BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
ELFELEJTETT JELSZÓ
KATEGÓRIÁK
3,76
KATEGÓRIA: portré
ELŐZŐ KÉP
| | egyéb
KÖVETKEZŐ KÉP
  • Feltöltve:
    2004. október 25. 20:16
  • érzékenység: ISO100
  • fókusztávolság: 7.9mm
  • rekeszérték: F3.1
  • zársebesség: 1/128
Egy pillantás még

Sziasztok! Ez az második feltöltött képem itt a fotozz-on; kifejezetten fejlődési célzattal regisztráltam, így kérlek benneteket írjatok meg mindent, ami eszetekbe jut, mert ami egy tapasztalt fotósnak egyértelmű, nekem [még] nem az. Köszönöm előre is! :) 

A képek értékeléséhez és az értékelések
teljes szövegének elolvasásához be kell lépnie!

BELÉPÉS

Ha még nincs felhasználóneve, akkor regisztráljon egyet.

adott pontszám: 4
2004. november 5. | 17:52 | alvariado

Nem olvastam végig a többieket.de szerintem a fő gond az ,hogy zavaró ahogy és amerre néz a lány.

[PeliScan] válasza:
Köszi a véleményt, valszeg újrapróbálom, akkor majd kiderül hogy a jobb. :)

PS

adott pontszám: 4
2004. november 4. | 19:55 | trainspotting

Én azt mondom nem rossz az elgondolás, de szerintem ez a fekvő testhelyzet nem túl előnyös. Ezen kívül érzésem szerint minden a helyén van és azt kell mondjam látok 'benned' fantáziát! Üdv!

[PeliScan] válasza:
Köszi! :)

adott pontszám: 3
2004. október 27. | 18:02 | sobrijoska

Huh, hát eléggé megoszlanak a vélemények. Amikor megláttam a képet, elhatároztam, hogy még értékelni fogom. Hát eljött ennek is az ideje.
A lényegesebb hibákat már elmondták elég nagy igényességgel és hangsúllyal. Én inkább csak tanácsot adnék még párat.
1. RUHA: Ha már ravatalt próbálsz megalkotni, akkor úgy vélem ne iskolai (játszós) ruhába, hanem valami kicsit elegánsabb és mindenképpen sötét ruhába öltöztesd a modellt. Lényeges, hogy a ruha az egész testet takarja.
2. ÉKSZER: A keresztet, ha van rá mód, cseréljétek ki fényes fémszínűre, vagy hagyjátok ki, de ha ragaszkodtok hozzá, akkor felőlem maradhat ez is. De lehet, hogy konzervatívabb fotósok gutaötést fognak kapni egy ékszertől is. Gyakorlatilag ez kiszámíthatatlan, de a függőt mindenképpen kerüljétek.
3. KEZEK: Akár egy feszületet is foghat a kezében a rózsa mellett, sőt még a rózsát is rácsavarhatjátok a fotó erejéig.
4. ARC: Az sem árt, ha az arcát egy kicsit komolyabban megvilágítod. Vagy púderral világosítasz rajta. A smink mindenképpen legyen szolíd, semmiképp se kihívó. És az egész arcot letakarhatod valami féligáttetsző selyemmel.
5. HAJ: Arra nincs recept. A lényeg, hogy jópofa legyen. Játszadozz a modell hajával. Terítsd szét, fogd össze, stb. Rátok bízom. Mindenképpen szigorúan szabályos legyen.
6. TESTTARTÁS: Az egész test legyen egyenes, majd hogy nem szimmetrikus. Az arc előre nézzen, és a fej legyen alátámasztva valamivel, hogy egy kicsit le legyen hajtva (így elkerülhető az orr okozta zavar) A szemek lehetnek nyitva, de csukva is. Lényeges, hogy ne az optikába, inkább a kamera fölé (2-3cm-rel) nézzen.
7. KÖRNYEZET: Lehet síma lepedő, bár ez a gyűrött sem rossz, de ha síma, akkor legyen síma minden felől, ha gyűrött, akkor drasztikusan gyűrd meg a lepedőt! Sötét ruhához maradhat ez a fehér, világoshoz pedig sötét is lehet.
8. VILÁGÍTÁS: Ebben az esetben, mivel nem áll mindenkinek rendelkezésére profi stúdió, ezért ebben az esetben megteszi egy sor asztali olvasólámpa is. A lényeg, hogy a modellhez mérve az egyes fényforrások pontszerű fényforrások legyenek (tehát a villanykörtére gondolok). Próbálj meg kölcsönkérni minél több ilyen olvasólámpát (10-zel már egész ügyesen megvilágíthatod az egészet). Próbáld meg minél sejtelmesebbé tenni az egész környezetet. Ha van színházban dolgozó ismerősöd, akkor még ö is segíthet abban, hogy szárazjéggel még egy kicsit ködösítsetek az egészen.

