BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
Az ételfotózásról....
bodzaszörp - 2010. szeptember 18. 12:35

Pontok: 52

Egy átlag ember, aki nem ért a fotózáshoz, általában elsőre a legnehezebben fotózható ételt választja ki pl. egy pörköltet, vagy mákos gubát, amik nem túl fotogén darabok. Kitálalja az ételt nem hozzáillő tányérra, leteszi az asztalra, és nagylátószöggel - ezáltal nagy mélységélességgel - lefotózza úgy, hogy ráadásul telibe vakuzza az egészet. Ebből már lehet következtetni arra, hogy automatikus módban használja a fényképezőgépet,ezért a fehéregyensúly is teljesen elcsúszik kék, sárga vagy valami hasonló színbe.
Ez nem hogy egy mákos gubának, de még egy csodálatosan szép csokoládétortának sem tesz jót, elmegy még az étvágya is az embernek tőle.

Érdemes elsőre pl. egy gyönyörűséges süteményt választani ami már önmagában jól mutat, de ne fehér, tejszínhabost, mert az megint megnehezítené a dolgunkat a kiégések miatt. Ha ez megvan, jöhet a tányér kiválasztása, ami a második fontos szempont.
Mindenképp az ételhez illő tányért kell választani, mert ha nem megfelelő a tányér, oda a látvány, az összhatás. Aztán jöhet a megfelelő háttér kiválasztása, ez lehet fehér vagy színes is.
A fehér háttér elsőre könnyebb választásnak tűnik, persze ha nem stúdióban dolgozunk, mert ha igen, akkor mindegy, be lehet világítani rendesen.
Mivel önmagában ez így még kevés, nem árt valami körítés, kanál, villa, damasztszalvéta, pohár, citromfű levél a díszítéshez és az adott ételhez illő gyümölcsök, zöldségek. Ezek arra szolgálnak, hogy kitöltsék a teret, hangulatot adjanak a képnek.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Nekem műterem híján, be kell érjem természetes fényekkel. Az ablakból bejövő fényt visszaderítem egy derítőlappal. A "tárgyasztalt" egy 50x70-es, általában fehér, matt kartonlap adja. Erre kerül egy vékonyabb üveglap. Azért kell vékony, hogy ne legyen dupla tükröződés. A további derítéshez érdemes használni néhány tükördarabot is.
Nyáron a legjobb a kora reggeli fényeket kihasználni, remek helyszínt nyújt pl. a kopottas kinti faasztal.
A fénysátor használata a köztudattal ellentétben egyáltalán nem előnyös, mert tompítja a színeket, a kontrasztokat, élettelen lesz tőle a kép.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Nagyon fontos a mélységélesség helyes megválasztása. A kis mélységélesség fokozza a térérzetet és hangulatot ad a képnek. A nagy mélységélesség is lehet előnyös, például egy pudingnál. Ha kis mélységélességet használnánk kimondottan gusztustalan lenne, szétfolyósnak látszana az egész. Itt elengedhetetlen a nagy mélységélesség használata. Az élességi tartomány megválasztása is fontos, mivel az előtérben lévő tárgyaknak általában nem tesz jót az életlenség, elvonja a figyelmet a főtémáról.
Minél jobb az objektív fényereje annál tágabb a rekesz. A nagy fényerejű objektívek rajzolata is sokkal szebb. Én először egy Canon 18-55mm-es f 3,5-5,6 fényerejű alapobjektívet használtam, ami igazából nem a legmegfelelőbb, de megtette... Most már egy Canon IS 55-250mm-es f4-5,6 fényerejű teleobjektívem van. Egész jó képeket lehet vele készíteni.

Nagyításhoz kattintson a képre! megfelelő mélységélesség

A megfelelő fehéregyensúlyra is oda kell figyelni. Nem mutat túl jól, ha egy étel pl. kék vagy zöld színben pompázik.
A színhőmérsékletet K (Kelvin fokban) mérjük. Ennek a beállítására a tükörreflexes gépeknél van manuális beállítási lehetőség is. De, vannak esetek amikor az automatikus fehéregyensúly is tökéletesen működik. Én ezt használom, mert általában megfelelő eredményt kapok fehér hátteres képeknél.
A színes háttérnél már más a helyzet, ott mindenképp egyéni fehéregyensúlyt kell használni.
Kevert, vagy valamilyen szín túlsúlya esetén is érdemes a manuális beállítást választani.
Kis színeltérést Photoshopban könnyen korrigálhatunk.

