BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,62
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2006. augusztus 3. 15:00
  • érzékenység: ISO 64
  • rekeszérték: F8
  • zársebesség: 320
  • Készítés helye (ország): Magyarország
  • Készítés helye: Tokaj
Forognék...

Egy viharos napon sikerült elcsípni. A kép tetején a pixelesedés, a 300 kb-s határ miatt van. Első feltöltött képem, ezért segítsetek, hogyan lehetne ezt kiküszöbölni, úgy hogy a kép ne legyen 2.5 Mb. Várom a kritikákat! Köszönöm 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2006. szeptember 4. | 21:46 | Utazó__

Igazán hangulatos perspektíva, gyönyörű színek, az élesség is a fő témán van, de talán a hátteret a felső részből gondolva kicsit túlélesítetted!

patakypeter válasza:
Köszi, hogy értékelted.
Nem élesítettem túl, csak első feltöltött képem és túl nagyban töltöttem föl, a fenti pixelesedés pont emiatt van, hogy 2,5 Mb-ról 0,3 ra kellett butítani.

adott pontszám: 3
2006. augusztus 6. | 19:50 | atti16

Nos, ha kisebb méretben töltöd fel, annyira nem lesz zavaró a pixelesedés, mert ez szerintem is ez a tömörítés miatt van.
A képnek van egy alapvető szerkesztési hibája: nagyon szűk a kivágás, a széléből már le is csíptél picit, és túl középen van. Sokkal tágabb kivágással csináltam volna hogy a szár is belekerüljön és a fej a harmadolóban legyen. A direkt vakuzást pedig nem javaslom, inkább derítőlappal dolgozz, mert ez túl művivé teszi.

patakypeter válasza:
Köszönöm a jó tanácsokat, de sajnos olyan sűrűn voltak egymás mellett, hogy nem tudtam nagyobb kivágással megoldani. Tudom, úgy sokkal jobb lett volna.
Derítőlapot pedig még nem használtam, mert csak nemrég kezdtem az ismerkedést ezzel a remek hobbival.

adott pontszám: 3,8
2006. augusztus 5. | 11:12 | bniki

Nekem a vágással van gondom. Mindkét oldalon több helyet hagytam volna a szirmok és az egyik levél miatt. Egy jobb vágás után még egy kis kerettel is fel lehetne dobni. A színvilág tetszik. A probléma tényleg a tömörítéssel van.

patakypeter válasza:
Köszönöm a segítséget, legközelebb figyelembe is veszem. Várom a további építő jellegű kritikákat.

adott pontszám: 4
2006. augusztus 3. | 23:35 | A-K-T

Jó az elképzelés, hogy csak egy napraforgót hagytál meg, és az ég gyönyörű látványát is belekomponáltad. Viszont túl nagy méretben tetted fel, és így a kép teteje tényleg jobban kimutatkozik, hogy nem tökéletes. Szívesen láttam volna a teljes tányérját ennek a növénynek, talán úgy jobban mutatott volna.
Csak így tovább, bele fogsz jönni, ízlésed megvan hozzá:)

Élménydús fotózást!

Üdv: A K T

patakypeter válasza:
Köszönöm szépen, de a kisebb méretben feltevést nem tudom még kivitelezni.
Első feltöltött képem volt, remélem nem az utolsó.

adott pontszám: 3
2006. augusztus 3. | 21:07 | rajli

Előszőr a képméretét kellene lecsökkenteni. A hosszabik oldalt kb. 800 pixelre. Soha ne egy lépésben méretezd át. lehetőség szerint kb. háromba. Minden egyes lépés után élesités>életlen maszkot alkalmazz kb 38-as beállítással a radius 1! Utána mentés webre , ott pontosan be tudod állítani a csúszka segítségével a tömörítést. Ez lehetőség szerint ne menjen 50% alá. Ilyen esetben inkább csökkentsd a kép méretét! Ha valami nem tiszta kérdezz bátran.

patakypeter válasza:
Köszönöm szépen, sokat segítettél.

adott pontszám: 4,9
2006. augusztus 3. | 19:24 | segglehellet

Kivételesen szép fényeid voltak, így a kép is mesés. Ha muszáj kötekedni, akkor a tetejéből még egy fikarcnyit vághattál volna.
Gratulálok hozzá!

patakypeter válasza:
NEm is rossz ötlet. Köszönöm!

