BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,9
KATEGÓRIA: város, építészet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2005. december 8. 02:57
  • érzékenység: 100
  • rekeszérték: 3,5
  • zársebesség: 3,2"
  • Készítés helye: Lébény
Lébény II.

Lébény, Árpád-kori templom, a szószék lépcsője. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2005. december 13. | 11:04 | holparcs

Örülök, ha segíthettem. Szerintem töltsd fel te, ha úgy gondolod. Te készítetted a képet, tehát a tiéd. (Én nem nagyon szeretem a feldolgozott fotók kategóriát.)

A FF feldolgozáshoz a TheImagingFactory Convert To B&W Pro Plug-in nagyon jól használható.

thoma65 válasza:
Még egyszer köszönöm!

2005. december 13. | 10:44 | holparcs

Már el is küldtem.

thoma65 válasza:
Köszönöm, megkaptam. Szerintem töltsd fel ide is, érdemes rá! Egészen más lett a kép jellege, sokkal keményebb, kontrasztosabb lett, a vágása kifejezetten tetszik, merészebb és sokkal szerencsésebb megoldás.

2005. december 13. | 10:19 | holparcs

Szerintem azt célszerű ilyenkor megfigyelni, hogy honnan nézi a "közönség" a szószéket. Aztán mikor azt a pontot megtaláltad, tuti, hogy szembeötlik még pár lehetőség. (Pl. arra a vonalra merőlegesen, vagy szemben, stb.)

Érdekes lehetőség adódik abból is, ha felemeled a gépet a fejed fölé (vagy felállsz valamire, ha megengedik).

________________

Nagyon szépen köszönöm a kreditet!

(Készítettem egy feldolgozást, amit szeretnék mélben elküldeni, ha megengeded.)

thoma65 válasza:
A fejem fölé emelés nehéz ügy, ahhoz túl sötét a templom, itt csak állványról lehet fotózni, látod, itt 3,5-ös blende mellett is 3,2 másodperc a záridő. Olyat már azért tettem, hogy pl. padok tetejére állítottam az állványt.
A kreditet használd egészséggel, "megdolgoztál" érte. A feldolgozást kiváncsian várom!

adott pontszám: 4,5
2005. december 13. | 08:33 | holparcs

A Lébény I-III. közül ezt a képet tartom a legjobbnak. Mindhárom képnél úgy látom azonban, hogy vagy több, vagy kevesebb kellett volna.

Ez a kép kicsit szűkösnek tűnik. A bal felső sarok viszont kicsit tán sok. Véleményem szerint a korlát és a felső rész két külön képet kívánt volna, mert mindkettő elég részletgazdag és érdekes. (Nekem.)

TAnácsot adni nehéz, de megpróbálom. A perspektívával és a mélységélességgel való játék szerintem sok lehetőséget ad a templombelsőknél. Itt szerintem meg lehetne próbálni a tartóoszlopról és a felső részről készíteni egy képet, mondjuk guggolva, illetve a lépcső áttört mintájú korlátjáról a felső rész irányában.

thoma65 válasza:
Köszönöm értékes észrevételeidet! A bal felső sarokkal egyébként nagyon sokat kínlódtam. Ha kevesebbet hagyok, elvesztem a pillért a szószék alatt vagy nagyon közel kerül a kép széléhez. Ha legközelebb eljutok ide, még próbálkozom és igyekszem megszívlelni tanácsaidat!

A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.

adott pontszám: 4
2005. december 8. | 16:08 | NAGYi

A témát és a címet figyelembe véve, ez inkább a szózsékre vezető lépcső lenne. A szószék talapzatától a tetejéig kiesik a képből. Aszínekés a féynek rendben vannak, csak a konpozíción kellett volna javítani.

thoma65 válasza:
Köszönöm. Ezzel kapcsolatos gondjaimat már megpróbáltam megfogalmazni korábban. Ez valóban a szószékre vezető lépcső, azt hiszem, ezt is írtam. A cím csak a sorozatra utal.

2005. december 8. | 13:59 | Marikoo

Szerintem ha a szószék belekerül, egyáltalán nem vett volna semmit el a lépcsőből, mint témából, Sőt! Megfogalmazná az adott lépcső értelmét. Vezet valahová. Azon kívűl, hogy szép az íve és látványos, elképzeljük, hogy ezen "közlekednek" is nap mint nap.
Persze az is egy érdekes téma, ha éppen a semmibe vezet, de az szerintem itt megoldhatatlan úgy, hogy a szép ív ne vesszen el egyáltalán.

thoma65 válasza:
Köszönöm, ha lesz rá módom, megpróbálom úgy is!

adott pontszám: 4
2005. december 8. | 13:05 | Marikoo

Jó nagyon az elgondolás és a kép részletessége. Egy csigalépcső mindig hálás téma, ugyanakkor nem túl egyszerű a megfelelő szöget megtalálni a fotózásához. A szög itt tökéletes.
A probléma amit látok az a szűk kivágás. Jó lenne látni az emelvényből egy picit többet. Gondolom az elején is van valami szobor vagy faragás, ami sajnos lemaradt.
A színnél gondban vagyok. Maga a szín tetszik, de úgy érzem, hogy ez az árnyalat egy fémes felülethez jobban illik, mint a kőhöz. Szürke, vagy sötétebb szépia jobb megoldás volna talán.

thoma65 válasza:
Köszönöm a véleményedet. Igazán tökéletes vágást nem találtam, bárhogy néztem, vagy le kellett vágni valamit, vagy belógott valami felesleges, még ez tűnt a legjobbnak, a lépcsőről viszont nem akartam lemondani. A szín azt hiszem, ízlés dolga.