Nagyításhoz kattintson a képre! Kék színeltolódás

Nagyításhoz kattintson a képre! Helyes fehéregyensúly

Ritka és csak indokolt esetben célszerű a témát középre szerkeszteni. Van persze olyan eset is, amikor szinte kötelező a téma középre helyezése.
De általában, a középre szerkesztés unalmassá teszi a látványt.
A kompozíció egyik alapelve az úgynevezett harmadolási szabály.
Képzeljük el, hogy a fotónkat két-két vízszintes és függőleges vonal kilenc egyenlő részre osztja. A képet úgy kell komponálni, hogy a főtéma valamelyik metszéspontba essen.

Nagyításhoz kattintson a képre! Harmadolás

A megfelelő záridő kiválasztása fontos lehet a berázás elkerülése szempontjából.
Ugyanis hosszú záridőt - pl. 1/4 mpe-t (egy másodpercnek a negyed része) - kézből eléggé nehéz kitartani. Ilyen záridőnél elengedhetetlen az állvány használata. A digitális fényképezőgépeken már van önkioldó gomb is, ennek a segítségével még jobb esélyeink vannak a bemozdulásmentes, éles kép készítésére.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Az utómunkához első és legfontosabb dolog a megfelelően kalibrált monitor.
Ha ez megvan, akkor második lépésként, érdemes kiválogatni a képeket.
A rosszakat kitörölni (életlen, alulexponált vagy kiégett) fotókat.
Én egy témáról kb. 5-6db képet szoktam készíteni, mert először el kell találni a megfelelő expozíciót és közben vagy odateszek valami kiegészítőt, vagy áthelyezek. A Photoshop nagy segítség az utómunka során. Csak jó fotóból lehet még jobb képet csinálni, egy rossz, hibás képből ne akarjunk jót kihozni, a PS azért nem mindenre képes. :)
Először megvágjuk a képet, kiegyenesítjük, így megkapjuk a kívánt képkivágást.
Korrigálhatjuk az expozíciós hibákat és a kontrasztot is lehet állítani ha szükséges, hogy még élettel telibbek legyenek a színek. A színegyensúlyon is lehet finomítani. Ha ezek megvannak. Jöhet a retusálás.
A foltokat, koszokat egy-két kattintással el lehet tüntetni. A végén pedig nem árt egy kis utóélesítés sem.

