BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
4,37
KATEGÓRIA: makró
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2005. március 28. 21:28
  • érzékenység: ISO 200
  • fókusztávolság: 50 mm
  • forrás: papírkép
  • objektív: Pentacon Electronic 50/1,8
Fürdünk a napsütésben

Ha már egyszer annyi itt a szöcske... Ez egy régebbi művem, még az optikafordítós makrózós analóg korszakomból. Nézzétek teljes képernyőn (sötét háttéren), úgy érvényesül a hangulata! 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2005. április 3. | 13:16 | Mezzanine

Várj! Úgy érzem, nem sikerült elmagyaráznom, amit szerettem volna. Felejtsd el a csúcsfényeket! Én nem azt akartam mondani, hogy ezentúl mániákusan figyelj a kép mionden egyes apró nüansznyi részleterére, és egy kép elkészítése közben 600 dologra koncentrálj egyszerre, hanem, hogy figyelj az összhatásra. A benyomásaidra. Az érzéseidre. Add át magad a fotózás szenvedélyének, amikor képeket készítész, és majd otthon ráérsz aggódni a részletek miatt (bár fölöslegesen, hiszen még milliónyi kép vár arra, hogy elkészísd, és megmutasd a világnak). Szóval csak lazán, aztán majd menet közben ráérzel a részletekre.

tisz válasza:
hehe. köszi8)

2005. április 2. | 15:05 | Mezzanine

Még valami: a fent említett "hibák", csak ebben a konkrét esetben állnak helyt szerintem. Nem érzem ugyanis, hogy e két hatás (csúcsfények és homály) 100%.ban összhangban lennének a kép jelentésével, mondanivalójával. Szerintem a kép holdfényes, esti zenés hangulatához jobban illene a egy visszafogott élfény, és sok részlet a rovar hátán, amelyek egy kis esti zene ritmusára táncolnak... Valószínüleg a kép nappal készült, és nem pont ezek a dolgok jártak a fejedben, ezért a végeredmény téged is váratlanul érhetett. (Én ezért használok digitális technikát, hogy az eredményt rögtön látva módosíthassak az elképzeléseimen. Gondolom te is ezért ruháztál be egy ilyen komoly gépbe, mint az E-1.)

Lehet, hogy egy más témájú képen a masszív kiégés, és a homály elősegítené a mondanivaló felszínre jutását, de ez már más lapra tartozik.

Tipp: ne egy ilyen oldaltól várd a megvilágosodást, hanem járj rengeteg fotókiállításra, nézegess sok-sok műveszeti albumot (ne olyat, hogy "hogyan használjam a digikamerámat" - ez csak az alapkhoz elég, azt meg itt jóformán mindenki tudja). Tanulj a szakma nagymestereitől. Természetfotó témakörben pl: Frans Lanting munkái alapvetők, épp tegnap vettem meg "Nézz rám!" c. albumát. Rengeteg kép, semmi rizsa. Szerintem látogass el az oldalára: https://www.lanting.com/

Meg fogsz lepődni, hogy sok-sok fotó igen alapos tanulmányozása után (mindig próbáld megfogalmazni magadban, mitől jó az a kép, mi fogott meg benne, milyen érzéseket kelt benned) mekkora lépésekkel fogsz fejlődni.

Ja, és mindig sz*rd le mit gondolnak mások... ;)

tisz válasza:
Köszi! Az előzőre nem írok, mert minek:) Vagy ezt nem lehet? Majd kiderül.
Szóval én mindig próbálom megírni, mi tetszik a fotóban... ha véleményről van szó.
Visszatérve a Te véleményedre.. Csúcsfény..élfény.. Hát seso gondolok csak az csúcsfényre. Eddig ezen a képen fel se tűnt. Na majd ez után..
Őööö
Véget ér a móka mára.. (Zár a Miki mókatára?)
Na jó fotórást!
Tisz

2005. április 2. | 14:46 | Mezzanine

A négyes a szerintem kemény csúcsfények, és a tökéletlen élesség miatt ment (ez utóbbit elfelejtettem említeni az előbb), amelyek a szememben egy kicsit lerontják az összhatást. Viszont ne érts félre: ez egy kreatív, érdekes, újító fotó, pár apró hibával. Ezért tartom hatalmas baromságnak, hogy jegyekkel osztályozzunk műalkotásokat. A dolog oltári szubjektív, hiszen mindenki másképp érzékeli a világot maga körül. Szvsz egy sima, osztályzás nélküli fórum sokkal jobb lenne, ahol a hozzászólás mellé csak egy bogyót lehetne tenni: "tetszik"... "Nem tetszik" bogyó nem kéne, mert azt mindenki lehúzásnak venné, ha meg valakinek nem jönn be annyira a kép, nem lenne muszály beixelni. Szerintem sokkal inkább segítené ez a játékosok fejlődését, mint az őrült ötösvadászat, és a "besértődök a rossz jegyen" hozzáállás. (Tegyük hozzá, jópáran igen bántóan tudnak véleményt írni, ami nagyon rosszul tud esni a szerencsétlen fotósnak.)

