BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
2,48
KATEGÓRIA: természet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2004. december 27. 17:57
A nagy gomba és gyerekei

Egy őszi erdei séta során készült a kép, szintén első fotóim egyike. Várom a hasznos értékeléseket. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 2
2004. december 27. | 21:01 | drq

Ne haragudj ,de sem a téma sem a kép nem túl eredeti.Bocs de ez kredit pazarlás

Lipesz válasza:
Kösz, hogy elmondtad a véleményed!

adott pontszám: 3
2004. december 27. | 19:43 | Kiloromeo

Valóban egy kicsit közelebbről jobb kép született volna. A bal felső levél igen zavaró. A színvilág nekem tetszik és pont az a sárga levél az ami egy kicsit bezavar ebbe.

Lipesz válasza:
Köszi az értékelésedet!!!

adott pontszám: 2
2004. december 27. | 19:31 | Birdie

Sajnos elég kesze-kusza lett.
Érdemes lett volna lehajolni hozzá és úgy elkészíteni a képet, nem cska guggolva. A színek em természetesek, a fehér-egyensúly elcsúszott.

EddieTheHead véleményét én a helyedben 2 kredittel jutalmaznám, ehhez csak le kell irni a válaszhoz meg irni az admin@fotozz.hu-ra.

Lipesz válasza:
Nekem is eszembe jutott, hogy 2 pontot adjak, és most már tudom is, hogy hogyan kell. Köszönöm. Az értékelést is!

adott pontszám: 3
2004. december 27. | 19:26 | sunrise2004

Én elküldtem az elgondolásomat a vágással és egyebekkel kapcsolatban, talán segít, ha látod is.

Lipesz válasza:
Megnéztem a fotót, tényleg jobb lett így. Köszönöm az a képet!

adott pontszám: 3
2004. december 27. | 19:21 | arbiter_la

Az a baj, hogy ezen a képen túl sok minden van, és ez így eléggé kusza. Sokkal érdekesebb lett volna a gombá(ka)t egészen a földről, szemből makróban fotózni.

Lipesz válasza:
Kösz az érékelést

adott pontszám: 3
2004. december 27. | 19:15 | Kutim

Bocs de nem érzem benne a tudatosságot, a hangulatot. Közelebb kellett volna menni a témához, és a háttér is nagyon kusza. Ezért 3.

Lipesz válasza:
Kösz, hogy értékelted

adott pontszám: 2
2004. december 27. | 19:10 | EddieTheHead

Amit legkevésbé sem szerenék, az az ha megbántódnál ezen az osztályzaton, de akkor is ezt érzem jogosnak, le is írom, hogy miért.
A téma nagyon kedves. Lenne. De sajnos a képen nemigen látható az, amit a cím sugall. A képen a nagy gomba látható, meg pár fehér kis paca. A másik dolog, ami nagyon zavaró, az a háttér kuszasága. A háttér is pont olyan éles mint maga a főtéma, és nagyon nagyon zavaros. Beégett levél a bal felső sarokban, keresztbe-kasul futó lehullott ágak, stb. A következő probléma, hogy a főtéma maga, a gomba erősen túlexponált. Ezt az okozza, hogy a fotógép alapból az egész képre számolja ki a fényt, így a háttér nagyon szép is lett. Amivel jobbá lehetne tenni:
Egyrészt egy sokkal szűkebb vágás kellene, amin csak a nagy gomba, és a három kicsi látszik. Kivágás alatt most nem az utólag fotoshopban levő szerkesztést, hanem a kép elkészitésekor történő témakivágást értem. Tehát közelebb kell menni a témához és makro módban fotózni. A jelen formájában a kép nagyon ersően középre van komponálva, ami nem tesz jót neki. Ha tudod, hogy mi az a harmadolási szabály, akkor értsd meg és alkalmazd, ha még nem ismered, akkor nézz utánna valahol. Ami a gomba túlexponáltságát illeti. Mivel a gomba sokkal világosabb mint a háttere, ezért a háttérhez képest értelemszerűen túl világos lett a képen. Ilyenkor a középre súlyozott fénymérés, amit a gép alapból használ tehát csődöt mond. Ilyenkor hasznos az úgynevezett spot fénymérés, amely a téma egy nagyon kicsi, középen lévő részét veszi figyelembe a fénymérésnél. Ami a háttér kuszaságát illeti: a szűkebb kivágás máris javít egy kicsit a helyzeten., ugyanis ha megnézed, a gomba közvetlen környéke már nem annyira zavaros. Még mindíg nem a legszebb, de ha közelebb mész, és tág rekeszt használsz, akkor a főtémád éles lesz, de a háttere már egy kicsit életlenné vállik, ezzel kiemelve a gombát. Ez nekünk jó, de még mindíg nem elég. érdemes egy kicsit kitakarítani a hátteret jelen esetben. Az oda nem illő dolgokat kidobálni onnan. Pl az egyik fenyőtű most rálóg a pici gombára. Tehát el kell onnan tüntetni az oda nem illő korhadt faágakat, lehullott fenyőtűket, leveleket, stb., amik elvonják a figyelmet a főtémáról. Ha ezeket megteszed, biztos vagyok benne, hogy egy sokkal jobb képet kapsz. Tényleg nem akarlak megbántani, csak szeretném átadni azt a kevés dolgot, amit én már megtanultam. Ajánlom neked a National Georaphic fotóiskolájának a Tippek és Trükkök c. könyvét. Nagyon jó könyv, és az alapokat nagyon jól megtanulhatod belőle. Remélem, hogy segítettem egy kicsit. :)

Lipesz válasza:
Nagyon köszönöm az értékelésedet, sokat tanultam belőle!
Ezért ezt az értékelést 2 kredittel szeretném jutalmazni.

adott pontszám: 4
2004. december 27. | 18:12 | Tanky

Kicsit szűkebbre vágtam volna, és zavaró, hogy a bal felső sarok lett túlvilágítva nem a téma + be is van égve. Jobb alul az a homályos belógó facsemetécske az nem kéne oda. Kicsit élénkíthettél volna a színeken. Végülis csak 3-ast érne de karácsony van. Üdv Tanky

Lipesz válasza:
Köszi az értékelést