Nos, kár, hogy osztályozni is kell. Hármastra osztályozom, mert a kép tudatos, kreatív (engem is megihletett és megfogott), de javítandó

[PeliScan] válasza:
Szia!

Anélkül, h csökkenteném az eddigi hozzászólók érdemeit, ez a kissé szájbarágós stílus segített a legtöbbet, persze biztos az is hozzátartozik, h a többiekét már olvastam, tehát ők már előkészítették a terepet. :)

Nagyon köszi, mostmár biztos h vmikor újra fogjuk csinálni, persze ha a modell is belemegy. Remélem!

PS

2004. október 27. | 09:06 | ophidian

High-key = Világos (erős) tónusú
Olyan kép, amelynek a túlnyomó része a világos tónustartományba esik.

Pl.: http://index.hu/tech/digicam/fotozz/fotot_megmutat?Foto_ID=45563
vagy lehet akár még világosabb.

[PeliScan] válasza:
Értem, köszönöm, vmi ilyesmire tippeltem én is. Va nefféle is ebből a szériából, lehet h kersek egy jobban sikerültet. :)

adott pontszám: 3
2004. október 26. | 17:20 | ophidian

Nem gondoltam, hogy értékelni fogom ezt a képet, ezért elolvastam a korábbi értékeléseket. Így persze már nem csak a képet, hanem a kommentárokat is értékelem.

Szóval, ha ravatal, akkor a lepel (lepedő) nem lehet esetlegesen leterítve, itt gyűrötten, ott simán. Nekem egyébkét tesztik a gyűrött része, az jelképezhetné a ravatal szélét (ami egyébként hiányzik a képről, végül is nem franciaágyról van szó) ha a másik oldalon is meglenne.

A modell testtartása részben merev, részben nagyon is élő, elsősorban az arca. Plusz a haj, ami megint elképzelhetetlen ilyen helyzetben. Az elszáradt (miért elszáradt?) rózsát önkéntelenül is tartja a modell, ami egy halottnál nem annyira jellemző, utólag teszik rá, én is inkább a kezére felülről raktam volna. Ez mind-mind ellentmondás, ebből kiindulva nem jön ki a ravatal.
Ami leginkább megzavar, az a tekintet. A halottak nem oldalra néznek, hanem mereven előre. Nyilván, ha ezt kihagyod, ugrik a koncepció, de így azt érzem, túl nagy fába vágtad a fejszédet, túl sokat akartál egyszerre megoldani, gyakorlat nélkül. Kíváncsi lennék, ha el nem mondod, miért is néz kifelé a modell, ki ismerte volna fel a szándékodat magától.

És végül a fények. A ravatalokat általában selyemmel borítják, tehát valami selymesen fénylő anyagot kellett volna választanod. A ravatal körül általában sok, kisebb fényforrás áll, és nem irányítanak rá oldalról erős árnyékokat húzó lámpákat. Így én inkább szórt, sejtelmes fényeket javasolnék, lehetőleg határozott árnyékok nélkül.

A blúz és a szoknya között kivillanó csupasz bőr megintcsak nem illik a koncepcióba (már az én konzervatív látásmódom szerint).

Az arc és a ruha középvonala is eltér, a modell nem csak a szemével, de kissé az arcával is kifordult a képből, lehet, hogy ettől tűnik élőnek az arc. Plusz, így olyan hatása is van a képnek, mintha a test enyhén meg lenne hajlítva a jobb alsó sarok felé.

Összességében tehát egy javítandó, de ötletes kép. Az alapötlet már megvan, a finom beállítások, hogy a megtervezett üzenet átjöjjön, viszont nagyon bonyolultak, hiszen ha a szituáció annyira természetellenes, hogy az alapoknak nagyon erősnek kell lenniük a hatás kontrasztjkának ellensúlyozásához, a hitelesség fenntartásához.

Én is azt hiszem, hogy elsőnek antigroovist hight key javaslatát kellene megpróbálnod.

Esetleg nézzed meg ezt a képet felülről az orr alatt vágva. Ha eltűnik az arc, a kép minden egyéb, megmaradó hibája ellenére egészen különlegesen lesz , legalábbis szerintem.

[PeliScan] válasza:
Szia!