Mausi76 | | 2011-05-20 20:37:43
Bodza, gratulálok ehhez a cikkedhez, még csak most keveredtem ide, de jobb késöbb, mint soha. Nagyon jól foglaltad össze a lényeget, egy kezdönek is könnyen érthetö, mindenképpen hasznos. Gratulálok! Csilla
endrew | | 2011-01-05 23:33:09
ez tetszett!koszi!:)
Zsoci | | 2010-09-27 23:17:43
WILLYLONG | Hasznos volt | 2010-09-25 09:13:43
bodzaszörp | | 2010-09-24 21:37:44
Köszönöm szépen mindenkinek a figyelmet!
-vadvirag- | Hasznos volt | 2010-09-24 18:02:23
Könnyen érthető összefoglaló. :-)
P_Gyöngyvér | Hasznos volt | 2010-09-24 14:57:23
ssscsaba | Hasznos volt | 2010-09-24 14:07:15
tomiafotos | Hasznos volt | 2010-09-23 18:11:02
Tetszett, legközelebb több képet is tegyél bele, jól illusztrálja, amiket leírtál :)
ilcsa | Hasznos volt | 2010-09-23 15:24:50
toroktibor | Hasznos volt | 2010-09-22 23:21:35
másikvanek | Hasznos volt | 2010-09-22 13:51:03
glivia | Hasznos volt | 2010-09-22 08:29:07
F.Kovács László | Hasznos volt | 2010-09-21 21:59:01
bodzaszörp | | 2010-09-21 21:04:50
Nanuq: Ne haragudj, hogy csak most válaszolok Neked! Azt hittem, hogy Facebook-on összefutunk...valamikor. RAW-t ritkán használok, mert sokáig nem volt PS-m és a jpg-et használtam, de következő alkalommal ki fogom próbálni! Köszönöm szépen a hozzászólásaidat is! üdv.
gabormarcali001 | Hasznos volt | 2010-09-21 17:51:30
hajnal67 | Hasznos volt | 2010-09-21 07:56:38
Rob-100 | Hasznos volt | 2010-09-20 21:48:06
Talán csak annyit tennék hozzá, hogy nem kell feltétlenül citromfű, hanem bármilyen levél jó, csak előtte a kutyapisit le kell jól mosni róla.
aknilh | Hasznos volt | 2010-09-20 19:32:37
klassz cikk, megérdemelnél egy vakú szettet, biztos szeretnéd, bár 2 villanj vakú a mickrosatnál elég olcsó, ajánlom neked. Grat a cikkhez, aki tud jobbat, gyerünk :) Hlinka Zsolt
cyka | Hasznos volt | 2010-09-20 14:17:49
bodzaszörp | | 2010-09-20 11:51:35
anorexiás mikulás: igazad van! :) Ez a cikk most,így sikerült, legközelebb a kritikák alapján biztosan jobb lesz. üdv.
anorexiás mikulás | | 2010-09-20 11:39:28
Miért ne lehetne természetes fénynél a világításról beszélni? Ugyanúgy nem mindegy, hogy honnan érkezik a főfény és hogy honnan derítesz mint stúdióvilágítás esetén.
gagoca | Hasznos volt | 2010-09-20 11:16:12
Nagyon hasznos, köszönjük szépen!
efi | Hasznos volt | 2010-09-20 09:10:10
bodzaszörp | | 2010-09-20 07:05:31
ken_da_hayadra: Természetesen külső fénymérőre gondoltam...! :)) A helyes expozíciót próbával állítom be persze...Tudom, hogy kb. a benti fényekhez 1-2Ev-vel kell túllőni a gépet fehér háttérhez. anorexiás mikulás: Ebben az esetben nem szólhat világítástechnikáról, mert természetes fények vannak. Szerintem egy olyan embernek aki otthon ki akarja próbálni a tárgyfotózást, ez alapján el tud indulni... Köszönöm! üdv.bodzaszörp
anorexiás mikulás | Hasznos volt | 2010-09-20 03:11:06
Csak azért, hogy rálicitáljak Balázsra én úgy válaszolnék a kérdésedre, hogy figyelembe veszem, hogy külső fénymérőre gondoltál. :) Szóval a természetes fényhez csupán azért kell fénymérő, mert a gépedbe beépített fénymérő, mint a legtöbb visszavert fényt mérő szerkezet a középszürkéhez fog viszonyítani és pont a fent látható képek esetében exponálja alul a fotót emiatt a géped. Igencsak meglennék lepve, ha expozíciókorrekció és/vagy utómunka nélkül tudnál ilyen képeket helyesen kiexponálni. Ugyanez egy külső fénymérő esetében, a beeső fényt mérve már jóval kevésbé lenne meglepő. Ilyenkor fordul az is elő, hogy elsőre jó kép születik és nem szükséges 5-6 kép ahhoz, hogy "először eltaláljuk a megfelelő expozíciót". Egyébként osztom ken véleményét egy ételfotózásról szóló cikknek nem fehéregyensúlyról, harmadolásról, záridőkről, rekeszről és az objektívjeidről kellene szólnia hanem kőkemény világítástechnikáról. Nem értek az ételfotózáshoz, de ezzel fikarcnyit sem kerültem közelebb hozzá. A leírtak 80%-ának bármely képnél teljesülnie kell. Legyen mondjuk hasznos.
