ehhez a témához és a ff-hez. Üdv, Áron

tothca válasza:
vettem amit írtál. az a helyzet h. ezt is PS-ben manipuláltam, de ha túl sok kontrasztot adnék rá vagy az RGB csatornákat külön-külön jobban hangsúlyozom, akkor a fal piszkosul hülyén néz ki, próbáltam mindent és ez a beállítás tűnt \"a még elmegy\" megoldásnak nekem.
a kép eredetileg nagyobb, valóban a vágás szűk, a fa miatt volt, nem akartam a törzsével elrontani a képet, mert elég hülén mutat ebben a látószögben.
igen, a 28mm-35mm közti távolság a kedvencem, bár mostanában a 50-105mm között probálok szándékosan fotózni, mert ott komoly gondjaim vannak, és érdekesnek találom.
Erről az épületről Ninben még sok jót készítettem. Állítólag azért ideális, mert épp 1-2 éve h. kivágták a másik mandulafenyőt, így azóta lehet csak fotózni, mert addi totál benne volt az is.
Köszi az értékelést és a tanácsokat.
A kontrasztemelésre mit javasolsz (milyen technikát)?

adott pontszám: 4,5
2007. január 12. | 16:30 | Bruncz

Szia!

Szép kép, jó hogy fekete fehérben készitetted.
Jó a vágás, a fa egy kicsit rontja az összképet, de ha ott volt nincs mit tenni és a perspektiva miatt úgy néz ki mintha hátradölne az épület. Nem készült más pozicióból felvétel amiről egy részletet kiragadtál volna ? Mondjuk az ablak szemből és az ives és egyenes tető alja.
Üdv István

tothca válasza:
készült máshonnan is, valamiért ez jobb lett mint a többi, azért ez lett feltöltve.
köszi az értékelést.

2007. január 12. | 16:26 | sanyi

Nagyon eredeti a cim es a kep valoban kifejezi ezt. Ha eredetileg is fekete/feher anyagra fotoztad, akkor minden elismeresem, hangulatos es szep kep.

tothca válasza:
köszönöm az értékelést.

adott pontszám: 5
2007. január 12. | 16:26 | sanyi

Nagyon eredeti a cim es a kep valoban kifejezi ezt. Ha eredetileg is fekete/feher anyagra fotoztad, akkor minden elismeresem, hangulatos es szep kep.

tothca válasza:
köszi.

adott pontszám: 5
2007. január 12. | 16:20 | Zoran_2

Az objektív látoszöge egy érdekes végeredményt szült, nem szokványos - ezért jó és tetszik. Szép éles a kép, és ügyesen megoldottad a vágást is. Zoran

tothca válasza:
köszönöm az értékelésed.

2007. január 12. | 09:26 | jake

Üdv! Gyors magyarázkodás a függőben lévő dolgokról. :)
- "munkahelyen látlak meg" absztrakt kifejezésként mondtam, egész pontosan a képeid látom mindig a munkahelyi kávészünetek alkalmával :)
- időpont: igen, este rájöttem a dologra, elfelejtettem, hogy ez a kép "hátulsó" szögből, a susnyás felől készült, igazad vagyon
- sötét paca keresztnév azért lett, mert kompozíciónál csak a főbb árnyalatokat, illetve a vonalakat szoktam nézni. (Gyakorlatilag külön nézek 1-1 képet, kétszer, először "hunyorítva", másodszor teljes részletességben és legnagyobb méretben.) Na ennek kapcsán jött a fekete festékfolt hasonlat. Ha nem lógna bele semmi gond, de így nekem csak belepiszkított a hangsúlyos körvonalakba, ileltve az égbe törő nyújtózkodásba.
Talán majd teszek fel 1-2 képet erről, bár egyenlőre kreditben is tartalékolok, illetve amikor én utoljára ott jártam, kb. az ezredik expómnál tartottam az első digitális gépemmel (mostanival), úgyhogy még bőven a próbálkozás kategóriába tartozik, lekritizálnák a kivitelezést. :)

tothca válasza:
Ah, megnyugtattál... :)
Köszi a pontosítást, most már tényleg jobban értjük egymást, igen a fával egyetértek, de tényleg nem lehet előnyös helyzetben olyan szögből fotózni, amin nincs ott a mandulafenyő.
Az épület viszont szerintem kuriózum, és jól mutat ff-ben, ezért hát a fotó.
Nos sok sikert, és jó kávészüneteket! :)

2007. január 11. | 16:53 | jake

Bocsánat, sokszor félre szoktak érteni, egy picit hozzátennék még. "Gyengébb" jelző alatt inkább az ötletesség visszaesését, mint a technikai/konpozíciós fogásokat értettem. Úgy 70-30% lehet a kettő közötti megoszlási arány. Önmagában nézve csak a fa zavar nagyon, egyébként egy kicsit "turistásnak" érzem (lehet elfogultság is), de nem vészes. Olyan 3.5-4 közé tenném kb.

tothca válasza:
értem, köszi a véleményt.

2007. január 11. | 16:48 | jake

Hát megint találkozunk! :)
Kár, hogy mindig munkahelyen látlak meg, nem vagyok túlzottan értékelőképes ilyenkor. Viszont a győri képednél szerintem ez egy nagyságrenddel gyengébb lett, sorry. :(
Kissé szűknek érzem a vágást, szegény kis imahely feszeng a szardíniásdobozban. Persze elképzelhető fogás lehet arra, hogy így növeld az épület méretét (sajnos, ahogy említettem most nem vagyok a toppon beleélésből, fentebb jelzett okokból). Ami véleményem szerint semmiképpen nem kellett volna ide, az balról belógó fa. Főként, mert fekete-fehérnél az ember a vonalakat, kontrasztokat figyeli, itt pedig a remekbeszabott építészet vívmányát veszi vissza a gyakorlatilag "sötét pacaként" is definiálható lombkorona.

És akkor jöhet a következő poénom: ezt a helyet is ismerem! :)
Régebben két fa volt itt, szerintem ez már az egyfás korszakából való, de ebben nem vagyok biztos (látnom kéne a képeimet). Minden esetre ha egyfás és láttál nagy törzsdarabot, akkor örülj: valami vihar téphette ki, amúgy javított a helyszín fotogénségén, de nagyon!
Ha jól tippelem, délelőtt-dél táján lőhetted a képet. Érdemes lehet a napkelte, de ami főbb a napnyugta táján benézni ide. Estefelé izgalmas (bár színes) képekkel gazdagodhatsz, csak nagyon kell szaladgálni, gyorsan mozog a nap a jó helyekről! Van több képed is innen?

tothca válasza:
Munkahelyen? Ismerjük egymást?
hát azzal egyetértek h. a fa esteleg benne lehetne egészben, nem takarásban, vagy h. felesleges oda, de azért a sötét paca szerintem túlzás, mert vannak kontúrjai.
Vannak színes képek is innen, a kép délután 3 körül készült, nem délben vagy délelőtt.
Köszönöm az értékelést.

adott pontszám: 4,7
2007. január 11. | 14:13 | mowgli

mintha füstölne a bástya, nekem attól érdekes, a perspektíva korántsem szokatlan, de feltétlenül jól bevált:))
a bal oldali résszel nem sokat tudok kezdeni, de a bástya megfogott nagyon!

tothca válasza:
képzeld, az egész csak 5 méter magas. állati jól néz ki.
köszi az éretékelést.