Köszönöm az értékelésed, először azonban antigroovist-nak válaszolnék, mivel botor módon, véletlenül válaszolás nélkül kattintottam a "jóváhagy" gombra.

antigroovist: köszi az értékelést, nem haraxom, ez ezzel jár, ha nem tetszik különösebben, jó a hármas. :) Te is megtaláltad a szerintem is legnagyobb hibát, a túlhangsúlyos orrlikakat. Sajnálom nagyon. :( Köszönöm a ruha/haj/lepedő tanácsokat, ha lesz rá mód, megismétlem. Viszont amit a legfontosabbnak ítéltél, [high key] sajnos nem tom mi. Üdv > PS

ophidian: köszönöm szépen a részletes és kimerítő elemzését a képnek, örülök neki h végül mégiscsak megtetted. Mindenképp megfontolom őket, a köv kép sokkal tudatosabb lesz ígérem. :) E kép készítésénél leginkább az ellentmondásokra "hajtottam" tehát ezért nincs benne túl sok következetesség, amit a legtöbben hiányoltok, részben jogosan is.

Köszönöm mindkettőtöknek! PS

adott pontszám: 3
2004. október 26. | 12:09 | antigroovist

szia!
nem szeretném, ha bántásnak vennéd, de muszáj 3ast adnom.
ez a kép max egy tanulmánynak jó, de:
- a szög nem a legelőnyösebb (a modell tekintete sem) > én pont a másik irányból fotóztam volna, nem az oráába nézve.
- a gyűrődéseket elrendezgettem volna > vagy kisimítottam volna, vagy próbáltam volna valami izgalmasat kihozni belőle
- a nadrág sokat ront > vagy feljebb vágtam volna, vagy bugyi, vagy ilyesmi
- a haj sem az igazi, elkezdtél vele játszani, de nem fejezted be > jobban szétterítettem volna
- és talán a legfontosabb > én mindenképp high key képet csináltam volna belőle, így pl megoldódott volna a gyűrődés/árnyékok kérdése is
mindezt csak azért írtam le ilyen részletesen, mert én is készülök (ha nem haragszol) hasonló képet készíteni, és már nagyon régóta gondolkozom rajta, hogy hogy lenne jó.
üdv,
antigroovist

adott pontszám: 4
2004. október 25. | 23:47 | zitam

JÓ, egyedi apró hibával: és számomra az apró hibát ez a fejtartás jelenti, meg ez az unott arc.Olvastam a hozzászólókat nagyjából, a vélemények tényleg megoszlanak:merev?nem merev? De nekem mégsem áll össze a kép, ettől a tartástól. Ha csukva lenne a szeme szerintem nem lenne morbid egyáltalán.Így túl élő egy halottnak, és túl halott egy élőnek, a képnek...
Egyébként oldalról, a modellel egy vonalban nem próbáltad meg? Tudod, mint Csipkerózsika anno..:))

[PeliScan] válasza:
Szia!
Köszönöm a véleményt, van oldalról Csipkerózsikás is, az is elég jó lett (persze szerintem) szóval alkalomadtán megpróbál6om azt is feltenni. Igazából ez az élőhalottas hatás volt kifejezetten a cél, azátn vkinek bejön, vkinek nem. :)

Köszi még1x! :) PS

2004. október 25. | 22:15 | karmatt

Nekem pont a merevsége tetszik.
Na így igazodj el rajtunk.... :)
Szerintem a fotozz.hu-n nem lesz egy stabil csapat aki megmondja a frankót. Mindenki mást mond. A jót rossznak, a rosszat jónak....stb.

[PeliScan] válasza:
Köszi szépen, a mailt is [a hotmailt meg kidobom a francba, h se fogadni se küldeni nem tud rendesen.]

Amúgy meg világos h merev, hisz félig halott. :)

Üdv > PS

2004. október 25. | 21:38 | gumi01

technikailag jó a kép szerintem, csak a mondanivalót nem értem:-) de még gondolkodom rajta!

[PeliScan] válasza:
Semmi gond :) vészesen nagy értelmet ne is keress benne, ha nem lenne szörnyű nagyképű, akár még azt is lehetne mondani h l'art pour l'art. :)

adott pontszám: 3
2004. október 25. | 21:28 | gumi01

érdekes a stílus, de nekem nem tetszik. itt sajna ki vagy téve hozzá nem értő emberek értékelésének, mint amilyen én is vagyok. nekem a modell merevsége nem tetszik. a tekintete..........ha csukva lenne a szeme, akkor meg morbid lenne......
bocs.

[PeliScan] válasza:
Szia!
Semmi baj, és attól még h nem tetszik, nem következik h ne lennél hozzáértő; ugyanannyire következik h én nem vagyok az. :)

Üdv > PS

2004. október 25. | 21:08 | karmatt

Megkaptad?

