BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,69
KATEGÓRIA: állatfotók
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2004. november 24. 16:00
  • érzékenység: ISO 100
Sir Pók

Egy időben 15 másik hasonló veszélyes és kevésbé veszélyes nagydarab pókot halmozott fel öcsém a lakásban!:) Némelyiktől a frász kapot el, de idővel megszoktam, de a család többi része nem, úgyhogy menniük kellett!:) Ez egy ártalmatlan madárpók, de még ezt is elég parás volt ilyen közelről fotózni! Gondoltam megmutatom, mert mégha nem is vagyok oda az ízeltlábúakért, ezt az egyet megkedveltem!:) Köszönet Starbustnak a fajmeghatározásért, mely szerint a képen valószínüleg egy Brachypelma albopilosum X Brachypelma vagans hibrid látható. 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

2004. november 26. | 13:57 | Starbust

Oks. Kioktatni nemszokásom senkit, pár vázlatszerű mondatban viszont elég nehéz minden ok-okozat összefüggést kifejteni. Mondjuk az is igaz, hogy nemkedvelem ha valaki ezekkel az állatokkal akar feltűnősködni, megbotránkoztatni másokat, vagy félelmet kelteni bárkiben. Reagodból úgytűnik számomra, hogy nem erről van szó...

Elmondtam az előzőekben, hogy mi az ami nem tetszik a felvételen. Ezért megpróbálok adni néhány tippet, aztán majd meglátod, hogy van e valami használható, a te elgondolásodnak is megfelelő javaslat benne, vagy úgy ahogy van az egész mehet a kukába....

Mint az első reagomban jeleztem, jó benyomást kelt egy állatot bemutató fotó leírásához mellékelni a faj magyar /ha van ilyen/ és tudományos nevét zárójelben (ha nem ismert, akkor a rendszertani nemet, ha az sem ismert akkor a családot...stb.) és azt, hogy hol készült a felvétel (ez esetben mondjuk nemlnyeges, hiszen hobbiállatról van szó).

-A képen ha jól látom egy Brachypelma albopilosum X Brachypelma vagans hibrid látható.

Mivel fogságban tartott madárpókról van szó, érdemes megvárni azt az időszakot, melyben az állat hibátlan kültakaróval rendelkezik (vagyis vedlés után a megszilárdult, megszépült állatot lencsevégrekapni).

Nagyon fontos a megfelelő környezet. Fotózáshoz nembiztos, hogy a terrárium a legmegfelelőbb választás, kicsit korlátozza a mozgásunkat a "modell" körül. Ha jó az idő ki is lehet vinni az állatot a szabadba, ha nem, akkor marad a mesterséges környezet.

Amit ennél az állatnál mindenképpen elvégeznék az a "talajcsere". A tőzeg színétől nemigazán válnak el az állat hosszúszőrei, pedig a hatásos fotóhoz ez elengedhetetlen. Érdemesebb és természetesebb hatást is kelt az állatot sötétszínű talajra helyezni (pl. virágföld), aminek a felszínét meg is lehet nedvesíteni virágpermetezővel a hatás növelésének érdekében.

Ezután a jól megvilágított "témához" már csak a jó beállítás szükséges. A felülről történő fotózásnál látvány szempontjából nagyon előnyös, ha az állat szimetrikus lábtartást vesz fel. Persze ez idő és türelem kérdése....

Tapasztalataim szerint a madárpókok többsége nagyon jó modell. Hosszú perceken keresztül képes ugynabban a pozitúrában múlatni az időt, tehát van lehetőség a géppel való molyolgatásra, különféle beállítások és a megvilágítás varriálására. Jah és egy jó makróállványra mindenképpen szükség van...


Chaoska válasza:
Köszönöm szépen a válaszodat. Ebből látszik, hogy mennyire nem értek még hozzá!:) Ha legközelebb lesz alkalmam pókokat fényképezni, a leírtak bírtokában remélhetőleg sokkal jobb képet fogok készíteni. Azt is remélem, hogy majd azt is megnézed és hasonlóan építő jellegű kritikával esetleg dícsérettel:) konstatálod.
Még egyszer köszönöm és graulálok a képeidhez.
Ja, és kiegészítem a képet az álltalad megadott névvel. Köszi ezt is.

adott pontszám: 2
2004. november 25. | 11:21 | Starbust

Nos, ez az a fotó, mely az avatatlan szemlélőben inkább a rejtett félelmeket hozza a felszínre.