adott pontszám: 3,7
2006. augusztus 3. | 18:58 | julesdex

Először a könnyebb: legegyszerübben egy képfeldolgozó programmal lehet átméretezni.
Ajánlom az ingyenes irfanview programot. (http://www.irfanview.com/ és a magyar nyelvet is le lehet tölteni ugyanitt.)
A nehezebb most jön..
Az expó szerintem nem lett valami tökéletes...
Láthatóan vakuztál, ami nem volna baj, de akkor sokkal jobban a háttérre kellett volna állítani az expót, mert így majdnem értelmét veszti az alkalmazott módszer.
hisz a felhők szinte fehérek, és a szürke rész is inkább lehangoló..
Sokkal sötétebbre véve az expót, a mélysötét háttérből kiemelkedp napraforgófej már erdekes, különleges lenne.
Még egy apróság.
ha ennyire közelről exponálsz a torzítás szembetűnő, ami nem baj ha van kompozíciós szerepe.
Most talán egy kicsit feleslegesnek érzem ezt is..
Egyszóval a volt a helyzetben valami amit jól észrevettél, de a megvalósításon még csiszolni kellene.
Kreatív, és ötletes de javítandó..
julesdex

patakypeter válasza:
Köszönöm szépen, sokat segítettél. Tehát legközelebb aláexponálok vakuval. A kreatívság megvan, de pár napja vettem a gépet. Pár ezer fotó után hátha jobb lesz.
A csiszolás pedig célom.

adott pontszám: 5
2006. augusztus 3. | 18:03 | kukacmolnar

igazábol kritikát nem nagyon tudok mondani, összességében egy jó kép.
Nekem az tetszik benne, hogy a napraforgó már egy kicsit elhervadt és közben jönnek a viharfelhők.

patakypeter válasza:
Köszönöm szépen a "kritikát" engem is a felhős ég előtti árva napraforgó fogott meg.

adott pontszám: 4,5
2006. augusztus 3. | 17:57 | gusztifoto

Szia! Elég hangulatos kép, bár körbe egy kis helyet hagytam volna még. A színek csodálatosak. Az élességgel sem lenne gond, ha nem olyan nagyba rakod fel. Közepesben nagyon jól mutat.
No, megpróbálok a kérdésedre válaszolni. Először is megvághatod a képet, ennél nem szükséges. Utána érdemes az eredetit átméretezni kisebbre, ha teljes felbontásban nem fér bele a képbe. Én úgy szoktam ezt csinálni, hogy 1024 pixel vízszintesen, hja álló kép, akkor pedig 768 függőlegesen. Így a többség képernyőjén egyben megjeléenik, és nem is kics. Ez kb 0,7 megapixel. Ekkora felbontás elég ide. Utána jöhet még egy kis élesítés, minimális, ami a kép átméretezéséből adódó homályosságot korrigálja. Utána pedig a jpg kép tömörítése. komolyabb programokban állítható a minősége, és mellette látod, hogy mekkora lesz a fájl mérete. Ezeket a műveleteket el tudod végezni például a gimp nevű programmal, ami ingyenes, vagy akár photoshop, photopaint, stb...
Ezek mind magyar nyelven is kaphatók, vagy a gimp le is tölthető.

No, remélem segítettem.

Jó fényeket!

patakypeter válasza:
Köszönöm szépen a segítséget, bár az még mindig nem tiszta, hogy miként kellene megoldani a 2,5 Mb-ről 300 Kb-re butítást. Egyébként P.S. ben csináltam és tényleg kiírja az elmentés utáni méretet. Így állítottam be a majdnem 300 Kb-t.

adott pontszám: 4
2006. augusztus 3. | 17:50 | kissMatthew

Érdekes meglátás, ezzel az alsó perspektívával.
Én kicsit szűknek érzem a vágást, sőt egy kisebb látószöggel is megpróbálhattad volna (ha volt ilyenre lehetőséged egyáltalán). Így ugyanis levágtad a napraforgó bal szélét is, ami nem túl szerencsés. Még kicsiben is látszik, hogy vakuval készült, kicsit erősek lettek az árnyékok, nekem így kicsit "mű". Talán ha diffúzort használsz, vagy vakuteljesítmény kompenzációt (nem tudom, ilyen lehet nincs a gépeden), esetleg ha csak egy szimpla zseblámpával világítod meg, jobb lesz az eredmény. Már maga a téma sem túl különleges, és ebből sajna nem hoztad ki a maximumot, de mivel első fotód, szerintem: 4.
Üdv a fotózzon!

patakypeter válasza:
Köszönöm szépen, tényleg vakuval készült, de vakuteljesítménykorrigálásra sem volt ilehetőség. Első képeim egyike, úgyhogy az építő kritikát külön köszönöm!

2006. augusztus 3. | 17:30 | Don berthy

ha magyar Ps-t használsz, akkor van egy olyan, h. kép => képméret, itt tudod állítani az oldalak méretét, majd a mentés webre opciónál 1%-onként tudod állítani a tömörítés mértékét. ezzel a módszerrel csináltam ebből a képből amit feltöltök mutatóba és így belefér a 300K-ba és élvezhető is. :) de van egy jó pár erre szolgáló kis ingyenes programocska interneten is. Egyébként az 5let jó;) kis viharverte napraforgó, csak egy kis vakusderítés nem ártott volna neki... na majd legközelebb :)B.
Az értékelő feldolgozást készített a képről, itt megtekinthető.

patakypeter válasza:
Köszi a jó tanácsokat!
A vakuderítés megvolt, anélkül vagy nagyon világos lett volna az ég, vagy sötét a napraforgó.
Magyar PS-t használok, csak még sokat kell vele foglalkoznom.