[PeliScan] válasza:
Sajnos nem... lehet h csak késik. Kérlek próbáld újra, peliscan(kukac)hotmail(pont)com és peliscan(kukac)freemail(pont)hu > küldd el mindkettőre, csak megjön! :)

adott pontszám: 3
2004. október 25. | 21:06 | rookie72

A néző a tekintet után a kezet keresi így a kéz ilyen vágása szerintem rossz. A rózsától nekem ravatal hangulata lett.... a fennakadt tekintetet sem értem...
(Én sem vagyok tapasztalt fotós, úgyhogy cáfoljatok meg de ez nekem így nem tetszik...)

[PeliScan] válasza:
Szia, köszi a véleményed! :)

A rózsáról és a kézről már írtam, lásd ott, a ravatal fílingnek meg örölök, hisz ez volt a cél.

Üdv > PS

2004. október 25. | 21:00 | karmatt

Emailben elküldöm, hogy mire gondoltam

[PeliScan] válasza:
Köszi! :)

PS

adott pontszám: 5
2004. október 25. | 21:00 | sztyopka_remixx

hmmm. asszem a hogyan csináljunk merev képet kategóriában egész jó. különösen az elözö darabbal együtt.

nem szivatlak. ezek a képek portrékategóriában itt -- eléggé idegenek. Nekem mégis tetszenek. Pont az idegenség miatt. Lehet, hogy úgy éled meg, hogy nem sikerültek -- én "N" számú sikerült portrémat szívesen elcserélném ezekkel.

[PeliScan] válasza:
Köszi ezt is!

Nem élem megy úgy h nem siekrültek, hisz nekem tetszenek. Inkább úgy élem meg h a többségnek nem tetszik (ha így van) tehát ha közönségsikerre hajtok, más út (is) kell.

[Hízelgő az utcsó mondat, túlzottan is. :)) ]

Üdv > PS

adott pontszám: 2
2004. október 25. | 21:00 | maultier

Sajnos nem értem!
Néhány képi elem, a beállítás, a rózsa, a kereszt, a környezet, olyan, mintha ravatalon fekvő embert akarna megjeleníteni. Eközben a modellnek olyan a pillantása, mintha az exponálást megelőzően megkérdezte volna, hogy nézheti-e a tévét fotózás közben. Kifejezéstelen tekintet, egy nagyhatásúnak szánt, drámai körítésssel. A haj beállítása is érthetetlen számomra. Ne haragudj, de ehhez képest Óz északi boszorkányának olyan frizurája volt, mintha egy párizsi divatszalonból lépett volna elő. De ha már ilyen, legalább kiderülne, hogy miért.
Számomra nem világos a kép tartalma. Nem értem a fotós szándékát.
Technikailag sem jó. A fekvő ember arcát a gravitáció kicsit "át szokta alakítani". Vastag egybeszabott nyaka lett, és szabad az út mindkét orrlyukba. A kéz most a képen van, vagy nincs? A megvilágítás egyszerű, az árnyék több helyen zavaró (kar).
Szerintem sokat kell javítani! Ez egy nagyon nehéz kategória.
Üdv
Öszvér

[PeliScan] válasza:
Szia!

Van amiben egyetértek veled, van amiben nem. A kép fő célja a kontrasztosság. Ezért a ravatal-érzés S a nyitott szem, azt hiszem ez elég egyértelmű kontrasztosság. A tekintete a képen kívülre irányul, vhogy máshová, kilép a helyzetéből, a ravatalról.

A gravitációs megjegyzésed helytálló, valóban nehéz volt így, és hibákat is követtem el. De ezzel tanulok, ezeket talán legközelebb észreveszem! :)

üdv > PS

adott pontszám: 4
2004. október 25. | 20:59 | Columbiapower

Ami szerintem nem okés, az a kézfej levágása. A gyűrődés nekem sem tetszik, de nem is biztos, hogy ráncmentesen jobb lenne. A modelled csöppet alulderített. Van benne pár apó hiba, de hajrá:)
Üdv!

[PeliScan] válasza:
Szia!

Sajnos neked is igazat kell adnom, a kézfej valóban hiányzik. Vertem is a fejem a falba. Bár ettől függetlenül is a jobb képeim közül valónak gondolom, ezért is ezt tettem fel.

Köszi a véleményt!
Üdv > PS

adott pontszám: 4
2004. október 25. | 20:55 | karmatt

A fotó nekem tetszik és megfogott. A gyűrött lepedő nekem ennél a fotónál nem tetszik, valamint én kicsit kontarsztosabbá tenném a fotót. (PS: levels)

[PeliScan] válasza:
Szia!

Köszi :) Teljesen igazat adok a lepedővel kapcs, én is változtatnék rajta, akkor így tünt jónak, később keztem én is gondolkodni rajta.

Üdv > PS