BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,82
KATEGÓRIA: város, építészet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2005. december 6. 00:21
Lébény I.

Lébény Árpád-kori templomának apszisa. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2005. december 6. | 14:33 | k800

Igen nehezen fotózható épület, amint látom nehéz látószöget találni, úgy hogy tökéletes legyen. A zavaró, a balodali toldalék, amit nem tudtál lehagyni. A szűkebb vágás sem segített volna , és maradt volna az ágakból is. Azt hiszem megfogott a szépsége az épületnek, téged. Egy parányit ferdének látom, de ez egy fok sincs, amit nem minden program tud igazítani. A keret a világosabb sarkaival talán nem hozza amit gondoltál, hogy szép, talán ha kívülre egy vékony fekete keret ? Üdv K800

thoma65 válasza:
Köszönöm a véleményedet. A ferdeséget elismerem. Általában észre szoktam venni, itt csak a vélemények szembesítettek vele. A toldaléképülettel nincs mit kezdeni, szűkebbre tényleg nem lehet vágni, akkor nincs semmi tér mellette. Ha üres lenne a környék , még több hely is kéne mellé. Keret-ügyben feladom... :)

2005. december 6. | 11:29 | kpzoli

Az apszissal kapcsolatos észrevételem tárgyilagos és helyénvaló, a smile ellenére is. A ferdetoronyra való utalás valóban ironikus, és helytelen volt egy olyan értékelésben írnom, melyben 3,5 pontot adok. Ebben teljesen igazad van, és elnézést kérek! Maró gúny viszont nagyon nem volt szándékolt, inkább iróniának nevezném.

thoma65 válasza:
Rendben. Természetesen nincs harag. Én meg "költői" túlzással éltem a válaszban. Fátylat rá!

adott pontszám: 3,5
2005. december 6. | 10:15 | kpzoli

Érdekes a kiemelés a fotó témájáról:) Ez annyira ábrázolja az apszist, amennyire a fő- és mellékhajókat, a tornyokat, vagyis magát a templomot. Gondolom azt akartad kifejezni, hogy az oltár felől készült, hogy ne keressük a bejáratot:)
Nagyon jó nézőpontból készült a kép, érdekes a látvány, nagyon jó kép az építészeti stílus ábrázolására, bemutatására. Azonban, ha ennyire ferde lenne a valóságban, sokkal több látogatója lenne. Talán nem annyi, mint egy toszkán harangtoronynak, annyira nem is dől, de sajnos annál jobban, mint ami megengedhető lenne egy épületfotón. A másik probléma, bizonyos tónustartományok hiánya, valamit a kontraszthiány. A téma, a nézőpont figyelembe vételével nem hiszem, hogy a fátyolosság művészi eszköz lenne jelen esetben. Az ok valószínűleg az ellenfény. Tisztában vagyok a lehetőségekkel, de ebből a nézőpontból érdemes erős szórt fényben fotózni, amikor a felhőtakarón átsüt a nap, de a felhők, mint tükrök a témára is juttatnak fényt. Vagy marad az éjszakai felvétel, ami itt nem kis vállalkozás a kevés, és nem megfelelően beállított kivilágítás miatt. Két apróság még. Szerencsésen könnyű lenne a bokor retusálása, semmit nem ad a képhez, tisztább lenne a látvány nélküle. A képeslapos keret pedig borzalmasan nem illik a téma súlyosságához, hangulatához.

thoma65 válasza:
Tudomásul veszem véleményedet, néhány dologban el is fogadom, de a kísérőszöveg hosszas elemzése és a toszkánai torony ilyetén emlegetése a szükségtelenül maró gúny miatt nem biztos, hogy indokolt. Ha mindezt tárgyilagosan leírod, sokkal szívesebben olvastam volna végig...

adott pontszám: 3
2005. december 6. | 09:50 | Babakriszta

Hát, ne haragudj, de igen erősen gondolkodtam, hogy ez egy unalmas tucatfotó, vagy van benne valami pláne... Talán javít rajta valamit a belógó ág, ez legalább egyedivé teszi, legalább kicsit tompítja az ég szürkeségét. Rossz idő volt? Én más fényviszonyok között újrafényképezném.

thoma65 válasza:
Dehogy volt rossz idő! Sőt inkább túl jó :)- az ég ragyogóan kék volt, sajnos sehol egy felhő - legfeljebb lent, szinte a horizonton...
A reggeli órák valóban alkalmasabbak lehetnek...

adott pontszám: 4
2005. december 6. | 08:50 | yenoee

Kicsit dől az épület. Engem zavarnak a belógó növények is. Azon gondolodom, hogy vajon ilyen napsütésben nem lett volna érdemesebb színesben hagyni. Így kicsit furcsának tűnik a tetőcserepeken megcsillanó napfény.