Véleményem szerint nem ezt érdemlik ezek a lenyűgöző állatok, a hatásvadászatot hagyd a bugyuta délutáni beszélgetőshowkra, botzolikákra és az ötletszegény holywoodi rendezőkre.

Kompozíció szempontjából teljesen átlagos madárpókfotónak tartom, ilyeneket százával látni az arachnoboardson és egyéb e témával foglalkozó fórumokon.

Nem tetszik a felvétel felső, majd egynegyedét kitöltő, a pók ürülékével szennyezett "kínai salátásdoboz", a jobb egyes járóláb lecsípett tarsusvége és az erős zaklatás következtében az utótestről lerugdosott irritációs szőrők miatt képződött kopasz folt.

Hiányolom a magyarázó részből a fajnevet. Egy tudatos állatfotónál szvsz. ez evidencia.

Sajnálom nekem nem elég "para" ahhoz, hogy ijedtemben kivállóra osztályozzam...

Chaoska válasza:
Érzésem szerint kevésbé "kioktatósan" is leírhattad volna ugyanezt, de ezt most hagyjuk. Senkit nem akartam sem megrémiszteni, sem megbotránkoztatni. Nem értek a pókokhoz, nem tudom a nevüket, egyszerűen anno az akkori legjobb tudáson szerint lefényképeztem és most feltettem, hogy az esetleges építő jellegű kritikákból tanúlni tudjak (ha netán újra lesz alkalmam ilyen állatokat fényképezni). Lehet százával lehet ilyen képeket látni, ezzel foglalkozó oldalakon, de ez az Én képem, szeretem, és meg szerettem volna mutatni. A pókok története elég hosszú, és nem is ide tartozik, de annyit elég tudni, hogy csak ideiglenesen voltak nálunk és sajnálatos módon nem volt alkalmam köréépíteni egy terráriumot egy szebb fotó kedvéért. Hozzáteszem, a pókicák sokkal rosszabbul jártak volna ha nem fogadom be őket, pesze a környezetváltozűs és a szállítás megviselte őket (lásd lerugdosott iritációs szőrök) és nem az "erős zaklatás".
Természetesen elfogadom a véleményedet, hiszt sokkal jobban értesz hozzá, de máskor lécci elöbb kérdezz és a támadó kritikák helyett, tanácsot adj, hogy hogyan érdemes egy ilyen jellegű fotóhoz hozzáállni. THX

adott pontszám: 3
2004. november 24. | 18:32 | Boxercsávó

Sajnálom, de én nem találom olyan jó képnek. A pók lába kilóg a jobb felső sarokban. És mi az a sötét folt a bal alsóban? Tudom, nehéz lehetett fotózni, rosszak voltak a körülmények, de ez nem változtat semmin. Jó fényeket!
Üdv.

Chaoska válasza:
Köszönöm. Válaszoltál is helyettem!:)

adott pontszám: 5
2004. november 24. | 17:40 | jepi

Hát én sem állnék le simogatni.. Maradok a kutyámnál. Az is elég szörös :D Jó lett a kép, egy picit talán maradhatott volna több a pók jobb felül láthato lábából de gondolom így fért el a terrárimumban. Szép nagy példány... Grat!

Chaoska válasza:
Ez nem volt olyan nagy, (kb 10 cm), de csak ehhez mertem közel menni. Optikai zoom hiányában ez az egyetlen megoldás. A lábát bemozdította, és nem tudtam megmagyarázni neki, hogy amúgy jobb volt!:) Makacs egy jószág, és a modell véna teljesen hiányzik belöle!:)
Köszi az értékelést!

adott pontszám: 5
2004. november 24. | 17:27 | KevinWolf

Ej... de gusztustalan :)) Nem csoda hogy senki nem meri értékelni :) A foto viszont nagyon jó!!
Grat!

Chaoska válasza:
Gusztustalan? Nekem nem ez jutott eszembe először!:) Öcsém úgy fogdosta, mintha legalább egy kiskutya lenne, de ez ízlés kérdése!:) Én sem nyúlnék hozzá az biztos, de fényképezni érdekes volt!