ken_da_hayadra | | 2010-09-19 22:24:02
bodzaszörp: csak, hogy tudd, ha kimész az erdőbe fotózni, akkor te is fénymérővel mászkálsz... tudod, azok a pici, aranyos japó bácsik a te kamerádba is beépítettek egy fénymérőt játszásiból... illetve még jobbat mondok, minden egyes kattintás előtt mérsz is vele kis fényt... nna de én ezt a replika-kezdeményedet betudom viccnek.. ;) (sokkal jobb lett volna, ha azt mondod, hogy próbálgatással állítasz be mindent, amivel amúgy semmi gond nincs!) üdv
bodzaszörp | | 2010-09-19 21:27:41
Először is, köszönöm szépen mindenkinek a figyelmet!!! ken_da_hayadra : Igazad lehet, a werk-fotók hiányával kapcsolatban... A természetes fényhez, minek fénymérő? Te, az erdőben fénymérővel szoktál mászkálni? :) Csak egy rendszervaku van a gépen, de csak derítés céljából... A többit Nanuq elmondta. üdv.bodzaszörp
Nanuq | | 2010-09-19 16:42:40
hát én úgy veszem ki, hogy egyáltalán nem vakuzik (ha persze igen, akkor tényleg gondok vannak). Ettől eltekintve az utolsó kommenteddel egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy ezek az általánosságok is nagyon sok kezdőnek jelentenek újdonságot.
freeze | Hasznos volt | 2010-09-19 16:18:05
ken_da_hayadra | | 2010-09-19 16:12:37
de a legnagyobb bajom, az hogy nincsenek illusztrációk: honnan jön a fény, honnan derít, honnan vakuzik... milyen a kép derítéssel, milyen rossz derítéssel, milyen anélkül, milyen a nem jó tükröződés és milyen a jó, milyen a jó és rossz vakuhasználat.. stb... a cikk háromnegyedét(vagy többet) kitöltő általánosságok helyett, szerintem ezeket pontokat sokkal alaposabban ki kellett volna fejteni!
ken_da_hayadra | | 2010-09-19 16:06:15
látod pontosan erről beszéltem! összefoglaltad pár mondatban azt a 15%-ot... és azt mondom, hogy ez kevés egy cikkhez(!)
Nanuq | | 2010-09-19 15:56:17
Balázs: nem tartom magam kiemelkedően intelligensnek, de a cikkből tisztán kiolvastam a legtöbb dolgot, amit hiányolsz. Pl. 'a világítás, a téma és a fényképezőgép elrendezéséről' - 'Az ablakból bejövő fényt visszaderítem egy derítőlappal. A "tárgyasztalt" egy 50x70-es, általában fehér, matt kartonlap adja. Erre kerül egy vékonyabb üveglap. Azért kell vékony, hogy ne legyen dupla tükröződés. A további derítéshez érdemes használni néhány tükördarabot is. Nyáron a legjobb a kora reggeli fényeket kihasználni, remek helyszínt nyújt pl. a kopottas kinti faasztal. ' ez eléggé informatív volt, persze néhány ábra még jobb lett volna, de elindulni és kísérletezni bőven jó. 'fénymérés, vakubeállítás..stb' - tisztán le van írva, hogy természetes fényeket használ. stb stb
ken_da_hayadra | | 2010-09-19 15:44:23
mégvalamit. nem klikkeltem be azt, hogy "nem volt hasznos"... nem értek a rendszerhez, magától csinálhatta. nem akartam eldönteni, hogy hasznos-e, avagy sem. mindössze volt némi ellenvéleményem, észrevételem a cikkel kapcsolatban. (hozzáteszem, régebben nem csak én kritizáltam volna meg ezt a cikket..., mint cikk)
ken_da_hayadra | Nem volt hasznos | 2010-09-19 15:36:16