Egy általam nagyra becsült fotós (értsd: olyan ember, aki jó képeket is csinál, és nem csak beszél róluk) oldalán olvastam a következőt:

"Messziről kerüld az olyan fórumokat, ahol jegyekkel osztályoznak műalkotásokat."

Szerintem teljesen igaza van - ezért, és a fent kifejtettek miatt, már rég nem töltök föl fotókat, és hozzászólásokat is nagyon ritkán írok már, mert nem látom értelmét, hogy sértődött válaszokat (itt nem rád gondolok) olvassak, vagy a szerintem unalmas klisséfotókra (tisztelet a ritka kivételnek) szórjam az ötöseket mindenféle indoklás nélkül.
A művészet számomra nem erről szól.

adott pontszám: 4
2005. április 2. | 12:06 | Mezzanine

Na, azért értékelték ezt a fotód is, mégha nem is ötvenen :) Egyébként nagyon jó kép, noha a cím egy kicsit félrevezető - hisz tényleg úgy fest a sáska a képen, mintha holdfényben fürdene. Apropó fény: tetszik ez a kontrasztos, sejtelemes megvilágítás, a mélyfekete árnyékaival - bár a csúcsfényeket visszafogtam volna egy kicsit. Érdekes, hogy miért ilyen kicsi a kontraszt-tartománya ennek a filmnek - lehet, hogy a szkennelés miatt ekkora a kontraszt (ezért jobb magát a filmet beszkennelni, mert a híváskor is csökken a kép dinamikája.) Na, de ne mélyedjünk ennyire a technika rejtelmeibe :)

Kompozíció: jó az árnyékok kifuttatása a sarkokban, és a sáska átlóba helyezése. A kép bal felső része valóban üres egy picit, de még nem zavaró mértékben.

Tipp: ekkora kontrasztú képet érdemes megnézni FF-ben, az ugyanis sokkal jobban "tűri" sőt igényli a nagy fény-árnyék különbségeket.

tisz válasza:
Köszi!
Sokat írtál, de ebből melyik vonatkozik arra, hogy miért 4? :P
Kössz a hosszas kifejtést! Valójában nem elég, hogy papír szken, de még matt is volt, ráadásul nem tököltem azzal, hogy újra beszkenneljem, mert régen megcsináltam. Igaz, nem túl igényesen, de amit találtam a vinyó, azok közül ez volt a legjobb, és szerintem az eredetinél is jobb...
Na midnegy. FF? Talán. Bár nekem tetszik a zöld, és így maradt meg a fejemben.
Kösz még egyszerr!
Tisz

adott pontszám: 5
2005. március 28. | 22:22 | Predator X

Nekem inkább az élességgel lenne gondom, de nem vészes, tudjuk be a szkennelésnek. A fény kifejezetten tetszik, olyan, mintha a Hold világítana éjszaka, vagy mintha filmfelvételhez lenne makett. A keret nem tudom kell-e, alapjában véve keretellenes vagyok. Ötalá az élesség miatt.

tisz válasza:
Köszi!
Igazából még mindig nem tudom élesre állítani az E-1-esem manuálisan a keresőbe kukucskálva, mit kezdhetek egy Practicával és fordított optikával:) Szóval szerintem ezért életlen, nem a szkennelés miatt. Bár matt kép volt, lehet, hogy az is tehet a dologról. És talán ezért is olyan kicsi a dinamikus tartomány. Fura, hogy különben mindenki csinál keretet, én meg nem merem kihagyni:)
Még egyszer köszi a véleményt!

2005. március 28. | 21:44 | sopmet3

Szerintem a kép túl sötét, s a bal felső sarokbanfeleslegesen sok a fekete terület. Maga a téma tetszik, de ezen hibák miatt csak négyes nálam.

tisz válasza:
Miért találja mindenki sötétnek? Szerintem nem lehet világosabb. :)

adott pontszám: 4
2005. március 28. | 21:43 | sopmet3

Szerintem a kép túl sötét, s a bal felső sarokbanfeleslegesen sok a fekete terület. Maga a téma tetszik, de ezen hibák miatt csak négyes nálam.

tisz válasza:
Rég pihent más a vincsimen ez a kép, azt hiszem, így néz ki a legjobban. És a hangulata így a legjobb, sötéten. Teljes képernyőn kell nézni...