BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2006. február 25. 20:04
  • Készítés helye: Salgótarján, Beszterce
Tűz van!?

 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2006. február 28. | 10:53 |

Szia. Teljesen építő szándékkal írok most. A képek leméretezése és tömörítése mindenképpen vesztességgel jár ez tény, de nem mindegy, hogy mennyivel és hogyan. A dolog távolról sem olyan egyszerű, hogy ezt el lehessen intézni néhány mondatban. A probléma bonyolultságát mutatja, hogy az egyetemen én több éven keresztül tanultam számos algoritmust mind a két témához kapcsolódóan, a diplomamunkám is a számítógépes grafikához kapcsolódik, mégsem merem kijelnteni, hogy mindent teljesen értek. Még a mai napig is jelennek meg újabb és újabb algoritmusok a témában, nem egy doktori diszertáció témaja is ehhez a kapcsolódik. Mi itt ugyan csak felhasználók vagyunk, de az alapokkal nem árt tisztában lennük, ha a tökéletsségre törekszünk. Le akartam írni az alapokat,de aztán rájöttem, hogy itt a fotozz.hu-n már vann fenn egy cikk, ami érinti ezt a témát. Ajánlom figyelmedbe a "Mi fér bele 300kb-ba" c. cikket. Meglepően hasznos.
Röviden a leméretezésről, csak figyelemfelkeltőnek:
A képfeldolgozó progik nagyon sok algoritmussal dolgozhatnak méretezéskor, nem egyszerően csak eldobálnak pixeleket.
"(CS2: Bicubic vagy Bicubic Sharper, GIMP: Lanczos vagy Cubic, IrfanView: Lanczos, PSP: Bicubic)". Minden algoritmusnak meg van a maga előny és persze hibája is...
Tömörítés:
A JPEG szabvány csak a kitömörítésről rendelkezik, és ebből is van már nagyon sok verzió, a betömörítés implementáció függő lehet, ezért a különböző képfeldolgozó programokkkal eltérő végeredményket kaphatunk.
Egy rövid példa:
Ideális esetben RAW-ba fényképezünk, mert ez veszteségmentes tömörítés, persze viszonylag ritkán használjuk, mert így a kép nagyon nagy lesz. Ezt a képet betöltjük egy képfeldolgozó progiba leméretezzük, majd tömörítjük. Minden esteben mondjuk 25%-ra méretezünk és 300Kb-ra optimalizálunk, mégis nagyon-nagyon eltérő képet kaphatunk a végén, attól függően, hogy a progi milyen algoritmusokkal dolgozott. Egy kerülendő út a PS-ben, JPEG-be mentéshez ne a Save As menüt használjuk, mert az nem erre való, van egy ilyen menü, hogy Save for Web, ha kiinduló kép ugyanaz és mindegyikkel 300Kb-os képet állítunk elő, akkor az első esteben gyatra, a 2. esteben egész jó minőséget fogunk kapni. (Ennek az oka, hogy az első menü, arra jó hogy a saját gépünkre viszonylag nagy méretű fájlokat 2-4Mb állítsunk elő, a 2. pedig direkt webre optimalizál, sokkal tágabb beállítási lehetőségekkel). És még egy fontos tény, általában a fényképezőn már eleve JPEG képet készítünk, és akkor már maga a fényképező saját algoritmusa is befolyásolja a végeredményt, ami sosem fog olyan eredmény nyújtani, mint amit a PS hosszú másodpercekig optimalizál, ha ezt a képet még utána fel is dolgozzuk akkor a hibák halmozódnak...
Szóval nem egyszerő ez sem, sokat kell kísérletezni, hogy minden OK legyen. De olvasd el a cikket, tényleg jó alap.
És nem a képedet kritizálom, csak segíteni akartam. Remélem most nincs sok helyesírási hibám.

Cintia68 válasza:
Köszönöm a kimerítő ismertetőt, és hogy ennyi időt szántál rám. Tőlem ez a szint már nagyon távol áll, humán diplomám van, nem ez a területem tehát. Nem tudtam, hogy neked viszont igen, ezért elnézést kérek. De ugye honnan is tudhattam volna... Tanácsaidat megfogadom.
Hibát meg én is vétettem a válaszomban, ha jobban megnézed. :)

adott pontszám: 5
2006. február 27. | 22:09 | HPEx20i16v

Emléxek a képre, én is véleményeztem. Itt már nem is zavar annyira az alsó épület. Sokkal jobb lett. Nem is tudok így hirtelen hibát megemlíteni.