thoma65 válasza:
A dőlést már el kell, hogy fogadjam. A növények nem belógnak, hanem aránylag szándékosan próbáltam velük kitölteni az eget. Jó volt színesben is, de ez elvileg egy sorozat első képe, a többihez (belsők)jobban illik ez a monochrom színvilág.

adott pontszám: 3,5
2005. december 6. | 08:30 | Zoollanderhu

Hát , hogy is modjam el .... Egyszerű probálok lenni.
Nem tudom, de a építészeti-művészettörténeti ismereteim hiányosak, de ugye ez nem a Pisai -ferdetorony? Ha viszont nem, akkor vizsont sajnos az egész balra döl , egy kissé.
A fa ágat értem ezt teremésztes keretnek hivják a könyvek, de akkor talán átkéne érnie a másik sarokba legalább. Így viszont olyan félkeret, félmunka érzés. Illetve még a bal oladali dőlésre jobban rájátszik. Túl nehéz a baloldal . A bokor is kicsit zavaro, baloladal. Illetve mintha a szimmetriára akartál volna játszani, de ezt a bkor erősen elrontja, illetve a az előző hibák is.
A keret ..... Hát izlés dolga, szerintem azonban ( látszik dolgoztál vele, nem azt becsülöm le) kicsit giccses, én valami elengásabbat/ méltóságteljesebbet esetelg egyszerűbbet ( az épületre való tekintettel) .
probáltam volna.
Nem tudom , ez szubjektiv véleményem. Látok tudatosságot,és ó is lehete a kép, de a hibákat még csiszolni kell . Akkor viszont nagyon jó képek lesznek . Nálam ez 3,5 így..
További jó fényeket.
Üdv.
Zoollanderhu

thoma65 válasza:
Köszönöm részletes véleményedet. A dőlést én nem érzékeltem, de most már, hogy ennyien mondjátok, elhiszem. A bokorral nem nagyon tudnék mit kezdeni, ha egyszer oda ültették - vagy van valami ötleted? Egy utcai lámpát már így is kigyomláltam, a bokor túl nagynak tűnt ehhez... Keret ezen a fórumon még nem aratott osztatlan sikert (de a hiánya sem). Ami a természetes keretet illeti, igazad lehet, én az aránylag világos eget próbáltam vele ellensúlyozni, ami a jobb felső sarok felé sötétedik, oda kevésbé hiányzott.

adott pontszám: 4
2005. december 6. | 07:59 | archiferix

a kép tetszik de a ferdeséget korrigálhattad volna,
a félbevágott bokrot kicsit nehezebb eltüntetni, a belógó lombok ebben a szép fényben viszont tetszenek.
Üdv

thoma65 válasza:
Nekem nem tűnt ferdének, de igazad lehet. A bokorral nem tudok mit kezdeni, egy utcai lámpát már így is ki kellett gyomlálnom...

adott pontszám: 3,8
2005. december 6. | 07:17 | hoef

Illik a témához a monochrom barna. Tetszik a keret is. Kiváló ötlet a bal felső sarokba szerkesztett, belógó leveles faág. Az égbolt pixelességét meg a templom illetve a falevelek körül megjelenő zajokat nem számítom bele, de ott vannak. Nem biztos, hogy a legideálisabb fényviszonyokat választottad, mert a templom (innen nézve) hátulról kapja a fényt. A súrolófény (kicsit korábban) jobban kiemelné az épület biztosan érdekes falfelületét. Ami hiba - szerintem - hogy az épület ferde, balra dől. Ezt könnyen lehet ellenőrizni, ha a képet az ablakkal együtt mozgatva az egyeneseket a monitor széléhez igazítod. Felül a baloldali kereszt alacsonyabban van, alul a kerítés tetején levő világos csík balra lejt. Ez a kép szerintem a szimmetrikus szerkesztést igényelné, de nem lett az. Ezt a felső háromszög tornyokhoz viszonyított helyzeténél lehet legegyszerűbben észrevenni. A jobb alsó sarokból azt a közel vízszintes fényes csíkot lehagynám. A viszonylag sötét tónusú épület mellett két oldalon, az alsó harmadban elég zavaróak a világos részek. A felsorolt problémák egy részén (a szimmetrián nem) szoftveresen lehet segíteni, de ez a téma mindenképpen megérne egy újrafotózást, annyira jó! A helyedben megcsinálnám. A széljegyzetről: első olvasatra annyit, hogy az "Árpád-kori" megjegyzés kicsit furcsának tűnik, de megígérem, hogy utána fogok nézni, s értesítelek az eredményről.) Üdvözlettel.

thoma65 válasza:
Köszönöm nagyon részletes értékelésedet, nagyon sok mindenben igazat kell, hogy adjak Neked.
Ami az Árpád-kort illeti:
"Római katolikus templom, Lébény
Épült: 1199-1212 között. A román stílusú mûemléket a Gyõr nemzetség építtette." Mivel az Árpád-ház 1301-ben halt ki, ez még javában Árpád-kori templom.


A fotós 1 kredittel jutalmazta a véleményezőt.