2005. december 8. | 12:11 | remete bácsi

A bal felső sarokban lévő terítőre v. mire gondoltam. A kép tónusait tekintve egész jól egyensúlyban van, azonban az nagyon kirívó. A másik kérdésedre a válasz: Hasonlóan, mint épületfotónál, akkor érhetnénk el a lagjobb eredményt, ha magasabbról fotózunk - ideális pont középről lenne, ekkor legkisebb a torzítás. Alulról ellőve a képet ugyanis a perspektívikus torzítás miatt a vonalak szépen kezdenek felfele összetartani - nagyobb látószögnél ez jobban jelentkezik. Persze egy templomban nehezen kereshetünk magaslati pontot, talán messzebbről történő fotózással enyhíthető a probléma. Valamint javaslom az utómunkát. Photoshopban vannak erre egész jó kis megoldások.

thoma65 válasza:
Köszönöm, Remete bácsi, hogy visszatértél. A terítő számomra azért nem tűnik vakító fehérnek, bár kétségtelenül fehér. Ami a perspektívikus torzítást illeti, az valóban nehezen megkerülhető. Itt sajnos ezt tetézi, hogy az elvben függőlegesek sem mind függőlegesek (ld. oszlop ill. szószék teteje), ennek utólagos korrigálása számomra túlzás, bár valóban jobb benyomást adna. Még egyszer köszönöm a véleményedet.

adott pontszám: 3,9
2005. december 8. | 11:46 | Zoollanderhu

Hmmmmm Hogyan kezdjem el... In medias res
Dől a kép( újra :-DDD). Figyeld meg hogy a tartó oszlop lent milyne közel van sarokhoz és fent ez mekora a távolság.. Erre még az is rájátszik hogy dölés irányába halad a lépcső is, szóval az is együtt dől vele.
A másik a cím. Hát ez enm csak szószék lépcsője hanem a szószék is benne van( prédikátori hely), ez lenne a kisebb baj , hogy ott van, de ketté vágtad( a szent fejét is ). Ha a lépcsőt akartad volna mutani akkr ugy látom mehettél volna egy kicsit jobbra az oszlophoz és onna csak a oszlop a lépcső felfutása jött volna le, persze kelően nagy rekeszel és kis mélységélelségel a háttér elmosodott volna. Ennyit a hibákrol. tetszik hogy nem erőltetted középre a lépcsőt,, ez jó pont. Szépia szerűség is jó hangulatott megfelelően adja vissza nem sötét erők jönnek elő ahnem kellő komolyság. A keret most viszont jó , valami hasnolót vártam előbb is. sza javitai van rajta mit de nem olyna rosz ez . 3,9
További jó fényeket.
Üdv.
Zoollanderhu

thoma65 válasza:
Kösz a biztatást! :)
Nem akartam a szószék tartóoszlopába belevágni, így még mindig ez tűnt a legjobb kivágásnak. Ami a dőlést illeti, nézd meg a szószéket magát, az meg így is jobbra dől. Hát hol itt az igazság? Azért részenként mégsem korrigálhatom úgy, hogy minden függőlegessé váljon, az is, ami a valóságban sem az...

adott pontszám: 3
2005. december 8. | 11:24 | remete bácsi

Látszik, hogy törekedtél valami tudatosságra - ha mégsem, akkor alapban van érzéked a fotózáshoz. Ugyanis ezek a vonalak akár nagyon is jók lehetnének, szépen vezetik a szemet a témára. Azonban picit mintha ferdére sikeredett volna, több szélen pedig rosszul van vágva, lemaradnak fontos részek, netán épp ellenkezőleg, olyan van ott, ami zavaró. Amire még ügyelned kéne, hogy FF kép esetében ne történjen ilyen, hogy egy teljesen lényegtelen, vakítóan fehér helyre összpontosuljon a néző figyelme. Nehéz jó FF képet készíteni, mert sok gyakorlás kell hozzá, hogy az ember előre tudja, hogyan is fog kinézni, miként alakul a képen a világos és sötét részek összhangja. Megkockázatatom, színesben nem volt annyira feltűnő.

thoma65 válasza:
Köszönöm a véleményedet. Valóban ferdének tűnik, az oszlop balra, a szószék jobbra. Hogy lehet ezt jobban áthidalni, ha a függőlegesek a valóságban sem azok?
A lényegtelen, vakitóan fehér részt mire érted?

