BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,52
KATEGÓRIA: csendélet
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2004. december 3. 20:53
  • érzékenység: 3
  • fókusztávolság: 50
  • forrás: papírkép
  • objektív: -----
  • rekeszérték: 220
  • zársebesség: 2 perc
Pacsa csendélet

A kép obscurával készült azért ilyen . 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2004. december 10. | 23:11 | someoneelse28

Nincs sértődés.
:o)
De félreértesz, ha azt hiszed, hogy úgy fotózok, hogy majd valamit kihozok belőle utólag.
Mindig úgy komponálok, hogy pontosan tudom, mit szeretnék elérni, és mit fogok vele kezdeni utólag.
Milyen rekeszt és zársebességet/érzékenységet, tárgytávolságot, szöget, kivágást alkalmazzak, hogy minél kevésbé kelljen belenyúlni.
Sz*ból nem kezdek neki palotát építeni, mert nem lehet.

Davos válasza:
nem rád gondoltam hanem azokra akik tényleg csak kattintanak és otthon talán egyszer kétszer kihozzák a csodát ügyes PS munklával.

adott pontszám: 5
2004. december 10. | 13:35 | someoneelse28

Előre szólok, a pontszám nem a kiengesztelés miatt van, hanem mert ez tényleg egy hatalmas kép. Hangulata, atmoszférája van.
Technikailag közel sem tökéletes, de tisztelettel adózok a fényképezés ilyen formájának oltárán.
Megvan a varázsa és ami a legszebb, hogy úgy tudom, saját magam is képes volnék egy camera obscurát építeni. Nagyszerű dolog: semmi más, csak fény és egy fényérzékeny anyag.
De ennek ellenére a többi képednél több esetben egy minimális PS segítségével (pl. a tükrös portré) egy nagyszerű fotó készülhetne. Főleg, hogy a scan hibája is látszik rajta.
A PS is valahol művészet, de legalábbis szakértelem kell hozzá, hogy ne csak kattintgass és akkor kijön belőle valami. Ha így születik egy alkotás, az szerencse, nincs benne tudatosság, azt én sem tartom sokra. Elég 2 perc alatt készült gagyi ömlik a médiából és több fórumról. De ha tudatosan alkalmazol egy technikát, amelyik radásaul pl. sok esetben analog technikával is kivitelezhető, akkor szerintem járható út. Nekem PC-m van, azt használom, ráadásul a gépem tudása miatt sokszor kényszeülök kompromisszumra, pedig kizárólag manuális módban használom, sosem hagyatkozom az automatikára. Minden vágyam, egy filmes profi gép, amivel én alkothatom meg a KÉP-et, a saját elgondolásom szerint, de biztos vagyok benne, hogy akkor is használni fogok PS-t valamelyest.
Ráadásul egy fotónak nem feltétlenül kell a valóságot centiről, centire visszaadni, arra ott a dokumentarista fotózás, vagy más olyan műfajok, ahol ez a megkötés abszolút jogos.
Maradok tisztelettel: Some'

Davos válasza:
Köszönöm ezt az igen csak hosszú véleményt örülök neki a Ps véleményem azért marad mert nem azt mondom hogy nem lehet machizni egy képpel lehet exponáláskor és nagyításkor, de ha ezen a kettőn belül nincs meg az az opció amit PS-sel javítasz az nem tetszik nekem, mert akkor a kép nem jó csak volt egy jó alap amit tudatosan átalakítottad nem magát PS tudást szólom le tényleg tudni kell hozzá és én tényleg nem tudok túl sokat, de akkor ha utólagos munkával csinálsz egy rossz képből jót akkor nem tanulsz meg a b. életben igazán jól komponálni és fotózni, de ennek ellenére tiszteletben tartom a véleményed és téged is, remélem nem lesz sértődés tárgya a válaszom.

adott pontszám: 2
2004. december 4. | 21:02 | jenoapu

Sajnos ezen se textura, se faktura. Ennek ezerféle oka lehet, amit nem nagyo lehet megítélni a konkrét kamera ismerete, kézbevétele nélkül.
A papir lehet, hogy egyszerűbb olcsóbb nyersanyag, de a filmmel sokkal delikátabb eredmény érhető el.
Mivel öreg motoros vagyok, jó néhány CO-t csináltam, nyugodt szívvel mondhatom, amit látunk, az nem valami meggyőző!
Javaslom tanulmányozásra:
http://index.hu/tech/digicam/fotozz/fotot_megmutat?Foto_ID=47686

adott pontszám: 2
2004. december 4. | 01:04 | sztyopka_remixx

Életlen is.

Bebukott is
Beégett is.

Nem látok kompit benne (az ernyö túl közel van a bebukott székhez)

CO képekhez viszonyítva ez tucat

Davos válasza:
Talán igazad van , de ha a forma viszonyokat nézed ez inkább egy jó példa textura faktúra megoldásra, és láttam már elég CO képet ahhoz hogy tudjam , hogy ez nem tucat fotó, így nem igazán örülök a véleményednek de lásd mindenki hibázhat elfogadom a véleményed és várom a Te nem "tucatfotó CO képed ha nem tudsz ilyet csinálni, mert bárki tud ha akar akkor inkább legközelebb tartogasd másnak ezt a 2 pontot, köszi. :O)

adott pontszám: 5
2004. december 3. | 23:19 | Nyözö

Nagyszerű, a Camera Obscura-s képeknek valahogy mindig van valami utánozhatatlan hangulata! "vizuális célra" nekem is van pár darab. Ezeknél a doboz hátsó fele pausz és azon lehet látni a képet. Fotózni még nem próbáltam velük, de ki tudja lehet még kedvet csináltál hozzá! ;-)
Az expoziciót hogy tudod kiszámolni? Tisztán tapasztalati alapon? Mekkora a lyuk a kamerádon? Ha jól tudom nagyobb lyuk fényesebb, de életlenebb képet ad, a kisebb élesebbet de sötétebbet.

Davos válasza:
köszönöm a véleményt, fényméréssel és a papír 3 -as érzékenységü de ha írsz magánba leküldök egy részletes tájékoztatót.

2004. december 3. | 21:26 | GrgMrs1.0

Telek B:???
hat ez marhajo!nekem is o segitet!bar nem szemelyesen hanem telefonon (Gulyas Miklos adta meg a szamat)
en meg egy regi agfa box-bol csinaltam egyet :)
igaz hogy en rollfilmre exponalok de mar en is gondolkodtam a papira valo exponalasra.
hat ez tok jo hogy igy talalkoznak az emberek :)

Davos válasza:
Én most akarok egy 1000 mm ist rollal 6x6-os lencséjével így kb 250-es blendéje lesz. Írj inkább magánba e-mailomra ne zavarjuk a forumot. bilbo@index.hu

adott pontszám: 5
2004. december 3. | 20:58 | GrgMrs1.0

szerintem nem kell magyarzni mert aki tudja es erti a kep lenyeget es a keszetesi modjat az nagyon is ertekelni fogja a kepedet.
milyen obsucurad van?te csinaltad vagy rendelted,orokolted? az erzekenyseget nem igazan ertem hogy miert pont harom...
nen persze nem tudom hogy ez az elso probalkozasod vagy mar tobb kepet csinaltal?
de en ki szoktam hasznalni a masina elonyet...a vegtelen melyseget...
de nagyon jo kepnek talalom,foleg itt ilyen forumon ;)

Davos válasza:
Papírra exponáltam amire nagyítani szoktunk 9*12-es-re és az lett átkontaktólva amúgy én csináltam egyszerű 1.6-os kartonból még a nyáron, igaz Telek Balázs segített. :O)