Cintia68 válasza:
Pedig van benne. :) Nagyon köszönöm az értékelést, hogy újra foglalkoztál a képpel.

2006. február 27. | 21:07 |

Bocs a helyesírási hibák miatt, kezdek fáradni, de én nem akartam kötözködni. Na most én a képeimet 3000*2000-ről méretezem le legalább a 25%-kára, de még sosem esett szét egyik sem . A tömörítésre sem kellene fogni, mert az összes képnek ennyibe bele kell férnie itt. Ha eredetileg nem ilyen volt a kép, akkor sajnálom, de te rontottál el valamit. Nem kell egyetérteni velem, de ne a helyesírás miatt kötözködj. Szerintem a kép alján a fenyők nagyon csúnyák. Szerinted nem? Akkor kérlek küld el nekem csak a kép alját, az eredeti méretben és megmondom mire gondoltam.

Cintia68 válasza:
Ne haragudj a kötözködés miatt, de szerintem te adtad fel a labdát, ez kihagyhatatlan ziccer volt. :) Amúgy is helyesírásmániás vagyok, vagyis ami mellett más esetleg elsiklik, azt én kapásból kiszúrom.
Azt továbbra is fenntartom, hogy a tömörítés töri össze a körvonalakat a fáknál. Valóban nem szép látvány, ebben egyetértek, eddig is így éreztem én is. De sajnos sok jó képnél is előfordul ilyen. Mindig a lehető legkisebb veszteséggel tömörítek, mégis ilyen lesz. Szóval lehet, hogy nem csak a tömörítésben van a hiba. Akkor a kicsinyítésben. Mert nagy képet méretezek kicsivé. Pl. ha egy nádat fényképezel, a vékony nádszálak, levelek sajnos kockásal lesznek. Vagy pl. mohás képnél a moha finom szálai. Te hogyan tudnád ezt elkerülni?

adott pontszám: 4
2006. február 27. | 19:27 |

Az égbolt és pillanat egyértelműen 5ös, de az összes többi nem tetszik, a fáknál nagyon szétesik a kép nem tudom miért, a gép hibája vagy utómunka során lett ilyen, esetleg a tömörírítés, de ez nagyon rontya az egyébként tökélet öszhangot. Sajnálom ha én fogom lerontani az átlagod, de nekem ez sajnos nem 5ös. A hibák ellenére gratulálok!

Cintia68 válasza:
"rontya"... :) Én is gratulálok neked. :) (De említhetném még a "tömörírítés"-t, a "tökélet"-et, az "öszhang"-ot is...)
A tömörítés miatt lett ilyen, ez sajnos gyakran előfordul, ha viszonylag nagy méretű képből lesz nézhetően kis méretű. És ha apró kis részletek vannak a képen, azok törvényszerűen töredeznek emiatt.

adott pontszám: 5
2006. február 26. | 22:14 | PaulRascal

Nagyon jó:)
Tényleg olyan mintha lángolna és füstölne az ég..
Csak gratulálni tudok..

Üdv:
Rascal

Cintia68 válasza:
Nagyon köszönöm.

adott pontszám: 5
2006. február 26. | 10:15 | FuNS0f7

Helló! :) Ebben a vágásban már határozottan jobb hatású a felvételed. Ügyes a címválasztás, hatásosak a színek, és hogy mindig kikapok, hogy szigorúan osztályzok, lásd, hogy a jóindulat vezérel a kritika írásakor: Ötös, gratulálok hozzá! :) Megküzdöttél érte! ;)

Cintia68 válasza:
Ez egy igazi elismerés tőled. Nagyon köszönöm! :)

adott pontszám: 5
2006. február 25. | 20:33 | jordan9

Szép nagyon érdekes a jelenség gyönyörű az égbolt.GRt

Cintia68 válasza:
Köszönöm szépen.

adott pontszám: 5
2006. február 25. | 20:13 | anabellv

Mintha olvadt lava folyna az egen. Nagyon szep foto lett, csodas szinek. Nem lattam az elozo kepet, de valoszinu, hogy igy fekvo formaban jobban es hat tobb ervenyesul a latvanyos gomolygasbol. 5

Cintia68 válasza:
Nagyon köszönöm.