adott pontszám: 3,4
2005. december 8. | 10:12 | Bongo 0

Sajnos nemcsak a szószék lépcsője ez, hanem a szószék is, amibe alaposan belevágtál. Ha csak a lépcső íve lenne rajta, és a háttérből is kimaradna a töredékes oszlop, padsormaradvány, egész jó kép lehetne. Ehhez jobbra kellett volna menni a helyszínen, körbe az oszlop körül, amíg a legjobb pozíciót meg nem találja az ember.
Egyébként szépek a tónusok, szép a lépcső íve.

thoma65 válasza:
Körbe mentem én és innek találtam a legjobbnak a látószöget.
Köszönöm a véleményedet.

adott pontszám: 4,2
2005. december 8. | 10:12 | hoef

Nos, ez a kép nem 3-as, szerintem. (Mindemellett tiszteletben tartom mások véleményét, természetesen.) Jó, hogy bekeretezted. Jó, hogy nem színes. (Emlékszem, hogy nagyon régi ez a templom.) Az élesség megfelelő, szépek a tónusok, a szerkesztésen látszik a tudatosság. Viszont nagyon szűknek találom. A széljegyzetből látom (talán a címből kellene, mert az a kép tartozéka), hogy a fő téma a lépcső. (Tudom, hogy a sorozat miatt ez a cím.) Viszont, hozzávettél egy csomó mindent, a tartóoszlopot, a szószéket, meg még jobbra fent néhány dolgot. S ha már ez így van, akkor ezekbe talán nem kellett volna belevágni (lent, fent és balra). Ezen a képen szerintem - az említett három irányú bővítéssel - inkább a 'szószék' lenne a fő téma. A lépcsőt, ami ugyancsak érdekes és szép, jobbról, de lehet, hogy szemből fényképezném - azt hiszem - nagylátószögű objektívvel, s akkor ő lenne a fő téma. A valóságos helyszínt nem ismerem (el kellene oda mennem, mert nagyon szép), ezért több ötletem nincs. Örülök, hogy láthatjuk ezt a sorozatot. Üdv.

thoma65 válasza:
Köszönöm részletes véleményedet. Tényleg érdemes megtekintésre. Szándékosan szűk mert tényleg csak a lépcsőre akartam koncentrálni, de, hacsak ki nem retusálom, nem nagyon lehet "megszabadítani" a környezetétől és így viszont valami tényleg mindig sérül.

adott pontszám: 4,1
2005. december 8. | 09:28 | yenoee

Ebből a szögből nekem hiányzik a szószék bal oldala és az alja is. Nem ismerem a helyet ilyen szempontból, nem tudom vajon lett volna helyed hátrébb lépni?
Kicsit mintha ez a kép is dőlne, de ez lehet, hogy inkább az objektív miatt van.
Egy kicsit nagyobb képkivágással a hatalmas pillér is hangsúlyosabb lehetett volna. Viszont a lépcsőnek tényleg innen lehet a legszebb az íve...

thoma65 válasza:
Igen, a lépcső íve lenne a kép tárgya, természetesen lehetne tágabban is fotózni, teljes szószékkel, pillérrel. Köszönöm.

adott pontszám: 3
2005. december 8. | 07:40 | Domshow

Szegény kép össze vissza dől. Tudom,, nem egyszerű feladat egy csigalépcsőt függőlegesen fotózni, de vannak árulkodó jelek... (a kép balra dől, a szószék meg jobbra kicsit, azzal nem tudsz nagyon mit kezdeni, de hát az olyan...)
FF nem tesz neki rosszat, bár lehet, hogy az arany csillogása többet mutatna.
Tetszik az ív, de valahogy semmilyen a kép... Számomra nem mond sokat... Meg levágtad a szószék felét... Ha hagytad volna, sőt, még hagytál volna helyet utána, és a harmadolási szabály szerint helyezted volna el, akkor lehetséges mondanivalóként előkerül, hogy a szószékről prédikál valaki... persze nincs ott senki, és a padokban sem ülnek, akkor egyfajta mélységet, mély csöndet sugároz a kép... (gondolom voltak ott a padokban, de utólag ki lehet őket szedni, vagy több képből össze lehet rakni)

thoma65 válasza:
Nos, nem egészen értem, de köszönöm hogy véleményezésre méltattad. A jobbra-balra dőlést próbáltam kiegyensúlyozni, az nem biztos, hogy a kép hibája. Sok arany itt nincs, ez nem barokk, hanem román. A szószéket nem félig vágtam le, hanem sokkal jobban és nem véletlenül, hiszen a téma a lépcső íve. Az utolsó mondattal végképp nem tudok mit kezdeni, természetesen az is egy lehetséges megközelítés, de ez épületfotó és nem egy szertartásról szóló riport, így azt, hogy nincs rajta prédikátor és nem látszanak a hívek, vagy akár a padok, nem tudom, miért kellene hibának tartanom.