itt most azt lehet értékelni, hogy szeretjük-e bodzaszörp nevű felhasználót és mennyit fejlődött a témában, vagy azt, hogy a cikk, amit írt az valóban informatív-e a ételfotózás tárgykörében? hiányolom a werk-fotókat, esetleg ábrákat a világítás, a téma és a fényképezőgép elrendezéséről, de úgy ámblokk a magyarázó illusztrációkat... milyen kellékeket használ, hogyan használja... hiányolom a tippeket arról, hogyan kell pl a fényes, csillogó felületeket szépen kiexponálni. fénymérés, vakubeállítás..stb.. mik a nehézségek, buktatók (konkrétan az ételfotózásban) és azok áthidalásának lehetőségei. a cikk nagyrészt (kb 85%-ban) általánosságokat fogalmaz meg a fotózásról és képfeldolgozásról... hmmm
papp csaba | Hasznos volt | 2010-09-19 15:10:48
Ted | Hasznos volt | 2010-09-19 14:39:19
plankadam1 | Hasznos volt | 2010-09-19 14:17:04
Cool Breeze | Hasznos volt | 2010-09-19 13:56:44
Fauna0909 | Hasznos volt | 2010-09-19 13:47:46
citronyecki | Hasznos volt | 2010-09-19 11:47:32
murypeti | Hasznos volt | 2010-09-19 11:36:12
Fantom | Hasznos volt | 2010-09-19 11:03:53
seven | | 2010-09-19 09:52:09
NPeter | Hasznos volt | 2010-09-19 09:32:07
Gratulálok a cikk megírásához! Ételfotózást még nem próbáltam, de ez az írás felkeltette az érdeklődésemet. Mindenre kiterjedő, részletes. Pont, amilyennek lennie kell.
monogram | Hasznos volt | 2010-09-19 09:13:42
MBEE | Hasznos volt | 2010-09-19 09:13:40
Vadliba | Hasznos volt | 2010-09-19 08:44:23
Fáncsi_voltam | Hasznos volt | 2010-09-19 06:53:12
harminchat | Hasznos volt | 2010-09-19 03:57:21
scabi78 | Hasznos volt | 2010-09-19 00:25:06
hasznos, köszönöm!
cs.g. | Hasznos volt | 2010-09-18 23:48:33
Szt. Sebestyén | Hasznos volt | 2010-09-18 23:24:47
c0y0te | Hasznos volt | 2010-09-18 20:50:35
zero | Hasznos volt | 2010-09-18 20:36:57
pilipár | Hasznos volt | 2010-09-18 20:18:13
Jól összeszedett, kezdők számára is érthető leírás, büszke lehetsz arra, Szilvi, amit megtanultál, amit tudsz és a segítő(i)d arra, hogy megfogadva a kapott tanácsokat, neki(k) is köszönhetően ilyen sokat fejlődtél! Remélem, egy-két év múlva rólam is el lehet majd mondani, hogy ennyire tisztában vagyok a fotózás technikai részével :)) Gratulálok! Ildikó
Álomfejtő | Hasznos volt | 2010-09-18 20:09:54
Igazán körültekintő és átfogó a cikked, mindenki számára hasznos. Őszintén gratulálok ahhoz a tudatos munkához, amely háttérként e példás fejlődésedet eredményezte. További sok szép sikert kívánok Neked !
Osztya | Hasznos volt | 2010-09-18 19:01:40
A pudingos hasonlat nem helytálló, de a többi részével egyetértek. Rengeteget fejlődtél, tudatosan, példaértékű lehet sokaknak.
Pálfi Nimród | Hasznos volt | 2010-09-18 18:52:37
hasznos volt.Köszönöm! Nim
nagymate | Hasznos volt | 2010-09-18 18:36:29
McAl | Hasznos volt | 2010-09-18 18:32:45
cveki | Hasznos volt | 2010-09-18 18:28:30
mutty.hu | Hasznos volt | 2010-09-18 18:24:19
ripet | Hasznos volt | 2010-09-18 17:05:06
-Norbika- | Hasznos volt | 2010-09-18 16:34:02
Consuello | Hasznos volt | 2010-09-18 16:12:04
Új tom00 | Hasznos volt | 2010-09-18 16:11:27
Nagyon jó. Köszönjük.
Nanuq | Hasznos volt | 2010-09-18 14:22:54
Már a blogodon olvastam egy hasonló leírást és nagyon érdekesnek találtam. A tudatos fejlődésed ételfotózásban bárkinek, bármilyen témában példa értékű. Egy megjegyzés: nem kell mindenre citromfűlevél!!!! :) Kérdés: a RAW formátum nem lenne hasznos neked, a színegyensúly és kontraszt szempontjából? Nekem valahogy könnyebb ott állítani ezeken és az eredmény is jobban tetszik.
CarlosDaniel | Hasznos volt | 2010-09-18 13:57:41
csonti92 | Hasznos volt | 2010-09-18 13:25:38