BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,05
KATEGÓRIA: panoráma
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2005. december 19. 22:22
  • érzékenység: ISO 50
  • fókusztávolság: 105 mm
  • Készítés helye (ország): Magyarország
Alföldi naplemente (Hajdúság)

A kép(ek) valahol Hajdúnánás és Hajdúdorog között készültek december elején. Párás-ködös távlat, lefelé tartó, egyre nagyobb napkorong, és az arrafelé sűrűn fellelhető tanyák fákkal... 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4,5
2005. december 21. | 23:16 | _emese_

Talán kicsit tényleg zajos, de annyira jó a hangulata...
1-2 helyen sajnos előkerültek az illesztések...
Próbáld ki egy kicsit "keményebb" színekkel, egész más a hangulata...

2005. december 21. | 07:30 | moonwalkr

Kicsit nagyképű leszek!
Asszem azért tudtam "elkapni a kép hangulatát", mert a tanyavilág számomra nem csak a kocsi ablaka mellett elsuhanó tájat jelent, hanem a gyökereimet. Nem szégyellem, hogy kissrác koromban még üzemszerűen volt alkalmam gémes kútból inni, meg a tehenek között rohangálni, mert a nagyszüleim tanyán éltek.

Szóval ehhez a hangulathoz az kell, hogy az ember tényleg eltöltsön pár naplementényit ebben a közegben és legyen alkalma meghallani az ottani csendet, átélhesse ahogy az idő sokkal lassabban vánszorog, mint a Nagykörúton és persze a távolságok is nagyobbak, bár jellemzően nem kocsival teszi meg őket az ember.

Nos azt hiszem, hogy lassan kiveszőben van az az embertípus, aki érti a tanyák nyelvét (és ezért írtam, hogy nagyképű leszek, mert bár néhány nyaraláson kívül már én is városi gyerek vagyok, még mindig nosztalgiázva melengetem az emlékeim között az Alföld egy kicsiny részét és gondolom úgy, hogy értem a tanyák hangulatát). Nagyon úgy érzem hogy sokan vannak - köztünk a fotózz-on is -, akiknek a mpixelek és blendeértékek sokkal fontosabbak, mint maga a táj, amit fényképeznek és a fotótémák csak a fent említett autó mellett elsuhanó tájat jelentik, belegondolni - ne adj Isten beleborzongani - nincs idejük, vagy egyszerűen csak nincs emlékük.

Bocsi a sok fecsegésért

adott pontszám: 4
2005. december 20. | 13:23 | nemlasep

szia! Az ilyen semmitmondo taj is lehet nagyon erdekes, izgalmas. Alapjaban veve kisebb meretben tolthetted volna fel es elesithettel volna a kepen. Az illeszteseket ki lehet szurni ,de nem veszesek. Ps-ben egy kis szintelitettseget adtam volna ra, kontrasztot es levettem volna kulon a fenyerot, de csak az also reszen a kepnek. Hangulatos.

mocfej válasza:
Khm... A "semmitmondó táj" meghatározással óvatosan bánnék, különösen, mert magam is errefelé nőttem fel, és - hiszed vagy sem - izgalmasabbnak találom a hegyvidéknél (bennem él, ismerem minden rezdülését) - de nem sértődök meg!:-)
PS-em nincs, illesztésileg majd igyekszem!
Köszönöm!

adott pontszám: 4
2005. december 20. | 09:54 | candida

Leírom, hogy én a képből mit hagynék meg. Tudom akkor már nem a te elképzelésed érvényesülne, hanem az enyém, de amit mutatsz érdekes, de túl sok. Ráadásul a képnek azt a érdekességét elveszi a második épületcsoport, - ami kép bal oldalán van - ami tartalmilag jó lenne.
Elég lett volna, ha a szalmabálákat levágod, és levágod a második facsoportnál a képet.
És akkor megmaradna a fák között megbújt tanya, a napkoronggal. Enyi elég lett volna.

mocfej válasza:
Lehet, hogy elég lett volna - egy másik képhez. Ebben az esetben ennyit szükségesenk tartottam a végtelen-alföldi-síkon-a-roppant-ég-alatt-meglapuló-tanyák érzés kifejezéséhez.
Kösöznöm a figyelmet!

adott pontszám: 4
2005. december 20. | 09:12 | moonwalkr

Szerintem jó ez a kép, majd nyilván meglátom mitől tartották a kollégák ilyen kevésre. Sugall némi életérzést, szerintem klasszul elkaptad a magányos tanyák fázós őszi-téli késődélutánjainak tompa, lassan pergő pillanatait, ahol csak apró neszek járják a tájat a legnagyobb mozgalmasságot pedig a nap járása szolgáltatja.

Mindemellett egy igazán tökéletes képhez kicsit élőbb színek kellenének. És ráadásul a panoráma képeknél van egy egyszerű technikai vízválasztó is, az illesztések. Ha látszanak, nem lehet jó a panoráma, ha nem, akkor technikailag nincs hiba. Itt bizony látszanak (már a megnyitás előtt, a kis képen is). Ezért a 4-es.

mocfej válasza:
Szerintem klasszul elkaptad azt, amit a képpel ki akartam fejezni, és ennek örülök!:-)
Ami az élénk színeket illeti, eléggé nehéz helyzetben voltam, mert a gépen max. -2 fé a korrekciós lehetőség, ugyanakkor manuális élességállítás nincs, ezért a tanákra kellett koncentrálni, ott meg a -2 kevés, szóval bonyolult. Diára egy "normális" géppel más lenn a helyzet...
Köszönöm a konstruktív véleméynt, összeillesztésileg majd igyekszem!:-)

adott pontszám: 5
2005. december 20. | 01:13 | Roland29

Nagyon jól visszadja az Alföld hangulatát, szépségét. Gratulálok hozzá, a napot is jó helyre helyezted, szuper, és a kép tonusa is kiváló. :-) Én talán megpróbálkoztam volna kisebb látószöggel, hogy a téma, a tanyák és a napkorong, több helyet foglaljon a képen, persze lehet, hogy ez már nem adta volna vissza ilyen jól a hangulatot.

mocfej válasza:
Igazad van, 200-300 mm-es optikával (és SLR-rel) jobban ki lehett volna ragadni egy részletet - különösen amikor már a horizontot súrolja a lemenő vörös napkorong, de az már egy másik kép lenne! Köszönöm a véleményt!

adott pontszám: 3
2005. december 19. | 23:09 | nyulszajas

Érdekes kép, érdekes látvány. Nekem nem igazán jön át. Nem igazán esztétikus, nem igazán izgalmas, bocs. Érzem a tudatos kreatívitást (3), sajnos nem jön ki több.
Valamilyen fény effekt, egyedi látvány kellene amitől hozzáadott érték keletkezik.

mocfej válasza:
A "nem igazán esztétikus" meghatározást kissé erősnek (túlzásnak) érzem. Ami a hozzáadott értéket illeti, jelen esetben "csak" az vol a célom, hogy egy bennem (és a tájban) élő hangulatot megmutassak nektek; valóban, 'művészi', illetve 'mélyebb' hozzáadott érték nincs a képben - mindössze az alapvető kompozíciós és esztétikai szabályokat igyekztem betartani. Köszönöm az értékelést!